İdrar Sondası Nasıl Takılır?

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

İdrar sondası kelime manası olarak mesaneden idrarın dışarı akmasını sağlamak için kullanılan bir tüptür. Sıklıkla idrar yolu enfeksiyonu, ameliyat sonrası idrar akışı sorunları veya mesanenin boşaltılamaması gibi durumlarda kullanılan bir şeydir.

İdrar sondası kullanımının temel amacı mesanedeki idrarı dışarı çıkarmak, drene etmektir. Yaşlı ve ağır hastalarda idrar çıkışının takibi için kullanılabilir. Bazı hastalıklarının tanısının konmasında ve yine bazı teşhis yöntemlerinde kullanılmaktadır. Aşamaları şunlardır:

  1. Hastanın mahremiyetine saygı gösterilmelidir.
  2. Hastanın genital bölgesi uygun şekilde yıkanır.
  3. İdrar sondası steril bir şekilde açılır. Bu önemlidir.
  4. Hastanın üretrasına nazikçe yerleştirilir.
  5. İdrar sondası mesane içine ulaşana kadar yavaşça ilerletilir.
  6. İlerleme bittikten sonra hastanın vücuduna sabitlenir.
  7. İdrar sondası, idrarın dışarı akması için bir idrar torbasına bağlanır. Hepsi bu kadar.

Sondanız takıldıktan sonra idrarınızın rengi kırmızıya döndüyse , kötü kokulu akıntı varlığı hissediliyorsa, hastanın ateşi yükseldiyse, kusma, bulantı gibi gibi genel durum bozukluklarında, sondanın kenarından idrar kaçırıyorsa hemen doktorunuzu çağırmalı ve ya doktora başvurmalısınız.

idrar-sondasi-nasil-takilir
İdrar sondası takılması aşamalarını görüyorsunuz.

Merak ettiklerinizi ve sormak istediklerinizi konu altındaki yorum kısmından yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım. Yorumlarınızı bekliyorum.

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

“İdrar Sondası Nasıl Takılır?” üzerine 7 yorum

  1. Annem80 için evde sağlık hizmetleri hemşireler geliyor.Bir türlü idrar kaçırmayı önlemek olmuyor. Bizimki şuan sarı renkli 20 numara. Bide bu evde sağlıkcilar 22 noyu takmıyorlar. 22 ve 24 noluyu üroloji uzmanı doktorlar görüp takılıyor. Acaba bu idrar kaçırmada nasıl kurtulurum. Annemin elbisesi Yatak çarşaf heryer yoğun olarak idrar oluyor. 5kilo sıvıyı günlük olarak verdiğim için begden beş kilo idrarın yarısı torbaya diğer yarısı da sızıntı ile dışarı çıkıyor
    Bide uruloji doktora gittim bir hap verdi biraz fayda görür gibi olduk. Sonra gene yoğun idrar kaçırmada oldu. Tekrar aynı uruloji doktora gittim budefa hapı günde iki defa ver dedi, sabah akşam olarak. Bir iki ay iyi geçti. Şimdi gene aynı her yer idrar. Gene aynı doktora mi gideyim. Çünkü bir dahaki sefere daha büyük hap var beyne zarar verir diye alzaymir etme durumu olur diye vermemişti. Ben ısrarla ver hocam zaten annem alzaymir dedim.
    20 numara sarı renkli bu sonda 30cc su ile mesane de balon yapılıyor. Zaten üzerinde yazar . 20fr 30ml/CC şeklinde..

    Yani özetle idrar kaçırmada nasıl kesin çözüm olur. WhatsApp dan yaxin ne olursunuz. Bir yardım edin lütfen. şimdiden teşekkürler abi. Allah razı olsun inşallah. Bilenler yardımcı olursanız sevinirim şimdiden teşekkür ediyorum.
    0546 687 ****. WhatsApp dan yazın. Belki bu web sitesini bir daha göremem..

    Yanıtla
    • Merhabalar Hasan Bey, öncelikle geçmiş olsun.
      Bahsettiğiniz problem için daha önce 2 kez gitttiğiniz üroloji hekimine gitmeniz en uygun çözüm olacaktır. Farklı hekimlere gitmeniz benzer prosedürlerin yeniden başlamasına sebebiyet verebilir. Benim önerim aynı üroloji hekimine bir kere daha gidip durumu izah ediniz. Bunun dışında internet ortamından çözüm arayışına girmeyiniz. Yanlış yönlendirmeler olabilir ve istenmeyen şeyler yaşanabilir. Bu probleminiz bir üroloji hekimi tarafından çözüm bulabilir. Aklınıza takılan bir şeyler olursa tekrar yazabilirsiniz.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla
  2. Başıma bir kez geldi bu durum, şimdi yazıyı okurken bile için sızladı… Pek fazla acı vermiyor ama yinede herkesten ırak olsun…

    Yanıtla

Yorum yapın