Kanserde Progresyon Nedir? Sonuçlarınızı Yorumluyorum!

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Kanserde progresyon, tıp biliminde zaman içerisinde kanserin ilerleme göstermesi manasına gelen tıbbi bir ifadedir. Kanserde progresyon, ifadesini kavramak için öncelikle progresyon kelimesinin anlamını kavrayalım.

Progresyon kelimesi özetle ilerleme veya genişleme anlamında kullanılmaktadır. Tıpta sıkça kullanılan kelimelerden bir tanesidir.

Kanserde progresyon
Kanser progresyonu ile ilişkili görsel.

Kanserli dokulardaki zararlı hücrelerin daha fazla alana yayılması, farklı yerlere, organlara gitmesi ( metastaze olması) kanserin progrese olduğunu yani eskiye oranla ilerlediğini göstermektedir.

Tümörün progrese olması ya da başka bir deyişle tümörün progresyona uğraması, tümörün karakteriyle ve invazivitesi ile ilişkilidir. Çok yayılmayı seven bir tümör ise hızlı progresyona uğrar.

Kanser progresyonunda artış kanserin hızlı ilerlediğini anlatmaktadır. Kanserin progresyonunda azalma ise kanserin yavaş ilerlemeye başladığını ifade etmektedir.


Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım. Yorumlarınızı bekliyorum.

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

“Kanserde Progresyon Nedir? Sonuçlarınızı Yorumluyorum!” üzerine 31 yorum

  1. Merhabalar hocam. Yorumunuzu rica etsek Pet sonucu ile ilgili.
    Saygılar

    Sol paraaortik yerleşimi pataloji f-18 fdg tutulumu gösteren lomber lenf nodlarının sayı boyut ve f-18 fdg tutulumlarında artış mevcuttur.
    Sol eksternal iliak alanda sütür hatlarında lezyonun f-18 fdg tutulumunda artış izlenmektedir.
    Ek olarak peritoneal efüzyon sıvısı ın ortaya çıktığı saptanmıştır.
    Bu bulgularla öncelikle progresyon lehine değerlendirildi.

    Yanıtla
  2. iyi akşamlar hocam lütfen yardımcı olup bilgilendirir misiniz rica etsem
    26/11/2020 tarihli F-18 FDG onkolojik tüm vücut PET çalışması ile karşılaştırıldığında;
    -Aortikopulmoner penceredeki hipermetabolik lenf nodlarının sayı, boyut ve F-18 FDG metabolizmasında %100 artış izlenmektedir (met; progresyon).
    -Sol akciğer üst lob bronş lokalizasyondaki hipermetabolik nodüler lezyonun F-18 FDG metabolizmasında %95, metabolik volümünde %122 artış izlenmektedir (progresyon).
    -Sol akciğerde nodüler lezyon komşuluğundaki hipermetabolik buzlu cam dansiteli pnömonik infiltrasyon alanı yeni ortaya çıkmıştır (met?).
    -Paratrakeal, paraözofageal, subkarinal hipermetabolik lenf nodlarının sayı ve boyutlarında anlamlı değişiklik izlenmemekle birlikte, F-18 FDG metabolizmalarında (%31-51) azalma izlenmektedir.
    -Bilateral sürrenal gland kalınlaşma alanlarının F-18 FDG metabolizmasında kısmen azalma izlenmekle birlikte, boyutlarında anlamlı farklılık saptanmamıştır (stabil; sürrenal hiperplazi?; primer tanı göz önüne alınarak klinik takibi önerilir).
    -Hipermetabolik testislerin F-18 FDG metabolizmasında %45 azalma izlenmekte olup, mesane duvarında anlamlı farklılık saptanmamıştır (klinik endikasyon halinde ürolojik muayene önerilir).

    Yanıtla
  3. iyi akşamlar hocam geçen çekilen pet sonucumuzu yorumlayıp bize yardımcı olmuştunuz şimdiki sonucumuzu da yorumlayıp bizi aydınlatırsanız seviniriz..

    sol akciğerde ve aortikopulmoner pencerede tanımlanan bulgular nedeni ile progresif hastalık açısından klinik takibi önerilir.

    progresif hastalık ?

