Hipodens Lezyon Nedir? Tahlil Sonuçlarınızı Yorumluyorum!

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Hipodens lezyonlar, MR (manyetik rezonans görüntüleme), BT (bilgisayarlı tomografi), ultrasonografi ve röntgen gibi çeşitli ileri görüntüleme tetkikleri kullanılarak çekilen filmlerin ya da görüntülerin yorumlanması sırasında sıkça kullanılan bir ifadedir. Genelde rapor sonuçlarında bu ifadenin geçtiğini görürüz ancak ne anlama geldiği hakkında fikir sahibi olmayız. İşte bu noktada siz değerli ziyaretçilerimin meraklarını gidermek, rapor sonucunu alıp doktorlarına ulaşamayan okuyucularımın endişeleri hakkında bilgi sahibi olmasını sağlamak amacıyla bu yazıyı yazıyorum.

Hipodens lezyon beyinde, karaciğerde, böbrekte, akciğerde ve vücutta bulunan diğer organlarda bulunabilir. Bu başlıklara ayrı ayrı değinmeye çalışacağım ancak terimin anlamı temelde aynı olmaktadır.

Hipodens Nedir?

Hipodens, hipo ve dansite kelimelerinin birleşmesinden oluşmaktadır. Hipo, kelime anlamı olarak düşük, dansite ise yoğunluk anlamına gelmektedir. Tam olarak Türkçe karşılığı düşük yoğunluktur.

hipodens nedir
Hipodens kelime anlamı olarak “düşük yoğunluk” ifadesine karşılık gelmektedir.

Hipodens normale göre daha düşük yoğunluğu ifade etmek için kullanılan bir tıbbi terimdir.

Hipodens Lezyon Ne Demektir?

Hipodens Lezyon, ilgili dokuda normal dokuya oranla daha düşük yoğunlukta görülen bir lezyon anlamına gelmektedir. Görsel olarak açıklamak kavrama açısından daha faydalı olacaktır.

hipodens lezyon
Hipodens Lezyon diğer dokulara oranla daha koyu görünür.

Üstteki resimde gri bölgelere göre siyah olan alanlar hipodens lezyonun var olduğu bölgelerdir. Bu lezyonların görüldüğü alanlarda X ışınları zayıf geçerler. Doğal olarak diğer bölgelere oranla daha koyu renkli görülür. Hipodens lezyonlar vücudun herhangi bir bölgesinde görülebilmektedir. En sık görülen organlar karaciğer, beyin, böbrek, dalak ve meme gibi organlardır.

Hipodens lezyon nerede olur?

Vücudun herhangi bir bölümünde ortaya çıkabilir. Sıklıkla karaciğer, böbrek, akciğer, beyin gibi organlarda görülür.

Hipodens Lezyon Hangi Hastalıklarda Görülür?

Hipodens lezyon birçok farklı hastalıkta ortaya çıkabilir. Doğrudan şu hastalıklara bağlı olarak ortaya çıkar demek yanlış olur. Tamamen hastayı değerlendirmek ve ona göre yorum yapmak gerekir. Genel olarak şu sebeplerden ötürü görülür:

  • Enfeksiyonlar
  • Tümörler
  • Yaralanmalar

Bunların dışında çok fazla sayıda sebebe bağlı olarak ortaya çıkabilir. Dediğim gibi bu durumun nedeni tamamen hastanın değerlendirilmesi sonucunda ortaya çıkabilir.

Karaciğerde Hipodens Lezyon Görülmesi Ne Demektir?

Karaciğer vücudumuzun en önemli organlarından bir tanesidir. Karaciğerde görülen bu hipodens lezyonlar yani normal dokudan daha düşük yoğunluktaki lekelenmeler, karaciğerin içerisinde normal olmayan bir alanın bulunduğunu gösterir.

karaciğerde hipodens lezyonlar görülmesi
Karaciğerde hipodens lezyonlar görülebilmektedir.

Bu alan artık eskisi gibi fonksiyon göremeyecektir. Doğal olarak karaciğerin vücuttaki hayati fonksiyonları yerine getirememesine sebep olabilme olasılığı bulunmaktadır. Örneğin üstteki bilgisayarlı tomografi görüntüleme yöntemlerinde beyaz ok ile gösterilen alanlar karaciğerde görülen hipodens lezyonlardır. Bu gördüğünüz lezyonlar birçok hastalığın belirtisi olabilmektedir. Sağlıksız bir yaşam biçimi ve sağlıksız beslenme uzun yıllar içinde bu tip sorunlara neden olabilmektedir. Yine karaciğerde bir kist ya da kitle de bu gibi bulgular verebilmektedir.

Karaciğerde hipodens lezyon kanser midir?

Temelde karaciğerde görülen hipodens lezyon doğrudan kanser anlamı taşımaz. Buna kişinin araştırılması, tetkikleri, tahlilleri, fizik muayenesi ve hastanın muayene edilmesi sonucunda karar verilebilir.

Karaciğerde hipodens lezyon tehlikeli midir?

Bazı kişilerde bu lezyonun tespit edilmesi tehlikeli olabilir ancak tehlikeli olup olmadığının belirlenmesi yine kişinin muayenesi, tetkikleri ve tahlillerine bakılarak karar verilebilecek bir durumdur.

Raporunuzu yorumlamamı istiyorsanız konu altına yorum olarak yazabilirsiniz.

Beyinde Hipodens Lezyon Görülmesi Ne Demektir?

Beyinde görülen hipodens lezyonlar birçok hastalığın belirtisi olabilmektedir. Normal dokuya göre daha az yoğun olan bu alanlar bizi derhal uzman hekime yönlendirmelidir.

beyinde hipodens lezyon gorulmesi
Beyinde görülen hipodens lezyonlar birçok hastalığın öncüsü olabilmektedir.

Beyinde görülen lezyonlarla ilgili olarak sorgulanması gereken en önemli özellikler lezyonun beynin tam olarak hangi bölümünde olduğu, lezyonun çapının ne kadar olduğu, büyüme gösterip göstermediği gibi özelliklerdir. Beyinde görülen bu lezyonların neden ortaya çıktığını tam olarak anlayabilmek için bu bilgisayarlı tomografi raporlarına ek olarak hasta kapsamlı bir muayenden geçmeli ve laboratuvar bulgularına baktırmalıdır.

Dalakta Hipodens Lezyon Görülmesi Ne Demektir?

Dalakta görülen hipodens lezyonlar bu organın içerisinde daha düşük yoğunluklu bir alanın olduğunu ve bu alanın normal dalaktan farklı bir doku olduğunu göstermektedir.

dalakta hipodens lezyon gorulmesi
Dalakta hipodens lezyonlar basit hastalıklar nedeniyle olabileceği gibi komoleks hastalıklar nedeniyle de ortaya çıkabilmektedir.

Üstteki resimde beyaz ok ile gösterilen alan dalağın içerisindeki düşük yoğunluklu alandır. Malign tümör gibi ağır tablolar nedeniyle olabilirken kist gibi tedavi edilebilir sebeplerden ötürüde görülebilmektedir.

Böbrekte Hipodens Lezyon Görülmesi Ne Demektir?

Böbrek vücudumuzun en hayati organlarından bir tanesidir. Doğal olarak bu organlarda görülen en ufak lezyonlar bile kesinlikle atlanmamalıdır.

bobrekte hipodens lezyon gorulmesi
Böbrekte görülen hipodens lezyonlar kişilerde sıklıkla üriner sistem semptomlarını ortaya çıkarmaktadır.

Bu lezyonlar malign tümörler nedeniyle olabileceği gibi uzun süre sağlıksız beslenme ve az su tüketimi nedeniyle bile olabilmektedir. Hasta detaylıca muayene edilmeden kesin bilgiler vermek doğru olmayacaktır. Böbrekte hipodens lezyonlar görülmesi durumunda kişilerde bitkinlik, yorgunluk, halsizlik, işeme güçlükleri, yan ağrısı ve diğer bir çok üriner semptomlar görülebilmektedir.

Üstteki resimde kalın ve beyaz oklarla gösterilmiş alanlar böbrekte görülen hipodens alanlardır.

