Kafatası Çatlağı Ne Kadar Sürede İyileşir?

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Vücudumuzun en hassas organlarından biri olan beynimiz kafatası gibi çok güçlü bir kemik yapısı ile korunmaktadır. Kafatasımız toplamda 8 kemik parçasının bir araya gelmesi ile oluşur. 8 bölüm kafa ve yüz bölgesindeki kemiklerden oluşur. Yuvarlak yapıda olması kırılmalara ve çatlamalara karşı da oldukça dayanıklı olmasını sağlamaktadır. Bebeklerde yumuşak bir yapıya sahip olan kafatası yetişkinliğe gidildikçe daha da sertleşmektedir. Kafatası çok sert olmasına karşı bazı durumlarda çatlamaların meydana gelmesi söz konusu olabilmektedir. Kafatası çatlağı ne kadar sürede iyileşir konusunda çatlağın boyutunun büyük önemi vardır.

kafatası catlagi nasil iyilesir
Kafatası kırığının iyileşme süresi kırığın türüne, konumuna ve ciddiyetine bağlı olarak değişkenlik gösterir.

Kafatası Çatlağı Ne Zaman Geçer?

Hemen 24 aydan küçük çocuklarda gerçekleşen kafatası çatlaklarının iyileşmesi süresi üzerine bir bilimsel çalışmayı inceleyelim. Bu çalışmaya göre kafatası kırığının iyileşmesi 24 aydan küçük çocuklarda aylar sürebilir.[1]Radiologic Assessment of Skull Fracture Healing in Young Children – PubMed (nih.gov)

Yine 36 aya kadar olan çocuklarla yapılan benzer bir çalışmada kafatası kırıklarının minimum 22 gün ve maksimum 225 günde iyileştiği gözlemlendi. [2]Skull Fracture Healing in Children Up to 36 Months – A Cohort Analysis – PubMed (nih.gov)

Yetişkin bireylerde ise kafatası kırıkları basit ve alçı, atel gerektirmiyorsa ortalama olarak 6 ile 8 hafta boyunca iyileşebilir.

Kafatası Çatlağı Nasıl Meydana Gelir?

Kafatası çatları genel olarak dış etkenlerden dolayı meydana gelmektedir. Dış darbeler nedeni ile kafatasında çatlama görülebileceği gibi kırılma, içe göçme hatta daha ağır sonuçlar görülebilir. İki çeşit kafatası kırılma durumu söz konusudur. Kapalı kafatası kırılması durumu basit kırılmalar olarak görülür. Basit çatlaklar, belirli bir bölgede oluşabildiği gibi kafatasının geniş bir bölümüne yayılmış çatlaklarla da karşılaşılabilir. Açık kafatası kırılma durumlarında ise durum daha karmaşıktır ve durum daha ağır olmaktadır.

Kafatası Çatlağı Tedavisi Hakkında Görüşler

Kafatası çatlağı ne kadar sürede iyileşir konusunda verilecek cevap tamamen çatlağın durumu ile doğru orantılıdır. Kafaya darbe sonrasında kişinin travma geçiriyor olması oldukça ciddi bir durum olduğu için acil hastaneye kaldırılması gerekir. Hastaneye sevk işlemleri gerçekleştirilirken de hastanın sarsılmaması ve özellikle kafasının sabit kalması önemlidir.

Hastanede oldukça geniş bir araştırma ile kişinin durumu tespit edilir ve gerekli tedavi yöntemleri uygulanır. Burada beyin kanaması gibi ihtimallerde göz önünde bulundurulur. Ağır olmayan çatlaklarda ise yapılan tetkiklerde hastanın durumunda çok ciddi bir durum söz konusu değilse kafatasında oluşan çatlaklara herhangi bir müdahale yapılmaz ve kemiğin kendiliğinden kaynayarak eski halini alması için hastanen beklemesi gerekir. Bu süre ise tamamen çatlağa ve hastanın durumuna göre değişmektedir.

Tedavide aynı zamanda kişinin dikkat etmesi gereken durumlarda belirtilmelidir. Hastanın hangi aktivitelerden uzak duracağı veya ne kadar çalışmaya başlayacağı gibi bilgiler verilmelidir.

Kafatası Çatlağı Belirtileri Nelerdir?