    Yanıtla
    • Merhabalar Sedat Bey, öncelikle geçmiş olsun.
      Akciğerinizde bazı bulgular tespit edilmiş. Bu bulgular ilerlerse tedavi verilebilsin diye takip edilmeniz önerilmiş.
      SAğlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla
  4. TORAKS BT İNCELEMESİNDE: TEKNİK: İNCELEME KONTRASTSIZ 1.25MM LİK KESİTLER İLE ELDE OLUNMUŞTUR. KARŞILAŞTIRMA: 07/08/2020 TARİHLİ BT İLE YAPILMIŞTIR. BULGULAR: BOYUN ANTERİYORUNDA TRAKEOSTOMİ DEFEKTİ VE BU ALANDAN TRAKEA İÇERİSİNE UZANAN KANÜL YENİ İNCELEMEDE İZLENMEKTEDİR. KALP NORMAL BÜYÜKLÜKTEDİR. MEDYASTENDE TÜM ALANLARDA OLMAK ÜZERE ÇOK SAYIDA BÜYÜĞÜ SAĞ ALT PARATRAKEAL DÜZEYDE 199MM ÖLÇÜSÜNDE OLAN KISA AKSI 1CM Yİ GEÇMEYEN LENF NODLARI ÖNCEKİ İNCELEME İLE BENZER ŞEKİLDE SEBAT ETMEKTEDİR. AORTA DUVARINDA VE KORONER ARTERLER DÜZEYİNDE YAYGIN KALSİFİK DEĞİŞİKLİKLER İZLENMİŞTİR. TRAKEA VE ANA BRONŞLAR AÇIKTIR. ÖZEFAGUS TORASİK SEYRİ BOYUNCA OLAĞANDIR. SAĞ AKCİĞER ÜST LOB ANTERİYOR SEGMENTTE BİR ÖNCEKİ İNCELEMEDE PERİFERİNDE İNTERLOBÜLER SEPTAL KALINLAŞMALARIN EŞLİK ETTİĞİ BUZLU CAM DANSİTELERİ BULUNAN PLEVRAL TABANLI 7X5CM LİK KAVİTER KİTLE LEZYONU YENİ İNCELEMEDE DUVARI DAHA İNCE 5X2,5CM LİK KAVİTER LEZYON İZLENMEKTEDİR. LEZYON HEMEN SÜPERİYORUNDA BENZER KARAKTERDE 3,5X1,5CM LİK KAVİTER LEZYON YENİ İNCELEMEDE ORTAYA ÇIKMIŞTIR. AYRICA SAĞ AKCİĞER ÜST LOB POSTERİYOR SEGMENTTE PERİFERİK YERLEŞİMLİ 8MM LİK KAVİTER LEZYON YENİ İNCELEMEDE ORTAYA ÇIKMIŞTIR. SOL AKCİĞER ÜST LOB APİKOPOSTERİYOR SEGMENTTE APEKSE YAKIN DÜZEYDE MEDYASTİNAL PLEVRA KOMŞULUĞUNDA 10X7MM LİK LEZYON YENİ İNCELEMEDE 14X10MM, FİSSÜR TABANLI DÜZENSİZ SINIRLI 22MM LİK KAVİTER LEZYON YENİ İNCELEMEDE 25X15MM ÖLÇÜSÜNDE OLUN BOYUT ARTIŞI GÖSTERMİŞTİR. TANIMLANAN LEZYONLAR LARİNKS CA TANILI HASTADA KAVİTER METASTATİK LEZYONLARI DÜŞÜNDÜRMEKTEDİR. BULGULAR PROGRESYON LEHİNEDİR. HER İKİ AKCİĞER ÜST LOBDA HAFİF DÜZEYDE SENTRİASİNER AMFİZEM ALANLARI VE PARASEPTAL AMFİZAMATÖZ DEĞİŞİKLİKLER ÖNCEKİ İNCELEME İLE BENZERDİR. HER İKİ AKCİĞERDE ALT LOBLARDA DAHA BELİRGİN BUZLU CAM DANSİTELERİNİN EŞLİK ETTİĞİ SUBPLEVRAL RETİKÜLER DANSİTE ARTIMLARI YENİ İNCELEMEDE BELİRGİNLEŞMİŞTİR (İLAÇ TOKSİTESİNE SEKONDER?). ÇEKİM ALANINA GİREN KEMİK YAPILARDA LİTİK YADA DESTRÜKTİF GÖRÜNÜM İZLENMEMİŞTİR. DİĞER BULGULAR AÇISINDAN İKİ TETKİK ARASINDA ANLAMLI FARK SAPTANMAMIŞTIR. SONUÇ: PROGRESYON