Pankreasta Hipodens Lezyon Görülmesi Ne Demektir?

Pakreasta görülen bir kist ya da farklı bir leke bu organda hipodens lezyon görülmesine sebebiyet verebilmektedir.

pankreasta hipodens lezyon gorulmesi
Pankreasta hipodens lezyon görülmesi karşılaşmak istemediğimiz bir durumdur.

Pankreasta hipodens lezyon görülmesi diğer organlara göre biraz daha tehlikelidir. Görüldüğünde mutlaka uzman hekime detaylıca muayene olunmalı ve gerekli tanı konulup derhal tedaviye başlanmalıdır.

Üstteki resimde kırmızı ok ile gösterilen alan pankreas yerleşimli hipodens bir lezyondur.

Bunların dışında vücudun birçok organında hipodens lezyonlar görülebilmektedir.


Sizde rapor sonucunuzu yorumlamamı istiyorsanız hemen konu alt tarafındaki yorum bölümüne rapor sonucunuzu göndermeyi unutmayın. Yorumlamaktan memnuniyet duyacağım. Başka bir yazıda görüşmek üzere kendinize iyi bakın.

(Bu yazı ilk defa 15 Mart 2017 tarihinde yazılmıştır. Ardından 7 Eylül 2023 tarihinde güncellenmiştir.)

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

“Hipodens Lezyon Nedir? Tahlil Sonuçlarınızı Yorumluyorum!” üzerine 129 yorum

  1. Merhabalar hocam,

    Kardeşimin 28 yaşında bt raporu ; infrarenel seviyede sağ paraaortik mesafede 76*68 mm boyutunda heterojen hipodens kitlesel lezyon mevcuttur. Tanımlanmayan lezyonun başı etkisine sekonder sağda grade 2 hidroüreteronefroz mevcuttur.

    Yanıtla
    • Merhabalar Furkan Bey, öncelikle geçmiş olsun.
      Sağ böbreğinizin altında aort damarının yanında 76*68 mm boyutunda düşük yoğunluklu bir kitle olduğunu gösteriyor. Bu kitle, tanımlanamayan bir lezyonun neden olduğu basınç sebebiyle sağ böbrek kanalınızda ve böbreğinizde sıvı birikmesine yol açıyor. Bu durum, hidroüreteronefroz olarak adlandırılır ve böbrek fonksiyonlarını bozabilir. Mutlaka muayenenizi yapan doktora başvurunuz.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla
  2. Merhaba;
    Eşimin böbrek ağrısı sonucunda yapılan görüntüleme raporu aşağıdaki şekilde çıkmış olup son cümledeki karaciğerde görünen durum ve böbrek büyümesi dikkatimizi çekti, Pazartesi günü gerekli kontrolleri yaptıracağız ancak Sizinde fikir ve yorumunuzu merak etmekteyim teşekkür ederim.

    Rapor Sonu :
    Bilateral adrenal gland normal boyut ve konfigürasyondadır Sağ böbreğin lokalizasyon ve boyutları normaldir. Toplayıcı sisteminde grade 1 dilatasyon izlenmiş olup pelvik bölgede sağ yarıda flebolit-taş ayrımı net yapılamamakla birlikte öncelikle distal üreter taşı lehine değerlendirilen 3 mm çapında hiperdansite mevcuttur. Ayrıca sağ böbrek orta polde 2 mm çapında bir adet kaliksiyel taş mevcuttur. Sol böbreğin lokalizasyon ve boyutları normaldir. Toplayıcı sistemi normal genişliktedir. Aşikar taş dansitesi izlenmemiştir. Mesane optimal dolulukta olmamakla birlikte gross duvar veya lümen patolojisi saptanmamıştır.
    Kesitlere dahil karaciğer sağ lob segment 5 süperiorunda 17 mm çapında hipodens nodüler lezyon dikkati çekmiştir. US korelasyonu önerilir.

    Yanıtla
    • Merhabalar Orhan Bey, öncelikle geçmiş olsun.
      Toplayıcı sisteminde grade 1 dilatasyon izlenmiş olup pelvik bölgede sağ yarıda flebolit-taş ayrımı net yapılamamakla birlikte öncelikle distal üreter taşı lehine değerlendirilen 3 mm çapında hiperdansite mevcuttur ifadesi ile sağ böbreğinizden mesanenize kadar uzanan tüp olan sağ üreterinizde bir daralma olduğu ve bu nedenle idrar akışının engellendiği anlamına gelir. Bu durum, üreterin içinde bir taş olmasından kaynaklanabilir. Raporunuzda, üreterin son kısmında 3 mm çapında bir taş olduğu tahmin ediliyor zaten. Ancak bu taşın aslında bir flebolit olabileceği de belirtiliyor. Flebolit, damar duvarlarında oluşan kireçlenmiş bir kan pıhtısıdır. Flebolitler genellikle zararsızdır ve tedavi gerektirmezler. Taş ve flebolit arasındaki farkı netleştirmek için başka bir test yapılması gerekebilir.
      Ayrıca sağ böbrek orta polde 2 mm çapında bir adet kaliksiyel taş mevcuttur ifadesi ise sağ böbreğinizin orta kısmında, idrarı toplayan küçük kese şeklindeki yapılar olan kalikslerden birinde 2 mm çapında bir taş olduğu anlamına gelir. Bu taş, idrar yolu enfeksiyonu, dehidratasyon veya bazı yiyeceklerin tüketimi gibi nedenlerle oluşabilir. Muayenenizi yapan hekime mutlaka başvurunuz.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla
  3. merhaba
    Karaciger sag lob inferior posteriorunda subkapsüler alanda 10×10, karaciğer sol lob inferior posterior lateralinde 15×13 mm boyutunda hipodens kistik dansitede lezyonlar mevcuttur. Karaciğer sağ lob inferior posteriorunda benzer özellikler gösteren 25×20 mm boyutunda hipodens lezyon mevcuttur. Olasi basit kistler açisından hastanın US korelasyonu önerilir.
    Mide hafif distandü görünümdedir. Duodenumda kalinlik artişi izlenmiştir. Umblikal düzeyde batın ön duvarında yaklaşık 7 mm lik defekt mevcut olup, defekten mezenterik yağli dokunun herniasyonu izlenmiştir.
    Mesane posterior komşuluğunda milimetrik boyutlarda birkaç adet flebolit ile uyumlu görünüm izlenmşitir.

    yorumu nedir dr bey?

    Yanıtla
    • Merhabalar Nur Hanım, öncelikle geçmiş olsun.
      Karaciğerde hipodens kistik lezyonlar ifadesi karaciğerin içinde sıvı dolu keseciklerdir. Çoğu zaman iyi huylu ve zararsızdırlar ancak bazen enfeksiyon, kanama veya kanser gibi komplikasyonlara yol açabilirler. Bu nedenle, doktorunuzun önerdiği gibi, ultrasonografi ile daha ayrıntılı inceleme yapılması gerekebilir.
      Mide hafif distandü ifaesi ise mide içinde gaz veya sıvı birikmesi anlamına gelir. Genellikle yemek yedikten sonra veya sindirim bozukluğu, reflü, gastrit gibi durumlarda görülebilir. Ciddi bir sorun olmayabilir, ancak şiddetli ağrı, bulantı, kusma gibi belirtiler varsa, doktorunuza danışmalısınız.
      Duodenumda kalınlık artışı olması duodenumun (onikiparmak bağırsağı) duvarının kalınlaşması anlamına gelir. Bu durum peptik ülser, iltihap, tümör veya diğer nedenlerden kaynaklanabilir. Doktorunuzun size endoskopi veya biyopsi gibi ek testler yapmasını önerebilir.
      Umblikal düzeyde batın ön duvarında defekt ifadesi göbek çevresinde karın duvarında bir yırtık veya zayıflık olduğu anlamına gelir. Bu durumda, karın içindeki yağlı doku veya bağırsaklar karın duvarından dışarı çıkabilir. Genellikle ağrısızdır ancak bazen sıkışma, iltihap veya bağırsak tıkanıklığı gibi ciddi sorunlara yol açabilir.
      Mesane posterior komşuluğunda flebolitler ifadesi mesanenin arkasındaki damarlarda kireçlenme veya taş oluşumu anlamına gelir. Genellikle asemptomatik ve önemsizdir. Ancak bazen idrar yolu enfeksiyonu, böbrek taşı veya mesane tümörü gibi durumların belirtisi olabilir. Bu nedenle, doktorunuzun size idrar tahlili veya diğer testler yapmasını isteyebilir.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla
  4. Hocam merhabalar makat ağrım için genel cerrahi bölümüne muayene olmuştum. Mr sonucum çıktı sonuçumda -özefagodigastrik bileşkede kayıcı tip hiatus hernisi izlenmiş
    -karaciğerde ılımlı difüz hepatosteatoz bulguları mevcut
    -karaciğerde hipointens kalan yaklaşık 12mm çapında fokal odak sekel granülomatöz odak ile uyumlu
    -sağ böbrek üst kesimde 7 mm çapında kategori 1 kist izlenmiştir
    Yorumlaya bilir misiniz hocam rica etsem

