Bu yazı tıbbi açıdan Doktor Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir.
İçerik Başlıkları
Hipoksi Sınıflaması Nasıl Yapılır?
Hipoksi Sınıflaması birkaç çeşittir. Süresine göre sınıflama ve türüne göre sınıflama şeklinde iki ana sınıflaması vardır.
Süresine Göre Sınıflandırma
Akut Hipoksi
Parsiyel oksijen basıncının 25 ve 40 mm Hg aralığında olduğu reflekslerde yavaşlama, aşırı güvenme, cesaretli hal ve kordinasyon bozukluğu ile kendini gösterip bilinç kaybı ve komaya götürebilen bir hipoksi türüdür.
Kronik Hipoksi
Parsiyel oksijen basıncının 40 ile 60 mm Hg arasında olduğu 3000 metreden yukarılarda uzun süre kalmak gibi nedenlerden dolayı ortaya çıkan bir hipoksi türüdür.
Fulminant Hipoksi
Parsiyel oksijen basıncının 20 mm Hg nin altında olduğu saniyeler içerisinde gerçekleşen hipoksi türüne verilen isimdir.
Türüne Göre Sınıflandırma
Hipoksik Hipoksi
Arteryel kanın yetersiz oksijenasyonu neticesinde oluşan hipoksi türüne verilen isimdir.
İskemik Hipoksi
Dokulara giden kan akımının yetersi zolması sonucunda oluşan hipoksi türüne verilen isimdir.
Anemik Hipoksi
Demir ve B12 besin kaynaklarının eksik alınması neticesinde fonksiyonel hemoglobin düzeylerindeki yetersizlikle oluşan hipoksi türüne verilen isimdir.
Sitotoksik Hipoksi
Hücrelerin oksijenlerin olmasına rağmen kullanamaması sonucu oluşan hipoksi türüdür.
Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.
Alttaki yorum bölümünü kullanarak doktorlara soru sormak için sorunuzu olabildiğince detaylı bir biçimde yazınız. Doktorlarımız en geç 6 saat içerisinde cevap vermektedirler. Yorum yapmaktan çekinmeyin 🙂