Kafatasına alınan darbe sonrasında kişi kendisinde belirteceğimiz belirtileri görüyorsa acil doktora başvurmalıdır. Darbe sonrasında bilinçte kayıp ve olayın olduğunu hatırlamama, yürümekte zorluk ve denge kaybı, başta ağrı ve başın dönmesi, görmede bulanıklık, işitmede güçlük, kulaktan veya burundan sıvı veya kan gelmesi, kasılma, yüz, kol, bacaklarda felç görülmesi, ayağa kalkınca göz kararması, ciltte hissiyatın azalması, kusma, bayılma, idrar kaçırma, konuşamama, göz bebeklerinin büyümesi ve kulak çınlamaları çok ciddi belirtilerdir.

Bu belirtileri yaşayan kişi kafatasında çatlak olduğundan şüphelenebileceği gibi kırın veya içe göçme gibi durumların yanı sıra beyin kanamasından da şüphelenebilir. Bu nedenle yaşanılan bu belirtilerde hiç vakit kaybedilmeden uzman doktora başvurulması gerekir. Doktor gerekli tetkikleri yaparak hastanın durumu hakkında kesin kanıya varacaktır.


Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.

Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.
Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

“Kafatası Çatlağı Ne Kadar Sürede İyileşir?” üzerine 6 yorum

  1. Selam doktor amca. Ben 15 yaşındayım. Azerbaycanda yaşıyorum. Amca ben doğulduktan 8 ay sonra kafamı sivr birseye çarpıp kırılmıştı. Kafamda küçük bi boşluk var beynimin üzerinden (şimdi bile). Yara ne zamanadek düzelir?

    Cevapla
  2. Merhaba kar hocam benim 8 yaşında bir kız çocuğum var 4 gün önce evde kardeşi ile oyun oynarken kafasını sephaya çarpıp kırdı hemen hastaneye götürüldü ve 3 dikiş atıldı eve gittik ertesi gün göz altinda morarma meydana geldi tekrar hastaneye geldiğimizde tomografi çekildi ve kafa tasinda ince bir çatlak meydana gelmiş oradan sızan kan göz altinda morarma ya sebep olmuş hemen müşahede altına aldılar ve tedavi başladılar sorum şu hocam bu tedavinin iyileşme süreci nasıl olur şimdiden çok teşekkür ederim iyi çalışmalar dilerim

    Cevapla
  3. Merhabalar . Ben trafik kazası yapmıştım kafaya darbe sonucu alnımda çatlak oluştu yani kafatasinda şu an neredeyse 2 yıl geçti ama yanma var ağrıyor neyden kaynaklanıyor acaba?

    Cevapla
    • Merhabalar Zeynep Hanım, öncelikle geçmiş olsun.
      Çatlağın oluştuğu bölüm çatlağın boyutuna göre tam olarak kaynamamış olabilir. Bu tip çatlaklar uzun sürelerde iyileşme gösterirler. Muayene etmediğim için net konuşamayacağım ancak endişe ediyorsanız röntgen çektirerek kırığın son durumuna baktırabilirsiniz.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Cevapla
  4. Merhaba kafatası çatlağı ile ilgili sorum olacaktı
    Çatlak oluşurken çökme meydana geldi
    Ve su toplamış görünümde deri kabarmış bu kabarık yayılmış şekilde bu durum normalmi acaba

    Cevapla
  5. Merhaba;
    Bundan 13 gün önce kaldırımda yürürken motor çarpması sonucu kafatası kemiğimde kırılma meydana gelmiş. Kaşımın altında 6 gözümün altında 7 dikiş var. Sağ gözümde retina arkasında yırtılma vardı tedavi edildi. Hastane beni beyin kanaması ve iç kanama riskine karşı 1 gece müşahade altında tuttu fakat MR ile kafamdaki kırık görünmemiş olacak ki böyle bir şey söylemeden taburcu edildim bir şeyin yok dediler. Kazanın 12.günü başka bir hastanede kafamda kırık olduğu tespit edildi. Gittiğim 5.hastane idi. BT ve Mr ile teşhis koyuldu. İlk bikaç gün şikayetim yoktu. 3 gün sonra burnumdan sıvı gelmeye başladı. Sıvının gelmeye başladığı günün ertesinde küçük bir üşütme yaşadım. Burnumdan gelen sıvıya test yapıldı. BOS oladabilir olmayadabilir dediler. Sodyum yüksek glikoz düşük olduğu için. Verdikleri ilaçlar ağır geldi tekrar hastanelik oldum bulantı ve titreme şikayeti ile. Bu kırıklarda iyleşme süreci nedir napabilirim lütfen bir fikir verin.

    Cevapla

Yorum yapın