Karpuz Şekeri Yükseltir mi? Püf Noktalar!

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Karpuz yaz aylarında en çok tercih edilen meyvelerden biridir. Tadının oldukça güzel olması ile herkesi tarafından tercih edilir. Karpuz keyifle yeni ancak bu durum şeker hastaları için aynı şekilde gerçekleşmez. Çünkü karpuzda bulunan şeker oranı şeker hastaları için tehlikeli olabilir. Bu nedenle de karpuz şekeri yükseltir mi konusunda sorular sorulur. Şeker hastaları karpuz tüketebilirler ancak fazla karpuz tüketmek konusunda dikkatli olmalıdır. Doğal şekerler içeren karpuz kan şekerini net olarak etkiler. Dolayısıyla her zaman ölçülü ve sınırlı şekilde karpuz yemelidirler.

Karpuz ve Şeker Hastalığı İlişkisi

Şeker hastaları karpuz tüketirken dikkat etmelidirler. Karpuzda bulunan şeker, şeker hastaları için rahatsız edici olabilir ancak az miktarlarda tüketilen karpuz şeker hastalarını etkilemez. Bu nedenle şeker hastaları karpuz tüketirken miktar konusunda dikkatli olmaları gerekir ve yüksek miktarlarda tüketmeleri çok sakıncalıdır.

karpuz kan şekerini yükseltir mi
Karpuz tüketen şeker hastaları dikkatli olmalıdır.

Karpuzun glisemik indeksi yüksektir. Bu nedenle karpuzda bulunan şekerin kan şekerini yükseltme hızı daha fazladır. Hızlı bir şekilde kan şekerini yükselttiği içinde tüketildikten kısa süre sonra etkileri görülmektedir.

Şeker Hastaları Hangi Meyveleri Yerken Dikkat Etmelidir?

Şeker hastaları için sadece karpuz tehlikeli değildir. Kontrolsüz tüketildiğinde birçok meyve şeker hastaları için tehlikeli hale gelebilir. Karpuz şekeri yükseltir mi sorusunun yanı sıra karpuz ile birlikte kavun, üzüm, muz, dut ve bu meyvelerin kuru meyveleri kan şekerini yükseltmektedir. Bu meyveler kontrollü ve küçük miktarlarda tüketilmelidir.

Meyve tüketimi şeker hastalarında kısıtlı olduğu için bu meyvelerde bulunan vitaminler, mineraller ve antioksidanlar nasıl alınacağı merak edilebilir. Meyvelerden alınamayan vitaminler, mineraller ve antioksidanlar sebzelerden de alınabilmektedir. Şeker hastaları düşük miktarda meyve tüketiminden gerekli vitaminleri alamayacağı için sebze tüketimine önem vererek açığı kapatmaları gerekir. Ayrıca şeker hastaları 3 aylık kan şekeri ortalaması değerlerini kontrol altında tutmaldırlar. Bu konu hakkında çok güzel ve detaylı bilgiler verdiğim yazıma ulaşmak için hemen alttaki butona tıklayınız.

Diğer yandan günümüzde üretilen meyveler kültür bahçeciliği ile üretilmekte ve bu durumda meyvelerdeki şeker düzeylerinin artmasına neden olmaktadır. Glikoz ve fruktoz oranlarının yüksek olması şeker hastaları için bu tarz meyvelerin tüketiminin çok dikkatli bir şekilde gerçekleştirilmesine neden olmaktadır.

Şeker Hastaları Ne Kadar Karpuz Yiyebilir?

Özellikle yaz geldiğinde şeker hastaları ne kadar karpuz yiyebileceklerini merak ederler. Kiloya ve metabolizmaya bağlı olarak değişiklik göstermekle beraber şeker hastası olan bir kişi ortalama olarak en fazla 400 gram karpuz tüketmelidir. Buda ortalama olarak bir dilim karpuza tekabül etmektedir. Karpuz ile en çok tercih edilen meyveler arasında olan kavun ise daha çok şekere sahip olduğu için 400 gramdan daha az bir porsiyon ile tüketilebilir.

