Hipovolemi Nedir? Nedenleri ve Tedavisi Nasıl Yapılır?

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Hipovolemi Nedir?

Hipovolemi dolaşımdaki sıvı volümünün azalmasıyla ortaya çıkan, cerrahi ve yoğun bakım hastalarında sıklıkla karşılaşılan bir sorundur. Hipovolemide hücre dışı sıvı volümü azalmış olmasına karşın plazma sodyum yoğunluğu azalmış, normal ya da artmış olabilir.

hipovolemi nedir

Hastadaki hipovolemi derecesi aşağıdaki hesaplama yöntemi kullanılarak hesaplanabilir:

( Hastanın önceki ağırlığı-Hastanın mevcut ağırlığı).100/Hastanın önceki ağırlığı

Elde edilen sonuç ile kayıp %5′ den az ise hafif, %5-10 arasında ise orta dereceli, %10 dan fazla ise ağır hipovolemi mevcuttur.

Hipovoleminin Nedenleri Nelerdir?

Hipovolemi vücuttan aşırı sıvı kaybedilmesi, yetersiz sıvı alımı ve elektrolit yetersizliği sonrası gelişir. Vücuttan aşırı sıvı kaybına yol açan durumlar;

  • Kusma
  • Diyare
  • Yüksek solunum hızı
  • Kanama
  • Ciddi yanıklar
  • Peritonit
  • ADH yetersizliği
  • Yetersiz sıvı alımı nedenleri
  • Yutkunma
  • Sıvı bulunmaması
  • Sıvı almada dikkatsizlik

Elektrolit yetersizliğinin nedenleri ise:

  • Sindirim yoluyla aşırı miktarda su alımı
  • İntravenöz yolla elektrolit içermeyen solüsyonlar verilmesi

Hipovoleminin Belirtileri Nelerdir?

Kreatinin ve üre artışı, idrar yoğunluğunda artma, susama hissi, göz kürelerinde yumuşama, vücut sıcaklığında yükselme,kan vizkozitesinde artma, kilo kaybı, iştahsızlık, bulantı,hızlı ve zayıf nabız, ortostatik hipotansiyon,santral venöz basınçta düşme, deri turgorunda azalma, soğuk nemli deri,uyku hali,sersemlik,koma ve akut böbrek yetmezliği ortaya çıkabilir.

Hipovoleminin Tedavisi ve Bakımı Nasıl Yapılır?

Amaç kaybedilen sıvının yerine konması ve hipovolemi komplikasyonlarını önlemektir. Hasta ağızdan besleniyorsa sıvı alımı artırılır.Hasta ağızdan beslenemiyorsa %0.9 NaCI, %5 Dekstroz veya Ringer laktat solüsyonu verilir. Hastanın yaşam bulguları, santral venöz basıncı, aldığı çıkardığı sıvı miktarı, laboratuvar bulguları,kilosu ve bilinç durumu yakından izlenir. Deri turgoru ve tonüsü değerlendirilir.

Deride kuruluk olması durumunuda deri nemlendirilir. Hastanın iki saatte bir pozisyonu değiştirilir. Kanamaya bağlı hipovolemi gelişmişse kan transfüzyonu yapılır. Hastanın bilinç durumunda değişiklik söz konusu ise travmalardan koruyucu önlemler alınır. Hasta ve ailesine emosyonel destek verilir.


Değerli okurlar vücudumuzdaki sıvı yüzdesi uygun değerinden ufak bir sapma gösterince işleyiş nasılda amacından sapıyor??? Neden su gibi aziz ol derler şimdi anlıyorum sanırım. Aziz olması; ne kadar bol bulunursa bulunsun değerinden hiçbir şey kaybetmiyor manası sanırım, çok da yerinde olmuş.

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Sağlık Profesyoneli

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

Yorum yapın