Kas Ağrısı için Hangi Doktora Gidilir?

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Kas ağrıları günlük hayatı çekilmez kılan ağrılardandır. Bazen kolunuzu bile kaldırmanıza engel olan ağrılar söz konusu olabilir. Durumunuz ağırlaşmadan mutlaka doktora gitmeniz gerekir.

Kas ağrısı için ilk adres aile hekiminiz olmaktadır. Genel bir ağrınız varsa dahiliye uzmanı size çözüm sunabilecektir. Ancak ağrılarınızın daha belirgin sebepleri varsa gerekli uzman doktora gitmeniz gerekir. Nöroloji uzmanı ya da ortopedi uzmanı size daha kalıcı çözümler sunabilir. Hatta kalp damar cerrahisi de size şifa sunan bölümlerden biri olacaktır.

Gidilebilecek DoktorUzmanlık Alanı
RomatologEklem ve Kas Hastalıkları
OrtopedistKemik ve Kas Hastalıkları
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon UzmanıAğrıya Dayalı Kas Hastalıkları
NörologSinir Sistemi Hastalıkları
Aile HekimiBölüm Belirlenmesi
Algoloji UzmanıAğrının Giderilmesi

Kas ağrınız için ilk olarak dahiliye uzmanına başvurabilirsiniz. Kas ağrıları, romatizma gibi hastalıklara ilişkin ilk tetkikler dahiliye uzmanı tarafından yapılacaktır. Sikayetlerinizi anlattıktan ve genel tetkikler yapıldıktan sonra doktorunuz ağrılarınızın sebebi hakkında size bilgi verecektir. Spesifik ağrılarınız için diğer uzmanlara yönlendirebilecektir. Hemen dahiliye hangi hastalıklara bakar başlıklı detaylı yazımıza geçmek için tıklayınız.

Romatizmal hastalarının şikayetleri ilk olarak kas ağrıları ile başlayacaktır. Dahiliye uzmanı tarafından romatizmanız muayene edilecektir. Eğer olumsuz çıkarsa daha detaylı tetkik ve tedavi için sizi romatoloji uzmanına sevk edecektir. Bu bölümde yapılan tetkiklerle ağrılarınızın kaynağı daha iyi anlaşılacaktır.

Kas ağrılarınız zamanla artarak yavaş yavaş ilerledikçe, sebebi sinir sisteminden kaynaklanıyor olabilir. Bu durumda en akıllıca çözüm nöroloji uzmanına gitmektir. Sinir sisteminden kaynaklanan sorunlarınız nöroloji uzmanı tarafından kolayca çözülecektir.

Kas ağrıları bazen farkında olmadan yaptığınız yanlış hareketlerden, bir yere çarpmanızdan ya da vücudunuzu hor kullanmanızdan kaynaklanabilir. Iste bu durumlarda ortopedi uzmanı sizin sorununuzu daha iyi anlayacaktır ve tedavi edecektir.

kas agrisi icin hangi doktora gidilir
Ortopedist, kas-iskelet sistemi hastalıklarını ve yaralanmalarını tedavi eden bir doktordur.

Kas ağrılarının altında yatan sebepler bulunamazsa ya da bulunan sebebin tedavisi için fizik tedavi uzmanı devreye girecektir. Fizik tedavi programları ile kasların daha iyi çalışması sağlanırken, işlevselliği de arttırılacaktır. Hastayı rehabilite etmek için açma germe hareketleri gibi fiziksel aktiviteler yaptırılabileceği gibi yardımcı aletlerle de fizik tedavi uygulanabilir.

Kas Ağrılarına Hangi Bölüm Bakar?

Üstteki başlıklarda da bahsettiğimiz gibi kas ağrıları aile hekimliği fizik tedavi, nöroloji, ortopedi,romatoloji ve dahiliye branşlarının ilgi alanına girmektedir. Kas ağrıları çeşitli şekillerde olabilir. Eğer kan dolaşımı ile kasa iletilen oksijen miktarı azalırsa kas ağrısı oluşur. Bu ağrılar iskemi ağrısı olarak bilinir. Hareket eden hasta kaslarında ağrı hissedecektir. Bu durumda kalp damar cerrahisi ya da dahiliye uzmanı size yardımcı olacaktır.

Eğer kas ağrılarının sebebi sinir sisteminden kaynaklanıyorsa sinir kaynaklı ağrı olarak adlandırılır. Bu durumda ise hareket halinde ağrı hissedilmezken, dinlenme halinde ağrı olacaktır. Bu ağrılara nöroloji uzmanı bakacaktır. Ağrı çeşidine göre doktor seçimi yapabilirsiniz.

Ayrıca yakın geçmişte Türkiye’de görülmeye başlanan algoloji poliklinikleri sadece ağrı ile ilgilenen bir bilim dalıdır. Algoloji hangi hastalıklara bakar başlıklı hazırladığımız yazıyı okumanızı öneriyoruz.


Yazımızın sonuna gelmiş bulunuyoruz. Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım. Yorumlarınızı bekliyorum.

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Sağlık Profesyoneli

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

“Kas Ağrısı için Hangi Doktora Gidilir?” üzerine bir yorum

  1. Benim omuzlarımda ağrı oluyor yatarken yorganı çekince kolumu kaldırınca oluyor bazende hiç olmuyor 6 aydır devam ediyor ne yapmalıyım teşekkürler

    Yanıtla

Yorum yapın