Kontüzyon Nedir?

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Kontüzyon, tıp dünyasında bir organın, dokunun ya da yapının ezilmesi, örselenmesi anlamına gelen tıbbi bir terimdir. Kontüzyonlar vücudun herhangi bir bölgesinde ortaya çıkabilir. En sık olarak kafa, göğüs, karın ve diğer ekstremitelerde görülme eğilimi gösterir.

Genel olarak hafif seyirlidirler ve kendiliğinden iyileşmeye meyillidirler ancak bu durum her kontüzyon için geçerli değildir.

Kontüzyon ortaya çıktığında morluk, ağrı, hassasiyet, şişkinlik ve fonksiyon kaybı şikayetleri gelişebilir. Ciddi olarak görünmese de bir hekime mutlaka görünmeli ve tedavi almalısınız. Bu durum ile alakalı olarak aklınıza takılanları yorumlara yazabilirsiniz.

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

“Kontüzyon Nedir?” üzerine 4 yorum

  1. Bilateral küneiform kemikte ve 3.metatars bazısında ödem ile uyumlu sinyal değişikliği izlenmiştir (kontüzyon) denmekle sol ayagıma. Mr sonucum. Ezilme zedelenme anlamına geldiğini biliyorum ama ayagım yürüdükçe şişiyor iyileşme sürecim ne kadar uzun sürebilir acaba..eski haline dönecekmi ayagım.. tedirgin ve huzursu oluyorum.

    Yanıtla
    • Rutin tıp’ta kullanılan görüntüleme MR ancak 200 mikron yani 0,2 mm den büyük damarları görüntüler. halbuki hücre girişindeki kalcal damarlar 4 mikrona kadar incelir. 4-200 mikron arası çaptaki damarlarda kanın yarısı dolaşır. İşte bir travma sonrası bu damarlarda yırtılma, sızma olduğu düşünülür ve iç kanama hemaraji-hematondan bahsedilir. Halbuki çoğu travmada mikro sirkülasyonda kan akımında hızlanma olur. Bu ısı üretir. Bu ısı Enflamasyon-yangı once damarları genişletir sonar damar cidarındaki endotel hücreler ayrılım damar içi sıvı dışarı çıkar. Eğer akut safhada bu oluşacak ısıyı emdirirsek endotel hücreler ayrılmayacağı için damar dışına sıvı kaçmaz, yani şişmede olmaz morarmada. Soğutma maalesef soğuk kompres ve buzla verimli olmamakta. Eğer ezilen burkulan yerinize VESTA hidrojele bandırılmış yanık ilk yardım örtüsü örterseniz hem acı ve ağrı hissi 1-2 dakikada geçer hemde ne şişer ne morarır. yanikilkyardi.com internet sitesindeki videoları izleyiniz.

      Yanıtla
  2. MR: Tibianın posterior lateralinde kortikomedüller kontüzyon ve kortikal düzensizlik izlenmiştir. Ön çapraz bağ rüptür nedeniyle vizualize olmamıştır. Medial menisküs hafif dejenere izlenmiştir. Eklem sıvısı artmıştır.

    Yanıtla
  3. MR: Tibianın posterior lateralinde kortikomedüller kontüzyon ve kortikal düzensizlik izlenmiştir. Ön çapraz bağ rüptür nedeniyle vizualize olmamıştır. Medial menisküs hafif dejenere izlenmiştir. Eklem sıvısı artmıştır.

    Yanıtla

Yorum yapın