Kulak Kiri Yıkaması için Hangi Bölüme Gidilir?

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Kulak Kiri Temizleme için Hangi Bölüme Gidilir?

Kulak temizletme çoğumuzun sıkça duyduğu bir tıbbi müdahaledir. Ancak bazı yanlışlar nedeni ile kulakta oluşan her kirin temizlenmesi gibi bir yanlış anlaşılma olmaktadır. Kulak kiri temizleme ve yıkması için hangi bölümü gidilir sorusundan önce gerçekten de kulağınızın temizliğe ihtiyacı olup olmadığı da önemlidir.

kulak kiri yikama nasil yapilir
Kulak kiri yıkama ve temizleme için hangi doktora gidilir ile ilişkili görsel.

Kulak Kiri Nedir?

Kulak yolu tıkanmaması ve duyu organının iyi çalışması için nemli olması gerekir. Normal şartlarda kulak kiri kulak yolunda olması gereken koruyucu ve aynı zamanda antibakteriyel bir salgıdır. Bu nedenle kulağınıza kir gördüğünüzde hemen yıkatmak aklınıza gelmemelidir. Bu noktada kulak memesinde sertlikler ile ilişkili yazımı okumanızı öneriyorum. Yazıma https://doktordanhaberler.com/kulak-memesinde-kist-beze-ve-sertlik-icin-hangi-doktora-gidilir/ linkinden erişebilirsiniz.

Ne Zaman Kulak Temizleme ve Yıkama Yapılmalıdır?

Kulak temizleme müdahalesinin yapılması için doktorlar bazı nedenler ararlar. Kendinize bazı belirtileri görüyorsanız yıkatmak için doktora başvurabilirsiniz. Kulak ağrısı doktora başvurmanız için önemli nedenlerden biridir. Çünkü normal boyutlarda bulunan kulak kiri ağrı yapmaz. Eğer ağrı başlamışsa bu kirin temizlenmesi gerektiği anlamına gelebilir.

Kulaktan gelen akıntılarda dikkate alınmalıdır. Her yaştan insanda kulaktan gelen akıntılar ciddi nedenlere dayanır. Vakit kaybetmeden doktora başvurulmalıdır. Kötü kokulu akıntı aynı zamanda kulak kaşıntısı da yapar. Kulak bölgesinde ağrı hakkında yazmış olduğum yazıma https://doktordanhaberler.com/kulak-agrisi-icin-hangi-doktora-gidilir/ linkinden erişebilirsiniz.

Doktora başvurmanızı gerektiren önemli belirtilerden biri ise işitme kaybıdır. Eğer işitmede güçlük çekmeye başladıysanız kulak yolunda oluşan kirlilik artık tıkanıklığa neden olmuştur ve acil temizlenmesi gerekir.

Kulak Kiri Yıkaması için Hangi Bölüme Gidilir?

Kulak kiri temizleme ve yıkama için hangi bölüme gidilir konusunda bu sorunları yaşadığınızda KBB yani Kulak Burun Boğaz bölümüne gitmeniz gerekir. Kulak yolunda oluşan bu kirlilik temizleme işlemleri ile kulaktan arındırılır.

Müdahale bazı sıvıların damlatılması ve temizlenmesi ile gerçekleştiği gibi bazı durumlarda ise cerrahi müdahale gerektirebilir. Çünkü kulakta görülen bazı akıntılar kafa tasına ve hatta beyne kadar giden virüslerin tepkimesi olabilmektedir. Bu derecedeki yayılmalar ise cerrahi müdahale ile önlenebilmektedir.

Kulak Yıkaması Nasıl Yapılmakta?

Eski yöntemlerde kulak yolunda oluşan kir basınçlı su ile yapılmaktaydı. Bu yöntem hastalarda baş dönmesi gibi yan etkilere sahipti. Ancak günümüz teknolojisi sayesinde kulak yolunda bulunan kir cihazlarla vakumlama yöntemi ile yapılmaktadır. Kullanılan yöntem sayesinde tıkanıklığa neden olan kir çekilerek temizlenmektedir. Temizlik öncesinde kullanılan kulak damlaları sayesinde sertleşmiş olan tıkanıklık yumuşamakta ve temizliği daha kolay hale getirmektedir.

Kulaklarımızı Nasıl Temiz Tutabiliriz?

Yaşanılacak bu sorunlara mahal vermemek için bazı önlemler alabilirsiniz. Kulak temizliğini sağlamak için en çok yanlış bilinen yöntemlerden biri kulağı pamuklu çubuk ile temizlemektir. Bu yöntem oldukça yanlıştır ve kulağa zarar vermektedir. Temizlik için sadece dış kulağın çevresini ılık su ile temizlemeniz ve kulağınızı aşağı yönde tutarak havlu ile silmeniz yeterlidir. Bunun nedeni ise pamuklu çubuk kulak içerisindeki doğal antibakteriyel yapıyı bozmasıdır. Havlu ile kurulamanız sonrasında saç kurutma makinesinin düşük ayarında kısa süre kurulamada yapabilirsiniz. Kulak mantarına karşı da dikkatli olmakta fayda var. Hemen kulak mantarı hakkında bilgi almak için https://doktordanhaberler.com/otomikoz-nedir-kulak-mantari-nasil-gecer/ linkini takip ediniz.


Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Sağlık Profesyoneli

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

Yorum yapın