Kaburga Kemiği Ağrısı İçin Hangi Bölüme Gidilir?

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Kaburga Kemiği Ağrısı İçin Hangi Bölüme Gidilir?

Kaburga kemiği ağrısı için hangi bölüme gidilir konusuna geçmeden önce kısaca bazı bilgiler verelim. İç organlarda meydana gelen fonksiyon kaybından şüpheli bir hastalığa, mide rahatsızlıklarından hazımsızlığa kadar çok geniş bir etken çemberine sahip olan kaburga kemiği ağrısı, altında yatan temel faktörlere bağlı olarak çeşitli türlere ayrılmaktadır. Ağrının şekli; türü, kaynağı, bir hastalığa bağlı olup olmadığı ve hastanın kriterlerine bağlı olarak değişkenlik gösterebildiği gibi ortak bulgulara rastlamak da mümkündür.

kaburga kemigi agrisina hangi bolum bakar
Kaburga kemiği ağrısı için hangi bölüme gidilir ile ilişkili görsel.

Herhangi bir nedene ya da hastalığa bağlı olmaksızın anatomik yapı bozukluğu nedeniyle de ortaya çıkabilen kaburga kemiği ağrısı, farklı yaş gruplarından kadın ve erkeklerde saptanmasının yanı sıra genellikle iç organlarla alakalı hastalıklara bağlı olarak küçük yaşta çocuklarda da görülebilir. Bu tür ağrıların kaynağında yatan hastalıklar kendi içinde de farklılık gösterebileceği gibi, ortaya koyduğu ağrının şiddeti ve sürekliliği metabolizma ile alakalıdır.

Kaburga Kemiği Ağrısı Neden Olur?

Travmatolojik faktörlere bağlı olarak ortaya çıkan kaburga kemiği ağrısı, gerekli kontrol ve tedavilerin yapılmaması durumunda kaburga bölgesinde sivrilmelere, kemik kaymalarına ve zamanla şekil bozukluklarına yol açmaktadır. Hastanın yaş, sağlık durumu, anatomik yapısı ve maruz kaldığı ağrının türüne göre bu süreç farklılık gösterebilmektedir. Peki, yaygın olarak ortaya çıkan kaburga kemiği ağrısı şikâyetlerinin en bilinen nedenleri nelerdir?

  • İç organlarda meydana gelen herhangi bir hastalığa bağlı olarak ortaya çıkabilir. Özellikle kalp ve damar hastalıkları nedeniyle ortaya çıkan hastalıkların en yaygın belirtileri arasında göğüs ağrısı ve kaburga kemiği ağrısı yer alır.
  • Herhangi bir dış etken ya da travmatolojik bir vaka nedeniyle ortaya çıkan yapı bozuklukları kaburga kemiği ağrısı ve ihmal durumunda yapı bozukluklarına yol açar.
  • Romatoid Artrit gibi eklemleri ve kemikleri doğrudan etkileyen riskli hastalıklar şiddetli kaburga kemiği ağrısı gibi sonuçlar doğurur.
  • İç organlarda meydana gelen fonksiyon kayıpları ve bu değişkenlerin yanı sıra eklem bölgelerinde yaşanan doku zedelenmeleri ağrının temelinde yatan faktörler arasında sayılabilir. Boyun ya da kollardaki ağrılar kaburga kemiği ağrısına neden olabilir.
  • Tüberküloz ve zatürre gibi hastalıkların en belirgin özelliklerinden biri de kaburga kemiği ağrısıdır.

Kaburga Kemiği Ağrısına Hangi Doktor Bakar?

Ağrının kaynağında yatan nedeni kişisel bilgileriniz doğrultusunda çözmeden başvurmanız gereken bölüm Göğüs Cerrahisi bölümüdür. Hastalığın kaynağında yatan nedene ve türüne bağlı olarak (sindirim sistemi kaynaklı bir sorun) Göğüs Cerrahisi uzmanı sizi Gastroenteroloji bölümüne sevk edebilir. Sorunun teşhis edilmesinin ardından bölümler ortak bir tedavi yürütebilirler. Tedavi sürecinin daha sağlıklı ve kısa zamanda çözülmesi adına varsa eğer ağrıya neden olan dış etkenleri ya da şüphe duyduğunuz olası hastalıkları uzman doktorunuzla paylaşmanızda fayda var.


Kaburga kemiği ağrısı için hangi bölüme gidilir başlıklı yazımızı bitirmiş bulunuyoruz.Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Sağlık Profesyoneli

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

“Kaburga Kemiği Ağrısı İçin Hangi Bölüme Gidilir?” üzerine 2 yorum

  1. Merhaba benim sağ göğüs kabırgamda batma var nefes alırken batıyor bunun için hangi bölüme gitmem gerekiyor

    Yanıtla

Yorum yapın