Horlama için Hangi Doktora Gidilir?

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Horlama için Hangi Doktora Gidilir? Kim Bakar?

Horlama için hangi doktora gidilir konusuna geçmeden önce kısaca bilgiler verelim. Genellikle solunum yolu kanallarında kronik bir rahatsızlık ya da genetik bir yatkınlık nedeniyle ortaya çıkan horlama rahatsızlığı, sağlıksız bir uykunun başlıca nedenleri arasında sayılabilir.

Kronik ve genetik nedenlere bağlı horlama alışkanlıkları sanılanın aksine çok küçük yaşlarda başlamaktadır. Özellikle solunum yolu rahatsızlıklarından kaynaklı horlamalar henüz küçük yaşta cerrahi operasyon ihtiyacı doğurmaktadır.

horlamaya hangi bolum bakar
Horlamaya hangi bölüm bakar ile ilişkili görsel.

Sağlıklı ve dinç bir uykunun en büyük düşmanları arasında sayılan horlama sorunu, gece boyu yaşanan uyku sorunu ve gün içindeki yorgunluğun yanı sıra birçok farklı olumsuzluğa da neden olabiliyor. İşte bu durumlardan bazıları:

Horlama Nedenleri Nelerdir?

  • Kronik ve genetik nedenler
  • Anatomik yapı bozuklukları
  • Aşırı kilolar
  • Uyku apnesi
  • Solunum yolu hastalıkları
  • Burun yapı bozuklukları
  • Sinüzit
  • Saman nezlesi olarak bilinen Alerjik Rinit
  • Anatomik yapı bozuklukları dışında uyku sırasındaki alışkanlıklar: Yatış bozukluğu, yatış pozisyonu vb.)
horlama icin hangi bolume gidilir
Horlama için hangi bölüme gidilir ile ilişkili görsel.

Horlamanın Çözümü Nedir?

  • Yastık ve yatak seçimi büyük önem taşımaktadır. Özellikle yastıkta yüksek modelleri tercih etmeli ve mümkün olduğunca sırtüstü yatmamalısınız.
  • Fazla kilolardan kaynaklı horlamalar düzenli diyet ve spor alışkanlıkları ile çözüme kavuşturulabilir.
  • Yatmadan yaklaşık 4 ila 6 saat öncesi herhangi bir şey yememelisiniz. Bazı uzmanlara göre 18.00’dan sonra hafif şeyler tüketilmeli, bazı uzmanlara göreyse saat 20.00’dan sonra herhangi bir şey tüketilmemeli. Bu durumu saat 19.00’dan sonra hafif şeyler tüketerek alışkanlık hâline getirebilirsiniz. Meyve, çerez vb.
  • Alkol tüketimi horlamaya neden olan en önemli etkenlerdendir. Alkol tüketimini azaltmalı, mümkünse bırakmalısınız.
  • Uyku sorununa bağlı uyku ilacı kullanımı horlamaya neden olan en önemli etkenlerdendir. Çok ihtiyaç olmaması hâlinde uyku ilacı kullanmayın.
  • Solunum yolları kaynaklı bir horlama alışkanlığınız varsa gece yatmadan önce burun bandı kullanabilir, bu sayede hem horlama sorunundan kurtulabilirsiniz hem de gece çektiğiniz sağlıklı uyku sayesinde gün içinde kendinizi zinde hissedersiniz.

Horlama İçin Hangi Doktora Gitmeliyim?

Horlama sorunu için hastanelerin Kulak Burun Boğaz bölümüne başvurmalısınız. Başvuru sırasında doktorunuzun sorabileceği sorular için varsa kullandığınız ilaçlar ve hastalıklarınız hakkında bilgi vermeniz hastalığın tedavisi için fayda sağlayacaktır. Bu noktada kbb hangi hastalıklara bakar başlıklı yazımızı okumanız faydalı olacaktır.


Horlama için hangi doktora gidilir başlıklı yazımızı bitirmiş bulunuyoruz. Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Sağlık Profesyoneli

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

“Horlama için Hangi Doktora Gidilir?” üzerine 4 yorum

  1. Antidepresan kullanıyorum uyumamak icinde modiodal kullaniyorum aşirı horluyorum nereye gidecegim ilk uyku labaratuarı icin

    Yanıtla
    • Merhabalar Demet Hanım, öncelikle geçmiş olsun.
      Horlama problemi için ilk etapta uyku laboratuvarına gerek olup olmadığının belirlenmesi ve tedavi sürecinin başlatılabilmesi için kbb polikliniklerine giderek başlangıç yapabilirsiniz.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla
  2. Slm benim hem horlama hem uyku apnesi şikayetim var anti deprasan ilaç alıyorum biraz kiloluyum ne önerirsiniz

    Yanıtla

Yorum yapın