Kan Tahlilinde Sigara İçildiği Anlaşılır mı?

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Genellikle sigara içen kardeşlerimin araştırdığı ve sorduğu sorulardan biri olan “kan tahlilinde sigara belli olur mu?” sorusu son zamanlarda sıkça karşıma çıkmaktadır. Bu yazımı okuduktan sonra kanda sigara çıkar mı gibi sorularınızın hepsine cevap bulacak ve başka bir araştırma yapmanıza gerek kalmayacağını garanti ediyorum. Ayrıca e-sigara ve nargile gibi diğer tütün ürünleri de benzer şekilde değerlendirilmektedir. Haydi yazımıza geçelim.

Sigara ve Kan Tahliline Genel Bakış

Şüphe duyulan mevcut hastalıkların teşhisi için başvurulan ana test gruplarından kan tahlili, mevcut hastalıkların tespiti için başvurulabileceği gibi genel kan ve hastalık analizi için de uygulanmaktadır. Özellikle Tam Kan Sayımı adı verilen kan hücrelerinin ölçülmesi, varsa anemi gibi patolojik vakaların tespiti için tercih edilen kan tahlili, kanda oluşabilecek parazitler için de başvurulan bir ana test grubudur.

sigara icildigi kan tahlilinde anlasilir mi
Sigara kan tahlilinde belirlenebilir mi yazımızın devamında göreceğiz.

Şüphe duyulan hastalığa ya da enfeksiyonel duruma bağlı olarak test süreci farklılık göstermektedir. Sanılanın aksine kan tahlili tek bir laboratuvar araştırması ile yapılan bir ana test değildir. Yapılan kan tahlili testleri; Hematoloji, Biyokimya, Seroloji gibi tahlillerin tümünü kapsamaktadır. Kendi içinde çeşitli test ve teşhis imkânları sunan kan tahlili, şüphe duyulan geçici bir enfeksiyonel durum için de uygulanabilir, lösemi (kan kanseri) gibi riskli hastalıklar için de. Özetle kullanım alanı oldukça geniştir. Tıp biliminin eli ayağı olmuştur.

Kan Tahlilinde Alkol Çıkar mı? Sorularınızı Cevaplıyorum! (doktordanhaberler.com)

Sigara için Kan Tahlili Yapılması

Hastalığın türüne, şiddetine ve ortaya koyduğu semptomlara bağlı olarak farklılık gösterse de, günümüz koşullarında uygulanan kan tahlili testleri sabah aç karnına uygulanmaktadır. Kan tahlili gerektiren hastalığın türüne göre alınacak kan miktarı değişmekle birlikte devamındaki işlemlerde de benzerlik ve farklılık görülebilir. Kan tahlilinde aç mı tok mu olmak gerektiğini anlatan yazıma alttaki butondan ulaşabilirsiniz.

Kan Tahlili için Aç Kalmak Şart mı? • Doktordan Haberler

Çalışmaya Dikkat !!

20 ile 23 yaşları arasında 16’sının sigara içtiği 32 gönüllünün katıldığı bir çalışmada sigara dumanına maruz bırakma yöntemiyle sigaranın kan tahlilleri üzerine etkisi araştırıldı. Sonuç olarak sigaraya akut olarak maruz kalınmasının kan tahlili değerlerini olumsuz yönde etkilediği ortaya çıkartıldı. (Kaynak No:1)

Genelde sabah aç karnına tercih edilen işlemler, kana herhangi bir maddenin karışmadan saf hâliyle incelenmesini gerektiren testler olması nedeniyle istenmektedir. Peki, hastalığın türüne göre farklılık gösteren kan tahlili sırasında sigara içildiği anlaşılır mı? Ya da yapılacak olan kan testlerinde kanda nikotine rastlanması mümkün müdür? Şimdi yazımızın yazılış amacını net olarak açıklamaya geçelim.

Kan Tahlilinde Sigara İçtiğim Belli Olur mu?

Öncelikle belirtmeliyim ki “nikotin testi” adı verilen bir test sayesinde kandaki nikotin seviyeleri ortaya çıkarılabilir. Dolayısıyla bir kişinin tütün ürünü kullanıp kullanmadığı hakkında fikir yürütülebilir.

Nikotin Testi Ne İşe Yarar?

Genelde nikotin testleri kandaki nikotin seviyesini değil kotinin seviyesini ölçmektedir. Bunun temel sebebi kotinin kanda daha uzun süre kalması ve daha stabil yapıda olmasındandır. Kotinin hem kanda hem de idrarda bakılabilir. (Kaynak No:3)

Doktor Kan Tahliline Bakıp “Sen Sigara İçiyorsun” Diyebilir mi?