    Yanıtla
    • Merhabalar İlknur Hanım, öncelikle geçmiş olsun.
      Özefagodigastrik bileşkede kayıcı tip hiatus hernisi ifadesi mide üst kısmının diyaframdan göğüs boşluğuna doğru kaydığı bir durumdur. Genellikle reflü, yemek borusu iltihabı, yutma güçlüğü, göğüs ağrısı gibi belirtilere neden olur. Tedavisi için yaşam tarzı değişiklikleri, ilaçlar veya cerrahi müdahale seçenekleri duruma göre değerlendirilir.
      Karaciğerde ılımlı difüz hepatosteatoz ifadesi ile karaciğerde aşırı yağ birikmesi anlatılmaktadır. Alkol, diyabet, obezite gibi faktörlerle ilişkilidir. Genellikle belirti vermez ancak ilerleyen durumlarda karaciğer iltihabı, siroz veya kansere yol açabilir. Tedavisi için alkolü bırakmak, kilo vermek, sağlıklı beslenmek ve ilaç kullanmak gerekli olabilmektedir.
      Karaciğerde hipointens kalan yaklaşık 12 mm çapında fokal odak sekel granülomatöz odak ile uyumlu ifadesi ise karaciğerde eski bir enfeksiyon veya iltihaplanmaya bağlı olarak oluşmuş bir yara izi olduğu anlatılmaktadır. Genellikle zararsızdır ve tedavi gerektirmez ancak karaciğer fonksiyonlarını etkileyip etkilemediğini anlamak için kan testleri yapılabilir.
      Sağ böbrek üst kesimde 7 mm çapında kategori 1 kist ifadesi ile böbrekte sıvı dolu bir kesecik olduğu anlatılıyor. Kategori 1 kistler, basit ve iyi huylu kistlerdir. Genellikle belirti vermez ve tedaviye ihtiyaç duymazlar. Sadece takip edilmesi yeterlidir ancak en net yorum hastanın muayene bulgularına vakıf olan hekim tarafından yapılabilir. Bu nedenle doktorunuza başvurmanız faydalı olacaktır.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla
      • Merhaba hocam yorumlarmisiniz karaciger seçmeni 5’te T1 hipotens T2 hiperintens dinamik serilerde belirgin kontraslanma göstermeyen 6mm çapında kist izlemektedir nedir hocam lütfen cevap verirmisiniz

        Yanıtla
        • Merhabalar Cansu Hanım, öncelikle geçmiş olsun.
          Kistinizin basit karaciğer kisti olma olasılığı yüksektir ancak kist hakkında daha detaylı bilgiye sahip olabilmek için daha fazla görüntüleme ve biyopsi yapılması gerekebilir. Yapmanız gereken sizi muayene eden doktora başvurmaktır.
          Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

          Yanıtla
  5. Merhaba hocam. Kontrassız pelvis BT raporumu yorumlar mısınız?

    Sağda femur boyun lokalizasyonunda kenarı sklerotik iyi sınırlanmış 6 mm çapında hipodens lezyon mevcuttur (basit kist ?).
    Femur majör trokanter lokalizasyonunda izlenen milimetrik çaptaki sklerotik odağın ilk planda kompakt kemik adacığa ait olduğu düşünüldü.
    Bilateral koksoferomal eklem aralığı, eklem yüzleri,
    eklem ilişkisi doğal izlenmektedir.

    Yanıtla
    • Merhabalar Selcan Hanım, öncelikle geçmiş olsun.
      Sağ femur boyun bölgesindeki lezyonunuz, basit kemik kisti adı verilen iyi huylu bir kemik boşluğu olabilir. Bu kistler, kemik gelişimi ile birlikte küçülebilir veya kaybolabilir ancak kistiniz femur boyun bölgesinde olduğu için, kırılma riski taşıyabilir. Bu nedenle, kistinizin boyutunu ve aktivitesini takip etmek için düzenli radyolojik kontroller yapılması gerekebilir. Gerekirse, kistinizi boşaltmak veya doldurmak için cerrahi bir işlem yapılabilir. Bu konuda daha fazla bilgi almak için lütfen muayene olduğunuz hekiminize danışınız.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla
  6. Hocam merhaba ben 1 sene önce dizim ağrısı için hastaneye gittim mr istediler çektirdim arka çapraz bağlarım da yırtılma var dendi fizik tedavi gördüm dizlik kullandım fakat ağrım geçmedi bu ay tekrar gittim mr istendi şöyle yazıyor femur trokleada troklear displazi lehine sığ görünüm
    Patellada hafif laterale hafif tilt yazıyor ne demek isteniyor tedavisi nedir acaba bilgi verirmisiniz

    Yanıtla
    • Merhabalar Beyza Hanım, öncelikle geçmiş olsun.
      Arka çapraz bağ diz ekleminin arkasında bulunan ve dizin öne ve arkaya kaymasını önleyen bir bağdır. Bu bağın yırtılması, dizde ağrı, şişlik, instabilite ve hareket kısıtlılığına neden olabilir. Genellikle dizin önüne doğru şiddetli bir darbe alması veya dizin aşırı bükülmesi sonucu oluşur. Tedavisi, yırtılmanın derecesine, hastanın yaşına, aktivite düzeyine ve eşlik eden diğer yaralanmalara göre değişir. Bazı hafif veya izole yırtılmalar, fizik tedavi ve dizlik kullanımı ile iyileşebilir ancak daha ciddi veya instabiliteye neden olan yırtılmalar, cerrahi olarak bağın onarılması veya yeniden yapılandırılmasını gerektirebilir.
      Troklear displazi, diz kapağının (patella) uyluk kemiği ile eklem yaptığı oluğun (troklear oluk) normalden sığ veya düz olmasıdır. Bu durum diz kapağının normal oluktan kaymasına ve patellar instabiliteye neden olabilir. Patellar tilt ise, diz kapağının normalden daha fazla yana eğilmesi veya kayması manasındadır. Bu durum da diz kapağının altındaki kıkırdak yüzeyinde aşınmaya ve dizde ağrıya neden olabilir. Doğuştan olabileceği gibi, dizdeki diğer bozukluklar veya yaralanmalar sonucu da gelişebilir. Tedavide hastanın şikayetlerine, bulgularına ve radyolojik ölçümlerine göre değişir. Bazı hastalarda diz, kalça ve karın kaslarını güçlendirici egzersizler, diz kapağının yerinde tutulmasını sağlayan dizlikler veya ilaçlar yeterli olabilir ancak daha ileri veya dirençli vakalarda, diz kapağının şeklini veya pozisyonunu düzeltmek için cerrahi müdahale gerekebilir.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla
  7. Merhabalar

