Koksiks Eksizyonu Nedir? Nasıl Yapılır?

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Koksiks Eksizyonu Nedir?

Koksiks Eksizyonu, koksiksin cerrahi yoluyla çıkarılması anlamına gelen tıbbi bir ifadedir. Diğer bir adı ise koksigektomi dir. Genellikle hastalar bu operasyon öncesinde dinlenme, fizik tedavi, anti inflamatuar ilaç tedavisi ve steroid enjeksiyonu gibi tedavilerden başarısız sonuç almışlardır. Koksigektomi doğru hastalarda ağrı konusunda mükemmel sonuçlar verebilmektedir ancak şunu belirtmeliyim ki günümüzde çok sık uygulanan cerrahi prosedürlerden birisi değildir.

koksigektomi ne demektir

Koksigektomi Nasıl Yapılır?

Koksigektomi, genellikle genel anestezi altında yapılmakta ve yaklaşık olarak 1 saat sürmektedir. Operasyon sonrası 1 ay kadar ağrı devam etme eğilimindedir. Anüsün yakınında olması nedeniyle iyi bakılmayan yaralarda enfeksiyon riski oldukça yüksektir.

Ameliyatın nasıl yapıldığına ilişkin video aşağıdadır :

YouTube video

Kimlere Koksiks Eksizyonu Yapılmalıdır?

Koksigektomide hasta seçimi çok önemlidir. Ameliyat için uygun adaylar seçilmelidir. Her hasta bu ameliyat türünden fayda görmeyecektir.

Koksiks Eksizyonu Nedir? Nasıl Yapılır?

Uygun hasta seçimine ek olarak hangi tekniğin kullanılacağı da önem arz etmektedir. 1937’den bu yana onlarca farklı teknik kullanılmaktadır. Bu hususta operasyonu gerçekleştiren hekimin cerrahi becerisi ve deneyimi de önemsenmesi gereken diğer faktörlerdendir. Kısaca koksigektomi :

  • İlgili bölgesinde travma olan hastalarda
  • Tümör yayılımı olan hastalarda
  • Psikosomatik bir takım bozuklukları olan hastalarda yapılabilmektedir.

Ayrıca ilgili bölgede enfeksiyon olan, organik bir patolojiye sahip olmayan ve konservatif tedavilerden fayda gören hastalarda yapılması önerilmemektedir.

Koksiks Eksizyonunda İyileşme Süreci Nasıldır?

Koksigektomi sonrası acılarınız ve ağrılarınız kısa bir süreliğine öncekine göre daha fazla artabilir ancak bu dönemde kullanacağınız ağrı kesicilerle bu ağrılar minimalize edilmelidir. Genellikle hareketlenme 6 hafta sonra başlar ancak bu durum kişiden kişiye değişiklik göstermekle beraber birçok faktörden etkilenmektedir.

koksigektomi nedenleri nelerdir

Burada dikkat edilmesi gereken hususlardan bir tanesi yara bölgesini enfeksiyondan korumadır. Çünkü enfeksiyon yara iyileşmesini geciktirdiği gibi daha kompleks komplikasyonlara yol açabilmektedir.

Tam iyileşme ise tahmini olarak yıllar sürmektedir.

Yararlanılan Kaynaklar:


Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

“Koksiks Eksizyonu Nedir? Nasıl Yapılır?” üzerine bir yorum

  1. Hocam merhaba internetten yazınızı okudum kuyruk sokumundan müzdaribim bende ameliyat oldum 1 yıl geçti fakat ağrjlarım çok sürekli doktor doktor geziyorum kocaeli dilovasında oturuyorum adanaya dahi gittim bu hastalığım için lütfen bana dönüş yaparsanız çok sevinirim çok mutlu olurum dayanamıyorum ağrılarıma benim kuyruk solunum s5 kemiğinden belki de daha yukardan biyerlerden alındı iş kazası sonucu parçalanmıştı çünkü dönüşünüzü bekliyorum hocam lütfen muaynehanenize gelmek istiyorum iğleşmek istiyorum acısız yürüyebilmek eğilip kalkmak ağrısız uyanmak istiyorum

    Yanıtla

Yorum yapın