Kandaki Karbondioksit Miktarı Artarsa Ne Olur?

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Kandaki Karbondioksit Miktarı Artarsa Ne Olur?

Kandaki karbondioksit miktarı artarsa ne olur başlıklı yazıya geçmeden önce kısaca bazı bilgiler verelim. Karbondioksit zehirlenmesi olarak da bilinen patolojik vaka, metabolizmada dış etken kaynaklı virüs ya da bakteriyel enfeksiyonlar nedeniyle oluşabileceği gibi kişinin metabolizmasına bağlı olarak da oluşabilen bir rahatsızlıktır. Metabolizmada meydana gelen enfeksiyonel faktörlerin dışında mevsimsel ve dış etkenler de karbondioksit zehirlenmesine yol açan yaygın etkenler arasında yer alır.

karbondioksit miktari artarsa ne olur
Kandaki karbondioksit miktarı artarsa ne olur ile ilişkili görsel.

Özellikle çevre kirliliğinin yüksek olduğu bölgelerde maruz kalınan kirli gazlar ve karbondioksit, kanda zehirlenmeye ve patolojik durumların oluşmasını tetikler. Öte yandan karbondioksit başta olmak üzere zehirli gazları solumanıza neden olan mesleki koşullar da kan zehirlenmesi gibi vakaların ortaya çıkmasında rol oynar. Oysa vücudun belirli bir miktarda ihtiyacı olan karbondioksit seviyesi dış etken kaynaklı bir şekilde yükselmeye başladığında kanda zehirlenme başta olmak üzere çok çeşitli komplikasyonlar meydana gelir.

Solunum yolu sisteminde önemli bir rolü olan karbondioksit, fazla solunması durumunda akciğer ve böbrekleri hayati tehlikeye sokacak boyutta zarar verebilir. Solunum sisteminde karbondioksit seviyesini sağlayan Bikarbonat isimli maddenin zarar görmesi, karbondioksit zehirlenmesi olarak tanımlanır.

Karbondioksit Miktarı Artarsa Ne Olur?

Kanda zaten belirli miktarda olan karbondioksit, Bikarbonat maddesinin fonksiyonunu yitirmesi ve karbondioksit seviyesinin ayarlayamaması sonrası kanda zehirlenme meydana gelir. Çok çeşitli komplikasyonları bulunan karbondioksit zehirlenmesi genellikle saptanmış bazı ipuçları verir. Bu belirtiler yaş, cinsiyet, maruz kalınan karbondioksit seviyesi ve kişinin genel sağlık durumuna bağlı olarak değişkenlik göstermekle birlikte doğurduğu sonuçlarda da farklılık göstermesi mümkündür. Peki, söz konusu karbondioksit miktarı artarsa ne olur?

Kardüyovasküler Etkiler: Solunan yüksek miktarda karbondioksit gazı kanın zehirlenmesine ve Hiperkapi adı verilen patolojik durumun ortaya çıkmasına neden olur. Kanda yer alan pH seviyesinin artması ve asidik bir hâle gelmesi karbondioksit zehirlenmesinin ilk belirtileri ve zararları arasında yer alır. Asidemi adı verilen bu zehirlenme türü sonrası kan hücreleri zarar görür ve kalp-damar sisteminde hayati riskler oluşur. Fonksiyon kaybına uğrayan kalp, asidoza neden olur. Asidoz ise beraberinde düşük kan basıncını meydana getirir. Kişi halüsinasyon görmeye, baygınlık geçirmeye, hâlsiz hissetmeye ve müdahale edilmedikçe bilincini yitirmeye başlar.

Sinir Hasarı: Maruz kalınan karbondioksit gazı, kanda meydana gelen zehirlenmeyle birlikte sinirlerde hasar oluşumunu da tetikler. Sinirlerde meydana gelen tahribat halüsinasyon görmeye, solunum yetmezliğine, nöbet geçirmeye, komaya ve hatta ölüme sebebiyet verebilir.

Boğulma: Yapısı itibariyle fiziksel bir hasar vermediği düşünülse de, boğulma hissiyle birlikte özellikle solunum yolu kanallarında ölümcül hasarlar veren karbondioksit gazı, beraberinde iç organlarda ciddi hasarlar yaratır. Solunan havada yeter miktarda oksijen olmaması solunum işlemlerinde güçlük çekmenize ve boğulma hissi vermeye neden olur. Aşırı miktarda karbondioksit solunumu ise ölümcül olarak sonuçlanır.

