Kulak Çınlaması için Hangi Bölüme Gidilir?

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Kulak çınlaması kulak burun ve boğaz adı verilen birbiriyle bağlantılı yapıların işleyişinde meydana gelen bir anormallik neticesinde ortaya çıkan bir belirtidir. Kulakta çınlama çoğu zaman çeşitli denge bozukluklarıyla beraber görülür. 

Kulak çınlaması ile gelen hastaların birçoğunda baş dönmesi ya da vertigo olarak ifade edilen tablo eşlik eder. Hemen baş dönmesi için hangi bölüme gidileceğini anlatan yazıma ulaşmak için https://doktordanhaberler.com/vertigo-hastaligi-icin-hangi-doktora-gidilir/ linkini takip ediniz.

Kulak Çınlaması için Hangi Bölümden Randevu Almalıyım?

Kulak çınlaması çoğu zaman basit nedenlerle ortaya çıkmaktadır ancak basit nedenlerle ortaya çıkıyor oluşu ciddi hastalıkların habercisi olabileceği gerçeğini değiştirmemektedir. Bu nedenle kulakta çınlama şikayeti ortaya çıktığında hemen bir sağlık profesyoneline başvurmalı ve muayene olmalısınız.

kulak cinlamasi
Kulakta çınlama şikayeti için en başta aile hekiminize gitmelisiniz.

Kulak Çınlaması için Kulak Burun Boğaz Bölümü hekimine gitmek ilk etapta doğru seçim olacaktır ancak bazı durumlarda nöroloji bölümüne gitmeniz gerekebilir.

KBB bölümünden sıra alıp bekleyip daha sonra nörolojiye yönlendirilmek size zaman kaybettirecektir. Oysa ilk etapta aile hekimine gitmek ve muayene olup doğru bölüme yönlendirilmek ne kadar güzel olacaktır. Hem nöroloji ve KBB bölümünün zamanı çalınmamış olacak hemde siz tedavi olabilmek için daha fazla zaman kaybetmemiş olacaksınız.

Netice itibariyle kulak çınlaması şikayeti olan bir hasta en başta aile hekimine gitmelidir. Aile hekimi en doğru bölüm yönlendirmesini muayenesi sonucunda size söyleyecektir. Aile hekimine gitmek istemeyen hastalar ise her ne kadar doğru bir yol olmasa da ilk etapta KBB bölümüne gitmelidir.

Kulak çınlaması şikayetine sadece KBB, nöroloji veya aile hekimi mi bakıyor diye soracak olursanız cevabım tabi ki hayır olacaktır. Çınlama sorunu birçok diğer bölümle de ilişkili olabilir ama bu durum bir muayene süreci sonrasında ortaya çıkabilecektir. Kulak ağrısı hakkında hazırlamış olduğum yazıyı okumak için https://doktordanhaberler.com/kulak-agrisi-icin-hangi-doktora-gidilir/ linkini takip ediniz.

Bu hususta aklınıza takılanları ve merak ettiklerinizi konunun alt tarafındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

“Kulak Çınlaması için Hangi Bölüme Gidilir?” üzerine 6 yorum

  1. Çok uzun yıllardır kulak cinlamam var iki kulağımda da var fakat sol kulağımda daha şiddetli ne yapmam gerekir acaba çok teşekkür ederim şimdiden

    Yanıtla
  2. Merhabalar,
    Benim iki yıldır hiç durmayan ve gitgide ses şiddeti olarak artan kulak uğultusu var ve çok farklı sesler geliyor. Uğultu, cızırtı, nabız sesi ve tanimlayamadigim birçok ses. Kulak emari ve ultrasonu çektirdim kulakta hiçbir sorun çıkmadı. Sonuçlar temiz çıktı. Bununla birlikte güçsüzlük, çift görme ve boyun ağrıları var. Şimdi hangi bölüme gideceğimi bilmiyorum. Sizce ne yapmalıyım? Şimdiden teşekkür ederim.

