Kasık Ağrısı için Hangi Doktora Gidilir?

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Erkek ve kadınlarda metabolizma dışında genetik yapıya bağlı olarak farklı dallarda ve kategorilerde ortaya çıkan kasık ağrısı çok fazla farklı hastalığı işaret edebilen üzerinde tetkik ve tahlil yapılmasını gerektiren tıbbi patolojik durumlardan bir tanesidir. Haliyle kasık ağrısı için hangi doktora gidilir, kasık ağrısına hangi bölüm bakar ve sağ ve sol kasık ağrısı için hangi bölüme gidilir gibi sorular insanların kafasını kurcalamaktadır. Erkeklerde ve kadınlarda kasık ağrısı için farklı bölümlere gitmek ve muayene olmak gerekebilir.

Kasık ağrısı için hangi doktora gidilir sorusunu cevaplamadan önce bazı temel bilgiler verelim. Çok çeşitli nedenlere bağlı olmakla birlikte erkek ve kadınlarda çeşitli nedenler dolayısıyla da ortaya çıkabilir. Fıtık gibi göz ardı edilemeyecek ve cerrahi operasyon gerektiren önemli bir rahatsızlığa da işaret edebilir, genetik yatkınlık nedeniyle medikal tedavi doğuracak kısa süreli bir rahatsızlığa da.

Söz konusu kasık ağrılarının saptanmış belli başlı özellikleri ve dönemleri vardır. Bu kasık ağrısı nöbetleri rahatsızlığın patolojik bir evreye geçmeden doktor kontrolünde incelenmesi gerekmektedir.

Kasık ağrısı için hangi bölüme gitmeliyim sorusunu kendi kendimize sormadan önce bu durumun bağırsak gazlarından, apandisit gibi hastalıkların kontrolsüz ilerlemesinden , idrar yollarında ortaya çıkan enfeksiyonlardan, yumurtalık bölgesinde oluşan kistlerden ve kadınlarda adet döneminde kendiliğinden olabileceğini unutmamalıyız. Peki kasık ağrısı için hangi doktora gidilir?

Kasık Ağrısı için Hangi Bölüme Gidilir?

Genel olarak ürolojik ve metabolizmal denge ile alakalı sorunlar olsa da, fıtık gibi önemli rahatsızlıklara yol açabilecek sorunların kaynağı olarak da görülebilecek bulgulardan şüpheleniyorsanız ilk etapta Genel Cerrahi (Hariciye) bölümüne görünmeniz gerekmektedir. Hemen buraya tıklayarak Genel Cerrahi Bölümünün Baktığı Hastalıklar konulu yazımızı okuyabilirsiniz.

Kasık Ağrısı için Hangi Bölüme Başvurmalıyım? : Benim şahsi önerim kasık ağrısı ve kasık ile ilgili diğer şikayetleriniz için ilk etapta aile hekiminize görünüp muayene olmanızdır. Aile hekiminiz muayenenizi yapacak, tıbbi geçmişinizi sorgulayacak ve gerekliyse tahlil ve tetkikler yaparak tedaviniz için en doğru yönlendirmeyi yapacaktır.

kasik agrisi icin hangi doktora gidilir
Kasık ağrısı şikayeti için ile gidilecek bölüm aile hekimliğidir. Sonrasında çoğu zaman yönlendirmeler genel cerrahi bölümüne olmaktadır.

Kadın hastalarda rahatsızlığın türüne ya da şiddetine göre farklı bir bölüm tarafından muayene ya da tahlil istense de genel itibariyle başvurulacak bölüm Genel Cerrahi (Hariciye) bölümüdür.

Kasıkta Sızlama ve Yanma için Hangi Doktora Gidilir?

Kasıklarda oluşan sızlama ve yanmalar kadınlarda erkeklere oranla daha çok görülür. Sızlamaların ve yanmaların nedeni farklı olabildiği için uzman doktor tarafından muayene sonucunda gerçek neden tespit edilebilmektedir. Genel olarak iki nedenden dolayı kasıklarda bu etkiler görülür. En sık rastlanılan durumlardan biri idrar yolu enfeksiyonları ve diğeri ise üreme organlarında yaşanılan sorunlardan kaynaklıdır.

