Kireçlenme için Hangi Doktora Gidilir?

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Kireçlenme sorunu günümüzde en çok şikayet edilen eklem sorunlarından biridir. Eklemlerde bulunan kıkırdakların dokusunun azalması ile meydana gelen kireçlenme doktor tarafından tespit edilmeli ve gerekli tedavi yöntemleri uygulanmalıdır. Genel olarak 65 yaş üzeri kişilerde bu tür kireçlenme sorunları daha sık görülmektedir. Bu tip durumlarda yapılması gereken ise doktora başvurmaktır. Peki, kireçlenme için hangi doktora gidilir?

kireclenme hangi bolum
Kireçlenme ilerleyen yaşla beraber sıkça karşımıza çıkar.

Kireçlenme için Ne Zaman Doktor Gidilmelidir?

Kireçlenme için ne zaman doktora gidilir konusunda bir süre verilmez. Eklemlerde görülen bu sağlık sorununun belirtilerinin görülmesi ile kısa sürede doktora başvurulması gereklidir. Erken teşhis her zaman daha etkili bir tedavi ortaya çıkarabileceği için bu oldukça önemlidir. Kireçlenme vücudun birçok ekleminde gerçekleşebilmektedir. Eklemin yerine göre de tedavi türleri değişiklik göstermektedir.

Kireçlenmenin ise birçok nedeni vardır. Bu nedenlerin başında ileri yaş gelmektedir. Yaş ilerledikçe kıkırdak yapılarında oluşan zayıflamalar kireçlenmelere neden olabilmektedir. Ayrıca yüksek kiloda eklem hastalıklarına neden olabilmektedir. Hareketsiz bir hayat sürmekte eklemlerde sorunlara yol açtığı gibi düzensiz beslenme de bu sorunları tetikleyebilmektedir. Yaşadığınız bu tip durumlarda genel olarak eklemlerden ses gelmekle birlikte ağrılar görülmektedir. Karşılaşılan böyle durumlarda ise doktora başvurulmalıdır.

Kireçlenme için Hangi Doktora Gidilir?

Kireçlenme için hangi doktora gidilir konusunu merak edenler öncelikle Ortopedi bölümüne muayene olması gerekmektedir. Ortopedi bölümü gerekli tetkikleri öncelikle gerçekleştirmektedir. Yapılan tetkik çalışmalarında genel olarak görüntüleme sistemleri kullanılarak rahatsızlığın bulunduğu eklem üzerinde gerekli görüntüleme çalışmaları yapılmaktadır. Elde edilen verilere göre ise hastalığın teşhisi konulmaktadır. Teşhis sonrası tedaviye başlanılabilmektedir.

Kireçlenmeye Hangi Bölüm Bakar?

Kireçlenmeye hangi bölüm bakar konusunda bu konuda Ortopedi bölümüne başvurulmalıdır. Ortopedi bölümünün gerçekleştirdiği teşhislere göre ise kişi tedaviye başlamaktadır. Tedavi genel olarak Fizik Tedavi bölümünde sürdürülmektedir. Bu nedenle eklem sorunlarının teşhisi sonrasında kişi Fizik Tedavi bölümüne sevk edilmektedir. Fizik Tedavi bölümünde ise gerekli tedavi işlemleri başlatılmaktadır.

Tedavi olarak kesin çözüm bir tedavi bulunmamaktadır. Çünkü yıpranmış olan kıkırdağın yenilenmesi mümkün değildir. Bu tip durumlar kireçlenme ile meydana gelen şişlik, ağrı, hareket edememe gibi şikayetlerin giderilmesine yönelik tedaviler başlatılmaktadır. Bu tedaviler ile kireçlenme sonrasında sosyal yaşantıyı engelleyen etkenler ortadan kaldırılmaya çalışılmaktadır.

Kireçlenme için Hangi Bölümden Randevu Alınmalıdır?

Kireçlenme için hangi bölümden randevu alınmalıdır konusunda doktorla aynı zamanda kişiye bazı tavsiyelerde bulunmaktadır. Fizik Tedavi bölümünden alınacak randevular ile tedavi başlatılabilir. Kişi aldığı tedavinin yanı sıra eklemlerine çok fazla yük yüklenmediği sporları yapması da çok önemlidir. Bu tür sporlar olarak bisiklete binmek, yürüyüş gibi aktiviteler önerilebilir. Ayrıca sıcak veya soğuk kompleks yapılarak eklemlerde oluşan kireçlenmeler nedeni ile ağrıların önüne geçilebilmektedir. Diğer bir taraftan bu konuda bazı bitkisel kürlerde kullanılabilmektedir. Bu kürler ile tedaviye destekleyici olarak kireçlenmeye karşı tedavi sürdürülebilir.

Merak ettiklerinizi veya eklemek istediklerinizi konuların altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım. Yorumlarınızı bekliyor olacağım.

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Sağlık Profesyoneli

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

“Kireçlenme için Hangi Doktora Gidilir?” üzerine bir yorum

  1. merhaba benim annemim dizlerinde ağrı var birdizi trafik kazasında atella kırıgından dolayı bükemiyor fizik tedavi oldu ama bir sonuç olmadı öbür dizi çok ağrıyor tek bacagının üzerine yükleniyor yatarken aşagı yukarı çekerken çok ağrısı var bunun için dizlerine bir ilaç veya krem öneriniz veya başka bir tavsiyeniz varmıdır .

    Yanıtla

Yorum yapın