Jacobsen Sendromu

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Jacobsen Sendromu Nedir?

Jacobsen Sendromu, 11. kromozom üzerinde bulunan bazı genetik materyallerin kaybedilmesi sonucunda ortaya çıkan nadir hastalıklardan bir tanesidir. Bu durum vücutta çeşitli görevleri olan 340 farklı genin işleyişini olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Tıp dünyasında 11q terminal delesyon bozukluğu olarak ta bilinir.

Her 10 Jacobsen sendromlu hastanın 9’unda Paris-Trousseau Sendromu adı verilen ve kanama bozukluklarıyla karakterize bir hastalık bulunmaktadır.

jacobsen sendromu nedir
Jacobsen sendromu ile ilişkili görsel.

Görülme istatistiklerine incelendiğinde her 100.000 yenidoğanın 1 tanesinde ortaya çıktığı tahmin edilmektedir. Şu ana kadar tıbbi literatürde 200’ün üzerinde vaka bildirilmiş durumdadır.

Jacobsen sendromu çoğu zaman kalıtsal değildir ancak bazı durumlarda bozuk genetik materyal çocuklara aktarılabilir.

Jacobsen Sendromu Belirtileri Nelerdir?

Jacobsen sendromunun belirtileri aşağıda liste halinde verilmiştir:

  1. Motor becerilerde gecikmeli gelişme durumu
  2. Konuşmada gecikmeler yaşanması
  3. Kognitif fonksiyonlarda bozukluklar
  4. Öğrenmede zorluklar
  5. Kompulsif tarzda davranışlar
  6. Dikkat eksikliği
  7. Küçük ve alçak kulak görünümü
  8. Geniş göz görünümü
  9. Göz kapaklarında sarkıklık
  10. Geniş ve kısa burun
  11. Üst dudakta incelik
  12. Alt çenede küçüklük (mikrognati)
  13. Boy kısalıkları
  14. Beslenme güçlüğü
  15. Tekrarlayan kulak enfeksiyonları
  16. Trombosit eksikliği
  17. Kaş yapısında bozukluklar
  18. Çıkıntılı alın
  19. Yüz asimetrisi
  20. Uzun veya kısa parmak yapıları
  21. Erken doğum
  22. Boyunda kısalık
  23. Pankreas anormallikleri
  24. İşitme sorunları
  25. Duedonal tıkanmalar
  26. Anal anormallikler
  27. Egzama
  28. Spina bifida

Jacobsen Sendromu Nedenleri Nelerdir? Neden Olur?

Jacobsen sendromu temel olarak 11.kromozomun uzun kolunda bulunan genetik materyalin silinmesi neticesinde oluşur. Silinen materyalin büyüklüğü kişiden kişiye değişmekle beraber 5 mb ile 16 mb arasında olduğu tahmin edilmektedir. Yine tahmini olarak silinen bölgede 170 ile 340 farklı gen bulunabilir.

İlk defa Danimarkalı bir hekim olan Petra Jacobsen tarafından tanımlanmıştır.

Jacobsen Sendromu Tanısı Nasıl Konulur? Nasıl Teşhis Edilir?

Jacobsen sendromu gibi nadir görülen hastalıkların tanısı genellikle zor konulmaktadır. Bu noktada görülen belirtilerin birçok diğer hastalıkta da görülüyor olması ve hastalık hakkında bilgi azlığı önem taşımaktadır.

Jacobsen hastalığının teşhisi sıklıkla doğumdan sonra ya da çocukluk yıllarında yapılır. Ayrıca hamilelik döneminde örnek alınıp sitogenetik inceleme yöntemiyle prenatal tanı da konulabilir.

Hekiminiz tanıyı koyabilmek için hastanın tıbbi geçmişini sorgulamalı, fizik muayenesini yapmalı ve laboratuvar testlerini incelemelidir. Gerekli durumlarda genetik analiz için yönlendirmeli ve tanıyı koymalıdır.

Jacobsen Sendromu Tedavisi Nasıl Yapılır?

Jacobsen sendromunun tedavisi belirtileri ortadan kaldırmaya veya kontrol altına almaya yöneliktir. Tedaviyi gerçekleştirecek hekimler arasında birçok bölümden çocuk hekimi bulunması gerekebilir. Örneğin hastada kalp problemleri ortaya çıkmışsa bir pediatrik kardiyologa yönlendirilmelidir.

jacobsen sendromu tedavisi
Jacobsen sendromu ile ilişkili görsellerden.

Jacobsen Sendromunda Yaşam Beklentisi

Bildiğiniz üzere Jacobsen sendromunun bir tedavisi yoktur. İstatistiksel olarak her 5 bebekten 1 tanesi doğumdan sonraki iki yıl içerisinde yaşamını yitirir. Ölümlere neden olan en büyük problem kalp hastalıklarıdır.

Yetişkinlik dönemine kadar yaşayan hastaların varlığı bilinmektedir ancak bu hastalar için ortalama bir ömür süresi vermek için yeterli bilgiler bulunmamaktadır.

[su_accordion][su_spoiler title=”Yararlanılan Kaynaklar” open=”no” style=”default” icon=”plus” anchor=”” class=””]

  1. Akshoomoff N, Mattson SN, Grossfeld PD. – Evidence for autism spectrum disorder in Jacobsen syndrome: identification of a candidate gene in distal 11q
  2. Penny LA, Dell’Aquila M, Jones MC, Bergoffen J, Cunniff C, Fryns JP, Grace E, Graham JM Jr, Kousseff B, Mattina T – Clinical and molecular characterization of patients with distal 11q deletions

[/su_spoiler][/su_accordion]


Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

Yorum yapın