İshal İçin Hangi Bölüme Gidilir?

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

İshal İçin Hangi Bölüme Gidilir?

Tıp dilinde Diare olarak tanımlanan ishal rahatsızlığı, kronik bir sindirim yolu hastalığı olmasının yanı sıra mevsim şartları ve beslenme alışkanlıkları gibi çok çeşitli dış etkenler nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Genel verilere bakıldığında bebeklerde ölümcül vakalar arasında yer alan ishal, yetişkinlerde beslenme alışkanlıkları ve mevsim şartları gibi nedenlere bağlı olarak geçici bir rahatsızlık olarak tanımlanabilir.

ishal icin hangi bolume gidilir
İshal için hangi bölüme gidilir ile ilişkili görsel.

Bebeklerde gelişimde olan organların faaliyetlerini tam anlamıyla yerine getirememesi ya da herhangi bir hastalığın belirtisi olarak ortaya çıkarken yetişkinlerde bu durum çok çeşitli etkenler nedeniyle oluşabilir.

Tüketilen sağlıksız gıdalar ya da mide hassasiyeti nedeniyle metabolizmada çeşitli komplikasyonların gelişmesine neden olan yiyecekler dışında tercih edilen su ile de ishal rahatsızlığı oluşabilmektedir. Özellikle şebeke suyuna bağlı oluşan ishal, son yıllarda yetişkinler arasında yaygın bir ana neden olarak kabul ediliyor. Bunun nedeni şebeke sularında yer alan kimyasal maddeler ve metabolizmaya doğrudan zarar verebilecek, hatta zehirleyebilecek moleküllerin bulunmasıdır.

Öte yandan altyapı sorunları nedeniyle kanalizasyon ve şebeke suyunun karışması, ishal başta olmak üzere çok çeşitli komplikasyonların gelişmesinde de önemli bir rol oynar.

Özellikle sindirim sistemindeki genetik yatkınlık, ishal rahatsızlığında önemli bir rol oynar. Bunun nedeni ishal türlerinin metabolizma ve ortaya çıkış nedenine bağlı olarak çeşitlilik göstermesi ve kronik bir hâl almasıdır.

Tuvalet ihtiyaçları sırasında “sulu dışkılama” olarak tanımlanan ishal, kalın bağırsakta sıvının yeter miktarda emilememesi sonrası oluşan sıvının dışkı ile birlikte sulu bir şekilde dışa atılmasıdır. Bu komplikasyon mide ve kalın bağırsakta meydana gelen rahatsızlığın evresine ve türüne göre değişmekle birlikte, çoğu durumda tuvalet ihtiyacı nöbetleri kronik bir hâl alır.

Peki, kronik rahatsızlıklar ve dış etkenler dışında ishal rahatsızlığının en yaygın ve bilinen nedenleri nelerdir?

  • Besin: Besin zehirlenmesi olarak da değerlendirilebilecek en yaygın etkendir. Tüketilen sağlıksız ya da metabolizmayı tehdit edecek gıdalar, ishal rahatsızlığının en sık rastlanan ana nedenlerinden biridir.
  • Enfeksiyon: Enfeksiyonel rahatsızlıklar da ishal hastalığının bilinen yaygın nedenlerindendir. Çeşitli parazitler, bakteri ve mikroplar metabolizmada ve sindirim sisteminde çeşitli komplikasyonların gelişmesine neden olurlar. Özellikle bağırsak iltihapları sindirim sistemini sekteye uğratarak ishal gibi rahatsızlıklara zemin hazırlar.
  • Beslenme Alışkanlıkları: Obezite gibi sistemi doğrudan etkileyen hastalıkların yanı sıra kötü, düzensiz, sağlıksız ve aşırı beslenme alışkanlığı da hastalığı tetikleyen unsurlar arasındadır. Özellikle “fast food” gibi hızlı tüketime dayalı bir beslenme alışkanlığınız varsa, mevsim şartları da göz önüne alındığında hastalığın oluşması kaçınılmazdır.
  • İlaç: herhangi bir hastalığa bağlı olarak ya da doktor tavsiyesi olmadan kullanılan ilaçların yan etkisi de ishal nedenleri arasında sıkça karşılaşılan bir etkendir. Bünyede çeşitli komplikasyonların gelişmesine neden olacak ilaçlar dışında lavman amaçlı kullanılan müshil de ishale neden olabilir.

Yaygın etkenlere bağlı olarak oluşan geçici rahatsızlığın yanı sıra sürekli ishal oluşumu da benzer etkilere bağlı olarak meydana gelse de, bu durum metabolizma ve yaşam kalitesine bağlı olarak farklılık gösterebilir.

Kola İshale İyi Gelir mi?

Halk arasında “mide üşütmesi” olarak tabir edilen rahatsızlıklarda sürekli ishal durumu gözlemlenmektedir. Bu durum özellikle sabah ishali rahatsızlığının bilinen en yaygın nedenleri arasındadır. Sindirim sisteminin sağlıksız çalışması, bağırsak ve midedeki fonksiyon kaybı, sabah ishalinin bilinen en yaygın etkilerinden olup sürekli ishal durumunu tetikleyen bir unsurdur.

Sürekli İshal Rahatsızlığı için Hangi Bölüme Gidilir?

Kronik bir hâl alan ishal rahatsızlığınızın oluşması durumunda başvurmanız gereken bölüm Gastroenteroloji kliniğidir. Doktorunuz ile yapacağınız görüşmede ishal rahatsızlığına neden olan etkenleri ve sürekli ishal ya da varsa sabah ishali gibi komplikasyonları tetikleyen unsurları paylaşmanızda yarar var.


Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Sağlık Profesyoneli

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

“İshal İçin Hangi Bölüme Gidilir?” üzerine bir yorum

Yorum yapın