Kulak Ağrısı için Hangi İlaçlar Kullanılır?

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Kulak Ağrısı için İlaçlar

Kulak ağrıları basit nedenlerden dolayı meydana gelebileceği gibi ciddi nedenlerden dolayı da kişilerde görülebilmektedir. Kulak ağrıları oldukça önemlidir. Bu nedenle kulak ağrısı ile karşılaşıldığında gerekli teşhis ve tedavi işlemlerinin gerçekleşmesi sağlanmalıdır. Meydana gelen kulak ağrıları genel olarak çeşitli ilaçların kullanılması ile tedavi bulmaktadır. Kulak ağrısı için ilaçlar kesinlikle doktor tarafından yazılmalıdır. Bunun yanı sıra bazı doğal yöntemlerde tedaviye destek amaçlı tercih edilebilir.

kulak agrisi icin kullanılan ilaclar
Kulak ağrısı ile ilişikili görsel.

Kulak ağrılarının en önemli nedenlerinden biri orta kulak enfeksiyonudur. En çok görülen nedeni üst solunum yolları enfeksiyonlarıdır. Daha çok çocuklarda görülmesi ile birlikte ateş ve akıntının yanı sıra işitme kaybı görülebilir. Bazı antibiyotik ilaçlar ile tedavi bulmaktadır. Orta kulakta sıvı birikmesi kulakta oluşan ağrının diğer bir nedenidir. Özellikle 2 ve 7 yaş gurubunda daha çok görülmekle birlikte kulak içerisinde iltihaplanma görülür ve oldukça ağrılı geçen bir hastalıktır. Enfeksiyonlarda kulak ağrısı oluşabilir. Bu kulak ağrısı ile ilgili hazırlamış olduğum yazıyı mutlaka okuyunuz. Yazıya hemen https://doktordanhaberler.com/kulak-agrisi-icin-hangi-ilaclar-kullanilir/ linkini takip ederek ulaşabilirsiniz.

Derinin sık olarak ıslanması ve nem dış kulak iltihabına neden olabilmektedir. Dış kulak iltihabı her yaştan insanda görülebilmektedir. İlerlemesi ağrı çeneye vurabileceği gibi işitme kayıpları da yaşanabilir. Bazı damlalar ve antibiyotikler ile bu sağlık sorunu tedavi edilebilmektedir. Bu nedenlerin yanı sıra kulak salgısının birikmesi, travmatik durumlar, zona hastalığı ve nörolojik hastalıklar kulakta ağrıya neden olabilmektedir. Karşılaşılan bu tür durumlarda KKB doktoruna başvurulması gerekir. Gerekli teşhis işlemleri sonrasında tedavi edilmelidir. Aksi halde daha ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.

Kulak Ağrısında Kullanılan İlaçlar Hangileridir?

Kulak ağrısında kullanılan ilaçlar hangileridir konusunda önemli olan en büyük etken hastalığın doğru teşhis edilmesidir. Eğer kulak ağrısı ile karşılaşıyorsanız bir KBB bölümü uzmanına başvurmanızda büyük fayda vardır. Bunun nedeni ise kulak ağrısının nedeninin tam olarak teşhis edilmesi doğru ilaçların kullanılması için çok önemlidir. Özellikle kulak iltihapları birbirine çok benzer. Ancak kulak iltihabının iç kulak veya dış kulak olduğunun doğru tespiti doktor tarafından yapılması gerekir. Bu nedenle doğru ilaçları sadece doktor tavsiye edebilir.

Çok kullanılan ilaçlardan olan siprogut kulak damlası hakkında hazırladığım yazıya göz gezdiriniz. Yazıya hemen https://doktordanhaberler.com/siprogut-kulak-damlasi/ linkine tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Kulak ağrılarında başlıca bazı ilaçlar vardır. Özellikle dış kulak iltihabı ile karşılaşıldığında 3 adet aynı işleve sahip olan damla ilaç kullanılmaktadır. Bunlardan biri olan Onadron Simple kulaktaki iltihaplanmalar için kullanılır. Yetken madde olarak içeriğinde deksametazon sodyum fosfat bulunmaktadır. Bir diğer damla ilaç ise Dekort’tur. Onadron Simple ile aynı etken maddelere sahiptir. Son olarak bu tip durumlarda kullanılan kulan damlaları arasında Cebedex bulunmaktadır. Aynı etken maddeye sahiptir. Bu ilaçların hepsi hem göz hem de kulak için kullanılmaktadır. Doktor tarafından tavsiye edilen kullanılabilir. Ek olarak kulak enfeksiyonllarında artan kulak kiri ile ilgili https://doktordanhaberler.com/kulak-kiri-temizleme-ve-yikamasi-icin-hangi-bolume-gidilir/ yazıma göz gezdiriniz.