    Yanıtla
    • Merhabalar Gökhan Bey, öncelikle geçmiş olsun.
      Önceki yapılan tetkikine göre mevcut olan kitleler biraz daha büyümüş ve sayıları artmış. Özetlemek gerekirse önceki tetkik sonucuna göre biraz daha ilerleme göstermiş. Bu sonucu ilgili doktorunuza mutlaka gösteriniz. Tedavinin bütün aşamalarına uyunuz.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla
  5. Hocam iyi günler hayırlı cuma lar hocam benim edin göğüs kanseri kemoterapi alıyor 08/10/2020 çektirdiğimız pet de sonuç STABIL hasta diye çıktı STABIL çıkınca kemoterapıye devam fakat hoca zehiri kesti 3 ay aldı 3 ay sonrası çekilen pet de ise şu yazıyor hocam.
    Mevcut pet bulguları 08/10/2020 tarihli ped tetıkı ile karşılaştırıldığında bulgular benzer özellikle olup NUKS veya PRORESYON ile uyumlu olabilecek patolojik görünüm sağlanmıştır yazıyor hocam bu sonucu bize acıklarmısınuz hocam teşekkürler.

    Yanıtla
    • Merhabalar Cem Bey, öncelikle geçmiş olsun.
      Pet sonucunuzda önceki pet sonucunuza göre ilerleme olabileceği saptanmış ancak bunu sizi muayene eden hekime mutlaka gösteriniz. Sizin muayene bilgileriniz, tahlil ve tetkik sonuçlarınız ışığında bu sonucu değerlendirecek ve en net sonucu söyleyecektir.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla
  6. her iki akcigerde tanimlanan noduller ve sag alt paratrakeal lenf nodu bu calismada yeni ortaya cikmistir metastatik olabilecekleri dusunulmustur.

    sag parasterenal bolgede tanimlanan bulguda metabolik progresyon izlenmistir ne demek istediler acaba hocam..
    tesekkureder sukranlarimi sunarim

    Yanıtla
    • Merhabalar Mustafa Bey, öncelikle geçmiş olsun.
      Soluk borusunun sağ tarafında yer alan lenf nodlarından birinde yeni lezyonlar tespit edilmiş. Bu lezyonların vücudun farklı bir yerinde bulunan anormal dokudan yayılarak buraya geldiği düşünülmüş. Sizin bu hususta yapmanız gereken şudur: Sonuçlarınızı mutlaka sizi muayene eden tahlil ve tetkik isteyen hekiminize götürünüz. Hekiminiz bu rapor sonucunu sizin muayene bulgularınıza, tahlil ve tetkik sonuçlarınıza göre değerlendirerek en doğru ve net bilgiyi sunacaktır.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla
  7. merhaba hocam yardımcı olup cevaplarsanız çok seviniriz..
    ne demek istediği hakkında bilgi verir misiniz hocam..
    SONUÇ:
    23/07/2020 tarihli F-18 FDG onkolojik tüm vücut PET çalışması ile karşılaştırıldığında;
    -Mediastinal bölgede tanımlanan lenf nodlarının sayı, boyut ve F-18 FDG tutulumlarında artış saptandı.
    -Adrenal glandların radyolojik yöntemlerle değerlendirilmesi önerilir.
    YORUM:
    -Öncelikle progresyon lehine değerlendirildi.

