Köhler Hastalığı Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Köhler hastalığı çocukluk döneminde kemiklerde çeşitli streslere bağlı olarak ortaya çıkabilen kırıklarla seyreden ender bir hastalıktır. Ayak bölgesinde oluşacak kireçlenme ile ağrı ve şişlik ön plandadır. Çoğunlukla üç ile yedi yaş arasındaki çocuklarda görülür ve erkekleri kadınlara göre beş kat daha sık etkiler. Tipik olarak sadece bir ayak etkilenir.

Köhler hastalığı naviküler kemiğin avasküler nekrozudur.

Sıklıkla etkilenen kemiğin adı tarsal naviküler kemiktir. Bazı bilim çevrelerince genetik faktörlerin hastalığın oluşumunda rol alınabileceği öne sürülse de henüz kesin bir kanıt bulunamamıştır.

Köhler Hastalığı Belirtileri

Köhler hastalığının en sık görülen belirtileri ağrılı ve şişmiş ayak varlığıdır. Ayak kemikteki bozukluğa bağlı olarak şişecek ve gittikçe daha ağrılı bir hale gelecektir. Yürümek veya koşmak gibi eylemleri yapmak daha zor hale gelecektir.

Hastalık ilerledikçe kemiklerden birine giden kan akımında bozukluklar ortaya çıkar. Yeterli seviyede kan akımı sağlanamayınca kemiğin beslenmesi bozulacak ve dejenerasyona uğrayacaktır. Bu dejenerasyon progresif olabilmektedir.

Köhler Hastalığı Nedenleri

Köhler hastalığın kesin nedeni henüz tam olarak tespit edilmemiştir. Kalıtımsal olduğuu düşünen çevreler olsa da henüz buna dair bilimsel kanıtlar tam olarak sunulamamıştır. Aynı zamanda herhangi bir yaralanma ile bağlantısı olduğu gösterilememiştir.

Bazı ortopedi uzmanları Köhler hastalığının, ayaktaki kemiğin etrafındaki (naviküler kemiğin) bölgede bir yaralanma ile bağlantılı olabileceğine ve gecikmiş kemik oluşumu (ossifikasyon) sonucu oluşabileceğine inanmaktadır.

Yapısal zayıflık, kıkırdak oranının kemikteki artışından kaynaklanabilir. Naviküler kemik, ayağın hareket ettiren mekanizmanın bir parçası olduğu için, basınçlara, burulma ve dönme durumlarına maruz kalabilmektedir.

Köhler Hastalığı Tanısı

Köhler hastalığı tanısı iyi bir fizik muayene, detaylı bir anamnez ve röntgen yardımıyla konulur. Kapsamlı bir klinik değerlendirmenin ardından çekilen röntgen filmi ile patolojik durum ortaya çıkarılır ve teşhis edilir.

Aşağıdaki röntgen filminde naviküler kemiğin normal halini ve patolojik halini göreceksiniz:

kohler hastaligi
Köhler hastalığı için çekilen filmde naviküler kemiğin nasıl etkilendiğini görüyorsunuz.

Köhler Hastalığı Tedavisi

Köhler hastalığının standardize edilmiş bir tedavi protokolü bulunmamaktadır. Şu anda uygulamış olduğumuz tedaviler hastalarda ortaya çıkan spesifik semptomlara yöneliktir. Bazı çocuklar için özel destek ayakkabıları uygulanabillir. Aynı zamanda alçılama ve istirahat tedavinin temel parçalarından biridir.

Yararlanılan Kaynaklar:

  1. Rare Diseases : Kohler Disease
  2. Rare Database : Kohler Disease

Köhler hastalığı hakkında merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

“Köhler Hastalığı Nedir? Belirtileri ve Tedavisi” üzerine 2 yorum

  1. Merhaba
    7 yaşında olan oğlum bir süre önce ayak burkulma nedeniyle hafif bir aksama ile yürüyordu, hekime başvurup film çekimi yapıldı hatta burkulma diye bazı ilaçlar verdi, yine iyileşme olmadı sonrasında başka bir hekime gittik mr çekimi yapıldı Köhler olma ihtimalinden bahsetti mr raporu doktorumuz tabanlık önerdi çok haraket etmemeyi tavsiye ettti 6 haftalık bir süre sonra tekrar görmek istedi gelişme olmaması halinde alçı yapabiliriz diye açıklama getirdi
    Size sormak istediğim dinlenme, tabanlık yada alçı yapılması ile düzelme olacak mı? olmazsa sonra nasıl bir yol izlenir.
    Bu rahatsızlık tamamen iyileşmiyor mu? yada cerrahi bir müdahale yapılıyor mu?
    Teşekkürler

    Yanıtla
    • İyi gunler 6 yaşında kız cocugunda da röntgen sonucunda Kohler hastalığı teşhisi konuldu. Ancak daha bilgi sahibi bir doktora ulaşamadık. Küçük bir ildeyiz Gittiğimiz doktorlar buyuk şehire götürün dedi. Sizin Süreç nasıl ilerledi. Iyilesme görüldü mu ?

      Yanıtla

Yorum yapın