    KONTRASTLI ÜST ABDOMEN BT Teknik : (IV Kopaq 350/100 mL kullanılmıştır) (Oral Duphalak 250 ml) IV ve oral yoldan kontrast madde verilmesinden sonra, portal fazda aksiyel düzlemde 5 mm kalınlığında kesitler alınmıştır. Bulgular : Karaciğerin boyutu 160 mm olup normalden büyüktür. Karaciğer parankim dansitesi steatoz lehine diffüz homojen azalmıştır. Karaciğer sol lob medial segment düzeyinde yaklaşık 7 mm çapında hipodens düzgün sınırlı lezyon mevcuttur. IVKM enjeksiyonu sonrası lezyonda kontrast tutulumu saptanmamıştır (görünüm öncelikle kist lehine değerlendirilmiştir). Karaciğerin konturu normaldir. Portal ven patenttir. Dalak boyutu ve konturu normaldir. Safra kesesinin boyutu normaldir. İntra ve ekstrahepatik safra yollarında dilatasyon izlenmemiştir. Pankreas parenkim kalınlığı ve dansitesi normaldir. Peripankreatik yağ planı homojendir.Yer kaplayıcı lezyon saptanmamıştır. Her iki sürrenal bez normal kalınlıktadır. Her iki böbrek lokalizasyonu, konturu, uzunluğu ve parankim kalınlığı normaldir. Bilateral toplayıcı sistemlerde dilatasyon saptanmamıştır. İnce ve kalın barsak ansları normal çaptadır. Distandü olan barsak anslarında belirgin duvar kalınlaşması izlenmemektedir. Üst batında patolojik boyutta lenf nodu, serbest -loküle sıvı birikimi izlenmedi. Abdominal aorta patent ve normal çaptadır. Karın duvarı ve paravertebral yumuşak dokularda yer kaplayıcı oluşum saptanmadı. İncelemeye dahil olan kemik yapılarda fraktür, belirgin litik-sklerotik yer kaplayıcı oluşum izlenmedi.

    Yanıtla
    • Merhabalar Semih Bey, öncelikle geçmiş olsun.
      Raporunuzda karaciğer büyümesi (hepatomegali) vardır. Karaciğer normalden büyük (160 mm) ve yağlı (steatoz) göründüğü ifade edilmiş. Bu bulgunun nedenleri arasında alkol kullanımı, viral hepatit, diyabet, obezite, metabolik sendrom, ilaçlar, toksinler, otoimmün hastalıklar ve kalp yetmezliği gibi hastalıklar sayılabilir.
      Karaciğerde küçük bir kist (7 mm) bulunmaktadır. Kist, kontrast madde tutmayan düzgün sınırlı bir boşluk olarak tanımlanmaktadır. Bu kist iyi huylu bir oluşum olduğunu ve genellikle belirti vermeyen, tedavi gerektirmeyen ve takip edilmesi yeterli olan basit kistlerden biri olabilir ancak kistin büyüklüğü, sayısı, şekli, içeriği ve konumu gibi özelliklerine göre farklı tiplerde kistler de olabileceğini unutmayınız. Kist oluşumları genelde enfeksiyon, kanama, rüptür, kompresyon veya malign transformasyon gibi komplikasyonlara yol açabileceğinden doktorunuzla görüşmeniz elzemdir.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla
  8. Merhaba hocam eşimin sonuclari karaciğer segment ll ve lVA düzeyinde karaciğer segment ll yi tam olarak dolduran kapsülde retraksiyona yol açan 62×109 mm boyutlu T2A incelemede heterojen silik hiperintens,T1A incelemede hipoindens görünümünde kitlesel lezyon izlenmiştir.tanimlanan kitlesel lezyonun dinamik incelemede erken arteriel fazda,santralde heterojen tarzda konstrastlandigi ve geç fazlarda karaciğer parankimine göre silik hiperintens gözlenmiştir (kolanjiosellüler CA?) histopatolojik inceleme önerilir.sol portal ven vizualize edilememiştir.sol portal vende belirgin akım sinyalsizligi gözlenmemiştir(invazyon?). Tanımlanan lezyonun portal ven invazyonu olması sebebiyle ayırıcı tanıda atipik HCC de düşünülebilir.safra kesesi distansiyonu ve duvar kalınlığı normal olup lümeni homojendir.koledok ve intrhepatik safra yolları normaldir.pankreas normal boyutlarda ve dansite yapisindadir.pankreas başı düzeyinde 1cm boyutlu lenf nodu ile uyumlu görünüm dikkati çekmiştir.hocam yorumlarsanız sevinirim

    Yanıtla
    • Merhabalar Derya Hanım, öncelikle geçmiş olsun.
      Eşinizin sonuçları karaciğerde büyük bir kitle olduğunu gösteriyor. Bu kitle kolanjiosellüler karsinom (CCC) veya atipik hepatosellüler karsinom (HCC) gibi hastalıklardan kaynaklı olabileceğinden kesin tanı yapmak gereklidir. Ayırıcı tanı yapmak için histopatolojik inceleme gereklidir. Histopatolojik inceleme, kitlenin biyopsi veya cerrahi olarak alınan parçasının mikroskop altında incelenmesi anlamına gelir. Bu yöntem, kitlenin kökenini, derecesini ve yayılımını belirlemek için en güvenilir yöntemdir. Ayrıca, kitlenin sol portal vene yayılma yapmış olması, karaciğerde kan akımını bozabilir ve komplikasyonlara yol açabilir. Bu nedenle, kitlenin çıkarılması veya küçültülmesi gibi tedavi seçeneklerinin değerlendirilmesi gerekli olabilir ancak hastanın muayenesini yapan doktoran en net bilgileri alabilirsiniz. Benim söylediklerim size fikir vermesi içindir.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla
  9. Merhaba hocam, Akciğer parankiminde alt loblarda mozaik atenasyon paterni izlendi

    Kalp boşlukları hafif artmıştır

    Her iki akciğerde alt lob bazallerde depandan buzlu cam şeklinde dansite artımları izlendi

    Her iki akciğer üst loblarda subplevral milimetrik nodüller ve eşlik eden hafif düzensiz plevral kalınlaşmalar izlenmiştir.

    Arkus aortada ve koroner arterlerde cidar kalsifikasyonları izlendi

    kemik yapılarda dejeneratif değişiklikler izlendi

    her iki akciğer alt loblarda subplevral alanda ince retikülasyonlar izlenmiştir. Diyor yardımcı olur musunuz lütfen.
    Annem bundan 2 sene önce pankreas kanseriydi bugüne kadar hiçbir sorun yoktu.

    Yanıtla
    • Merhabalar Nehir Hanım, öncelikle geçmiş olsun.
      Hastanın akciğerinde mozaik atenasyon paterni izleniyor ifadesi obstrüktif küçük hava yolu hastalığı, vasküler hastalıklar, parankimal hastalıklar gibi çeşitli nedenlerle ilişkilendirilebilir. Nedeni belirlemek için yüksek çözünürlüklü bilgisayarlı tomografi (HRCT) görüntüleri üzerinde periferik damarlar, santral damarlar, küçük hava yolları, parankimal değişiklikler ve hava tutulması gibi faktörler değerlendirilmelidir. Bu sayede mozaik atenasyonun spesifik nedenini belirlenebilir.
      Kalp boşlukları hafif artmıştır ifadesi kalp yetmezliği, perikardiyal hastalık veya konstriktif perikardit gibi kardiyak nedenleri düşündürebilir.
      Her iki akciğerde alt lob bazallerde depandan buzlu cam şeklinde dansite artımları izlendi ifadesi ise akciğer ödemi, pulmoner kanama, akut interstisyel pnömoni, akut alerjik alveolit, akut enfeksiyon veya akut radyasyon pnömoniti gibi akut diffüz alveoler hastalıkları akla getirir.
      Her iki akciğer üst loblarda subplevral milimetrik nodüller ve eşlik eden hafif düzensiz plevral kalınlaşmalar izlenmiştir ifadesi sarkoidoz, silikozis, kollajen doku hastalığı, lenfangioleiomyomatoz, lenfoma, metastaz veya tüberküloz gibi granülomatöz veya malign hastalıkları düşündürebilir.
      Arkus aortada ve koroner arterlerde cidar kalsifikasyonları izlendi ifadesi ise ateroskleroz, aort stenozu, aort koarktasyonu, aort diseksiyonu, aort anevrizması veya aortit gibi vasküler hastalıkları düşündürebilir.
      Kemik yapılarda dejeneratif değişiklikler izlendi ifadesi osteoartrit, osteoporoz, osteomalazi, Paget hastalığı, romatoid artrit veya ankilozan spondilit gibi iskelet hastalıklarını düşündürebilir.
      Her iki akciğer alt loblarda subplevral alanda ince retikülasyonlar izlenmiştir ifadesi ise interstisyel akciğer hastalığı, pulmoner fibrozis, pulmoner venooklüzif hastalık, pulmoner hipertansiyon veya pulmoner ödem gibi hastalıkları akla getirebilir.
      Hastanızın bulguları çok sayıda farklı hastalıkla uyumlu olabileceğinden kesin tanı için klinik, laboratuvar ve biyopsi gibi ek testler gerekebilir. Sonuç olarak bu hastanın muayene bulgularını bilmediğim için net bilgiler paylaşamıyorum. Yapmanız gereken hastayı muayene eden doktorun yanına giderek bu rapor sonucunu ona yorumlatmaktır. Benim söylediklerim yalnızca olasılıktan ibarettir.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla
  10. Hocam merhabalar Mediastinal vasküler yapılar normal genişliktedir.
    Kalp boyutu normaldir.
    Trachea ve her iki ana bronş açıktır.
    Mediastende ve her iki hiler bölgede patolojik boyut ve görünümde LAP izlenmedi.
    Her iki akciğer parakiminde aktif bir infiltrasyon, kitlesel bir oluşum, metastaz şüpheli belirgin bir soliter pulmoner nodülarite izlenmemiştir.
    Plevral effüzyon izlenmemiştir.
    Kemik yapılarda belirgin acil gross patoloji saptanmadı.
    Kesit dahili alanlarda karaciğer sol lobda 36 mm çapında hipodens lezyon izlendi.

