Karnın Sol Tarafında Ağrı Neden Oluşur?

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Karın bölgesinde oluşan ağrılar genel olarak gaz sıkışması olarak değerlendirilse de özellikle karnın belirli bir bölümünde ortaya çıkan ve devamlılık gösteren bir ağrının görülmesi durumunda uzman bir hekime başvurulması çok önemlidir. Karında ortaya çıkan ağrılar sıklıkla bağırsak, safra kesesi, pankreas, böbrek ve apandisit gibi karın içindeki organların bir sorun yaşadığını işaret eder.

Karın ağrısında esas olan ağrının süresi, şiddeti, sıklığı ve görülen belirtilerdir. Örnek vermek gerekirse ani başlayan bir ağrı apandisit veya böbrek taşı atağı olarak değerlendirilebilirken daha uzun süren ağrılar ise bağırsak iltihabı veya safra kesesi taşı gibi kronik bir patolojiyi işaret edebilir. Karın sol tarafında oluşan ağrılar için mutlaka bir hekime görünmeli ve muayene olmalısınız.

Karnın Sol Tarafında Ağrının Nedenleri

Karnın sol bölgesinde oluşan ağrının nedenlerine başlamadan önce bazı belirtileri yaşamanız hemen doktora başvurmanızı gerektirebilir. Ağrı bir süreklilik gösteriyorsa bu durumda doktora başvurmanız önemlidir. Gün içerisinde belirli bir süre ağrıdıktan sonra uzun süre görülmeyen ağrı büyük ihtimalle önemsiz bir ağrıdır.

Genel Bağırsak Sorunları

Bağırsak ile ilgili gaz, ishal, kabızlık, divertikülit, ülseratif kolit, crohn hastalığı gibi bazı durumların varlığında karnın sol bölgesinde ağrı oluşabilir. Bu noktada bu hastalıklar arasında ayırıcı tanı yapılması önemlidir.

Bağırsakta Gaz Olması

Bağırsakta gaz görülmesi durumunda karın bölgesinin hem sağ hem sol kısmında ağrı, şişkinlik ve kramp görünümüne sebebiyet verebilir. Bağırsakta gaz birikiminin en yaygın olduğu bölge sol taraftır. Bunun nedeni, sol tarafta ince bağırsağın son kısmı, kolonun başlangıcı ve apandisin bulunması olarak bilinmektedir.

Gaz ağrıları sıklıkla hafiftir ve birkaç saat sonra geçme eğilimindedir ancak bu durum ileus gibi bir tıkanma durumu söz konusu olduğunda geçmeyebilir.

İshal veya Kabızlık Olması

İshal bağırsak hareketlerinin aşırı hızlandığı ve bağırsaklarda kalan sıvı miktarının fazla olduğu bir durumdur. Bu tarz durumlarda karnın sol tarafında ağrı veya kramp hissedilebilir.

Kabızlık ise bağırsak hareketlerinde yavaşlamanın görüldüğü ve bağırsak içi sıvı miktarının olabildiğince az olduğu bir durumdur. Sıklıkla karnın alt tarafını etkileyen bu ağrı bazen sol tarafta hissedilebilir.

Divertikülit Varlığı

Divertikülit kalın bağırsakların iç yüzeylerinde bulunan ve divertikül adı verilen kese şeklindeki yapıların iltihaplanması sonucunda oluşan bir durumdur. Bu keseler lokalizasyon olarak kalın bağırsağın sol alt kısmında daha çok bulunurlar. Dolayısıyla sol karın ağrılarında divertikülit mutlaka akla gelmelidir.

Sol karın ağrısının yaygın nedenlerinden biri olan divertikülitin neden olduğu ağrı sıklıkla göbek deliğinin alt sol kısmında lokalizedir ve ateş, mide bulantısı ve kusma gibi semptomlar eşlik edebilir.

Ülseratif Kolit ve Crohn Hastalığı

Temel olarak ülseratif kolit kalın bağırsağın iç yüzeyinde iltihaplanma ve ülser yaparken crohn hastalığı ise sindirim sisteminin herhangi bir bölgesinde tutulum gösterebilir. Kısaca bu iki hastalığın ayrımı için tabloyu inceleyiniz.