Tıp biliminde henüz kesin olarak sen sigara içiyorsun dedirtebilecek bir test bulunmamaktadır. Kandaki nikotin seviyelerinin tespit edilebiliyor olması kesin sigara içildiğini göstermeyebilir ancak fikir verir.

Eğer doktora herhangi bir hastalığınız için muayene olmaya gittiyseniz doktorunuz rutin olarak nikotin testi gibi testlerin istemini yapmaz ancak özel durumlarda fikir yürütebilmek için nikotin testi kullanılabilir.

Diş Dolgusu Yaptırdıktan Sonra Sigara İçilir mi? • Doktordan Haberler

Serumda nikotin düzeyleri ölçülebilirken yapılan kan tahlili testlerinde sigara içilip içilmediği anlaşılmaz. Nitekim nikotin kana hızlı bir şekilde karıştığından ve vücuda yayılmasıyla birlikte kotinine dönüştüğünden kan tahlili sırasında saptanması mümkün değildir. Şayet nikotinin saptanmasını gerektirecek bir test grubuna ihtiyaç duyulursa serum ya da idrar testi yapılması ve ortaya çıkan değerlerde kotinine bakılması gerekir.

Hala Emin Değilim Sigara İçtiğim Anlaşılır mı?

Bütün yazımı sonuna kadar tane tane okudunuz ve hala soru işaretleriniz var. Hala kan testinde sigara içme durumunun anlaşılıp anlaşılmayacağına emin olamıyorsunuz ve tedirginsiniz.

İşte bu şekilde hissediyorsanız yapmanız gereken hemen alt tarafta bulunan yorum bölümüne durumunuzu olabildiğince detaylı ve uzun bir şekilde yazmaktır. Yorumunuzu okuyup durumunuza göre net cevaplar vermeye çalışacağım. Kendinize iyi bakın, dumansız günlere…

Sigara Bırakmak için Hangi Doktora Gidilir? • Doktordan Haberler

Kaynakça:

1. Effects of acute cigarette smoking on total blood count and markers of oxidative stress in active and passive smokers (nih.gov)  Erişim Tarihi: 29.10.2021
2. Blood Biochemistry Analysis to Detect Smoking Status and Quantify Accelerated Aging in Smokers | Scientific Reports (nature.com) Erişim Tarihi: 29.10.2021
3. Nicotine and Cotinine - Lab Tests Online Erişim Tarihi: 29.10.2021

(Bu yazı ilk defa 30 Mart 2018 tarihinde yazılmıştır. Ardından 29 Ekim 2021 tarihinde güncellenmiştir.)

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

“Kan Tahlilinde Sigara İçildiği Anlaşılır mı?” üzerine 148 yorum

  1. 1 bucuk gun sonra alerji için muayeneye gideceğim ne testler yapılıcak bilmiyorum bugün içtiğim sigara tahlillerde çıkar mı?

    Yanıtla
    • Merhabalar Sude hanım, öncelikle geçmiş olsun.
      Kan tahlilinde sigara içtiğiniz bu durumda çıkmayacaktır.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla
  2. Merhaba,
    Akciğerimde Balgam Birikmesi Var Ve Kanımda Yüksek Derece Enfeksiyon Var. İlaç Tedavilerinden Sonra Geçtimi Diye Bakmak İçin Kan Testine Gireceğim. Kanımda Nikotin ve benzeri Gözükürmü ?

    Yanıtla
    • Merhabalar Osman Bey, öncelikle geçmiş olsun.
      Bahsettiğiniz durum için görünmeycektir.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla
  3. Merhaba hocam 16 yaşındayım Akdeniz ateşi fmf hastasıyım yarın kan tahlili yapacaklar sigara içtiğim gözükürmü

    Yanıtla
    • Merhabalar Muhammed Talha, öncelikle geçmiş olsun.
      Gözükmeyecektir.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla
    • Merhabalar Zehra Hanım, öncelikle geçmiş olsun.
      Anlaşılmayacaktır.
      Sağlıklı ve mutlu günler dileri

      Yanıtla
  4. Merhaba benim dizimdeki bağlardan biri kopmuş hastaneye gittim ameliyat gerekli dediler ve ameliyatın nasıl koşullarda yapılacağını anlamak için kan idrar testi yaptılar bundan 8 saat öncede sigara içmiştim ama normalde o kadar çok içmiyorum yani haftada 2-3 filan oda her zaman değil sizce çıkarmı çıkarsa aileme soylenirmi acil cevap lütfen şimdiden teşekkürler

    Yanıtla
    • Merhabalar Sude Hanım, geçmiş olsun.
      Rutin tetkiklerde çıkmayacaktır.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla
  5. Merhaba ben bir kaç gün sonra diyetisyene gideceğim diyetisyenin istediği kan tahlilinde sigara içtiğim belli olur mu teşekkürler

    Yanıtla
    • Merhaba yarın cildiye bölümüne gidip sivilce tedavisi için kan testi vereceğim ve dün bir adrt sigara içtim doktor anlar mı bu durumu

      Yanıtla
      • Merhabalar Zehra Hanım, öncelikle geçmiş olsun.
        Anlaşılmayacaktır.
        Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

        Yanıtla
  6. Merhaba tüp mide ameliyatı olucam sigarayı bırakmadan yapmam diyor doktor. Bırakamıyorum da. Bıraktım desem bırakmasam anlar mı?