Kan Zehirlenmesi: Aşırı karbondioksit solunumu kanda zehirlenmeye, kanın pıhtılaşmasına, hatta kansızlığa yol açabildiği gibi beyin hasarı gibi ciddi sorunlara da yol açabilir. Beyne yeter miktarda oksijen gitmemesi, göz kararmaları, sinir hasarı, temel motor hareket kabiliyetinin sınırlı hâle gelmesi, reaksiyon kabiliyetinin yitirilmesi gibi ciddi sonuçlar doğurabilir.

Kandaki Karbondioksit Miktarı Artarsa Ne Olur?

Yukarıda verilen ölümcül sonuçların dışında patolojik açıdan çeşitli evreleri bulunan kandaki karbondioksit zehirlenmesi ile ilgili saptanan bazı belirtiler mevcut. İşte ilgili zehirlenme ile ilgili en yaygın belirtiler:

Tansiyon: Anlık olarak yükselebildiği gibi sağlıksız bir ritme sahip olabilir. Genellikle ilk evrelerinden biri olarak bilinir.

Çarpıntı: Solunum ve kalp-damar yollarına yeter miktarda oksijen gitmemesi ile meydana gelir.

Baş Ağrısı: Beyne yeter miktarda oksijen gitmemesi ile ortaya çıkan en yaygın belirtilerden biridir.

Kusma ve Titreme: Solunan gaz nedeniyle vücut sistemi kendini korumaya almak için çeşitli reaksiyonlar ve savunma sistemleri geliştirir. Bunlarda biri de solunan gazı vücuttan atmak için başvurduğu kusma isteğidir. Kusma ya da bulantı sonrası titreme de sıkça gözlemlenen belirtilerden biridir.

Kasılma: Aşırı karbondioksit solunumu kaslarda fonksiyon kaybına yol açabildiği gibi beraberinde kasılmalar ve temel motor hareket kabiliyetinin de yok olmasına neden olur.

Bilinç Kaybı: Solunan karbondioksit gazı nedeniyle kişi halüsinasyon görmeye ve bilincini yitirmeye ve sonunda tepki vermemeye başlar. Devam etmesi durumunda ölüm ile sonuçlanması kaçınılmazdır.

Görme Kaybı: Beyne yeter miktarda oksijen gitmemesi nedeniyle beyin vücuda çeşitli sinyaller göndermeye ve bazı hayati organlarda kısıtlamaya gitmeye başlar. Özellikle göz kanamasıyla birlikte ortaya çıkan görme kaybı, kişinin bilincini yitirmesiyle birlikte sıkça ortaya çıkan bir durumdur.

Göğüs Ağrısı: Solunum yollarında meydana gelen tahribatın en yaygın ve belirgin özelliklerinden biri de göğüs ağrısıdır. Kan zehirlenmesi ve karbondioksit solunumu sonrası oksijensiz kalan sistem çeşitli kasılmalarla birlikte göğüs ağrısı gibi reaksiyonlar verebilir.

Ölüm: Aşırı derecede karbondioksit gazına maruz kalmak ve kan zehirlenmesi sonrası gerekli müdahalenin yapılmaması ölüm ile sonuçlanabilir.

Halüsinasyon: Genellikle bilinç kaybı sonrası ortaya çıkan en yaygın komplikasyonlardan biridir. Beyne yeter miktarda oksijen gitmemesi nedeniyle sistem hayati fonksiyonları sınırlandırmaya başlar. Bu durum sonrası kişi olayları idrak etmekte ve tepki vermekte güçlük çeker.


Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Sağlık Profesyoneli

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

“Kandaki Karbondioksit Miktarı Artarsa Ne Olur?” üzerine 3 yorum

  1. Selam Erhan bey annemin kaninda karbondioksid 98% e cikti..reanimasyona yatirdik uc gunde 71% oldu..shimdi evde oksigen makinesine bagli bilinci yerinde hareket ediyor ama karbondioksid hala cok fazla gozukuyor..neyapmaliyiz?

    Yanıtla
  2. Şuan babam yogunbakımda yatıyor solonum sıkıntısı var enfeksin yüksek 2.800 de kanda tuz oranı artmış bilinç kaybı yaşıyor ne yapmam gerekiyor teşekkür ederim

    Yanıtla
    • Merhabalar Ümit Bey, öncelikle geçmiş olsun.
      Bahsettiğiniz durumda ne yapılacağının belirlenebilmesi için mutlaka takibini yapan doktorlar görüşmelisiniz.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla

Yorum yapın