Klippel Feil Sendromu : Konjenital Servikal Sinostoz

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Klippel Feil Sendromu Nedir?

Klippel Feil Sendromu, konjenital servikal sinostoz olarak ta bilinen temel olarak servikal omurganın etkilendiği bir malformasyon tablosuna verilen isimdir. Ana özelliği servikal omurların birbirine yapışmasıdır. Bu duruma farklı malformasyonlarda eşlik edebilir. İlk olarak 1912’de Fransız bir nörolog ve psikiyatrist olan Maurice Klippel ile Andre Feil tarafından tanımlanmıştır. Bu hastalığa yakalanan bireylerde en az iki servikal vertebra tutulmuştur.

klippel feil sendromu nedir
Görsel 1 : Klippel Feil Sendromu, servikal omurgayı etkileyen nadir konjenital bir hastalıktır.

Kadınlarda erkeklere oranla daha fazla görülme eğiliminde olan bu hastalığın görülme sıklığı istatistiksel olarak 40.000’de 1′ dir. Otozomal dominant ve otozomal resesif kalıtılan formları bulunmaktadır.

Klippel Feil Sendromu Belirtileri

Klippel Feil sendromunun tipik belirtileri baş ağrısı, boyun ağrısı, migren ve hareket kısıtlılığıdır. Bunlara ek olarak skolyoz, kifoz, diş anomrallikleri, yarık damak, Duane Sendromu gibi hastalıklar eşlik edebilir.

Klippel Feil Sendromu Nedenleri

Klippel Feil sendromunun nedenleri henüz tam olarak açıklığa kavuşturulabilmiş değildir. Hastalığın şiddeti kişiden kişiye göre değişmektedir. İki veya daha fazla omurun kaynaşması ile ortaya çıkan bu gelişimsel patolojik durum bazı bireylerde 2-3 omurga ile sınırlıyken bazı bireylerde ise tüm servikal omurgaya yayılabilir. Erken hamilelik döneminde başlangıç gösterir. Genetik olarak incelendiğinde GDF6, GDF3 veya MEOX1 genlerinde meydana gelen mutasyonların bu patolojiye sebep olabileceği görülmektedir. Bu genlerin temelde kemik gelişiminde yükümlülükleri bulunmaktadır.

Klippel Feil Sendromu Tanısı

KFS tanısı sıklıkla yetişkinlik döneminde konulmaktadır. Teşhis klinik muayene ile başlangıç gösterir. Deformitelerin tam olarak yerinin tespit edilebilmesi ve görülmesi için röntgen, BT veya MR gibi ileri görüntüleme yöntemleri kullanılır. Bu yöntemler yardımıyla aslında var olan ancak arka planda kalmış diğer deformitelerde tespit edilir.

Klippel Feil Sendromu Tedavisi

Klippel Feil Sendromu tedavisi hastaların semptomlarına yöneliktir. Sıklıkla bir fizik tedavi uzmanı ile beraber ilgili bölgenin kaslarını güçlendirme gerekir. Hastalığın seyri omurganın durumuna bağlıdır. Kas güçlendirmesi ve doğru duruş tedavide oldukça büyük önem arz eder. Bu hastalara gündelik hayatlarını düzenlemeleri ve bazı yaşam tarzı değişiklikleri önerilir. Genetik bir hastalık olması nedeniyle Klippel Feil sendromunun önlenebilmesi mümkün değildir. Sadece yukarıda belirttiğimiz önerilerle semptomlar hafifletilebilir. Özel egzersizler ve yaşam tarzı değişiklikleri mutlaka bir uzman eşliğinde yapılır.

[su_box title=”Klippel Feil Sendromu Mail Grubu” box_color=”#6fe767″]Bu konu ile ilgili herhangi bir tedavi veya ilaç keşfi gibi yeni bilgiler eklendiğinde anında haberdar olmak için Klippel Feil Sendromu Mail Grubumuza abone olabilirsiniz. [email-subscribers namefield=”no” desc=”” group=”klippelfeilsendromu”][/su_box]

Yararlanılan Kaynaklar:

  1. Görsel 1 – Klippel Feil Disease
  2. Samartzis D, Lubicky JP, Herman J, Shen FH. – Faces of Spine Care: From the Clinic and Imaging Suite. Klippel-Feil syndrome and associated abnormalities: the necessity for a multidisciplinary approach in patient management
  3. Görsel 2 – Klippel Feil Syndrom

Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

“Klippel Feil Sendromu : Konjenital Servikal Sinostoz” üzerine bir yorum

  1. Ben henüz 17 yaşında henüz genç bir kızım. Dogumumdan bu yana suregelen ve ailemin ilgilenmedigi boyun kısalığı problemi ile yuzlesiyorum. Ayrica duyma kaybi ve yer yer bobrek oldugunu suphelendigim ağrılar çekmekteyim. Tedavi surecine nereden, nasıl baslamaliyim. Işık olmanizi bekliyorum.

    Yanıtla

Yorum yapın