    Yanıtla
  7. Kanser hastasıyım. Kan testleri ile beraber bir çok test verdim. Sigara kullanıp kullanmadığım belli olur mu?

    Yanıtla
  8. Abicim şimdi ben kullanıyorum ama tiroit bezimde sıkıntı var tsh lh gibi bunlara bakılınca görünür mü ya da hangi tahlillerde anlaşıkır söylüyebilir misin rica etsem

    Yanıtla
    • kanka aynı hastalık bendede var bende tahlil yaptırcam çıkıyormu testte instadan cevap verir misin @Lehtercenter

      Yanıtla
  9. Sık sık ağıran baş ağrısı için hastaneye gittim arastirma hastanesi olduğu için beyin tomografisi ile beraber böbrek ve ciğerime bakmak için kan tahlili de istendi önceki gününde tek bir tane sigara içmiştim ondan öncesi de böyle seyrek seyrek içmelerim oluyor kan tahlilimde çıkar mi çok merak ediyorum ve biraz korkuyorum

    Yanıtla
    • aynı dertten muzdarip im 4 gün önce 1 dal içtim arada içerim genelde çıkar mı bugün kan testi verdim baş ağrısı yüzünden

      Yanıtla
      • Merhabalar Eda Hanım, öncelikle geçmiş olsun.
        Yüksek olasılıkla rutin kan tahlillerinde çıkmayacaktır.
        Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

        Yanıtla
  10. 1 yıldır sürekli olarak sigara kullanıyorum fmf hastalığım için rutin kontrole gidicem idrar ve kan testi istiyor, sigara kullandığım çıkmaz diymi hocam ?

    Yanıtla
  11. Merhabalar sigaranın kan testinde çıkmaması için ne yapmalıyım daha doğrusu yoğurt yersen çıkmaz cümlesi doğrumudur.

    Kan testi vericem sigara için sigaranın çıkmaması için hangi kan testine gitmem gerek

    Yanıtla
  12. Merhabalar yarım saat önce sigara içtim perşembe günü diyetisyene gidicez detaylı bir kan tahlili alacaklar tahlilde sigara içtiğim ortaya çıkar mı?

    Yanıtla
  13. Merhaba doktor bey. Arkadas ortamında sigara kullanıyordum bugün bıraktım. Okul için yaklaşık 25 gün sonra heyet raporu alacağım. Bıraktığım halde kanımda çıkar mı?
    Şimdiden teşekkür ederim:)

    Yanıtla
  14. Merhaba haftaya çocuk endokrinolojisinden randevu aldım hormon bozukluğu için. babamla gidicez ne testi yaparlar yapsalar bile sigara içtiğim ortaya çıkar mı ??

    Yanıtla
  15. düzenli icen biri degilim sadece 3 kere sigara ictim. Sonuncusu 3 gün önceydi. Boğazım ağrıyor acile gideceğim herhangi bi test isterlerse çıkar mı

    Yanıtla
  16. Merhabalar hocam umarım sorumu görür ve yanıtlarsınız. Ben tüp mide ameliyatı olacağım 5 gün sonra. Sigara içip içmediğime dair özellikle bir test yapacaklar 5 gün içmesem kanda ya da idrar tahlilinde 5 gün öncesinde içtiğim sigara çıkar mı? Birde pasif içicilik bu testi etkiler mi? Yani test sonucunda sigara içtiğim anlaşılırsa ben pasif içiciyim diyip ikna edebilir miyim? Nolur görün ve cevaplayın. Bu arada böyle güzel bir iş yaptığınız için sizi kutlarim ve en içten teşekkürlerimi sunarım.

    Yanıtla
  17. Hocam ben 2 gündür içiyorm ve yarın hastaneye kan tahlili için gidicem sabaha kadar içmesem belli olur mu günde 1 kere içiyordum

    Yanıtla
  18. 5 aydır içiyorum ve muayne olucam belim ağrıdı için eğer kan tahlili verirsen sigara içtiğim anlaşılırmı

    Yanıtla
  19. Merhabalar yarın kan tahlili yapıcam ateşli olduğum için ve boğazım sıcakladığı için yaklaşık 5 gün oldu 15 dal sigara içmişimdir 1 tanede bira içtim gözükürmü

    Yanıtla
  20. Merhaba ahmet bey ben 1 haftadır sigara içiyorum ama son 2 gündür içmiyorum cildiye için kan testi yaptırcam belli olurmu?

