Kaşıntı için Hangi Doktora Gidilir?

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Kaşıntı vücudun bütün bölümlerinde görülebilen ve görüldüğü bölgeye bağlı olarak farklı sorunlara işaret eden bir belirtidir. Kaşıntı bir hastalık olmamakla birlikte çoğu zaman bir hastalığın habercisidir. Tıp dünyasında kaşıntı, pruritus olarak ta bilinir. Bu yazımı okuyan ziyaretçiler aşağıdaki sorulara cevaplar bulmuş olacaklar:

  1. Kaşınma için hangi bölüme gidilir?
  2. Kaşıntı için hangi doktordan randevu almalıyım?
  3. Allerjik kaşıntı için hangi doktora gidilir?
  4. Kaşıntıya hangi bölüm bakar?

Şimdi tüm bu sorulara cevap olacak şekilde kaşıntı yapan hastalıklar ve tedavilerini inceleyelim.

Kaşıntı için Hangi Bölümden Randevu Alınır?

Kaşıntı şikayeti akla ilk etapta bulaşıcı bir takım hastalıkları getirir. Sadece cilt kuruluğu nedeniyle ortaya çıkabileceği gibi uyuz (skabiyez) gibi paraziter hastalıklar sebebiyle de görülebilir. Kaşıntı yapan hastalıklar şunlardır:

  1. Mantar hastalıkları 
  2. Vücutta aşırı kepek varlığı
  3. Dermatit (Egzama)
  4. Bit (Pedikülozis)
  5. Ürtiker (Kurdeşen)
  6. Su Çiçeği gibi döküntülü hastalıklar
  7. Uyuz (Skabiyez)

Tüm bu hastalıklara ek olarak bazı tiroid, karaciğer, böbrek rahatsızlıkları da kaşıntı semptomu verebilmektedir. 

Kaşıntıya hangi bolum bakar
Kaşıntı için hangi doktora gidilir ile ilişkili görsel.

Tüm bu hastalıklar için ilk etapta aile hekiminize gitmelisiniz. Çünkü birçok hastalığı uzman doktorların bulunduğu polikliniklerden randevu alıp sıra beklemeden aile hekiminiz tarafından tedavi edilebilirsiniz. Aile hekimine gitmek istemeyen bireyler kaşıntı için Dermatoloji ya da Cildiye bölümüne giderek randevu alıp muayene olmalıdırlar.

Özetle kaşıntı için Cildiye bölümüne gidilmelidir.

Alerjik Kaşıntı için Hangi Bölüme Gidilir?

Öncelikle var olan kaşıntı şikayetinin alerjik olup olmadığı tespit edilmelidir ancak bu tespit çoğu zaman hastalar tarafından yapılamaz ve bu konuda bir sağlık profesyonelinden destek alınmasını gerektirir.

Alerjik kaşıntı ile alerjik olmayan kaşıntılara yaklaşım ve tedaviler tamamen farklıdır. Bu açıdan bunun belirlenmesi önem arz etmektedir.

Vücudun hangi bölümü kaşınıyorsa aynı şekilde tedavi biçimleri ve yaklaşımlar farklı olacaktır. Aşağıda yazıları okumanızı öneririm :

Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

Yorum yapın