Hipoplastik Sol Kalp Sendromu

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Hipoplastik Sol Kalp Sendromu Nedir?

Hipoplastik Sol Kalp Sendromu, kalbin sağ tarafının hipertrofiye uğradığı sol tarafının ise iyi gelişemediği bir sendroma verilen isimdir.

Hipoplastik Sol Kalp Sendromu
Hipoplastik sol kalp sendromuyla ilişkili görsel.

Sağ taraftaki hipertrofiyi takiben bu bölgede dilatasyon oluşur. Duktusun genişlemesi neticesinde hem pulmoner hem de sistemik dolaşım sağlanmış olur.

Bu hastalığın gelişmesinde temel patoloji sağ ventriküler bölgenin yetersizliği ve buna bağlı olarak pulmoner venöz hipertansiyon gelişmesi olarak bilinmektedir. Sistemik dolaşım sadece pulmoner arterden aortaya atılan kan vasıtasıyla tamamlanmış olur.

Hipoplastik Sol Kalp Sendromunun Belirtileri ve Bulguları

Bu hastalarda görülen belirti ve bulgular şöyledir:

  • Dispne
  • Karaciğer boyutunda artış
  • Kardiyak debide azalma olması
  • Bazı durumlarda periferik nabızlarda zayıflama
  • Siyanoz

Yukarıdaki bulgulardan siyanoz dışındakiler doğumdan hemen sonra görülürken siyanoz genelde 48 saat sonra görülmektedir. Üfürümler genelde duyulmazlar. Bazı durumlarda S2 sol üst sternum üzerinde duyulabilmektedir.

Hipoplastik Sol Kalp Sendromu EKG Bulguları

Elektrokardiyografi’de sağ ventrikülde iş yükü artışına bağlı hipertrofi izleri vardır ve sağ atriyumda da genişlemeler görülmektedir. Ayrıca V5 ve V6 derivasyonlarda R dalgalarının şiddetlerinde azalmalar saptanmaktadır.

Telekardiyografide ise akciğerin damarlanmasında artış ve kalp büyümesi bulguları görülebilmektedir.

Hipoplastik Sol Kalp Sendromu Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bu sendromun tedavisi cerrahi olarak yapılmaktadır. Temel prensibimiz eksik bağlantıları yerine koymaktır. Bu amaçla çıkan aorta ile pulmoner arter arasında anastomoz cerrahisi yapılır. Aortanın tam gelişememesi nedeniyle prognoz genelde iyi değildir.


Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

“Hipoplastik Sol Kalp Sendromu” üzerine 2 yorum

  1. 23+6günlük gebeyim hipoplastik kalp sendromu dediler bebegimin yaşama sansi yüzde kac nerde dogum yapmaliyim

    Yanıtla
  2. Değerli bilgiler için teşekürler Dr. erhan bey okudum tedavi yöntemini de okudum bir bilgi daha edindim sayenizde 🙂

    Yanıtla

Yorum yapın