    Yanıtla
  21. Merhaba. Benim beynimdeki bir bezde adenom bulunduğu için doktorum takibe aldı ve her ay “ALT AST ALP 66T” hemogram tetkiklerini istiyor. Ben sigara kullanan biriyim fakat ailem bilmiyor. Bu tetkiklerden anlaşılır mı? Her ne kadar reşit de olsam okul masraflarımı ailem karşıladığı için sigara kullandığımı söyleyemiyorum.

    Yanıtla
  22. kafada bulunan bir bezin içinde mikroadenom bulundu. Bu yüzden düzenli olarak takip ediliyorum doktorum tarafından, her ay AST , ALP , ALT , 66T hemogram tetkiklerini kontrol ediyor. Ben şehir dışında okuyorum yıllardır ve sigara kullandığımı ailem bilmiyor ama doktora bazen onlarla gidiyorum. Acaba bu tetkiklerden sigara içtipim belli olur mu? Bir de aç mı tok mu vermeliyim bu kanları?

    Yanıtla
  23. merhaba doktor bey burun kanamalarım için damar yakma işlemi yapılacak. Yaklaşık 2 yıldır rutin sigara tüketiyorum. Aynı zamanda iki gün öncesnde alkol almıştım. istenen tahlillerde alkol ve sigara belli olur mu ? Şimdiden teşekkürler

    Yanıtla
  24. Merhaba 18 yaş altıyım yaklaşık 2.3 gündür sigara içmiyorum ama 4 yıldır günlük 1.2 tane içiyordum ve pazartesi kan tahlili vericem çıkarmı ?

    Yanıtla
  25. Merhabalar akbetrent adında sivilce hapı kullanıyorum bunun için yapılan kan testinde belli olur mu iyi günler

    Yanıtla
  26. Merhaba regl dönemim gecikti bir sorun olup olmayacağını öğrenmek için kan testi vereceğim sigara içtiğim belli olur mu?

    Yanıtla
    • Merhabalar Ahmet Bey, öncelikle geçmiş olsun.
      Belli olmayacaktır.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla
  27. Selam hocam covid geçirdim ve ciğerlerimde iş kalıntı varmı diye tahlil yapacağım 18 yaş altiyim ve yaklaşık 4 yıldır sigara içiyorum çıkar mi gözükür mu

    Yanıtla
    • Merhabalar Ahmet Bey, öncelikle geçmiş olsun.
      Ciğer tetkiklerinde sigaranın uzun vadede bıraktığı izler mutlaka olacaktır. Bu kadar genç yaşta sigarayı içmemeli ve bir an önce bırakmalısınız.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla
  28. Selamlar ben yüzme kursu için kan tahlili vericem sigara içtiğim belli olur mu ve bu idrar tahlili için de aynı mı iyi günler 🙂

    Yanıtla
    • Merhabalar Yaren Hanım, öncelikle geçmiş olsun.
      Rutin tahlillerinizde sigara belli olmayacaktır.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla
    • Merhabalar Eray Bey, öncelikle geçmiş olsun.
      Belli olmayacaktır.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla
    • Merhaba doktor bey yarın sabah tiroitlerime bakılması için genel horman testi vereceğim sigara içtiğim belli olur mu?

      Yanıtla
    • Merhabalar Meryem Hanım, öncelikle geçmiş olsun.
      Sigara içtiğiniz belli olmayacaktır.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla
  29. Merhaba eşimin sigara içtiğinden şüpheleniyorum. Doktorlar icmesi durumunda ciddi sıkıntılar yaşayacağı konusunda uyarmıştı.
    Nikotin testi yaptırarak nasıl sonuç alabilirim. Yada içip icmedigini farkli bir testle öğrenebilir miyim?

    Yanıtla
  30. Yakın zamanda L-Karnitine kullanımı için doktora danıştım kan tahlili istedi kan tahlilini vermeden 16 saat önce sigara içmiştim tahlilde anlaşılır mı?

    Yanıtla
  31. MS rahatsızlığım var kortizon kullandım bir ay 1 ay sonrası sigara ya başladım kontroller var bir hafta içmedim dün gece bi tane içtim ve sabah kan tahlili verdim hemogram ve biyokimya bakılacak 18 yaş altı belli olur mu ?

    Yanıtla
  32. MS rahatsızlığım var kortizon kullandım bir ay 1 ay sonrası sigara ya başladım kontroller var bir hafta içmedim dün gece bi tane içtim ve sabah kan tahlili verdim hemogram ve biyokimya bakılacak 18 yaş altı belli olur mu ?