Kulak iltihaplarında damlalar genel olarak tek başına tedavi edici rolü üstlenmemektedir. Doktorların tavsiyesi üzerine antibiyotik tedavisine de başlanılabilmektedir. Bilindiği gibi antibiyotik ilaçlar reçetesiz satılmamaktadır. Bu tip ilaçlar var olsa bile antibiyotikler sadece doktor tavsiyesi üzerine kullanılmalıdır. Macrol kulak ağrıları için kullanılan antibiyotiklerden biridir. İlacın etken maddesi ise  klaritromisindir. Kulak ağrıları için kullanılan bir diğer antibiyotik olarak Ofkozin etken maddesi ise ofloksasindir. Ultracef antibiyotiği de kullanılmaktadır ve etken madde olarak içeriğinde Sefprozil monohidrat bulundurmaktadır. Onadron antibiyotik ise içeriğinde Deksametazon bulundurmaktadır. Kullanılabilecek bir diğer ilaç ise Amoksisilin Klavulanik Asit etken maddesi ile Amoklavin’dir. Augmentin film tablet ise Amoksisilin ve Klavulanik asit ile benzer bir ilaçtır. Siprofloksasin etken maddesi ile kulak ağrılarında Cipro ilacı da kullanılabilmektedir. Son olarak kulak ağrıları için Prefix kullanılabilmektedir. İlacın etken maddesi ise sefprozil monohidrattır.

Bu ilaçlar çeşitli enfeksiyonlar ve kulak ağrılarının nedeni olan enfeksiyonlarda da kullanılmaktadır. İlaçlar kesinlikle doktor tavsiyesi ile birlikte kullanılmalıdır. En uygun ilacı doktor tayin edecektir.

Çocukta Kulak Ağrısı için Hangi İlaç Kullanılır?

Yetişkinler ile çocuklar aynı hastalıklar ile karşı karşıya gelebilir ancak çoğu zaman kullanılan ilaçlar farklıdır. Çocukların bağışıklık sistemi ile yetişkinlerin bağışıklık sistemlerinin farklı olması ilaçlarında farklı olmasına neden olmuştur. Kulak ağrılarında da bu ayrıma dikkat edilmelidir. Çocukta kulak ağrısı için hangi ilaçlar kullanılır konusunda öncelikle doktordan tavsiye alınmalıdır. Çünkü çocuğun yaşı ve o anki sağlık durumu kullanılacak ilacın karar verilmesinde önemli rol oynamaktadır. Ayrıca kulağın alt bölgesinde oluşan şişliklerin nedeni ile ilgili hazırladığım yazıma https://doktordanhaberler.com/kulak-altinda-sislik/ linkine tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Aksef şurup bu tür durumlarda kullanılabilen bir ilaçtır. Ayrıca muadili olarak Avifur, Bigcef, Cefaks gibi ilaçlarda kulak enfeksiyonlarında kullanılabilmektedir. Burada çocuğun zarar görmemesi için ilaç tercihinin doktor tarafından yapılması çok önemlidir. Doktor tavsiyesinin yanı sıra ilaçların kullanım dozları da çocuğun yaşına göre doğru bir şekilde verilmelidir.

Uçakta Kulak Ağrısı için Hangi İlaç Tercih Edilir?

Uçakta oluşan basınç nedeni ile kulaktaki basınçta artarak ağrıya neden olabilmektedir. Uçakta kulak ağrısı için hangi ilaç tercih edilir konusunda ise burun açıcı ilaçlar kullanılabilmektedir. Bu özelliğe sahip olan ilaçlar kulağa giden dokuların büzülmesini sağlar. Böylelikle orta kulağın havalanması sağlanır. Böylelikle uçakta kulak oluşan ağrının önüne geçilebilir.

Burun açıcı ilaçları kullanacak kişiler eğer yüksek tansiyon, stres, kalp problemi, tiroit hastalığı veya kalp ritim bozukluğu gibi hastalıklara sahipse kullanmadan önce bir doktora başvurarak bu tür ilaçları kullanmasında herhangi bir sakıncanın olup olmadığını öğrenmesi oldukça önemlidir. Ayrıca bu ilaçların kullanılmasına rağmen uçakta kulak ağrıları devam ediyorsa KKB uzmanına tedavi için başvurulması gerekir. Bu yazıdan sonra kulak memesinde ortaya çıkan kistler ve bezeler için hangi bölüme gidileceğini anlatan yazıma mutlaka göz gezdiriniz. Yazıma https://doktordanhaberler.com/kulak-memesinde-kist-beze-ve-sertlik-icin-hangi-doktora-gidilir/ linkini takip ederek ulaşabilirsiniz.


Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Sağlık Profesyoneli

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

Yorum yapın