Kronik Apandisit Nedir? Teşhisi ve Tedavisi

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Kronik apandisit, apandis iltihaplanmasının uzun süreli ve daha hafif seyirli bir formuna verilen isimdir. Akut apandisit gibi ani ve şiddetli belirtiler göstermeyen kronik apandisit, genellikle yavaş bir şekilde progresyon göstererek hastanın yaşam kalitesini olumsuz etkiler.

Apandisin uzun vadede sürekli olarak iltihaplı olması nedeniyle kişi zaman içerisinde çeşitli belirtilerle karşılaşabilir. Bu belirtiler arasında karın ağrısı, hafif ateş, iştah kaybı ve genel bir halsizlik görülür.

Kronik apandisit teşhisi zor olabilir ancak doğru tanı konulduğunda, uygun tedavi ile hastanın yaşam kalitesi artırılabilir.

Kronik Apandisit Nedir?

Kronik Apandisit, aşırı derecede ağrılı hale gelebilen ve ciddi hayati tehlike oluşturma potansiyeline sahip bir hastalıktır. Apandis adı verilen bağırsağın bir bölümünün uzun süreli iltihabına verilen isimdir. Apandis ya da appendiks bağırsağa bağlı olan bir parmaksı çıkıntı şeklindedir. Uzun süreler boyunca iltihaplı bir halde kalmaktadır. En belirgin semptomu ağrıdır. Normalde akut apandisit tablosu buna göre çok ağırdır ve hemen müdahale gerektirir.

kronik apandisit rontgen goruntusu x ray
Kronik apandisit ile ilgili röntgen filmlerini görmektesiniz.

Akut apandisit tablosundan temel farklarından birisi 1 haftadan daha uzun sürmesidir. Tahmini olarak her 200 apandisit vakasının 3 tanesi kronik apandisittir.

Kronik Apandisit Nedenleri Nelerdir?

Kronik apandisit hastalığı birçok nedenden ötürü ortaya çıkabilir ve çoğu vakanın nedenleri tespit edilemez. Sıklıkla karşımıza çıkan nedenler şunlardır:

  1. Uzun süre boyunca devam eden kabızlık sonucunda sertleşmiş dışkı parçalarının bağırsağın apandis adı verilen bu parmaksı çıkıntı bölgesinde birikmesi.
  2. Appendiks ya da apendis taşları oluşumu
  3. Karın bölgesine zarar veren travmalar
  4. Bazı tümörler ve tümöral oluşumlar
  5. Büyümüş lenf düğümleri

Kronik Apandisit Belirtileri Nelerdir?

Kronik apandisitin belirtileri günlük hayatta sıkça karşılaştığımız diğer hastalıkların belirtileri ile benzerlik gösterir. Birçok hasta ilk etapta sadece karın ağrısı yaşar. Çoğu zaman bu tek belirti olarak varlığını korur. Ağrının yeri karın sağ alt kadrandır ancak bazı durumlarda göbek bölgesine doğru yayılım gösterebilir. Genellikle keskin karakterdedir. Diğer belirtiler ise şunlardır:

  1. Yüksek seyreden ateş
  2. Karın şişliği ve hassasiyet
  3. Yorgunluk ve halsizlik hali
  4. Mide bulantısı
  5. Kusma
  6. İshal

Kronik apandisiti olan hastaların hepsi bu belirtilerin hepsini göstermezler. Bazen belirtiler kendiliğinden gerileyebilir. Yukarıda bahsettiğimiz semptomların tekrarlaması halinde bir sağlık profesyoneline danışmanızda fayda olacaktır.

Akut Apandisit ile Kronik Apandisit Farkları

Kronik ve akut apandisit tabloları birbirine oldukça benzerler ancak aralarında önemli farklılıklar bulunmaktadır. Kronik apandisitte semptomlar uzun süre boyunca vardır. Bu hastalarda tanı konulmasa bile uzun yıllar yaşayabilirler. Apandis adı verilen yapının tam olarak değilde kısmen tıkanması kronik apandisitin oluşumuna zemin hazırlayacaktır.

Akut apandisit ise 24 ile 48 saat içerisinde oluşan ve derhal tıbbi müdahale gerektiren bir durumdur. Burada tanı konamaması veya hastalığı görmezden gelmek ciddi hayati tehlikelere yol açacaktır.

Akut apandisit tanı skorlaması ile ilgili hazırladığımız yazıya buradan ulaşabilirsiniz.

Kronik Apandisit Tanısı Nasıl Konulur?

İlk etapta hastalar sıklıkla karın ağrısı şikayetleriyle hekimlere başvururlar. Hekiminiz tıbbi öykünüzü sorguladıktan sonra detaylı bir fizik muayene yapacaktır. Fizik muayenede karın gölgesinde ağrının yerine ve bazı özel ağrı testlerinin pozitiflik durumuna bakacaktır. Tanının konulabilmesi için bir takım hastalıkların ekarte edilmesi gerekecektir. Bu hastalıkları şöyle sıralayabiliriz:

  1. İdrar yolu enfeksiyonları
  2. Böbrek enfeksiyonları
  3. Ülseratif Kolit
  4. Crohn hastalığı
  5. Yumurtalık kistleri
  6. Pelvik inflamatuvar hastalık
  7. İrritabl bağırsak sendromu

Bu hastalıkların dışlanabilmesi adına şu testler gerekebilir:

  • Kan testleri
  • Hamilelik testleri
  • İdrar tahlilleri
  • Bilgisayarlı tomografi taramaları
  • Ultrason taramaları
  • Manyetik rezonans görüntüleme taramaları

Eğer kronik apandisit teşhisi konulursa hekiminiz antibiyotik tedavisine başlayacaktır. EN yaygın olarak yapılan kronik apandisit tedavisi apandisin tamamen çıkarılması işlemidir. Bu işleme tıp dilinde appendektomi adı verilir. Sıklıkla minimal invaziv laparoskopik cerrahi kullanılarak yapılan bir operasyondur.

Kronik Apandisit Komplikasyonları Nelerdir?

En sık karşımıza çıkan kronik apandisitin komplikasyonları şunlardır:

  1. Akut apandisit
  2. Apandisin patlaması
  3. Apandisitte apseleşme oluşması
  4. Zararlı maddeler ve toksinlerin vücuda yayılması ile sepsis

Bu komplikasyonların ortaya çıkmaması adına kronik apandisit tedavisi zamanında ve yeterli bir şekilde yapılmalıdır.


Bu konu ile ilgili olarak merak ettiğiniz veya aklınıza takılan hususları alt taraftaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım. Yorumlarınızı bekliyorum.

(Bu yazı ilk defa 15 Aralık 2017 tarihinde yazılmıştır. Ardından 19 Kasım 2023 tarihinde güncellenmiştir.)

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

“Kronik Apandisit Nedir? Teşhisi ve Tedavisi” üzerine 3 yorum

  1. Merhaba . Ben 4 yıl önce kronik apandisitten dolayı ameliyat oldum . Şu an aynı şikayetleri tekrar yaşıyorum acaba ameliyat olmama rağmen kronik apandisit kendini tekrarlayabilir mi?

    Yanıtla
  2. Bir hafta oldu sağ tarafım yani sağ yanımda ağrı var ansızın oluşan bir ağrı oldu bunun için acilede gittim bir inne yapılıp Kadin doğuma gitmem gerekildigi soylenilde sizce bu ağrı neden ve kadın dogumami yoksa urolojiyemi gitmeliyim ?

    Yanıtla

Yorum yapın