Hipoksi Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Tanısı ve Tedavisi

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Hipoksi Nedir?

Hipoksi, tıpta temel olarak dokuların ihtiyaç duyduğu oksijen miktarını alamaması veya oksijen azlığına maruz kalması anlamında kullanılır. Tıpta sık olarak kullanılan terimlerden biridir. Hipoksi ciddi bir tıbbi durumdur ve tedavi edilmezse ölüme neden olabilir. 

Hipoksi Nedenleri Nelerdir?

Hipoksi Nedenleri 3 ayrı başlık altında incelenmektedir. Bunlar şu şekildedir:

Prepulmoner Nedenler

Ortamdaki oksijen miktarında azlık olması, hava yollarında obstruksiyona bağlı daralmalar olması, solunum kaslarını etkileyen santral sinir sistemi hastalıkları, kas güçsüzlükleri ve anesteziklerin alınması gibi nedenlerden ötürü hipoksi görülebilmektedir.

Pulmoner Nedenler

Akut respiratuvar distress sendromu, astım ya da amfizem gibi akciğeri tutan hastalıklar hipoksiye neden olan pulmoner nedenler arasındadır.

Postpulmoner Nedenler

Sepsis, düşük kardiyak outputa sebebiyet veren kardiyak problemler postpulmoner nedenler arasında sayılabilir.

Hipoksi Sınıflaması Nasıl Yapılır?

Hipoksi Sınıflaması birkaç çeşittir. Süresine göre sınıflama ve türüne göre sınıflama şeklinde iki ana sınıflaması vardır.

Süresine Göre Sınıflandırma

Akut Hipoksi

Parsiyel oksijen basıncının 25 ve 40 mm Hg aralığında olduğu reflekslerde yavaşlama, aşırı güvenme, cesaretli hal ve koordinasyon bozukluğu ile kendini gösterip bilinç kaybı ve komaya götürebilen bir hipoksi türüdür.

Kronik Hipoksi

Parsiyel oksijen basıncının 40 ile 60 mm Hg arasında olduğu 3000 metreden yukarılarda uzun süre kalmak gibi nedenlerden dolayı ortaya çıkan bir hipoksi türüdür.

Fulminant Hipoksi

Parsiyel oksijen basıncının 20 mm Hg nin altında olduğu saniyeler içerisinde gerçekleşen hipoksi türüne verilen isimdir.

Türüne Göre Sınıflandırma

Hipoksik Hipoksi

Arteryel kanın yetersiz oksijenasyonu neticesinde oluşan hipoksi türüne verilen isimdir.

İskemik Hipoksi

Dokulara giden kan akımının yetersi zolması sonucunda oluşan hipoksi türüne verilen isimdir.

Anemik Hipoksi

Demir ve B12 besin kaynaklarının eksik alınması neticesinde fonksiyonel hemoglobin düzeylerindeki yetersizlikle oluşan hipoksi türüne verilen isimdir.

Sitotoksik Hipoksi

Hücrelerin oksijenlerin olmasına rağmen kullanamaması sonucu oluşan hipoksi türüdür.

Hipoksi Belirtileri Nelerdir?

Hipoksi Belirti ve Bulguları aşağıda liste halinde sıralanmıştır. En sık görülen bulgular :

Hipoksi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Hipoksi Tedavisi şu şekildedir: Eğer hekim hipoksiden şüphelenmeye başladıysa derhal oksijen tedavisi başlanmalıdır. Hastanın hava yolu açıklığı kontrol edilmelidir. Spontan solunumun yeterli olup olmadığı özenle kontrol edilmelidir. FiO2 olamsı gerekn değerlere ayarlanmalıdır. Arter kan gazları kontrol edilmeli,aksi bir durumda ona göre hareket edilmelidir. Prensip olarak parsiyel oksijen basıncı 60 ile 80 mm Hg arasına ayarlanır. Oksijeni ise ısıt nemlendir ve devamlı ver ilkesine göre vermeliyiz.

Bu tedavideki temel amaçlarımız:

  • Akut hipoksiyi düzeltmek
  • Kronik hipoksi semptomlarını azaltmak veya ortadan kaldırmak
  • Hipoksiye bağlı artan kardiyopulmoner yükü azaltmak ya da ortadan kaldırmak

Merak ettiklerinizi veya eklemek istediklerinizi alt tarafta bulunan yorumlar bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım. Yorumlarını bekliyorum.

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

Yorum yapın