    Yanıtla
  3. merhaba erhan bey yaklaşık 6 sene önce ani bir şekilde gelen bir çınlama ile sol kulağım 1 gün tıkanmış gibi ve beni aşırı rahatsız edecek şekılde çınlamaya başladı ve o günden beride sol kulağım dün geceye kadar beni rahatsız etmeyecek şekılde bir sesle bu zamana kadar hiç durmadan devam etti aynı şekılde sağ kulağımdada çınlama var ama solun cınlaması sağınkini hiç bir şekılde hissettırmıyor bana bu gecede ilk gün ki gibi o çınlamanın üzerine bir okadar daha bir çınlama eklendı ve sol kulağım şuanda resmen ıslık çalıyor diyebilirim normal bir elektirik süpürgesinin yan odadan duyulan sesi gibi bir ses var onun içindede ayrıyetten yavru bir çırcır böceğinin ötüşü ile düet yapıyorlar diye biliirm. bu altı yılda doktora gitmedinizmi diyeceksiniz 4 defa kbb doktoruna gittim ilk gittiğimde eski gata hastanesi kbb bölümüne gittim doktor bana tedavisi yok ömür boyu bunu çekeceksın dedi sonra maltepe devlet hastanesine gittim mr çekildi temiz iştme testi yapıldı %16 sol kulak %8 sağ kulakta işitme kaybı vardı gatadaki doktorun verdiği ilaçları yazdı gönderdi
    15 gün felan kullandım baktım faydası yok bıraktım. 2019 un kasım ayı sanırım yeni açılan lütfü kırdar eğitim araştırma hastanesine gittim ordada işitme testi yapıldı sol kulak %32 sağ kulak %16 seviyesine çıkmıştı ordaki doktorda aynı ilaçları yazdı kullan tedavisi yok dedi. bu sene 9 ayda izmir ekol hastanesi baş hekimine gittim çağtay beye ünü dünyaya yayılmış felan denildi gittim odasının girişinde sayısız gazete haberleri bir çook gazeteye haber olmuş haberlere şöyle göz gezdırdım bütün cerrahi işlemler mr ile teşhiş edilen kitlenin urun tümörün alınıp temizlenmesiye iğleştırılmış hastalardı yani nedenın ne olduğunu bulan bir cihaz var zaten onu almakta zaten doktorlarımızsın işi ama ne olduğunu bulamadığımız sebebinin ne olduğunu bilmediğimiz bir şeyin tedavisinede tedavisi yok ömür boyu çekeceksin deyip gönderiliyoruz evimize kulak cınlaması sağlık acısından ölümcül veya vucuda zararı olan bir hastalık olmadığını biliyorum ama piskoloji ve düzensiz uyku yaparak kişinin dengesini bozabilecek kadarda sinsi bir tehlike diye düşünüyorum. çınlamanın tedavisi olduğunu biliyorum araştırdım yok dıye bırşey yok ama çınlamaya neden olan birçek sebep olduğunu benden daha iyi bildiğinizi biliyorum bundan dolayıki önce çınlamanın nedenini bulursak tedavisinide zaten ona göre yapacağız şimdi diyeceksinizki kendin sordun kendin cevapladın eve biraz öyle oldu bilinçsiz bir hasta değilim ama kendimi tedavi edecek kadarda bir doktor değilim sizden isteğim bana gerçekten yardımcı olabilecek benimle ilgilenecek ve benı bu dertten kurtarabilecek bir doktor biliyor ve tanıyormusun tavsiye edebileceğiniz bir hekim sormak için size bu yazıyı yazdım. beni çok iyi anladığınızı düşünüyorum ve sizden en kısa zamanda cevap bekliyorum bu arada şunuda belirteyim. hıv hastasıyım yaklasık bir yıldır düzenli bir şekilde ilaç kullanıyorum tivicay 50 mg birtane epivir 150 mg 2 adet günlük kullanıyoorum bundan dolayı isim rumuz olarak vereceğim mailime cevabınızı gönderirseniz çok mutlıu olurum. madi acıdanda yani bu dertten kurtulacaksam özel hastanede olur hiç fark etmez..

    Yanıtla
    • Merhabalar, öncelikle geçmiş olsun.
      Zor bir süreçten geçiyorsunuz. Çınlamanın şiddetli olduğu kulağınızla ilgili olarak bulunduğunuz ilde 3. basamak sağlık hizmeti veren üniversite hastanelerinin KBB bölümlerine başvurmanızı önerebilirim. Benim şahsi olarak çok iyi dediğim ve önerebileceğim bir KBB doktoru maalesef bulunmamaktadır. Muayene bilgilerine vakıf olmadığım için net bir şeyler söyleyemeyeceğim ancak pes etmeksizin farklı hekimlere başvurabilirsiniz. Tahmin edeceğiniz üzere her hekimin yaklaşımı aynı olmayabiliyor. Bazı hastalar bazı yaklaşımlardan daha fazla fayda görüyor.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla
  4. Sağ kulağım da bir çınlama ses (uğultu) ses yükseliyor sonra azalıyor her zaman var ne yapmam lazım

    Not: babam 15 sene önce havale ateş len ne geçirdi ve şuan iki kulagida hiç duymuyor ırsi diye bir şey olabilir mi acaba
    Ben 8 sene dur hava alanında çalışıyorum uçak bakım hangarin dayım bununla ilgili bir şey olabilir mi yüksek seslere maruz kalıyoruz bazen.

    Yanıtla
    • Merhabalar Ömer Bey. Öncelikle geçmiş olsun.
      Yüksek sese sürekli maruziyet bu tip işitme problemlerinde en büyük etkenlerden bir tanesi. Kulak muayeneniz ve bazı tahliller hakkında bilgi sahibi olmadan birşeyler söylemek çok doğru olmayacaktır. Hemen kulak burun boğaz bölümünden randevu alarak muayene olmaya gitmelisiniz.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla

Yorum yapın