    Yanıtla
  33. Merhaba psikiyatriye randevum var fakat ilaç takibi bilmem ne için kan testi istiyorlarmiş yaklaşık 6 aydır da sigara kullanıyorum sizce içtiğim anlaşılır mı?

    Yanıtla
  34. Merhabalar özel diyete başlayacağım kan tahlili gibi bir kaç şey istendi 7 8 aydır günde 4 5 dal olmak üzere sigara kullanıyorum ailem bilmiyor annem sağlık çalışanı olduğundan tedirginim kanımda ve idrar tahlilimde çıkar mı?

    Yanıtla
  35. hocam öncelikle iyi günler 18 yaşından küçüğüm vitaminlere baktırmak için kan vereceğiz sigara içtiğim çıkar mı

    Yanıtla
  36. Doktor bey kolay gelsin eşim hamile sigara içtiğinden şüpheleniyorum. Defalarca uyardım. Söylemedi fakat şüphelerim iyice arttı. Kan testi verip sigara içip içmediğini öğrenmek istiyorum daha fazla bebege zarar vermemek için bunu yapmam lazım. Öğrenme şansım mümkün mü acaba. Nereye başvurup hangi testi istemem lazım.

    Yanıtla
  37. Yaklaşık 2 aydır sigara kullanıyorum Hormon tahlili vereceğim sigara içtiğim anlaşır mı?

    Yanıtla
  38. 18 yasından küçüğüm ve arada bi iki dal içiyorum toplam 7 dal falan içmisimdir ömrümde kan tahlili versem kaç gün içinde kanımda çıkmaz ve 2 gün önce biraz alkol aldım volimli bi sekilde 1 bardak falan kanımda çıkarlar mi yada ne kadar süre kullanmasam çıkmazlar

    Yanıtla
    • Merhabalar, öncelikle geçmiş olsun.
      Kanınızda çıkmayacaktır.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla
    • Merhaba eşimin sigara içtiğinden şüpheleniyorum. Doktorlar icmesi durumunda ciddi sıkıntılar yaşayacağı konusunda uyarmıştı.
      Nikotin testi yaptırarak nasıl sonuç alabilirim. Yada içip icmedigini farkli bir testle öğrenebilir miyim?

      Yanıtla
  39. Yaklaşık 5 aydır her gün ortalama 6-7 tane olmak üzere sigara içiyorum. 3 ay önce kalbimde arada kalp çarpıntısı olmaya başladı. Son 2 aydır ise lustral kullanıyorum günde 1 hap. Lustral kullandığımdan beri sigaraya devam ediyorum ve kalp çarpıntım arttı kalp atışlarımı hissediyor gibi oluyorum. Bunun için doktora gözükmeye gerek var mıdır? Ayrıca 18 yaş altındayım ve ailem sigara kullandığımı bilmiyor. Doktora sigara içtiğimi söylemeyip kalp çarpıntım var şikayetiyle gitsem herhangi yapacakları bir testte sigara içtiğim ortaya çıkar mı? Sizin tavsiyeleriniz nelerdir şimdiden teşekkürler

    Yanıtla
    • Merhabalar Ahmet Bey, öncelikle geçmiş olsun.
      Bu durum için mutlaka bir hekime başvurmalısınız. Sigara içtiğinizi gizlemeyiniz. Sigara içtiğiniz belli olmayacaktır ancak gizlemeniz yanlıştır. Mutlaka doktorunuza sigara içtiğiniz belirtiniz.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla
    • Merhabalar Zeynep Hanım, öncelikle geçmiş olsun.
      Belli olmayacaktır.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla
  40. Sağlık ocağına gidicem doktor ciğerimi dinleyerek sigara içtiğimi anlayabilir mi 5 aydır iciyorum

    Yanıtla
  41. Yarın Check-Up’a gideceğim Bugün Elektronik Sigara kullandım.50 mg nikotinli olanlardan.Check Up’ta Çıkar mı ?

    Yanıtla
  42. Merhabalar ben yaklaşık bir aydır tütün kullanıyorum daha dün içtim akdeniz anemisiyim yarın kan testi yapılacak sigara içtiğim anlaşılır mı?

    Yanıtla
  43. Merhaba ben yaklaşık bir aydır tütün içiyorum arada içmiyordum ve daha dün içtim akdeniz anemisiyim yarın da kan testi yapılacak sigara içtiğim anlaşılır mı?