Yaz aylarında karpuzun yanı sıra özellikle peynir çokça tüketilmektedir. Lezzet bakımından insanların tercihi olsa da şeker hastaları için bu durum tehlikeli olmaktadır. Beyaz peynir tüketildiğinde vücuda kolesterol girişi olur. Karpuzun içeriğinde bulunan fruktoz ile beyaz peynirden gelen kolesterol oksitlenmektedir. Bu iki maddenin aynı anda girişi de damarlarda sertliğin oluşmasına neden olur. Şeker hastaları için oldukça sakıncalı olan karpuz gibi meyveler bu tarz tüketim yanlışları ile başka hastalıklara da neden olabileceği için tüketimlerinde dikkatli olunması oldukça önemli bir husustur. Bu hususta şeker hastalığınızı değerlendiren bir endokrinoloji uzmanı ve diyetisyeniniz tarafından öneriler almak en doğru seçenektir.

Bilimsel Çalışmalar Bu Konuda Ne Diyor?

Karpuz meyvesi ile diyabet yönetimi hakkında ciddi anlamda bilimsel veriler ve araştırmalar bulunmamaktadır. Bunun dışında yapılan bazı çalışmalarda karpuz yemenin şeker hastalığı komplikasyonlarını azalttığı yönünde bazı kanıtlar bulunmaktadır.

fazla karpuz tüketmek kan şekerini artırır mı
Özetle karpuz dikkatli ve ölçülü tüketilmelidir.

Karpuza rengini veren pigment olan likopen kardiyovasküler hastalıklar açısından risk azaltıcı bir madde olarak bilinmektedir. Yapılan çalışmalarda kardiyovasküler hastalık riskini azalttığı net olarak görülüyor. (Kaynak No:1)

Karpuz Glisemik İndeksi Nasıl Düşürüyor?

Glisemik indeks temel olarak şekerin vücuda ne kadar hızlı girdiğine bağlı olarak artar ya da düşer. Glisemik indeks belirlenirken her gıda maddesine 1 ile 100 arasında değerler verilir. Referans olarak ise beyaz ekmek ya da şeker kullanılır. (Kaynak No:2)

Düşük veya orta değerlerde glisemik indeksi olan yiyeceklerin kan şekerini daha az yükselttiği iddia edilmektedir. Glisemik indeksi daha yüksek bir besin ise kan şekerini daha hızlı yükseltir.


Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım. Yorumlarınızı bekliyorum.

Kaynakça:

1. An Update on the Health Effects of Tomato Lycopene Erişim Tarihi: 27.12.2021

2. International table of glycemic index and glycemic load values: 2002 Erişim Tarihi: 27.12.2021

(Bu yazı ilk defa 11 Mayıs 2018 tarihinde yazılmıştır. Ardından 27 Aralık 2021 tarihinde güncellenmiştir.)

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

“Karpuz Şekeri Yükseltir mi? Püf Noktalar!” üzerine 2 yorum

  1. Covit 19 geciriyorum ciğerlere işlemiş 7 gün hastanede tedavi gördüm şuan evimdeyim.Diyabet hastası değildim diyabet çıktı.Cigerlerlerin rahatlığı için hastanede kortizon vermişlerdi diyabetin bundan dolayı yukselebilecegini söylüyorlar.
    Bu diyabetim geçici mi,kalıcı mı acaba aydınlatırsanız memnun olurum.iyi çalışmalar.

    Yanıtla
    • Merhabalar Recep Bey, öncelikle geçmiş olsun.
      Bazı tedavilerin ardından bu tip durumlar görülebiliyor. Bu durumlar çoğu zaman kendiliğinden düzeliyor ancak bu durum hastadan hastaya değişiklik gösterir. Muayene bilgilerinize vakıf olmadan net şeyler söyleyemeyeceğim.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla

Yorum yapın