Karın Atması Neden Olur?

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Vücudumuzda kan taşıyan en büyük damar Aort damarıdır. Kalpten çıkaran Aort daması göğüs ve karın boşluğuna uzanır ve buradaki diğer damalara kan pompalanmasına yardımcı olur. Büyük bir damar olması nedeni ile kan pompalanması sırasında diğer damarlara göre daha büyük etki gösterir. Genel olarak insanlar sırt üstü yattıklarında karınlarında bir kalp atışı gibi hareketlenmenin olduğunu görürler ve karın atması neden olur merak ederler. Bu atmanın temel sebebi Aort damarıdır.

karin atmasi nedenleri
Karın atması neden olur ile ilişkili görsel.

Özellikle zayıf insanlarda Aort damarının karın bölgesindeki atışı daha net görülür. Hatta damar atış sesleri de duyulabilir. Görülen bu durumda şüphelenecek herhangi bir durum yoktur. Çünkü damarın atması ve sırt üstü yatıldığında atışın görülmesi normaldir. Bu özellikle spor yapmayan kişilerde daha net görülür. Karın atmasının yanı sıra bazı belirtiler görülürse doktora başvurulması çok önemlidir. Bu belirtilerin başında mide bulantısı, karın ağrısı gelmektedir. Yaşanılan bu sorunlarla birlikte atmanın görülmesi araştırılması gereken bir konudur. Karında şişkinlik hakkında bilgiler verdiğim yazıma ulaşmak için https://doktordanhaberler.com/karin-sisligi/ linkine tıklayınız.

Aort Anevrizması

Aort Anevrizması denilen duruma Aort balonlaşması da denilmektedir. Vücudumuza kan dolaşımı için büyük öneme sahip olan Aort damarının zayıflamasından dolayı şişmeler oluşabilir. Anevrizma küçük boyutlarda birçok yerde bulunabilmektedir. Ancak Aort damarında kan sızıntılarının olması çok ciddi sonuçlara yol açabilmektedir. Anevrizmalar ise gittikçe genişleyebilmektedir. Genişleme büyüdükçe damarın patlama riski de oldukça yükselir. Böyle bir durumlar karşılaşılması durumunda acil tedaviye ihtiyaç vardır.

Aort Anevrizması Belirtileri Nelerdir?

Anevrizma Aort damasının her bölgesinde oluşma ihtimali vardır. En çok karın bölgesinde görülmektedir. Göğüs içinde oluşan türü de olmasının yanı sıra küçük boyutlardan başlar ve yavaş ilerleyerek boyutu büyür. Çoğu zaman bir belirti vermez. İnsanların hiçbir şikayeti olmadığı içinde tespit edilmesi zordur. Ancak zaman içerisinde büyümesi ve yayılması nedeni ile bazı belirtileri de beraberinde getirir. Karın bölgesinde şişkinlik ve karın atmasında artış, karın bölgesinde hassasiyet ve ağrılar en önemli belirtiler arasındadır.

Hastalıktan korunmanın en önemli faktörleri ise yüksek tansiyondan korunmaktır. Eğer yüksek tansiyona sahipseniz bu konuda gerekli tedavileri olması çok önemlidir. Sigara kullanmak ve yüksek kolesterole sahip olmakta hastalığın oluşumuna neden olmaktadır. Özellikle yağlanmadan uzak durmak için spor yapmak oldukça faydalı olacaktır.

Aort Anevrizması Tedavisi Nasıl Yapılır?

Tedavi olarak genel olarak izleme yapılır. Eğer çok ciddi boyutlarda değilse belirli aralıklar ile tetkikler yapılarak hastalığın durumu seyredilir. İlerlememesi içinde az yağlı beslenme, kolesterol seviyesinin kontrol edilmesi, sigara veya alkol kullanılmaması sağlanır. Gerektiği durumlarda cerrahi operasyonlar da yapılabilmektedir.

Son yıllarda geliştirilen endovasküler cerrahi ile de tedavi edilebilmektedir. Burada hastalığın seviyesi önemlidir.

Mide Atması Neden Oluşur?

Karın atması yaşayanlar genel olarak midenin de attığını zannederler. Mide atması nadir olarak görülse de karşılaşılan vakalar arasındadır. Mide atması genel olarak tüketilen besinler nedeni ile oluşan bir durumdur. Tüketilen gıdalar sonrasında midede kalp atması gibi hareketler görülebilir. Genel olarak bu durum geçicidir ve herhangi bir sorun teşkil etmez. Bu durumu tetikleyen bir diğer neden ise psikolojik etkenlerdir. Stres, endişe midede gaz oluşmasını tetikler ve atma oluşumuna neden olabilir.

Ağır eşyalar kaldırma gibi durumlarda göbek düşmesi de yaşanabilir. Böyle durumlarda da midede atmalar görülebilmektedir.

Dik durmada zorluk, midenin kalp gibi atması, bu bölgede ağrı, dikkatte azalma ve baş dönmesi gibi durumlarda doktora başvurulmalıdır. İç hastalıklar bölümüne gidilebileceği gibi yapılan fiziki tedaviler sonrasında eğer varsa psikolojik sorunlar üzerinde de durulmasında büyük fayda vardır. Midede oluşan şişlik hakkında bilgi almak için https://doktordanhaberler.com/mide-siskinligi-icin-hangi-bolume-gidilir/ linkine tıklayınız.


Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Sağlık Profesyoneli

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

“Karın Atması Neden Olur?” üzerine 22 yorum

    • Merhabalar Nermin Hanım. öncelikle geçmiş olsun.
      Karnınızdaki pıt pıt atmalar ve sık tuvalete gitme gibi belirtiler, bağırsak hareketlerinizin arttığını gösteriyor olabilir. Bu noktada yapmanız gereken dahiliye bölümüne randevu alarak gitmek olacaktır.
      Doktorunuz, belirtilerinize neden olabilecek olası faktörleri belirlemek için tıbbi öykünüzü ve fizik muayenenizi değerlendirecektir. Ayrıca kan testleri, idrar testleri veya görüntüleme testleri gibi ek testler isteyebilir.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla
    • Merhabalar Ada Hanım, ôncelikle geçmiş olsun.
      Ağızdan kaçan böcek bahsettiğiniz durumlara sebebiyet vermez. Nedenini bulabilmek için hastanın muayene edilmesi gerekecektir.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla
  1. Slm hocam izninizle birşey sorucam annemin karnın üst tarafı ortada sürekli kalp şeklinde atan bir durum var nefes darligida yapiyor bu aralar hiç bir çare bulunamadı çekimler yaptı vs annem zayifta çok gitti doktorlara nafile devam ediyor

    Yanıtla
  2. Hocam merhaba bende ilk defa oluyor bu midenin kalp atması . Karnım çok şiş . Dün gece uyutmadı karın ağrılarım. Korkulacak birsey var mıdır ?

    Yanıtla
  3. Merhaba hocam karaciğer kist ameliyatı oldum ve ameliyat olmadan öncede karnım atıyordu şimdide atıyor bunun sebebi nedir yatınca daha belirginleşiyor

    Yanıtla
  4. Hocam benim esime sag boyunun bitiminden sag gogus bosluguna kadar iki yerde damar tikanikligi oldugu icin uzunca stent takildi bu yuzden hergun carbasalatium 100 gr toz suda cozulen kan inceltici kullaniyor.9 sene oncede sismanligindan dolayi gastrik bypass gecirdi ve zayifladi.Hocam esimin dun aksamdan itibaren sag gobek ustunde ve sag kaburga altinin arasinda seyerme gibi sürekli olmayan gunde bir iki sefer gelen ve 2 yada 3 dk suren ayni yerde yuzeyin hemen altinda seyerme gibi bisey oluyor internette arastirdim karin aort baloncugu belirtisi felan yaziyor hocam ciddi biseymidir bu seyermenin disinda baska bir rahatsizligi yok ayaklarda agri veya karinda agri yok hocam bu seyerme normalmidir

    Yanıtla
  5. Merhaba benimde karnimda Sol tarafta kalp atma gibi pıt pıt attı kaç saattir ve hala atiyo. Sanki bebek kipirdamasi gibi hissettim neden acaba doktora gitmelimiyim

    Yanıtla
    • Merhabalar Nilgün Hanım, öncelikle geçmiş olsun.
      Öncelikle bu şikayetiniz için aile hekiminize gitmenizi öneririm. Aile hekiminiz muayenesinin ardından sizi en doğru bölüme yönlendirecektir.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla
  6. Benimde karnım kalp gibi atıyo ve bu 1 sene oluyo 1 sene içinde git gide ağrımaya kendini daha çok hissettirmeye başladı uzandığımda göbeğim ve göğsümün attığını his edebiliyorum doktora kaç kere gittim ama hiçbir şey çıkmadı kanım temiz çıktı testlerim de öyle bunun nedeni aort anevrizması mıdır acaba? 😕

    Yanıtla
    • Merhabalar Hatice Hanım, öncelikle geçmiş olsun.
      Bahsettiğiniz bu durum için aort anevrizması demek oldukça yanlış bir yaklaşım olacaktır. Aort anevrizması muayene, tahlil ve tetkik sonuçları ile kendini ele verecektir.
      Eğer daha net bilgiler istiyorsanız mutlaka bir kardiyoloji doktoruna muayene olmanızı öneririm.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla
      • Erhan bey göbek kayması var mı yani bu acılar bu ağrılar boşuna değil herhalde demi gidiyorum bişey çıkmıyor aort bu kadar hızlı atması göbeğimde bi atış olmayıpta midem de olması

        Yanıtla
    • Aynı durum bende de var artık çok yoruldum gidiyorum tahliller normal çıkıyor gitmediğim yer kalmadı Allah rızası için bu çözüm bulduysanız benimle de paylaşın hatıce hanım

      Yanıtla
  7. Merhaba kranial MR incelemesinde pineal flanş lokalizasyonunda 3 mm çapında düzgün kontörlü T1 Hipointens,T2 hiperintens mistik lezyon dikkati çekmektedir(pineal kist?) sol maksillersinüs tabanında yaklaşık 15 mm boyutunda retandiyon kisti serptim nazide sapa deviasyon,sağ orta alt konnkada hipertrofi,sağ nazal pasajda daralma izlenmektedir.Sağ vertebrL arter v4 hipoplazij izlenmektedir.sol vertebral arter dominanttır.

    Yanıtla
    • Merhabalar Zaliha Hanım, öncelikle geçmiş olsun.
      İrritabl bağırsak sendromu olan hasta için bir ilacın işe yarayıp yaramayacağı muayene sonrasında ortaya çıkarılabilir.Bu nedenle hastanın bir dahiliye veya gastroenteroloji polikliniğine başvurması gerekmektedir.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla

Yorum yapın