    Yanıtla
  44. Merhaba hocam ben 4 yıldır sigara içiyorum ve 18 yaşımdayım. Parmak ucuna çıktığımda kaval kemiğimde şiddetli bir sancı hissediyorum saniyelik olarak. Bu damar tıkanıklığı olabilir mi? Ve 3 gün sonra ortopedide randevum var damardan şüphelenip test isterlerse belli olur mu sigara acaba

    Yanıtla
    • Merhabalar Ali Bey, öncelikle geçmiş olsun.
      Belli olmayacaktır.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla
  45. Bugun elektronik sigara (puff) kullandım. yarın kan tahlili yapılacak belli olur mu? 18 yaşından da küçüğüm ve ailem bu konularda çok problem yaratabilir.

    Yanıtla
    • Merhabalar Sema Hanım.
      Elektronik sigara ve nargile dahil olmak üzere tüm sigara ürünlerini 18 yaşın altındaki bireylerin kullanması oldukça yanlış ve yasaktır. Elektronik sigara ülkemizde satılması ve kullanılması yasak bir üründür. Kan tahlilinizde belli olmayacaktır ancak size önerim ailenizin bilgi dışında bu tip zararlı alışkanlık edinmemeniz yönündedir.
      Sağlıklı ve sigarasız günler dilerim.

      Yanıtla
  46. Yarın sabah kan grubumu öğrenmek için hastaneye gidicem bugün de ilk defa sigara ictim cikar mi

    Yanıtla
    • Merhabalar Sena Hanım, öncelikle geçmiş olsun.
      Sigara içtiğiniz çıkmayacaktır.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla
  47. Merhaba 5 gün sonra özel diyete başlayacağım ve sanırım online olacağı için kan testi isteyeceklermiş değerlerim için bir süre aralıklı bazen her gün sigara kullandım şu 5 gün sigara kullanmasam şayet test yaparlarsa testte çıkar mı?

    Yanıtla
    • Merhabalar Şeyma Hanım, öncelikle geçmiş olsun.
      Rutin testlerinizde sigara içip içmediğiniz belli olmayacaktır.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla
  48. Merhaba,16 yasindayim yaklasik 1 bucuk yildir sigarayi duzenli olarak kulaniyorum yarın benım kanıma bakacaklar Guatr testı olacagım kanımda sıgara ıçtıgım anlaşılırmı doktor nıkotın testı ıster mı ?

    Yanıtla
    • Merhabalar Mehmet Bey, öncelikle geçmiş olsun.
      Anlaşılmayacaktır.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla
      • Merhaba ben yaklaşık 1 aydır tütün içiyorum dünde içtim Akdeniz anemisiyim yarın kan testi yapıcaklar sigara içtiğim belli olurmu

        Yanıtla
    • Aşırı sigara kullanımı vücutta tiroid bezlerinin büyümesi neden olabilir onun için nikotin düzeyine bekarlar
      Ama size gidipte siz sigara içiyorsunuz diyemezler

      Yanıtla
      • Merhabalar Emir Bey, öncelikle geçmiş olsun.
        Bu şekilde sigara kullanımı sorgulanmayacaktır.
        Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

        Yanıtla
  49. Merhaba ben kolesterol hastasıyım ve ölçtürmek için kan tahlili vereceğim sigara içtiğim ortaya çıkarmı kan vermeden önceki son 3 gün içmedim

    Yanıtla
    • Merhabalar Ali Bey, öncelikle geçmiş olsun.
      Rutin kanlarınızda sigara ile ilgili bir sonuç çıkmayacaktır.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla
    • Merhabalar Esma Hanım, öncelikle geçmiş olsun.
      Tahlillerinizde çıkmayacaktır.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla
  50. Ben 1 aydır okula gidiyorum ve bir arkadaşımdan aldim 7 bilemedin 8 kere 1 ay içerisinde içtim ama içime çekemiyordum son 2 günde içine çektim ama bağımlı değilim 1 aya yakın kan tahlili olucam sigara içtiğim belli olurmu?

    Yanıtla
    • Merhabalar Esma Hanım.
      Tahlillerinizde yüksek olasılıkla çıkmayacaktır.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla
  51. yaklaşık 2 aydır sigara kullanıyorum haftada bi paket bitiyor ortalama 18 yaş altı fmf hastasiyim onun için kontrole gidicem idrar testi ve kan testi istiyorlar nikotin çıkar mı kontrolden bi 10 gün önce içmem diye düşünüyordum sizce hocam?