    Yanıtla
    • Merhabalar Rabia Hanım, öncelikle geçmiş olsun.
      Hastanızın rapor sonucunda akciğerlerinin, kalbinin, trakeasının, bronşlarının, mediasteninin ve kemiklerinin genel olarak normal olduğunu işaret edilmektedir ancak karaciğer sol lobunda 36 mm çapında hipodens lezyon (düşük yoğunluklu alan) saptanmıştır. Bu lezyon karaciğerdeki bir kist, tümör, enfeksiyon veya travma gibi bir soruna işaret edebilir. Bu lezyonun ne olduğunu ve tedavisini belirlemek için daha fazla test yapılması gerekebilir.
      Genel olarak raporunuz iyi olsa da karaciğerdeki lezyonun ne olduğunu öğrenmek için daha fazla araştırma yapılması gerektiğini bilmelisiniz. Bu nedenle sizi muayene eden doktora başvurarak rapor sonucunuzu yorumlatmalısınız.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla
  11. merhabalar hocam esimin sol bobregınde solıd hıpodens lezyon gorulmekte 6 ay once 2.5 santımdı sımdı 4.5 santım ne oldugu bellı degıl ne onerırsınız

    Yanıtla
    • Merhabalar Dilek Hanım, öncelikle geçmiş olsun.
      Eşinizin sol böbrekte görülen solid hipodens lezyonun 6 ay içinde 2.5 cm’den 4.5 cm’ye büyümesi, lezyonun gidişatını olumsuz etkileyen bir durumdur. Lezyonun kesin tanısını koymak için biyopsi yapılması gerekebilir. Takipli olduğunuz doktorunuza rapor sonucunu gösteriniz.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla
  12. KRANİAL BT İNCELEMESİ
    Kranial kemiklerin kontur bütünlükleri tabiidir.
    Dördüncü ventrikül orta hatta, normal boyut ve konfigürasyondadır.
    Serebellar hemisferlere ait dansite değişikliği saptanmamıştır.
    Medulla oblangata, pons ve mezensefalon normaldir.
    Bazal sisternalar normal genişliktedir.
    Her iki talamus ve solda bazal ganglionlar normaldir.
    Sağ kaudat nukleusta milimetrik hipodens odak izlendi(iskemik?).
    Serebral kortikal sulkuslar, 3. ve lateral ventriküller atrofi lehine geniş ve derindir.
    Periventriküler beyaz cevher doku yoğunluğu azalmıştır.

    Yanıtla
    • Merhabalar Hülya Hanım, öncelikle geçmiş olsun.
      Beyinde bir bölgede beslenememeye bağlı normal beyin dokusundan farklı alanlar gözlenmiş. Bunun nedenleri arasında yaşlanma, travma, inme, enfeksiyonlar ve bazı tıbbi hastalıklar sayılabilir ancak illa bunlardan biri olacak diye bir kaide yoktur. Bu ancak muayene bulgularına dayanılarak cevaplanabilecek bir sorudur.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla
  13. SLMLAR DOKTOR BEY BABAMİN(83) SON BT FİLMİNİ YORUMLAR MİSİNİZ , SON 3_4 AYDİR DELİRİYUM GECİRMEKTE SAUN

    SEREBRAL BT İNCELEMESİ :

    Bulgular :

    İnfratentorial kesitlerde her iki serebellar hemisfer , beyin sapı , medulla oblangata konfigürasyon ve dansitesi normaldir.4. ventrikül normaldir.

    Supratentorial seviyede her iki tarafta talamus, internal-eksternal kapsül ve kaudat nükleus normaldir.

    *Her iki tarafta bazal ganglionlar düzeyinde milimetrik boyutlu birkaç adet laküner enfarkt ile uyumlu hipodens görünüm izlendi.

    *Supratentorial seviyede her iki tarafta periventriküler beyaz cevherde transepandimal geçiş ile uyumlu yaygın hipodens alanlar ve hipoksik iskemik değişiklikleri temsil eden yaygın hipodens alanlar izlenmektedir. Her iki oksipital bölgede ve sol temporal bölgede, sağ frontalde ayrıca hipodens alanlar mevcuttur (kronik enfarkt )

    *3.ventrikül ve her iki lateral ventrikülde belirgin düzeyde genişleme, belirgin hidrosefali ile uyumlu görünüm izlenmektedir.

    *Periferik BOS alanları atrofi ile uyumlu hafif geniş izlenmektedir.

    *Bilateral silvian fissürler ve periferik kortikal sulkuslarda atrofi ile uyumlu hafif genişleme izlenmektedir

    *Sol frontal-parietal bölgede yumuşak doku şişliği izlendi.

    Yanıtla
    • Merhabalar İsmail Bey, öncelikle geçmiş olsun.
      Oldukça kompleks bir rapor sonucunuz var. Bu sonucu mutlaka tetkiki isteyen hekiminize gösteriniz. Hastanın durumuna dair bilgim olmadığı için siz net veriler söyleyemiyorum.
      Bu durum tromboembolik olaylara, travmaya , enfeksiyonlara veya birçok nedene bağlı olarak görülebilir.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla
        • Merhabalar İsmail Bey.
          Rapor sonucunuzda görülen hipodens alanlar muayene bulguları eşliğinde değerlendirilebilir. Size varsayıma dayalı yanlış bilgiler vermemek adına hekiminize göstermenizi önerdim.
          Sağlıklı günler dilerim.

          Yanıtla
          • Hocam saolun yardimci oldunuz ama son bisey sormak istiyorum , babam son zamanlarda duzgun konusamiyor konulari karistiriyor mesela,
            Elmadan bahsediyorum daha sonra birisi ölmüş diyorum elmadan ölmüş diyor hatta devam ettiriyor herşeye elmayi katiyor acikcasi bariz bi konusma bozukluğu var acaba bu deliriyum sonucu mu oluyor yoksa baska bi rahatsizligi mi var babamin??? Tesekkurler

            Yanıtla
            • Merhabalar İsmail Bey, öncelikle geçmiş olsun.
              Babanızdaki konuşma bozukluğunun deliryum sonucu olabileceğini ancak kesin bir tanı koyabilmek için daha fazla bilgiye ihtiyaç olduğunu belirtmek isterim. Yardımcı olmayı çok isterim ancak muayene eden hekiminiz cevap verebilir. Deliryum bir kişinin bilinç düzeyinde, dikkatinde, algısında, düşüncesinde ve davranışlarında geçici bir değişiklik olduğu bir tıbbi durumdur.
              Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

              Yanıtla
              • Hocam cok rahatsiz ediyorum saolun sabriniz icin ama dediklerinizin cogu var tek bisey yok oda gecici dediginiz çünkü 3_4 aydir durum boyle sadece nadiren bikac gunluk normale donuyo sonra yine ayni doktorumuz alzeimer dernek baskani demet hanim kan ve idrarindan bisey cikmadi antipisikotik ve antideprasanlarda uyutuyo sadece durumu ayni , artik bisey sorcagim yok tesekkurler..