ÖzellikÜlseratif KolitCrohn Hastalığı
Etkilenen bölgeKalın bağırsakSindirim sisteminin herhangi bir yerinde oluşabilir.
İltihaplanmaKalın bağırsağın iç yüzeyinde oluşabilir.Sindirim sisteminin herhangi bir yerinde, mukoza zarının her iki tarafında da oluşabilir.
ÜlserlerKalın bağırsakta ülserler oluşabilir.Sindirim sisteminin herhangi bir yerinde ülserler oluşabilir.
ŞiddetGenellikle hafif veya orta şiddette olabilir.Genellikle hafif veya orta şiddette, ancak şiddetli vakalar da olabilir.
Tedaviİlaç tedavisi, cerrahi ile kür sağlanmaya çalışılır.İlaç tedavisi, cerrahi ile kür sağlanmaya çalışılır.

Her iki hastalıkta da karnın sol tarafında ağrı, şişlik ve kramp tarzı şikayetler görülebilir ancak bu durumların gastroenteroloji alanında uzman bir hekim tarafından değerlendirilmesi şarttır.

Safra Kesesi Hastalıkları

Safra kesesi, safrayı depolayan ve yağların sindirilmesine yardımcı olan kese şeklinde küçük bir organdır. Safra taşı ise safranın sertleşmesi ve kristalleşmesi sonucu oluşan küçük, katı yapılara verilen isimdir. Safra kesesi taşları, iltihaplanma veya tıkanıklık gibi patolojik durumlarda karnın sol yarısında ağrı şikayeti gözlemlenebilir. Bu noktada ayrıcı tanı yapılması çok önemlidir.

Safra Taşı Varlığı

Safra taşı ağrıları sıklıkla karnın sağ tarafında görülür. Bunun en temel sebebi safra kesesinin karnın sağ tarafında yer alıyor olmasıdır. Eğer safra taşı safra kanalına düşerek akışı engellemeye başlarsa ağrı karnın diğer bölümlerine atabilir. Bu noktada karnın solunda ağrı yapabilir.

Safra Kesesi İltihabı (Kolesistit)

Safra kesesi iltihabı yani kolesistit sıklıkla safra kesesi taşlarının neden olduğu safra kanalının tıkanması durumu neticesinde görülür. Ağrısı şiddetlidir. Kramp görülebilir. Ayrıca mide bulantısı ve kusma eşlik edebilir. Ağrısı ise hastaların tanımlamalarına göre karnın sol üst veya sol alt kısmından başlayıp sırta doğru yayılmaktadır.

Ayrıca safra kesesi iltihabı aniden başlarsa akut kolesistit, uzun süredir devam ediyorsa kronik kolesistit olarak isimlendirilmektedir. İleri okumalar için tıklayabilirsiniz.

Pankreas Hastalıkları

Pankreas lokalizasyon olarak karnın üst kısmında, midenin arkasında yer almaktadır. Temel olarak insülin gibi hormonları ve bazı enzimleri üreten ciddi bir organdır. Pankreasta oluşan patolojik durumlar sıklıkla iltihaplanma, tahrip edilme veya işlevini yitirme gibi durumlarla ilişkilidir. Pankreasın iltihaplanması tıpta akut pankreatit olarak bilinir. Eğer bu iltihaplanma çok uzun süredir var ise kronik pankreatit olarak isimlendirilir.

Pankreas hastalıklarının neden olduğu ağrı sol üst veya sol alt kısmında, sırta doğru yayılma eğilimi gösterebilir. Buna mide bulantısı, kusma, ateş, sarılık, ishal veya kabızlık gibi semptomlar eşlik edebilir.

Böbrek Hastalıkları

Böbrekler karnın alt kısmında, bel bölgesinde yer alan iki organdır ve kanda bulunan artık maddeleri temizleyerek hayatın devamlılığını sağlarlar. Böbrekte taş olması, iltihaplanma ve yetmezlik olması durumunda karın ağrısı şikayeti görülebilir.

