Kırmızı Adam Sendromu (Red Man Sendromu)

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Kırmızı Adam (Red Man) Sendromu Nedir?

Kırmızı Adam Sendromu, vankomisin adı verilen antibiyotik türüne karşı gelişen bir ilaç reaksiyonudur. Vankomisin normalde MRSA olarak bilinen metisiline dirençli stafilokokların neden olduğu ciddi enfeksiyonların tedavisinde kullanılan bir antibiyotiktir. Red Man Sendromu olarak ta bilinmektedir. İstatistiksel olarak bu ilacı kullanan bu ilacı kullanan her 10 hastanın 1 tanesinde bu yan etkiler görülebilir.

kirmizi adam sendromu red man sendromu
Kırmızı adam sendromu ile ilişkili görsel. Görselde boyun ve sırt bölgesine yayılmış advers ilaç reaksiyonunu görmektesiniz. Kaynak : Vikipedia

Kırmızı adam sendromu ismini etkilenen bireylerin yüzü, boynu ve gövdesi üzerinde oluşan kırmızı döküntülerden alır.

Kırmızı Adam (Red Man) Sendromu Belirtileri Nelerdir?

Tipik olarak kırmızı adam sendromunun ilk belirtileri yüz, boyun ve üst gövde bölümünde oluşan kırmızı renkli döküntüler olacaktır. Bu döküntüler kaşıntılı özellik gösterebilir ve yanma hissi verebilir. Kafa derisinde ortaya çıktığında saç dökülmelerine neden olur.

Sıklıkla vankomisin antibiyotiğinin intra venöz yolla enjeksiyonu sırasında ortaya çıkar. Damara ne kadar hızlı verilirse döküntülerin ortaya çıkma süresi o kadar kısalır. Birçok hastada bu enjeksiyonlar sırasında ortaya çıkan döküntüler hafiftir ve farkedilmezler. Daha az sıklıkla görülen red man sendromu belirtileri ise şunlardır:

  1. Düşük tansiyon
  2. Baş ağrısı ve baş dönmesi
  3. Ateş, titreme
  4. Göğüs bölgesinde ağrı
  5. Mide bulantısı ve kusma
  6. Lenf düğümlerinde şişme
  7. Dehidratasyon
  8. İkincil enfeksiyonlar

Kırmızı Adam (Red Man) Sendromu Nedenleri Nelerdir?

Geçmiş dönemlerde vankomisinin saf olmayan ortamlarda üretilmesi nedeniyle bahsi geçen döküntülere neden olduğu düşünülmekteydi. Üretim ortamı saflaştırıldıktan sonra bu etkilerin devam etmesi sonucunda bu düşünceden uzaklaşıldı. Şimdilerde ise vankomisinin kan hücreleri ve işleyişlerine müdahalesi sonucunda bu etkilerin ortaya çıktığı düşünülüyor.

kirmizi adam sendromu vankomisin antibiyotik ilac
Kırmızı adam sendromu ile ilişkili görsellerden. 

Vücuda alınan vankomisine karşı bağışıklık sistemi aşırı bir yanıt vermekte ve mast hücreleri aracılığıyla döküntüleri ortaya çıkarmaktadır. Siprofloksasin, rifampin ve sefepim gibi antibiyotiklerde nadiren bile olsa kırmızı adam sendromuna neden olabilir.

Kırmızı Adam (Red Man) Sendromu Tedavisi Nasıl Yapılır?

Genellikle vankomisin enjeksiyonu sırasında gelişmeye başlayan bu etkiler yaklaşık olarak 20 dakika sürer. Bazı durumlarda birkaç saat sürebilmektedir. Hasta bireylere yapılan vankomisin infüzyonu derhal durdurulur veya hekiminizin kontrolü altında düşük dozda devam edilir.

Semptomların ortadan kaldırılabilmesi için anti histaminik ilaçlar almanızı önerilebilir. Vankomisin yerine alternatif tedaviler uygulanır.


Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

Yorum yapın