              • Merhabalar İsmail Bey.
                Bize her zaman yazabilirsiniz ancak bazı durumlarda birebir muayene etmeden tam manasıyla yardımcı olamıyoruz. Anlayışınız için teşekkür ediyoruz.
                Sağlıkla kalın.

  14. Hocam annem için rapor gönderiyorum lütfen yorumlar mısınız? CA düşünülebilinir mi?
    Akciğer bt ve Karaciğer bt
    Bazallerde bant tarzında sekel yoğunluklar
    Dorsal Vertebralarda açıklığı sola bakan skolyoz
    Üst batından geçen kesitlerde Karaciğer sol lob Lateralde 13mm boyutunda kist görülmektedir.
    Dalakta 55x70mm boyutunda kist ile uyumlu olabilecek hipodens kitle izlenmiştir.

    Yanıtla
    • Merhabalar, öncelikle hoşgeldiniz.

      Gönderdiğiniz rapor sonucunu inceledim. Akciğer BT’de bazallerde sekel yoğunluklar ve dorsal vertebralarda skolyoz mevcut. Dalakta 55x70mm boyutunda kist ile uyumlu olabilecek hipodens kitle izleniyor.

      Kist ile uyumlu olabilecek hipodens kitle ifadesi, bu kitleye kanser olma ihtimali de dahil olmak üzere çeşitli olasılıkları kapsamaktadır ancak kesin bir tanı koymak için hastanın muayene bilgileri başta olmak üzere daha fazla bilgi gerekmektedir.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla
  15. Hocam Merhabalar, yorumunuzu rica ediyorum.

    ÜST ABDOMEN BT İNCELEMESİ (KONTRASTLI) Hastaya 100 cc kopaq kullanılmıştır. Karaciğer boyut ve konturları normal olup, parankim dansitesi homojen değerlendirilmiştir. Karaciğer segment 6 inferomedialde 7 mm çapında, segment süperiorda 9.5 mm çapında, belirgin kontrastlanması ayırt edilemeyen, iki adet,şüphel hipodens lezyon dikkati çekmiştir ( kist ? , metastaz ?? ).Yakın takibi önerilir. Karaciğer segment 6 lateralde, milimetrik subkapsüler kalsifikasyon izlenmiştir. Safra kesesi volumu doğaldır. İntrahepatik safra yollarının ve koledoğun genişliği normaldir. Pankreasın kuyruk, gövde ve baş kalınlıkları normaldir. Parankim dansitesi homojendir. Dalak boyutları normaldir.Parankim dansitesi homojendir. Her iki sürrenal normaldir. Her iki böbrek boyutları, konturları, parankim dansitesi ve pelvikaliksiyel yapıları doğaldır. Sağ böbrek alt polde, büyük oranda egzofitik uzanım gösteren, lobüle konturlu , internal septalı, 5×4 cm boyutlarda,periferinde ve septalarında ince kasifikasyonların eşlik ettiği, bosniak Tip III lezyon dikkati çekmiştir.Yakın takibi önerilir. Çıkan kolon düzeyinde, 5 cm lik bir segmentte, belirgin duvar kalınlaşması, nodüler özellik göstermekte olup, buna bağlı olarak bu düzeyde lümende ileri derecede daralma mevcuttur.Tarif edilen bulgular , kolon malign tümörü lehine yorumlanmıştır.Tarif edilen lezyon komşuluklarında, mezenter yağlı dokuda, metastatik oldukları düşünülen, milimetrik boyutlu çok sayıda lenf nodu ve lokal invazyonu düşündüren, yaygın heterojen çizgisel kontrastlanmalar dikkati çekmiştir.

    Yanıtla
    • Merhabalar Melike Hanım, öncelikle geçmiş olsun.
      Verdiğiniz bilgiler ışığında hastanın karaciğerinde ileri tetkik gerektiren şüpheli lezyonlar ve bağırsakta kötü huylu tümör olduğu düşünülen lezyonlar gözlenmiş. Bunların kötü huylu mu yoksa iyi huylu mu olduğunun belirlenmesi ve kesin tanısının konulabilmesi için ultrasonografi ve biyopsi yapılması gerekebilir. Ek olarak böbrekte kist gözlenmiş. Bununda takibinin yapılması ve ihmal edilmemesi gerekir. Sizin şu an için yapmanız gereken bu tetkiki isteyen hekiminize giderek sonuçları yorumlatmaktır. Gerekenler ve tedavi süreci hakkında doktorunuz bilgi verecektir.
      Aklınıza takılan başka bir husus var ise yorumlamaktan memnuniyet duyacağım.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla
  16. merhaba hocam Bilgisayarlı Tomografi raporunda Sağda palatin tonsilde 5.5mm boyutlu hipodens nonspesifik noduler odak tespit edildi diye ibare var ne anlama geliyor yardımcı olurmusuınuz

    Yanıtla
    • Merhabalar Murat Bey, öncelikle geçmiş olsun.
      Sağ tarafta bademcik dokusunda 5.5 mm çapında, normal bademcik dokusundan daha az yoğun bir odak tespit edildiğini anlatmaktadır. Bu odak, bir enfeksiyon, bir tümör veya başka bir patolojiden kaynaklanabilir. Bunun neden olduğunun ortaya çıkarılabilmesi için tetkiki isteyen doktorunuza başvurmalı ve muayene olmalısınız.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla
  17. KONTRASTLI ÜST ABDOMEN BT incelemesinde : 100 cc IV kontrast madde (OMNIPAQUE 350/200 ) sonrası elde olunan grafide; Karaciğer boyutları artmış olup 20 mm olarak ölçülmüştür. Konturları düzgündür. Parankim dansitesi homojen ve tabiidir. Karaciğer içinde kistik veya solid yer kaplayan lezyon saptanmamıştır. İntrahepatik safra yolları ve vasküler yapılar tabiidir. Safra kesesi lümeni içerisinde 1 cm çapında kalkül izlenmektedir. Kese boyutları ve duvar kalınlığı normaldir. Dalak normal şekil ve büyüklükte olup,konturları muntazamdır. Parankim dansitesi doğaldır. Pankreas boyutu normal olup, parankimi homojendir. Yer kaplayan lezyon lehine bulgu saptanmamıştır. Pankreatik kanal normal kalibrasyondadır. Her iki sürrenal gland normal görünümdedir. Her iki böbrek normal lokalizasyonda ve büyüklüktedir.Konturları düzgündür. Parankim kalınlığı ve dansitesi doğaldır.Toplayıcı sistemlerde patolojik görünüm saptanmadı. Pararenal ve perirenal alanlar normaldir. Abdominal aorta ve inferior vena kava normaldir. Batın sol kadranda aort bifurkasyon düzeyinde sol paraaortik alanda barsak anslarından sınırları ayırt edilemeyen, aksiyel boyutları 4×4 cm olarak ölçülen düzgün sınırlı hipodens solid lezyon dikkati çekmiştir (GİST?)

    Yanıtla
  18. merhaba doktor bey. Sonuçlarımı yorumlama konusunda yardımcı olur musunuz?
    Pankreas kistine bağlı olarak pankreas kuyruğunun ve dalağın alındığı bir operasyon geçirdim. bununla beraber radyoloji raporumda;
    Karaciğerde segment 8 de 5mm çapındaki hipodens lezyonlar (kist?)
    Böyle bir bulgu yer alıyor. Doktorum 6 ayda bir ultrason görüntüleme yöntemi ile takip edilmesini söyledi. Fakat geçirdiğim ciddi operasyondan sonra bu bulgu içimi fazlasıyla huzursuz etti. Sizce de 6 ayda bir kontrolü beklemeli miyim, yoksa şu an bir tedavi yöntemi var mıdır?

