Kanser Teşhisi için Hangi Doktora Gidilir?

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Kanser Teşhisi için Hangi Bölüme Gidilir?

DNA’da oluşan hasar sonrasında hücrelerin kontrolsüz olarak bölünmesi sonucunda ortaya çıkan hastalığa kanser denilmektedir. Kanser tedavisinde erken teşhisin önemi çok büyüktür. İlerlemeden müdahale edilen kanser hücrelerine yönelik tedaviler daha etkili olmaktadır. Her hastalığın çeşitli belirtileri olduğu gibi kanserinde bazı belirtileri vardır. Bu belirtileri görenler ise kanser teşhisi için hangi doktora gidilir merak ederler. Teşhis bu konuda çok önemlidir. Birçok belirti görülse dahi belirleyici testler yapılmadan kesin tanı konulamaz.

kanser teshisi nasil konulur
Kanser teşhisi nasıl konulur ile ilişkili görsel.

Kanserin Belirtileri Nelerdir?

Kanser tek çeşit bir hastalık olmadığı için belirtileri de çok çeşitlilik göstermektedir. Burada yazacağımız belirtiler genel olarak kanser hastalıklarının insan üzerindeki etkileridir. Yaşamınızda herhangi bir değişiklik olmadığı halde yorgunluk, halsizlik halleri görülebilir. Vücutta görülen ödem veya yumrular bu konuda dikkate alınmalıdır. Boyun, göğüs, kasık, testis, koltuk altı gibi bölgelerde görülen ve uzun süre varlığını koruyan yumrular veya ödemler araştırılarak bir kanser hastalığı belirtisi olup olmadığı tespit edilmelidir.

Cildinizde oluşan leke benler renk değiştiriyorsa araştırılmalıdır. Mide hastalıkları da ilk başta önemsiz şekilde görülse de gerekli tedaviler gerçekleştirilmezse biz süre sonra kanser hastalığı ortaya çıkabilir. Ani kilo almalar, tekrarlanan enfeksiyonlar, ateş, nefes darlığı, şişkinlik, bağırsak sorunları, yutmada güçlük çekme, sarılık, tırnaklarda görülen değişme, karın ağrıları gibi birçok belirti kanser hastalıklarında görülebilmektedir.

Kanser Neden Olur?

Kanser hastalığı vücudun ayrı yerlerinde görülebilmektedir. Buna karşı hastalığın ortaya çıkış nedenleri de farklılık göstermektedir. Ancak hastalığın ortaya çıkmasına neden olan ana nedenler vardır. Bu nedenler kişiyi kesinlikle kanser yapar düşüncesi yanlıştır. Sayacağımız nedenler uzun süre bir kişide görülürse kansere yakalanma riskini artırır.

Bu nedenlerin başında stres gelmektedir.  Çağımızın ne önemli sorunlarından biri olan stres tek başına birçok hastalığa neden olabilmektedir. Bunlardan en ciddilerinden biri olan kansere de neden olmaktadır. Aşırı şeker tüketiminin yanı sıra yanlış beslenme de bu konuda kansere davetiye çıkarmaktadır. Özellikle sebze ve meyve tüketimini yeterli miktarlarda yapmamak ileri yaşlarda kansere yakalanma riskini artırmaktadır.

Kanserin bir diğer nedeni ise genetiktir. Aile geçmişinde görülen bazı kanser tiplerinin genetik olarak bireylere geçme ihtimali vardır. Uzun süre hareketsiz kalma, tarımda kullanılan çeşitli kimyasallara maruz kalmak, gıda ile alınan kimyasallar, uzun süre güneşte kalarak güneşin zararlı ışınlarına maruz kalma gibi birçok neden kanserli hücrelerin oluşmasına neden olmaktadır.

Kanser Teşhisi için Hangi Doktora Gidilir?

Kanser teşhisi için hangi doktora gidilir konusun tek bir bölüm söylenemez. Çünkü belirtiler farklılık gösterdiği için farklı bölümlere giden hastalar o bölümlerde yapılan testler ile kanser tetkikleri yapılmaktadır. Bu konuda Hematoloji bölümü kan bilimi olduğu için kan hücrelerinde oluşan kanser teşhislerini yapabilmektedir.

Diğer yandan Dahiliye, Kadın Hastalıkları, Dermatoloji gibi bölümlerde kendi alanlarında oluşan kanser hastalıklarına tanı koyabilmektedir. Örnek olarak deri kanserinden şüphelenildiğinde Dermatoloji bölümüne gidilerek gerekli tahlillerin yapılması sağlanabilir.

Kanser Tedavisi

Kanser hastalığı tedavisi için birçok yöntem kullanılır. Yöntemler tamamen kanserin çeşidine göre şekillenmektedir. Gün geçtikçe daha da ilerleyen bilim sayesinde kanser hastalıklarının iyileşme ihtimalleri de yükselmektedir.

Kanser tedavisinde kemoterapi, ilaçlar, gerektiğinde cerrahi yöntemler, kan transfüzyonu, radyasyon tedavisi, immünoterapi, hipertermi, kök hücresi tedavisi, fotodinamik tedavi gibi yöntemler kullanılarak hastanın kanserli hücrelerinin yayılmasının engellenmesi ve tamamen bu hücrelerden vücudu arındırma hedeflenir.

Bu tedavilerin yanı sıra kişi doktorunun tavsiye ettiği doğrultuda yaşantısına azami önem vermeli ve beslenmesine büyük önem vermesi gerektiği gibi moral olarak da yüksek olması kanserin yenilmesi için önemlidir.


Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Sağlık Profesyoneli

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

“Kanser Teşhisi için Hangi Doktora Gidilir?” üzerine bir yorum

  1. Normalde saçım pek dökülmezdi ama şimdi o kadar çok dökülüyor ki aklıma sadece bu geldi bilgilendirirseniz sevinirim

    Yanıtla

Yorum yapın