Kan Bağışı Şartları Nelerdir? Kimler Kan Bağışı Yapabilir?

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Kan Bağışı Şartları Nelerdir?

Kan bağışı şartları nelerdir başlıklı yazıya geçmeden önce birkaç bilgi verelim. Ülkemizde resmi olarak Türk Kızılayı tarafından yürütülen kan bağışı, her ne kadar gönüllülük esasına dayansa da, uzmanlar tarafından da dile getirildiği üzere düzenli kan vermek sağlık açısından metabolizmanın güçlenmesi, kanın yenilenmesi, vücut direncinin artması gibi pek çok olanak sağlıyor. Fakat bu gönüllülük esasına dayanan ve sağlık açısından birçok olumlu etkisi bulunan kan bağışının birçok önemli şartları mevcut.

kan bagisi sartlari nelerdir
Kan bağışı şartları nelerdir ve kan bağışlamak için dikkat edilmesi gerekenler ile ilişkili görsel.

Neredeyse birçok devlet çatısı altındaki resmi sağlık kurumları ve özel hastane ve kliniklerde bulunabileceğiniz kan bağışı, Türk Kızılayı tarafından gezici bağış çadırlarında da gerekli koşullarda yapılabilmektedir. İnsanlar bu konuyla ilgili olarak internet ortamında şu aramaları yapmaktadırlar:

  1. Kan bağışı yapabilmenin şartları nelerdir?
  2. Kimler kan bağışında bulunabilir?
  3. Kan verecek kişilerin bilmesi gerekenler nelerdir?
  4. Kan vermek için aranan şartlar nelerdir?
  5. Kan bağışında bulunabilmek için şartlar nelerdir?
  6. Kan vermek için sorulan sorular hangileridir?

Şimdi tüm bu sorulara cevap olacak şekilde kan bağışı şartları nelerdir konusuna açıklık getirelim.

Kan Bağışı Yapabilmenin Şartları Nelerdir? Kimler Verebilir?

Uygun şartların sağlanması durumunda siz de kan bağışında bulunabilir, bir hayat kurtarabilirsiniz. İşte kan bağışında bulunabilmeniz için gerekli şartlar:

  1. 18 ila 65 yaş aralığında olmanız gerekiyor.
  2. 50 kilonun üzerinde olmanız gerekiyor.
  3. 3 aydan 3 aya bulunabileceğiniz kan bağışları için bu işleme engel teşkil edecek herhangi bir sağlık sorununuzun olmaması gerekiyor.
  4. Hepatit B, Hepatit C, AİDS gibi ölümcül hastalığı olan şahıslar kan veremez.
  5. Viral hepatit rahatsızlığı bulunanlar kan bağışında bulunamaz.
  6. Son 12 ay içerisinde herhangi bir organ ya da doku nakli işlemi görmüşseniz kan bağışında bulunamazsınız.
  7. Cinsel yolla bulaşan kritik hastalıklardan herhangi birinin taşıyıcısı iseniz kan veremezsiniz.
  8. Dura Mater Grefti olarak tanımlanan ve beyin ameliyatı olarak açıklanabilecek bir işlem geçirenler kan bağışında bulunamaz.
  9. Solunum yolu yetersizliğiniz var ise,
  10. Herhangi bir kalp, akciğer, böbrek, anormal kanamalar geçirmenize neden olan ya da kanser gibi ölümcül bir hastalığınız var ise,
  11. Son 1 ay içerisinde herhangi bir tıbbi tedavi görmüş iseniz,
  12. Son 1 yıl içerisinde kan kaybına neden olan önemli bir cerrahi operasyon geçirmişseniz,
  13. Aşırı miktarda alkol, sigara ya da tütün mamulleri tüketiyorsanız,
  14. Uyuşturucu herhangi bir madde kullanıyorsanız,
  15. Kan basıncınız normal seviyede değilse,
  16. Tegison, Soriatane, Proscar, Propecia, Akutan, Tegiton-Etretinat isimli ilaçları kullanıyorsanız kan bağışında bulunamazsınız.

Bunların dışında istisnai durumlar olabilir bu konuda lütfen profesyonel destek alınız.


Kan bağışı şartları nelerdir başlıklı konumuzu bitirmiş bulunuyoruz. Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Sağlık Profesyoneli

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

Yorum yapın