    Yanıtla
    • Merhabalar, öncelikle geçmiş olsun.
      Sorunuza mail yoluyla cevap verilmiştir.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla
  19. Skapulada glneoid inferior kesimde yaklaşık 18 mm çapında T2AGde heterojen hiper T1AGde hipointens lezyon imajı mevcuttur. Ne anlama geliyor hocam?

    Yanıtla
    • Merhabalar, öncelikle geçmiş olsun.
      Sorunuza mail yoluyla cevap verilmiştir.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla
  20. Merhaba hocam öncelikle teşekkür ederiz. Kontrsastli mr abdomen üst raporumuz su şekildedir. Yorumlarsaniz seviniriz.

    Karaciger boyutu artmistir uzun aksi 21 cm dir. Ic yapisi homojen gorunumdedir. Hepatik ve portal venler normaldir. Yer kaplayan solid/kistik lezyon izlenmedi. Safra kesesi lojunda patoloji izlenmedi . Intra ve ekstra hepatik safra yollari dogaldir. Dalak normal boyut ve homojen yapidadir. Pankreasin bas, govde ve kuyruk duzlemlerinin gorunumu dogaldir. Sag bobrek dogaldir.Sol borek ise orta hattin sagina yerlesmistir. ektopik . Toplayici sistemde dilatasyon saptanmadi. Paraaortik, interaortakaval LAP saptanmamistir. Her iki surrenal bez normaldir.

    Yanıtla
    • Merhabalar, öncelikle geçmiş olsun.
      Sorunuza mail yoluyla cevap verilmiştir.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla
  21. Sağ böbrek üst polde yaklaşık 10 mm çapında kortikal kist izlendi.
    Sol böbrek alt polde yaklaşık 13 mm çapında sadece koronel imajlarda kesite dahil olmuş parankim ile izointens minimal ekzofitik uzanımlı lezyon dikkati çekmiştir. Hemorajik- komplike kist ve ayırıcı tanısı açısından öncelikle renal USG ile birlikte değerlendirilmesi önerilir.
    Kesitler dahilinde sağ sürrenalde yaklaşık 11 mm çapında faz içi ve faz dışı görüntülerde basılanma gösteren sürrenal adenom ile uyumlu nodüler lezyon izlendi.
    Karaciğer normal boyutlardadır. Karaciğer segment 3 düzeyinde yaklaşık 9 mm çapında aksiyal T2 ağırlıklı sekanslarda hafif hiperintens izlenen, diğer sekanslarda net izlenemeyen, dinamik incelemede ise portal fazda parankime göre minimal hipointens izlenebilen lezyon dikkati çekmiştir. Lezyon kontrastlanma paterni nonspesifiktir . Lezyonda belirgin diffüzyon kısıtlılığı izlenmedi. Hastanın karaciğer spesifik kontrast ajan ile yakın takibi önerilir.
    Dalak hilusu alt polde yaklaşık 23 mm çapında aksesuar dalak ile uyumlu dalak parankimi ile izointens nodüler doku alanı dikkati çekmiş

    Yanıtla
    • Merhabalar, öncelikle geçmiş olsun.
      Sorunuza mail yoluyla cevap verilmiştir.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla
    • karaciğer sağ lobunda kontur düzensizlikleri dikkati çekmektedir. Karaciğer normal şekil ve boyuttadır.Sağ lob segment 7 düzeyinde 6×3 cm boyutlarında lobüle konturlu cidarında kalsifikasyonlar içeren ve segment 6 düzeyinde 3 cm çapında ekzofitik uzanımlı cidarı kalsifiye İVKM sonrası kontrastlanma göstermeyen ön planda kist hidatik lehine değerlendirilen hipodens lezyonlar izlenmektedir. Segment 6’da tariflenen lezyon komşuluğunda subhepatik alandan sağ böbrek anterior komşuluğuna uzanan yaklaşık 5×2 cm boyutlarında loküle kolleksiyon alanı mevcut olup ön planda rüptüre kist hidatik lehine değerlendirilmiştir. Kist hidatik ile uyumlu lezyonların olası sıvı komponentlerinin değerlendirlmesi açısından USG değerlendirme önerilir. Vasküler yapılar tabiidir. Splenik ve portal venlerin genişlikleri doğaldır. Safra kesesi normal lokalizasyonda, normal şekil ve büyüklüktedir. Kese lümeninde hiperdens patolojik oluşum saptanmadı. Kese duvar kalınlığı normal sınırlardadır. İntrahepatik safra yolları tabiidir. Pankreas boyutu, konturu ve parankim dansite yapısı doğal görünümdedir. Dalak normal şekil ve büyüklükte olup, konturları muntazamdır. Parankim dansitesi doğaldır. Her iki sürrenal gland normal görünümdedir. Bilateral böbreklerin boyutları, konturları, parankim kalınlıkları, parankim dansiteleri ve pelvikaliksiyel yapıları normaldir.Taş ya da obstrüksiyon bulgusu saptanmadı. Pararenal ve perirenal alanlar normaldir. Prostat, bilateral seminal veziküller ve rektum normal görünümde olup, çevre yağlı planlar açıktır. Umbilikal bölgede 6 mm’lik defekten omental yağlı planların cilt altına minimal herniasyonu saptandı. Kolon kollabe olduğundan ve kolona kontrast madde geçişi gerçekleşmediğinde bu düzeylerde değerlendirme suboptimaldir

      Yanıtla
      • Merhabalar Enes Bey, öncelikle geçmiş olsun.
        Rapor sonucunda karaciğer sağ lobunda iki adet kist hidatik lezyonunun olduğu tahmin edilmiş. Kist hidatik, Echinococcus granulosus isimli parazitin neden olduğu bir hastalıktır. Kist, parazitin larvası tarafından oluşturulur ve sıvı dolu bir kese şeklindedir. Raporda bu kese şeklindeki lezyonların birisinin parçalandığı diğerinin ise parçalanmadan durduğu beyan edilmiş. Kist hidatik, genellikle ağrısızdır ve herhangi bir belirtiye neden olmayabilir ancak kist büyürse veya parçalanırsa ağrı, ateş, sarılık gibi belirtilere neden olabilir. Kist hidatikin tedavisi genellikle cerrahidir ancak hastaya göre tedavi belirlenir.
        Dolayısıyla en sağlıklı bilgi için bu rapor sonucunuzu mutlaka tetkikleri isteyen hekiminize göstermeli ve yorumlatmalısınız.
        Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

        Yanıtla
  22. e-nabız logoİçeriğe Git

    T.C. Sağlık Bakanlığı
    Teleradyoloji Görünümü
    Liste Görünümü
    İnternet tarayıcınız görüntü detaylarınızı görüntülemek istediğinizde açılan sayfayı engelleyebilir. Görüntülemek için açılır sayfaya izin vermeniz gereklidir.

