Kola İshale İyi Gelir mi?

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Kola İshale İyi Gelir mi? Nasıl Etkiler?

İshal, hem çocuklarda hem yetişkinlerde sıklıkla görülen bir hastalıktır. Çoğu zaman geçici bir vaka olarak görülse de ciddi seviyelere ulaşan ishal büyük sağlık sorunlarına yol açabilmektedir. Özellikle yaşlı insanlarda ishalin görülmesi oldukça ciddidir ve doktor müdahalesi gerekir. Gün içerisinde 250 gramdan fazla dışkılama ve bu dışkılamanın %70’inin sıvı olması ishalin olduğunu gösterir. Kişiler ishal ile karşılaştıklarında ise doktora gitmeden bazı yöntemler ile ishali durdurmaya çalışır. Bu konuda ise en çok duyulanlardan biri olan kola ishale iyi gelir mi merak edilmektedir.

kola ishale iyi gelir mi
Kola ishale iyi gelir mi ile ilişkili görsel.

İshal Belirtileri

Sizlerle paylaşacağımız bazı belirtileri kendinize görüyorsanız ishal olduğunuzu tespit edebilirsiniz. Daha sonrasında ishalin tedavisi için bazı tedbirler alabilirsiniz. Eğer ishal geçmiyorsa doktora başvurmanız şarttır.

İshalin en bariz belirtisi dışkının sıvı olarak çıkmasıdır. Bu şekilde dışkılama normal olmadığı için ishal vakası olarak kabul edilir. Burada önemli olan ishal durumunun devam edip etmediğidir. İshal olan kişi aynı zamanda acil dışkılama isteği ile karşı karşıyadır. Bazı seviyelerde ise kişi dışkısını tutamayabilir.

Dışkılama normalden fazla ve sık olabilir. Sıvı atımının artması ve bununla birlikte iştahta azalma olduğu için vücut büyük oranda sıvı kaybı ile mücadele eder. Yaşanılan bu durum ise kişinin susuzluk çekmesine neden olur. Ateşte yükselme, halsizlik, bulantı, kusma, karın bölgesinde ağrı görülen diğer belirtilerdir.

Kola İshale İyi Gelir mi?

Bazı besinler insanların ishal olma durumlarına karşı oldukça etkili olarak iyi gelmektedir. Halk arasında sıklıkla belirtilen durumlardan biri ise ishal olan kişinin kola tükettiğinde ishaline iyi geleceğidir. Kola ishale iyi gelir mi sorusu bu nedenle sorulmaktadır. Net olarak kolanın ishalin durdurulmasında bir etkiye sahip olduğu söylenemez. Ancak bazı ishal vakalarında kola tüketimi ishali yavaşlatmaktadır.

Kolanın ishal karşısında gösterdiği bu etki kolanın tamamen ishale iyi geldiği anlamına da gelmemelidir. Bunun nedeni ise ishalin bazı durumlarda kişinin çeşitli hastalıklara yakalanması nedeni ile ortaya çıkmasıdır. Yaşanılan bu tarz durumlarda ishale neden olan hastalık tedavi edilmedikçe ishalin önüne geçmek çok zordur. Bu nedenle ishal için kola veya değişik besinleri denemeden önce ishalinizin durumuna göre doktora başvurmanız sizin açınızdan daha yararlı olabilir.

İshalin Nedenleri

İshalin birçok nedeni vardır. C vitamini ve magnezyumun fazla tüketilmesi, infeksiyöz hastalığı, gıda zehirlenmesi, çeşitli enfeksiyonlar, kalın bağırsak sorunları gibi birçok nedenden dolayı kişide ishal meydana gelebilir.

İshal Ne Zaman Tehlikeli Olur?

Kişi ishal olduktan sonra bazı gelişmeleri gözlemlemeli ve eğer gerekiyorsa ilk fırsatta doktora gitmelidir. İshal 3 günden fazla sürdüğünde, kişinin ateşi 38 dereceyi geçtiğinde, dışkısında kan gördüğünde, karında ağrılar ve şişkinlikler gördüğünde acil doktora başvurmalıdır.

İshal İçin Hangi Bölüme Gidilir?

İshal ile karşı karşıya kaldığınızda eğer bu durum bir günden fazla sürüyorsa veya ishal ile birlikte bulantı, kusma, halsizlik gibi çeşitli etkiler görülüyorsa iç hastalıkları uzmanına görünmenizde büyük fayda vardır.

İshal Nasıl Tedavi Edilir?

İshal olan kişilerin bilmesi gereken ilk kural sıvı tüketimlerine dikkat etmeleridir. İshal ile  vücuttan yüksek oranda sıvı atıldığı için vücut gerekli olan sıvıyı tekrar geri kazanması gerekir. İshal durumu eğer bir enfeksiyona bağlı olarak gelişiyorsa tedavi ishal ile birlikte enfeksiyona karşı da sürdürülür.

Kişi ishal ile karşılaşmışsa sık ve küçük öğünler tüketmelidir. Yemekleri çok hızlı bir şekilde yememeye özen göstermelidir. Sıvı alımını çok iyi ayarlaması gerekir. Özellikle çocuklarda sıvı tüketiminin hızlanması ciddi sonuçlara neden olabileceği için sıvı tüketimi artırılmalıdır. Doktorun tavsiyelerine göre çeşitli antibiyotikler kullanılabilir.


Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Sağlık Profesyoneli

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

Yorum yapın