    Yanıtla
    • Merhabalar Sedat Bey, öncelikle geçmiş olsun.
      5 ay önceki sonuçlarınıza oranla değerlendirildiğinde göğüs bölgesindeki lezyonları boyutlarında artış tespit edilmiş. Böbreküstü bezlerinin değerlendirilmesi için ekstra tetkik istenmiş. Genel olarak bir ilerleme olduğu düşünülmüş rapor sonucuna göre ancak durumun ciddiyeti hakkında sadece bu rapor sonucuna bakılarak karar verilemez. Sizi muayene eden ve PET isteyen hekiminiz mutlaka bu sonucunuzu görmelidir. Muayene, tahlil ve diğer tetkik bilgileri ışığında bu rapor sonucunu değerlendirecek ve size en doğru sonucu söyleyecektir. Ek olarak Artmış FDG Tutulumu başlıklı yazıma göz gezdirebilirsiniz.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla
      • Vermiş olduğunuz bilgiler için çok teşekkür ederim hocam. Hastamız yaklaşık iki ay önce pet çekilmeden korona geçirdi acaba bu lezyonlar ve fdg tutulumu artışı bundan kaynaklı olabilir mi hocam

        Yanıtla
        • Merhabalar Sedat Bey.
          Hiçbir muayene bilgisine vakıf olmadan bu şekilde net net bilgiler veremem ancak Kovid-19’un normal şartlar altında FDG tutulumunda artış yapması beklenmez ama ilişkili olabilir. Mutlaka hekiminize muayene olarak net bilgileri ondan alınız.
          Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

          Yanıtla
          • Allah razı olsun hocam ilgilenip cevap verdiğiniz için teşekkürler.. Allah ayağınıza taş değdirmesin inşallah.

            Yanıtla
  8. Hocam merhaba..benim babam 65 yaşında 1.5 senedir akciğer Ca tanısıyla kemoterapi görüyor..doktoru hastalığı ilerliyor demişti 3 ay önce bu ay çekilen ped sonucunda subkarinal alanda önceki tetkikte milimetrik boyutta olan lenf bezi belirgin boyutsal ve metabolik progresyon göstermiştir deniliyor sonuç kısmında…lütfen bilgilendirirmisiniz rica etsem çok endileliyiz teşekkürler iyi çalışmalar

    Yanıtla
  9. hocam merhaba babam 60 yaşında mayıs 2019 da akc ca tanısı kondu. 4. evre olarak nitelendirildi. 6 kür kemoterapi sonrası pet çekildi yeni pet sonucu şöyledir. Önceki çalışma ile yaklaşık benzer boyut ve metabolik aktivitede olan, bu çalışmada belirginleşme gözlenen periferinde üst lobda postobstrüktif konsolidatif ateletaktazik parankimal değişikliklerin, yer yer nodüler tarzda infiltratif opasitelerin (lenfanjitik yayılım) eşlik ettiği, arkus aorta komşuluğunda üst lob apikaline kadar uzanan sol akciğer üst lob santralinde yerleşimli kitle lezyonunda ve önceki çalışmaya göre boyutunda artış olan ve metabolik aktivite kazanan kitle lezyonu ile devamlılık gösteren sol alt paratrakeal lenf nodu ile uyumlu alanda malignite düzeyinde artmış 18FDG tutulumu izlenmiştir. Bulgular progresyonla uyumludur……. yeni radyoterapi başlandı ne yapmamız gerekiyor hocam yardımcı olur musunuz.

    Yanıtla
  10. Mehraba babamda vena kava var ve sürekli artıyor ne yapa biliriz hastamızın sancıları çok arti

    Yanıtla
    • Merhabalar İncilay Hanım, öncelikle geçmiş olsun.
      Bu konuda net bir şeyler söyleyebilmek için hastanın muayene bilgilerine vakıf olmam gerekir. Bu nedenle sizi muayene eden,kontrollere gittiğiniz hekiminize danışmanızda fayda var.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla
  11. 18F-FDG TÜM VÜCUT POZİTRON EMİSYON TOMOGRAFİSİ
    KLİNİK BİLGİ : böbrek malign histiyostom -ICD- 10 kodu : C64- yeniden evreleme amacıyla Pet/bt istenmiştir.