Kasıklarda görülen bu durum için Genel Cerrahi, Üroloji, Jinekoloji gibi bölümlere başvurulabilmektedir. Sızlama ve yanmanın nedenine göre farklı bölümlere sevk söz konusu olabilmektedir. Kadınlarda özellikle adet dönemlerinde bu tip ağrılar görülebilir. Ancak sızlama ve yanmalar devamlı oluyor ise ve bu belirtilerin yanı sıra şişlik, idrar renginde değişiklik, idrar ile birlikte kan gelmesi gibi durumlarda doktor incelemesi büyük önem taşımaktadır.

Kasıklarda oluşan bu ağrılar için genel olarak ilaç tedavileri etkili olmaktadır. Kasıklardaki sızlama ve yanmanın nedenine göre alınan antibiyotikler kısa süre içerisinde tedavi edebilmektedir. Ancak bazı ciddi durumlarda ise cerrahi operasyonlara ihtiyaç duyulabilir. Bu gibi durumlarda ise hastanın durumuna göre tedavi sonuç vermektedir.

Kasık Mantarı için Hangi Bölüme Gidilir?

Deri hastalıklarında en sık rastlanılan mantar, insan vücudunun çeşitli bölgelerinde görülmektedir. Oldukça çeşitli türleri olduğu için doğru tespit edilmesi gerekmektedir. Teşhisin doğru yapılması tedavinin de etkili olması için önemlidir. Kasıklarda oluşan mantarlar ise en çok rahatsız olunan durumlar arasındadır. Bu konuda Dermatoloji bölüme başvurulmalıdır.

Kasıklarda oluşan mantarın çeşitli nedenleri vardır. Karşılaşılan birçok mikroorganizma kasıklarda mantara neden olabilmektedir. Özellikle beslenmemize dayalı olarak oluşabilmektedir. Diğer yandan kişinin genital bölge temizliğini yeterli bir şekilde yapmaması, sürekli olarak nemli kalması da mantarların oluşma nedenleri arasındadır. Kişinin metabolizmasının bozulması, kullanılan kozmetik ürünler ve kalitesiz iç çamaşırları da kasıklarda mantar oluşumuna zemin hazırlamaktadır.

Kasıkta mantarın belirtileri arasında ise kasık bölgesinde yanma, kızarıklık, kaşıntı gelmektedir. Tedavide ise genel olarak krem formundaki ilaçların yanı sıra bazı antibiyotikler verilebilir. Bu ilaçların düzenli olarak kullanılmasının yanı sıra kişinin de mantar oluşumuna davetiye çıkaracak durumlardan sakınması tedavinin olumlu sonuç vermesi için çok önemlidir.

Kasıkta Şişme ve Batma için Hangi Doktora Gidilir?

Kasıklarda görülen şişme ve batma durumlarında uzman doktora görülerek gerekli teşhislerin yapılması ve tedavilerin gerçekleştirilmesi gereken durumlardır. Şişliklerin zaman içerisinde inip tekrar çıkması da önemli bir durumdur. Özellikle hamilelik döneminde kadınların hormonlarında oluşan değişimler bu tarz etkilerin görülmesine neden olmaktadır. Bu konuda ilk yapılması gereken Genel Cerrahi uzmanına başvurmaktır.

Kadınlarda görülen dış gebelik kasıkta şişmenin oluşma nedenleri arasındadır. Yumurtalık kisti, kasık bölgesinde oluşan iltihaplarda şişliğe neden olmaktadır. Şişlik ve batmalar aynı zamanda kasık bölgesinde var olan diğer organlar ile ilgili yaşanılan hastalıklar nedeni ile de meydana gelmektedir.

Kasıklarda oluşan şişme ve batmaların tedavisi ise bu durumun nedenine göre şekillenmektedir. Oluşan bu rahatsızlık için ilaç tedavisi uygulanabildiği gibi oluşan diğer hastalıklar varsa onlarda teşhis edilerek gerekli tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. İlaç tedavisinin yanı sıra uzman doktorun gerek duyduğu durumlarda cerrahi operasyonlar ile de özellikle şişmelerin tedavisi yapılabilir.

Sizde kasık ile ilgili şikayetinizi yorum bölümünden yazarsanız sizin için en doğru yönlendirmeyi yapmaya çalışacağım. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.

(Bu yazı ilk defa 25 Haziran 2018 tarihinde yayınlanmıştır. Ardından 11 Eylül 2019, 10 Aralık 2020 tarihinde güncellenmiştir.)

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

Yorum yapın