Kansızlık için Hangi Doktora Gidilir?

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Kansızlık için Hangi Doktora Gidilir? Kim Bakar?

Kansızlık için hangi doktora gidilir konusuna geçmeden önce kısaca bilgi verelim. Tıp literatüründe Anemi olarak geçen kansızlık, her ne kadar orta ve ileri yaş erkek hastalarda ortaya çıktığı düşünülse de, son yıllarda kadınlar arasında da oldukça sık rastlanan bir hastalık türüdür. Hastalık ile ilgili yapılan araştırmalar gösteriyor ki, kadınlarda %40 oranında rastlanan kansızlık, erkeklerde %20 oranlarında seyrediyor.

kansizlik icin hangi doktora gidilir
Kansızlık için hangi doktora gidilir ile ilişkili görsel.

Bulguların ortaya koyduğu genel tabloya bakıldığında çoğunlukla çocuk yaşta ortaya çıkan kansızlık, demir eksikliğine bağlı olabileceği gibi birçok dış etkene bağlı olarak da ortaya çıkabiliyor. Demir eksikliği dışında metabolizma ile alakalı nedenlerin başında B12 ve folik asit eksikliği, sürekli nükseden kan kaybı, kanın damar içinde yıkılması, kemik iliğinde yeterli miktarda üretilememesi ve talasemi gibi genetik nedenlere bağlı olan hastalıkların ortaya çıkardığı nedenler yer alıyor.İnsanlar bu konuyla ilgili olarak şu aramaları yapmaktadırlar:

  1. Kansızlıkla ilgili hangi bölüme gitmeliyim?
  2. Kansızlık için hangi bölüme gidilir?
  3. Kansızlık(anemi) sorunu için hangi bölümden randevu almalıyım?
  4. Kansızlığa hangi bölüm ve branş bakar?

Şimdi tüm bu sorulara cevap olacak şekilde kansızlık için hangi doktora gidilir konusuna açıklık getirelim.

Kansızlık için Hangi Bölüme Gidilir? Hangi Bölüm Bakar?

Özellikle demir eksikliğine bağlı olarak hastalığın doğası gereği hastalar gün aşırı kendilerini halsiz, yorgun ve güçsüz düşmüş hissetmektedirler. Halsizlik belirtileri dışında nefes darlığı ve konsantrasyon bozukluğu gibi önemli etkileri de hastalığın belirtileri arasında yer almaktadır. Olası bir kansızlık rahatsızlığı şüphesinde başvurmanız gereken bölümler İç Hastalıkları ve Hematoloji bölümüdür. Bu noktada dahiliye (iç hastalıkları) hangi hastalıklara bakar? ve hematoloji hangi hastalıklara bakar? başlıklı yazılarımızı okumanız faudalı olacaktır.  Peki, kansızlık rahatsızlığına dair ne gibi belirtiler dikkate alınmalıdır?

  • Halsizlik: Hasta kendisini sürekli yorgun, güçsüz düşmüş hisseder.
  • Üşüme: Vücuttaki kan eksikliği nedeniyle hasta mevsim ve bulunduğu ortam ısısının aksine sürekli bir üşüme halinde olabilir.
  • Nefes darlığı: Kansızlığın ileri seviyede olması durumunda rastlanan bir belirtidir. Hasta bu aşamada nefes alıp vermede ciddi zorluklar yaşayabilir.
  • Çarpıntı: Solunum yollarında ortaya çıkan fonksiyon kaybı nedeniyle vücuda yeter miktarda oksijen girmemesiyle birlikte çarpıntı meydana gelir. Nefes darlığı çarpıntıya, çarpıntı ise halsiz ve güçsüz hissetmeye neden olur.
  • Toprak ve buz yeme isteği: Kansızlık rahatsızlığının en bilinen belirgin özelliklerindendir. Tüketilmesi tavsiye edilmeyen şeyleri tüketme isteği ilgili rahatsızlıkta görülebilirken, hastalar genellikle toprak ve buz yeme isteği hissederler.
  • Saç dökülmesi: B7 adı verilen Demir ve Biotin, B12 adı verilen Siyanokobalamin seviyelerinin düşük olması nedeniyle kadınlarda %30, erkeklerde ise %50 oranında saç dökülme belirtileri ortaya çıkar.
  • Yine B7 ve H vitamini eksikliğine bağlı olarak tırnaklarda zayıflık, sararma, güçsüzlük ve hatta bazı durumlarda ağrı şikâyetleri görülebilmektedir.

Kansızlık için hangi doktora gidilir başlıklı konumuzu bitirmiş bulunuyoruz. Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Sağlık Profesyoneli

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

“Kansızlık için Hangi Doktora Gidilir?” üzerine 2 yorum

  1. Kendimi cok gücsüz hissediyorum5 10 dakkika ayakta duramıyorum ayak agrılarım ve baş dönmesi oluyor ayaklarımın altı yanıyor hangi branş hekim ilgileniyor lütfen bildirin teşk ederim

    Yanıtla

Yorum yapın