    Bulgular : verilen radyofarmasötiğin normal fizyolojik birikim yerlerinde toplandığı gözlenmiştir. Ayrıca;
    – sol sürrenal bezde hafif fokal artmış 18F-FDG tutulumu (SUVmax : 3.4) izlenmiştir
    – sol böbrek lojunda ve vücutta diğer alanlarda patolojik 18F-FDG tutulumu saptanmamıştır.
    Sonuç: sol sürrenal bezde hafif fokal artmış 18F-FDG tutulumu (adenom?).

    Yanıtla
    • Merhabalar, Hatice Hanım. Öncelikle geçmis olsun. Böbreğinizin üst tarafında bulunan bezlerde adenom adı verilen istenmeyen dokuların varlığı tespit edilmiş. Muayene bulgularıyla beraber değerlendirilip en doğru bilgi sizi muayene eden hekiminiz tarafından verilecektir.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla
  12. Merhaba hocam benin dizimde desmoud tümör var sene dolmadan 10ay içinde 2kere ameliyat oldum su anda yakin takip tekrarlamis ama eskisi kadar agrim yok sismiyorda ama az yurusem agriyor benim sorum bu tümör ilacı yokmu Dr yok diyor yada bitkisel cagresi soğuk havalarda ağrı cogalirmi birde kanser çevirme ihtimali varmı teşekkür ler

    Yanıtla
  13. Opere sol meme ca tanılı akciğer metastazı bulunan olguda güncel çalışma 18.01.2018 dış merkezli PET/BT çalışması ile karşılaştırıldığında hastalık intervalde progresyon lehine değerlendirilmiştir.
    ne demektir cevap verirseniz sevinirim

    Yanıtla
  14. Hastanın eski tetkiki ile kıyaslandığında belirgin progresyon lehine değerlendirilmiştir. Burda lehine deyisle ne demek istemektedir

    Yanıtla
  15. *Güncel bulgular olgunun 9/11/2017 tarihli FDT PET/BT ile karşılaştırıldığında boyun, mediastinal ve sol aksiller bölge lenf nodlar ile kemik ve karaciğer lenzyonlarının metobolik aktivetlerinde progresyon izlenmiştir .
    *FDT PET / BT bulguları progresif hastalık ile uyumludur.
    Rapor da yazılan bu ifadeyi açıklarsanız memnun olurum .

    Yanıtla
  16. Merhaba annemde meme kanseri vardı ve alındı fakat akçiğerde meteztaz yaptı. Doktorumuz kemoterapi uyguladı ve son 5 ay bir kemoterapi uygulamadı cea ve ca değerlerine bakarak. Şimdi ciğerde bir iltihaplanma çıktı ve bunun için doktor marker progresyon var demiş. 1 ay öncesinde hiçbirşey yoktu tüm değerler standart dı bir soğuk algınlığı sonrası böyle bir durum ortaya çıktı. Bu durumda ne yapılmalı bu olay direk meteztaz ile ilgili olarak mı ki cea değerlerinde çok az bir yükselme var sadece ca değerinin biri cok yükselmiş. Neler yapılması gerekli acaba neler beklemeliyiz artık. Şimdiden vermiş olduğunuz Bilgi için teşekkürler

    Yanıtla
  17. bir önceki tetkik ile kıyaslandığında bulgular progresyon lehinedir. ifadesi ne demektir?
    olumlumudur sonuç olumsuzmu teşekkürler

    Yanıtla
    • Merhabalar Bahar Hanım, öncelikle geçmiş olsun.
      Bir önceki yapılan tetkiklerinize göre kıyaslandığında hastalığınız biraz daha ilerlemiş anlamı taşımaktadır. Ancak ilerlemenin düzeyi hakkında en doğru bilgiyi hekiminizden edinmelisiniz.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla
      • merhabalar aşağıdaki pet sonucunu yorumlamanızı rica ederim ac ca için annem tedavi görmekte.Ertinob hap kullanıyor