    Yanıtla
    • Merhabalar Ezgi Hanım, öncelikle geçmiş olsun.
      Sigarayı tamamen bırakmanızı şiddetle öneririm. Rutin kan tahlillerinizde sigara çıkmayacaktır. Kronik hastalıkları olan bireylerde sigara çok kötü bir risk faktörüdür.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla
    • selam ezgi ben de senin gibi fmf hastasıyım sigara kullanımının fmf hastalığıyla bir ilgisi var mı yani ekstra olarak bi zararı falan bu konuda internette de pek bişey bulamadım ve ilk defa benim gibi fmf hastası olan hemde 18 yas altı birini gördüm durumumuz benzer diye sormak istedim sigara konusunda fikrini almak istedim bide kan ve idrarda herhangi sigarayla ilgili en ufak bir şey çıktı mı acaba

      Yanıtla
  52. Ben sigara içiyorum 2 3 ay önce başladım ama sık sık içmiyorum kan testi yapacam sigara içtiğim ortaya çıkarmı 18yaşaltı

    Yanıtla
    • Merhabalar Mehmet Bey, öncelikle geçmiş olsun.
      RUtin kan tahlillerinize sigara içtiğiniz tespit edilemez.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla
  53. Kan tahlili yaptıracağız ailemle
    Spor için sigara çıkarmı bide bu arada kan tahlili kanımda bı hastalık varmı diye yapılıyor sizce cikarmi?

    Yanıtla
    • Merhabalar Ahmet Bey, öncelikle geçmiş olsun.
      Rutin kanlarınızda sigara çıkmayacaktır. sizi muayene etmediğim içn birşey çıkar mı diye tahminde bulunamam. Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla
  54. Meraba, ben ilk defa bugün 2 tane içtim sigara bir kaç defa içime çektim bir daha icmiycem ztn. 1 ay önce kan testi yaptırdık ve D vitamini eksikliği çıktı damla fln verdiler neyse doktor Mart’ta tekrar gelin kontrol edelim kanına tekrar bakalım dedi o zmn için kan sonucumda içtiğim belli olur mu? Bugün içtim ve bir daha ağzıma sürmiycem Mart’ta gidince 2 ay geçmiş oluyo üzerinden sonucumda çıkar mı??

    Yanıtla
    • Merhabalar Melek Hanım, öncelikle geçmiş olsun.
      Rutin kan tahlili sonuçlarınızda sigara ile ilgili bir sonuç çıkmayacaktır.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla
  55. Bir iki haftaya cildiyeye ikinci kes kan tahliline gidicem sigarayida 3 aydir duzenli olarak kullaniyorum ondan oncesinde nadir kullaniyordum cildiye icin kan vermedi nikotin cikar mi ya da fark edilir mi sigara ictigim acil

    Yanıtla
    • Merhabalar Merve Hanım, öncelikle geçmiş olsun.
      Rutin çalışılan tahlillerde sigara ile ilişkili değerler istenmez. Dolayısıyla cikmayacaktır.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla
    • Merhabalar Merve Hanım, öncelikle geçmiş olsun.
      Merak ettiğiniz hususu belirtirseniz yardımcı olmak isteriz.
      Mutlu günler.

      Yanıtla
    • Merhabalar Eda Hanım, öncelikle geçmiş olsun.
      Sigara için istenen tahliller ise fikir sahibi olunacaktır ancak rutin kan tahlilleri ise belli olmayacaktır.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla
    • Merhabalar Burak Bey, öncelikle geçmiş olsun.
      18 yaşının altında sigara içilmesini kesinlikle önermiyoruz. Hekiminiz muayenesi sonrasında fikir sahibi olacaktır ancak bu tarz durumlar için kesin yöntemler yoktur.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla
    • Merhabalar Musa Bey, öncelikle geçmiş olsun.
      Uzun süreli sigara, e-sigara ve nargile kullanımı bahsettiğiniz karaciğer değerlerinde olumsuz etkilenmeye sebep olabilir. Bu nedenle dikkatli olmanızda fayda var.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla
  56. Bugün sigara içtim bağımlı değilim ayda 1 ya da 2 kez içiyorum yarın kan testi olucam sigara içtiğim anlaşılır mı

    Yanıtla
    • Merhabalar Meliha Hanım, öncelikle geçmiş olsun.
      Sigara içtiğiniz net ir şekilde belli olmayacaktır.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla
  57. merhabalar ben bu gün ilk defa sigara denedim ama tam da icime cekmedim sadece bir kac kere çektim yarin seker icin kan tahlili yaptiricam herhangi bir sey cikar mi ?

    Yanıtla
    • Merhabalar Ayşe Hanım, öncelikle geçmiş olsun.
      Tahlillerinizde sigaradan ötürü belirgin bir etkilenme olmayacaktır.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla
  58. En son 2 hafta önce içmiştim 3 gün sonrada kan testi için goturucek ailem çok bağımlı değilim bir arkadaşım regl olduğunda vücuttan attığını söylemişti umarım doğrudur ailem çok katı eğer ogrenirlerse kizarlar

    Yanıtla
    • Merhabalar Gülsüm Hanım, öncelikle geçmiş olsun.
      Vücuttan atılımı bahsettiğiniz durumla pek ilişkili değildir. Önceki yorumlara bakarak sorunun cevabını alabilirsin.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla
  59. sali gunu kan tahliline gidicem 2 hafta once sigara ictim ki ck icen biri degilim ayda en fazla 2 kez icerim sizce sigara ictigim cikarmi?