Böbrek Taşı Olması

Böbrek taşları idrarda bulunan minerallerin ve tuzların birikmesi ve sertleşmesi sonucunda oluşur. Böbrek taşları bulunduğu yerde ağrı oluşumuna sebebiyet verebileceği gibi düşmesi ve idrar kanalından geçmesi sırasında da ağrı yapabilir. Ağrı aniden gelir ve zorlayıcıdır.

Böbrek taşı ağrısı sol karında bölgesinde ağrı yapabilir ancak daha sık olarak bel bölgesinde ve kasıkları etkileme eğilimindedir. Bu gibi durumlarda hastalarda idrar yaparken ağrı, sık idrara çıkma, idrarda kan görülmesi, bulantı ve kusma eşlik edebilir.

Böbrek İltihaplanması ve Yetmezlik

Böbrekte iltihap olması durumu tıpta piyelonefrit olarak isimlendirilir. Piyelonefrit kalıcı hasarlara yol açabilen tehlikeli bir hastalıktır. Böbrekte oluşan enfeksiyon ve yetmezlik kaynaklı ağrılar sıklıkla bel bölgesinde, sırtın alt kısmında veya kasıklarda kendini gösterir ancak karnın sol bölgesinde de ağrı yapabilir.

Apandisit: Apendiks İltihaplanması

Karnın sağ tarafında çekumun sonunda yer alan apendiks kalın bağırsağın ilk bölümü olma özelliğini göstermektedir. Apendiks iltihabı anlamına gelen apandisit sıklıkla sağ alt karın bölgesinde ağrıya neden olan bir durumdur ve tipik olarak sol karın ağrısı yapmaz.

Apendiks iltihabı aniden ortaya çıkmışsa akut apandisit adını alır. Eğer uzun süredir devam eden bir apandisit durumu varsa kronik apandisit olarak isimlendirilir. Karnın sol bölgesinde nadiren yansıyan ağrılar görülse de apandisitte ağrı sağ alt lokalizedir. Özetle apandisitte sol karın ağrısı nadirdir ancak mümkündür.

Kadın Hastalıkları

Kadın hastalıkları ve doğum branşını ilgilendiren adet sancıları, ektopik gebelik, yumurtalık kistleri ve endometriyozis gibi hastalıklar karın bölgesinde ağrıya sebebiyet verebilir.

Adet Ağrısı (Dismenore)

Adet döngüsünün doğal bir parçası olan adet ağrıları ya da sancıları bazen sol tarafta da karın ağrısına sebebiyet verebilir. Özellikle regl döneminde sol karın ağrısı görülmesi durumunda bu ayırıcı tanı çok dikkatli yapılmalıdır.

Yumurtalık Kistleri

Yumurtalıkta oluşan sıvı dolu keselerler olarak bilinen bu kistler zaman içerisinde büyürse, yırtılırsa ve enfekte olursa belirti vermeye başlar ve sol karın ağrısı yapabilir.

Endometriozis

Endometriyozis rahim dokusunun sıklıkla vücudun diğer bölgelerine, genellikle karın boşluğuna ve yumurtalıklara yerleşmesi durumunda oluşan patoloji tablosudur. Dolayısıyla karnın sol tarafında ağrı yapabilir.

Ektopik Gebelik

Döllenmiş yumurta rahim dışında herhangi bir yere yerleşirse bu durum ektopik gebelik olarak isimlendirir. Bu durum ortaya çıktığında sol karın bölgesinde ağrı olabilir.

Diğer Hastalıklar

Bahsettiğim başlıkların dışında mide ülseri, karın içi apse, karaciğer veya dalak sorunları, vasküler sorunlar, kas veya sinir sorunları gibi durumlarda da karnın sol yarımında ağrı görülebilir. Bu noktada kendi durumunuzu konu altındaki yorum bölümüne yazarsanız yorumlayacağım.

karnın sol tarafinda agri neden olusur
Karnın sol tarafında ağrı, birçok farklı nedenden kaynaklanabilir. En yaygın nedenler, bağırsak sorunları, safra kesesi sorunları, pankreas sorunları, böbrek sorunları ve apandisit gibi karın içindeki organların problemleridir.

