Makat Ağrısı için Hangi Bölüme Gidilir?

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Ülkemizde anal hastalıkların başında gelen makat ağrısı ile ilgili şikayetler dönemsel rahatsızlıklarla ilişkilendirilse de durum çoğu zaman sağlığı tehdit eden hastalıklarla sonuçlanabiliyor. Özellikle meslek ve yaşam tarzına bağlı faktörlerin tetiklediği makat ağrısı sıklıkla yetişkin bireylerin en çok şikayet ettikleri rahatsızlıklar arasında yer alıyor. Genetik yatkınlık ve beslenme alışkanlıklarının da önemli bir etken olduğu ilgili rahatsızlık çoğu zaman kronik bir hastalığa dönüşebiliyor. Makatta kaşıntı ile ilgili yazımıza göz gezdirebilirsiniz. Bu gibi durumlarda medikal tedavinin yanı sıra ilaç tedavisi de paralel olarak tercih edilmektedir.

Bu yazımda makat ağrısı olan bir kişinin gidebileceği bölümleri sizlere sunacağım ancak bunlar genel geçer bilgilerdir. Her hastanın kendi içinde ayrıca değerlendirilmesi ve bölümün bu değerlendirmeye uygun olarak seçilmesi gerekmektedir. Şimdi gidilebilecek bölümlerle hazırladığım tabloya göz gezdirmenizi istiyorum. Tabloda solda gidebileceğiniz bölümler yer alırken sağda ilgili bölümlerde bakılabilecek makat ağrısı yapan hastalıkların bir listesini göreceksiniz.

Bölüm veya Uzmanlık Alanıİlgili Durumlar ve Tedavi
ProktolojiHemoroid (basur) için gidilebilir.
Anal fissür için gidilebilir.
Anal fistül için gidilebilir.
Anal abse için gidilebilir.
Anal kanser için gidilebilir.
Makattan kan gelmesi için gidilebilir.
Genel CerrahiMakat ağrısı ile ilgili çeşitli durumlar için gidilebilir.
Anal apse için gidilebilir.
Anal fissür için gidilebilir.
Hemoroid (basur) için gidilebilir.
Gastroenterolojiİrritabl bağırsak sendromu için gidilebilir.
İnflamatuar bağırsak hastalığı için gidilebilir.
Diğer bağırsak sorunları için gidilebilir.
Aile Hekimi İlk basamak değerlendirme ve yönlendirme için gidilebilir.
İç HastalıklarıBağırsak sorunları için gidilebilir.
OnkolojiMakat kanseri için gidilebilir.
NörolojiSinir kaynaklı ağrılar için gidilebilir.

Tabloda yer alan gidebileceğiniz bölümler ile ilgili aklınıza takılanları veya sormak istediklerinizi yorumlara yazabilirsiniz.

Makat Ağrısı Yapan Hastalıklar

Anal Hematom : Hastalıkta en sık saptanan rahatsızlıkların başında gelen Anal Hematom, şiddetli ağrılar ve kasılmalara neden olan bir türdür. Hemoroid rahatsızlığına dönüşme potansiyeli en yüksek rahatsızlıktır. Kabızlık ve beraberinde getirdiği ıkınma, bölgesel kanama gibi dikkate alınmayan faktörler sonrası ortaya çıkmaktadır. Hastalık tedavi süreci ortalama 1 ay kadar sürmektedir. Süreçle beraber sıcak su banyo tedavisi de paralel olarak yürütülebilmektedir. Makat bölgesinde ortaya çıkan kanamalar için buraya tıklayarak göz gezdirebilirsiniz.

Tromboze Hemoroid : Kendi içinde seviyeleri bulunan hemoroid hastalığı iç ve dış olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. İç hemoroid sırada ilk etapta dışkılama sırasında belirti vermeye başlar. Bu, sürecin ilk aşamasıdır. Dikkate alınmamasıyla birlikte toplardamar genişlemeye, anüsün iç bölgesinde meme oluşumunun meydana gelmesine neden olur. Son aşamada ise toplardamar dışkılama esnasında tamamen dışa çıkar ve uzun sürecek şiddetli sancıların meydana gelmesine neden olur. Basur tedavisi görülmemesi durumunda makat bölgesinde form bozukluğu oluşmasının yanı sıra şiddetli ağrılar meydana gelmektedir.

Makat Apsesi : Pilonidal Sinüs adı verilen ve erkeklerde sıkça rastlanan makat apsesi, özellikle kuyruk sokumu bölgesinde kıl dönmesiyle meydana gelen yumruya denilir. Dikkate alınmamasıyla birlikte zaman içinde cilt altında kıl yumağı oluşumunun artmasına ve ilerleyen süreçte şiddetli ağrıların meydana gelmesine zemin hazırlamaktadır. Makat bölgesi dışında kuyruk sokumu bölgesinde de rastlanan makat apsesine dair herhangi bir şüpheniz olması durumunda doktorunuza başvurmanız gerekmektedir. Zira hastalığın ilerlemesi cerrahi müdahaleye de zemin hazırlamaktadır.

Anal Fissür : Anal Fissür olarak tıp literatüründe geçen hastalık, kabızlığın neden olduğu hastalıkların başında gelmektedir. Birçok farklı faktörden ortaya çıkabilen hastalığın en sık rastlanan nedenleri kabızlık ve ıkınma olmakla birlikte dışkının sert ve kuru olmasına ve anüs iç bölgesinde yırtılma gibi önemli sonuçlar doğurmasına neden olmaktadır. Erken dönem ve kronik olarak ikiye ayrılan Anal Fissür, tahlil ve tedavi süreci aksatılmaması gereken hastalıkların başında gelmektedir. Erken dönem aşamasında dışkılama sonrası en ortalama 15 dakika gibi kısa sürelerde geçen ağrılar, kronik aşamalarda yalnızca dışkılama esnasında değil, sonrasında da yaklaşık 2 ila 3 saat arası şiddetli ağrılara neden olabilmektedir.


Bu konuyla ilgili veya gideceğiniz bölüm seçimiyle alakalı merak ettiğiniz bir husus varsa alt taraftaki yorumlar bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım. Yorumlarınızı bekliyorum.

(Bu yazı ilk defa 31 Aralık 2020 yazılmıştır. Ardından 25 Ekim 2023 tarihinde güncellenmiştir.)

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

“Makat Ağrısı için Hangi Bölüme Gidilir?” üzerine bir yorum

Yorum yapın