        önceki çalışmada sol akciğer üst lob apikoposterior segment lateralinde, majör fissur komşuluğu boyunca üst lobda süperior lingüler segmentte perifik yerleşimli birbiri ile ilintili görünümlü en büyükleri süperior linguler segmentte yaklaşık 20x35mm olarak ölçülen yogun artmıs fdg tutulumu gösteren nodüler-kitlesel lezyonların güncel çalışmada belirgin metabolik ve morfojik regresyon gösterdiği izlenmekte olup en büyük lezyonun boyutu güncel çalışmada yaklasık 24x14mm olarak ölçülmüştür. (sudmax 3,6, önceki sudmax:9,8)

        önceki çalışmada sol akciğerde apikal sevieden itibaren üst ve alt loblarda subplevral kesimde izlenen multipl subsantimetrik -mm boyutlu düşük düzeyde fdg tutulumu gösteren nodüler lezyonların da metabolik ve morfolojik belirgin yer yer tama yakın regrese oldugu dikkat cekmiştir.

        önceki çalışmada alt lob mediobazal segment düzeyde izlene cm sınırında ölçülen minimal fdg tutulumu gözlenen birkaç adet nodülün metabolik ve morfolojik belirgin regrese olduğu izlenmiştir.

        önceki çalışmada alt lob posterobazal segment dorsomedial subplevral alanda izlenen mm ametabolik nodülünde belirgin morfolojik regresyon gösterdiği izlenmiştir.

        önceki çalışmada sol hemitorak dorsal subkostal plevral yüzeyde izlenenen yakalsık 9x42mmlik alanda uzanan, hafif artmış fdg tutulumunun gözlendiği metastatik prosesler ile ilişkili oldugu düşünülen plevral kalınlasma alanı güncel çalışmada yaklaşık 28×6 mmlik alanda yerleşim göstermekte olup belirgin metabolik ve morfolojik regresyon göstermiştir. (sudmax 2,5 önceki sudmax 3,9)

        önceki çalışmada mediastendeparaortik alanda izlenen hafif artmış fdg tutulumu gösteren lenf nodunun belirgin morfolojik ve metabolik regresyon gösterdiği izlenmiştir. (sudmax 2,2 önceki 4,5)

        önceki çalışmada aortopulmoner pencere düzeyinde izlenen artmış fdg gösteren yaklaşık 20mm boyutlu lenf nodunun tama yakın metabolik morfolojik regresyon gösterdiği izlenmiştir.

        sol hiler alanda önceki çalışmaya göre regrese minimal fdg tutulumu gösteren subsantimetrik lenf nodlari izlenmektedir.(sudmax 3,2)

        diğer akciğer parankim sahalarında ve diğer mediastinal lenfatik zincirlerde peritoneal-serozal yüzeylerde ve sürrenal lojlarda patalojik sayılabiliecek fdg tutulumu saptanmamıştır.

        iskelet sisteminin inceleme alanına giren kesimlede ve tüm vucudun diğer kısımlarında patolojik sayılabilecek fdg tutulumu saptanmamıştır.

        sonuç: güncel pet/bt çalışması 29.07.2019 tarihli yapılan pet/bt çalışmasıyla karşılastırmalı olarak değerlendirildiğinde bulgularda belirgin regresyon izlenmiş olup, görünüm tedaviye kısmi yanıt ile uyumlu olarak yorumlanmıştır.

        Yanıtla
  18. hocam merhaba ben 23 yasındayım erkeğim benim sol yumurtalıklarımda şişme var kan tahlillerim yapıldı idrar tahlillerimde oldu spremogram tahlilide oldu bide skrotal renklidoppler us tahlili bu ayın 20sinde belli olucak fakat ben çok karamsarım doktorum sonuçları aldıktan sonra gösteremedim başka doktor vardı ama o da pek ilgilenmedi benimle sonuçlarıma göz ucuyla baktı resmen ben kısır olmaktan çok korkuyorum size degerlerimi yazsam bana neyim oldugu söyler misiniz lütfen

    Yanıtla
    • Merhabalar Koray Bey, öncelikle geçmiş olsun.
      Tabi ki tahlil sonuçlarınızı bizimle paylaşabilirsiniz. Sonuçlar hakkında konuşuruz ancak kısırlık konusunda doğru bir şeyler söyleyebilmek için bir üroloji uzmanına detaylıca mauyene olmalı ve bilgi almalısınız.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla

Yorum yapın