Kafa Derisi Kaşıntısı Nedir? Neden Olur?

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Kafa Derisi Kaşıntısı Nedir?

Halk arasında Egzama olarak da bilinen deri kaşıntısı, genellikle dış etken kaynaklı olarak cildin farklı yüzeylerinde meydana gelen bir tür enfeksiyonel cilt rahatsızlığı olarak tanımlanabilir. Egzama rahatsızlığı alerjik reaksiyona neden olan kaynağa bağlı olarak vücudun çeşitli yüzeylerinde oluşabileceği gibi kafa derisinde kaşıntıya da neden olabilir.

kafa derisinde kasinti nedir
Kafa derisinde kaşıntı nedir ile ilişkili görsel.

Kafa derisinde ya da saç diplerinde meydana gelen kaşıntı hâli, enfeksiyon ya da alerjik etkenin kaynağına bağlı olarak çok çeşitli sonuçlar doğurabilir. Kaşıntı dışında kafa deri yüzeyinde kızarıklık, pütürleşme, cilt dokusunda bozulma, çeşitli enfeksiyon ve yara oluşumu gibi.

Söz konusu belirtiler dış etken kaynaklı meydana gelebileceği gibi hastanın fiziksel müdahalesi ya da yaşam kalitesine bağlı olarak yaşadığı stresle de alakalı oluşabilir. Kafa derisi kaşıntısı yaş, cinsiyet, sorunun kaynağı ve hastalığı tetikleyen, devam ettiren etkenlere bağlı olarak farklı şekillerde gözlemlenebileceği gibi tedavisi de benzer süreçlerde yürütülebilir.

Farklı yaş gruplarında görülebilen kafa derisi kaşıntısı, genellikle 30 ila 50 yaş arasındaki bireylerde sık karşılaşılan bir durumdur. Genetik ya da dış etkenlerin yanı sıra obsesif kişilik bozukluğuna yatkın ya da yoğun stres altında olan kişilerde sıkça görülmektedir. Söz konusu nedenler bir araya geldiğinde oluşan kaşıntı rahatsızlığın tetiklenmesiyle birlikte tedavi ihtiyacı doğurmaktadır. Tanı ve tedavi aşaması ise hasta bireyde saptanan kaşıntının etkilerine bağlı olarak yürütülür.

Kafa Derisi Kaşıntısı Nedenleri

  • Saç boyası gibi kimyasal ürünler Alerjik Kontakt Dermatit ve İrritan Kontakt Dermatit rahatsızlıkları.
  • Yine saç bakımında tercih edilen kimyasal içerikli şampuanların neden olduğu kepek veya konak rahatsızlıkları.
  • Kafa derisinde oluşan enfeksiyonel rahatsızlıklar. (Mantar enfeksiyonu bilinen en yaygın türlerinden biridir)
  • Hijyen alışkanlıklarına ya da bulunulan ortama bağlı olarak bulaşan saç biti.
  • Deri hastalıklarından en yaygını olan sedef hastalığı da kafa derisinde oluşmasıyla birlikte kafa derisinde oluşan kaşıntıları tetiklemektedir.
  • Meslek ya da gündelik yaşama bağlı olarak yaşanan yoğun stres, kafa derisi kaşıntısı rahatsızlığının sürekli nüksetmesine ve rahatsızlığın ilerlemesine neden olmaktadır.

Kafa Derisi Kaşıntısı Belirtileri

kafa derisinde kasinti nedenleri
Kafa derisinde kaşıntı nedenleri ile ilişkili görsel.
  • Mevsim şartlarına bağlı olmaksızın soğuk havaya direncin düşmesi. Özellikle soğuk havalarda kafa derisi kaşıntısı artmakta ve şiddetli ağrılara neden olmaktadır.
  • Yine soğuk hava ile bağlantılı olarak yanma hissi de kafa derisi kaşıntısı belirtileri arasında sıkça karşılaşılan belirtilerden biridir. Soğuk hava dışında sıcak havalarda da derideki yanma hissi artmakta ve terlemeyle birlikte bakteri oluşumunu tetiklemektedir.
  • Kafa derisinin rahatsızlık nedeniyle sürekli kaşınma ihtiyacı doğurması, saçın incelmesine, sağlıklı olarak nitelendirilebilecek dökülmelerde artış gözlemlenmesine, deri yüzeyinde zaman içerisinde görülen kızarıklık belirtilerinin tahriş olmasına ve yer yer deride çatlamalara neden olmaktadır.
  • Stres nedeniyle artış görülen kafa derisi kaşıntısı, tedavi edilmediği sürece ilerleme gösteren bir rahatsızlıktır. Tedavi edilmemesi stresi, stres ise kaşıntı isteğini tetiklemektedir. Gerekli müdahalenin yapılmaması kafa derisinde ciddi komplikasyonların gelişmesine neden olur.

Kafa Derisinde Kaşıntı Tanısı ve Tedavisi

Kafa derisi kaşıntısı, bahsi geçen neden ve belirtilerin saptanması durumunda tıbbi müdahalenin ihmal edilmemesi gereken bir vakadır. Şayet bahsi geçen belirtiler sürekli tekrar eden ve günlük yaşamınızı etkileyen boyutta ise, Cildiye / Deri ve Zührevi Hastalıkları bölümüne başvurarak tedavinizi aksatmamalısınız. Tanı sonrası hastalığın boyutu, kafa derinize herhangi bir zarar verip vermediği, şikâyetlerinize neden olan hastalığın belirtileri saptanır.

kafa derisinde kasinti tedavisi
Kafa derisinde kaşıntı tedavisi ile ilişkili görsel.

Gerekli tahlil ve incelemelerin ardından tedavi belirlenir. Kafa derisi kaşıntısı tedavisi ise hastalığın seviyesine ve ortaya koyduğu belirtilere göre belirlenmekle birlikte genelde kaşıntıyı önleyecek ilaç ve kremler ile başlanmaktadır.

Doktorunuz ile yapacağınız görüşme sırasında hastalığa dair bütün şikâyetlerinizi anlatmanız, hem tedavi sürecinin daha sağlıklı ilerlemesine hem de hastalığın ortaya koyduğu semptomlardan daha kısa sürede kurtulmanıza fayda sağlar.


Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Sağlık Profesyoneli

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

Yorum yapın