    Yanıtla
    • Merhabalar Reyyan Hanım, öncelikle geçmiş olsun.
      Yüksek olasılıkla sigara içtiğiniz tespit edilemeyecektir ancak bu durum çok fazla sayıda değişkene bağlıdır.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla
  60. Hocam merhaba
    Tam kan testinde kandaki nikotin degerini veren sonuç hangisidir. Kısacası tam kan testinde hangi değere bakarak kandaki nikotini anlayabiliriz. Yardımcı olabilirseniz sevinirim

    Yanıtla
  61. Tip 1 diyabet hastasıyım bu sene siagara içmeye başladım hemoglobinA1C için ve bazı şeyler içinde üç ayda bir kan verdiriyorum . Kan sonuçlarında belli olur mu?

    Yanıtla
  62. Sigara bağımlısı değilim. Bu yıl içerisinde en son Temmuzda içtim diye hatırlıyorum. Ya da daha öncesi. Ailem kan testi yaptırmak istiyor. Sizce belli olur mu? Temmuz ayından sonra bir daha ağzıma bile sürmedim.

    Yanıtla
    • Merhabalar Emel Hanım, öncelikle geçmiş olsun.
      Kan tahlillerinize bakılarak sigara içildiği hakkında fikir yürütülebilir ancak kesinlikle sigara içildiği manası taşımaz.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla
  63. Merhaba hocam 3.5-4 senedir sigara içiyorum 5 gün sonra rutin kan testi vereceğim ailem sigarayı bilmiyor, rutin kan testinde nikotinin çıkmadığını biliyorum ancak sigaranın kan değerlerimi yükseltmesi gibi bir durum olur mu ? Ve doktor bunu sigaradan kaynaklanıyor diye söyleyebilir mi ? Şimdiden cevabınız için teşekkür ederim

    Yanıtla
  64. Merhaba, ben yaklaşık 6 aydır sigara kullanıyorum fakat günde ortalama 5 tane içiyorum. Fazla kilom yüzünden bir endokrin uzmanına gittim ve benden kan tahlili istediler. Kan vereceğim için iki gün sigara içmedim fakat tahlil günü hemşire olmadığı için kan veremedim. Daha sonrasında dayanamayıp birkaç tane içtim ve yarın tekrar gideceğim kan vermeye. Annem sigara içtiğimi bu testle anlayabilir mi?

    Yanıtla
  65. merhabalar, ben bir haftada genellikle15 dal içiyorum bunun kan veya idrar tahlilimde çıkma olasılığı yüksek midir?

    Yanıtla
    • Merhabalar Selin Hanım, öncelikle geçmiş olsun.
      Bünyenize ve bazı diger kriterlere bağlı olarak nikotin testlerinde çıkabilir. Bu şekilde sigara içip içmediğiniz hakkında fikir yürütülebilir.
      Mutlu günler.

      Yanıtla
  66. Merhaba ben 2 aydır sigara kullanıyorum ve tam bağımlı değilim babam beni kan testine götürecek sigara içip içmediğim belli olurmu?
    (Günde 1 ve ya 1.5 paket bitiriyorum)

    Yanıtla
    • Merhabalar Kadir Bey, öncelikle geçmiş olsun.
      Kandaki nikotin değerlerine bakılarak sigara içip içilmedi hakkında fikir yürütülebilir.
      Sağlıklı ve mutlu günler.

      Yanıtla
    • Merhabalar Deniz Bey, öncelikle geçmiş olsun.
      Nikotin testleri ile sigara içip içmediğiniz hakkında fikir yürütülebilir.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla
  67. yaklaşık 2-3aydir sigara kullanıyorum ama haftada 1paket bile bitirmiyorum.Cok fazla üşüdügum için annem kan tahliline götürecek.Usumenin sigara kullanımına bağlı olabileceğini de okudum.Tahlilde sigarayla alakalı bişey çıkar mi?

    Yanıtla
    • Merhabalar Sevim Hanım, öncelikle geçmiş olsun.
      Bahsettiğiniz durumda sigara içtiğinize dair bir şey çıkmayacaktır. Şikayetlerinizin neden olduğu ise kan tahlilleriniz ve muayeneniz sonucunda belli olacaktır.
      Sağlıklı ve mutlu günler.

      Yanıtla
  68. Sigara içtikten sonra tahlil vermeye gittim yani bana belli olmaz dediler ama belli olabileceği yönünde yazılar okudum. yardımcı olur musunuz doğrusu nedir

    Yanıtla

Yorum yapın