Kanser ve Depresyon

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

KANSER TEDAVİSİ SIRASINDA DEPRESYONU TEDAVİ ETMEK ÇOK ÖNEMLİ

İngiltere’de yapılan bir çalışmaya göre depresyona giren kanser hastalarının çoğuna depresyon tedavisi sunulmuyor. Depresyonu tedavi edilmeyen hastaların daha mutsuz ve endişeli hayatlarını geçirdikleri vurgulanıyor.

Kanser ve Depresyon

Depresyona girmek, kanserden kaynaklanan şikayetleri arttırır, yorgunluk ve ağrı daha fazla hissedilir ve bazı hastalar tedaviden en ufak ümit görmeyeceğini düşünüp umutsuzluğa kapılır. Öte yandan eğer depresyon tedavi edilirse, hastaların en az 60%’ı moralleri daha iyi olarak tedavilerine devam ediyorlar. Depresyonu kontrol altına alınan hastalar daha aktif oluyorlar, yakınlarını ve dostlarını ziyaret etmek istiyorlar, spor yapmak, yürüyüşe çıkmak istiyorlar, daha az ağrı çekiyorlar, daha az endişeli oluyorlar ve kendilerini daha az yorgun hissediyorlar.

Belki daha da önemlisi, depresyonu tedavi edilmeyen kanser hastalarının tedavi başarı oranları da daha az. Hep halk arasında söylenir ya, ‘bu işte moral de çok önemli’ diye. Evet işte size bilimsel kanıtı! 500 kişi üzerinde yapılan bu çalışmada, depresyon tedavisinden sonra hastaların 62%’si 6 ay içinde hastalık belirtilerinin yarı yarıya indiğini söylemişler.

Bu çalışmada her 7 akciğer kanseri hastasından 1 tanesinin depresyon geçirdiği gözlemlenmiş. Kanser doktorunuza (onkolog) çok iş düşüyor. Hastayı odadayken, hastanın ruh halini gözlemlemesi ve depresyonu fark edebilmesi için bir de ayrı bir gözle hastaya bakmak gerekiyor. Yani, onkolog 2 farklı hastalıkla uğraşmalı, kanser ve depresyon. Kanser Merkez’lerinde özellikle kanser hastalarının psikolojisinden anlayan uzman psikologların bulunması çok önemlidir bu yüzden.

Sonuç olarak, kanserle savaşırken moralimizin iyi olması çok önemli. Depresyon, kanser hastalarında sık karşılaştığımız bir problem. Hasta odadayken, biz (onkologlar) sadece buz dağının tepesini görüyor olabiliriz. O yüzden hastanın yakınlarından hastanın psikolojisi hakkında fikir almak da çok önemlidir.


Sevgiler… Dr. Soley

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Prof. Dr. Soley Bayraktar

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

Yorum yapın