Her zaman tedbiri elden bırakmamakla birlikte bazı belirtileri gördüğünüzde hiç beklemeden doktora gitmeniz gerekebilir. Karnın sol tarafındaki ağrı şiddetinin artması, devamlı ve tekrarlayıcı olması önemli bir durumdur. Yaşadığınız bu belirtilerde acil doktora başvurmanız bazen elzem olabilir. Çünkü ağrının neden olduğu hastalığın ileri seviyelere ulaşmaması için erken teşhisin önemi büyüktür. Erken teşhis edilen hastalıklara yapılacak müdahale hızlı bir şekilde tedavide fayda görme olasılığı daha yüksektir. Bu nedenle karnın sol tarafındaki ağrılar ciddiye alınmalıdır.


Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.Yorumlarınızı bekliyorum.

(Bu yazı ilk defa 7 Mayıs 2018’de yayınlanmıştır. Ardından 26 Ekim 2023 tarihinde güncellenmiştir.)

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

“Karnın Sol Tarafında Ağrı Neden Oluşur?” üzerine 2 yorum

  1. Çok bilgilendirici bir yazıydı, çok sağ olun. Benim eşimin 16 aydır sol kasığında ağrı var. Gözünü açtığı gibi ağrıyor diyor, taa ki gece uyuyasaya kadar. Kabızlık sık yaşıyor. Lifli beslendiği halde tuvaletini var dediği halde yapamıyor. Bir çok bölüme gittik bu ağrı için. Gastroloji,dahiliye, nöroloji. Bir çok test, tomografi ve ultrason yapıldı, sorun bulunmadı, ultrason da gaz göründü. En son genel cerrahiye gittik,el muayenesinde ağrıyan yerde kasık fıtığı bulundu, hemen operasyon yapıldı. Bu operasyon haziran ayında yapıldı, bir kaç gün ağrısının yüzdesini az söyledi eşim ama ameliyat sonrası verilen antibiyotik ishal yapınca yine çok ağrıyor demeye başladı. Kendisi ayrıca OKB hastası. Sözün özü eşimi çok dalda bir çok doktor görmesine rağmen bu sol kasıktaki ağrıya teşhis koyulamadı😞 İşinizde kolaylıklar hocam..

    Yanıtla
    • Merhabalar Hülya Hanım, hoşgeldiniz.
      Öncelikle eşinizin sağlık durumu hakkında bilgi verdiğiniz için teşekkür ederim. Eşinizin yaşadığı kronik kasık ağrısı ve bu süreçte geçirdiği tıbbi müdahaleler oldukça karmaşık görünmektedir. Eşinizin sağlığını iyileştirmek için uzun bir süreç ve multidisipliner bir yaklaşım gerekebilir.Durumu karmaşık olduğu için, başka bir doktordan veya uzmandan ikinci bir görüş alınması faydalı olabilir. Farklı bir perspektif, farklı bir teşhis veya tedavi seçeneği sunabilir.OKB (Obsesif Kompulsif Bozukluk) hastalığı varsa, bu durum ağrıya katkıda bulunabilir. Bir psikiyatrist ile görüşmek, psikolojik faktörleri ele almanıza yardımcı olabilir.
      Ayrıca kabızlık sorunu ve ağrısı arasındaki ilişkiyi değerlendirmek önemlidir. Bir diyetisyenle çalışarak, beslenme alışkanlıklarını gözden geçirmek ve gerekirse lifli yiyecekler ve sıvı alımını artırmak faydalı olabilir. Ağrı yönetimi konusunda algoloji bölümü hekimleri ile de görüşebilirsiniz. Ağrının yönetimi yaşam kalitesini olumlu etkileyecektir.
      Eşinizin ağrısının nedeni teşhis edilemediyse, nadir veya spesifik sağlık sorunları da göz önünde bulundurulmalıdır. İlgili branşlara başvurduğunuzda uzmanlar, bu sürecin bir parçası olarak daha fazla teşhis ve tedavi seçenekleri üzerinde çalışacaktır. Unutmayın ki her hasta farklıdır. Bazen teşhis ve tedavi süreci zaman alabilir. Eşinize destek olmaya devam ederek, sağlığına kavuşmasına yardımcı olabilirsiniz. Geçmiş olsun dileklerimle…

      Yanıtla

Yorum yapın