    Tarih Ön İzleme Hastane Adı
    20.01.2023 BURSA MUDANYA DEVLET HASTANESİ
    Açıklama BT, ABDOMEN – ÜST, KONTRASTSIZ
    Rapor
    Radyolojik Görüntüler
    Paylaş

    20.01.2023 BURSA MUDANYA DEVLET HASTANESİ
    Açıklama BT, PELVİS, KONTRASTSIZ
    Rapor
    Radyolojik Görüntüler
    Paylaş

    18.03.2022 BURSA MUDANYA DEVLET HASTANESİ
    19.01.2022 BURSA ŞEHİR HASTANESİ
    29.12.2021 BURSA ŞEHİR HASTANESİ
    28.12.2021 BURSA ŞEHİR HASTANESİ
    20.12.2021 BURSA ŞEHİR HASTANESİ
    20.12.2021 BURSA ŞEHİR HASTANESİ
    19.12.2021 BURSA MUDANYA DEVLET HASTANESİ
    19.12.2021 BURSA MUDANYA DEVLET HASTANESİ
    Arama
    Sayfada
    kayıt göster
    İlkÖnceki1234SonrakiSon
    Kapat
    Rapor Detay Bilgisi

    T.C. Sağlık Bakanlığı
    BURSA MUDANYA DEVLET HASTANESİ
    Radyoloji Sonuç Raporu

    Hastanın Adı Soyadı SİBEL EMİR Protokol Numarası MDH101430779
    Cinsiyeti Kadın Çekim Tarihi 20/01/2023 12:36:22
    LOINC Kodu 36424-0-Abdomen, BT, kontrastsız Erişim Numarası MDH101430779
    Doğum Tarihi 21/03/1979
    Teknik
    Mudanya Devlet Hastanesi

    CEKIM TEKNIGI

    ACİL KONTRASTSIZ ÜST BATIN BT
    Bulgular
    BULGULAR

    Karaciğer normal konum ve boyuttadır. Karaciğer parankim dansitesi tabiidir.
    Safra kesesi ayırt edilememiştir (opere?).
    İntra ve ekstrahepatik safra yollarına ait belirgin bir patoloji saptanmamıştır.
    Pankreas kuyruk kesimi bileşke seviyesinde 22 mm çaplı hipodens lezyon izlenmiştir ( basit kist?, pseudokist?).
    Dalak normal konum ve boyuttadır. Parankim dansitesi tabiidir.
    Bilateral sürrenal glandlara ait belirgin bir patoloji dikkati çekmemiştir.
    Her iki böbrek normal lokalizasyon ve boyuttadır. Parankim kalınlıkları tabiidir. Bilateral böbrek toplayıcı sisteminde dilatasyon saptanmadı. Sağ böbrek alt kaliksiyel sistemde 6 mm çaplı taş izlenmiştir. Sol böbrekte büyüğü 2 mm çaplı 2 adet taş izlenmiştir.
    İntraabdominal loküle veya serbest sıvı koleksiyonu, serbest hava mevcut değildir.
    İnceleme alanına giren kemik yapılarda belirgin acil gross patoloji izlenmemiştir.

    NOT:İnceleme acil istek üzerine, verilen klinik bilgi doğrultusunda acil şartlarda raporlanmıştır.

    Sonuç ve Öneriler
    Hastaya ait radyolojik bulgular raporda belirtilmiş olup, klinik ve laboratuvar bulguları ile birlikte değerlendirme önerilir.

    Yanıtla
    • Merhabalar, öncelikle geçmiş olsun.
      Sorunuza mail yoluyla cevap verilmiştir.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla
  23. Merhaba hocam,2011 yılında tesadüf çıkan hafif hipodens lezyon 14 mm idi, her 2 yılda kontrolörlerin sonucunda 2022 yilinda 20 mm yükseldi.Kan testleri CA19.9 ve CEA lar normal sınırlarda bu durumda ne önerirsiniz takip etmeye devam mi edelim,yoksa opere olmamış mı gerekir.

    Yanıtla
    • Merhabalar, öncelikle geçmiş olsun.
      Sorunuza mail yoluyla cevap verilmiştir.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla
  24. Merhabalar hocam :
    Bulgular
    KONTRASTSIZ TORAKS BT İNCELEMESİNDE; İnceleme IVKM verilmeden elde olunduğundan mediastinalvasküler yapıların değerlendirmesi suboptimaldir.Toraks duvarını oluşturan yumuşak dokular tabiidir.Vertebraköşelerinde osteodejeneratif değişiklikler izlenmektedir.Her iki hemitoraks simetrik görünümdedir.Trakea ve ana bronşlar açık olarak izlenmiştir.Mediastinal patolojik boyutta LAPizlenmemektedir.Mediastinalana vasküler yapılar tabiidir.Kalp boyutları normaldir.Sağ akciğerüst lob anteriorda 5 mm çaplı kalsifiye sekel subplevral nodül izlenmektedir.Sağ üst lob santralde milimetrik çaplı kalsifik sekel lenf nodları izlenmektedir.Her iki akciğer parankiminde konsolidasyon,infiltrasyon alanı izlenmemektedir.Kesitler dahilinde karaciğerde segment 7-8 bileşkesinde 9 mm çapında düşük dansiteli ön planda kist olarak değerlendirilen hipodens lezyon izlenmektedir.Safra kesesi izlenmedi. Operasyon lojunda metalik sütur materyalleri izlenmektedir.RAPOR Tarihi: 07-12-2022 08:43

    Yanıtla
  25. Merhaba Doktor bey, yardımci olur musunuz?

    yapılan kontrastsız kranial BT incelemesinde;
    Bulgular:
    Prepontin, serebellopontin, perimezansefalik ve köşe sisternaları açıktır. 4 ventrikül normal şekil, lokalizasyon
    ve genişliktedir.Serebellar hemisferik ve vermian sulkuslar açıktır. Serebellar hemisferler, medülla oblangata,
    pons ve pedinkulus serebriler tabiidir.
    Supratentoriyal orta hat oluşumları normal şekil ve lokalizasyondadır.
    Ventriküler sistem simetrik ve normal genişliktedir.
    Serebral hemisferik sulkus ve fissürler atrofiye sekonder belirgindir.
    Periventriküler beyaz cevherde kronik iskemik değişiklikler ile uyumlu dansite azalması izlenmektedir.
    Sağda periventriküler beyaz cevherde frontoparietal lob bileşke düzeyinde hipodens alan dikkati çekmektedir.(ensefalomalazi gliozis)
    Kranium kemik yapısı ve ekstrakranial yumuşak dokular tabiidir.

    Yanıtla
  26. Not: Karaciğer her iki lobda inceleme alanına giren kesitlerde hemen tüm karaciğeri etkileyen yaygın multipl hipodens kitle lezyonlar mevcuttur (Met?). Ne demek hocam?

    Yanıtla
  27. Hocam merhaba
    Karaciğerde segment 6 düzeyinde konturları net seçilemeyen 8 mm çaplı hipodens lezyon saptanmıştır. Ön tanı göz önünde tutulduğunda metastaz açısından şüpheli bulunmuş olup Dinamik MRG kontrol önerilir.

    Sol adrenal bezde hafif kalınlaşma izlenmiştir.

    Her iki böbrekte ekstrarenal pelvis ile uyumlu görünüm saptamn

    Sol böbrek orta kesim lateralde kortikal yerleşimli 13 mm çaplı hipodens kistik lezyon saptanmıştır.

    Umblikus düzeyinde 9 mm çaplı defekt izlenmiş olup intraabdominal yağ planlarında herniasyon dikkati çekmiştir.

    Uterus normal boyutlarda izlenmiÅŸ olup retroverttir.

    Endometrium çift duvar kalınlığı 14 mm ölçülmüştür.

    Bu sonucun anlamı nedir acaba teşekkür ederim

    Yanıtla
  28. Teknik:

    btravende kontrast madde enjeksiyonu yapimadan aksel planda 2.5 mm kainnda keser ve sonanda setta ve koronal planlarda reformat görüniler elde olunmuştur.

    Sulgular:

    Kontrast made ved on parankama organtar ol değerlendirmed

    Karaciğer kk boyutu yaklaşık 200 mm olu büüktür, parankim dansitesi yer yer heterojendir. kontrastuz

    çekim nedeni ile değerlendireme suboptimaldir. Karaciğer segment 4b de yaklaşık 4 mm, segment 3-4a bileşke sestyesinde yaklaşık 3 ve 4

    segment 2 de 3mm olmak üzere çok sayıda hipodens lezyonlan izlenmekte olup kontrol USG sonrasinda dinamik kontrasth ST/MR tetkiki dnerilir.

    Safra keesi ve safra yollarında belirgin patogi ienmed

    Dalak indekal sanatçısı (splenomegal)

    Pack norakr er senal kunsta pat bulgu saptanmad

    Mide, me ve kain takar veter dolulukta olmadiodanm değerlendirenemekle beraber belirgin posio saptanmad

    Babın içlúmenil organlar/barsak anslan Sümen gerginliği oral kontrast madde ile yer yer sağlanamamış olup kollebe barsak anslan nedeni ile yer yer değerlendirme suboptimaldir.

    Suprapubik bölgede üzellikle babn sol at kadran infero mediall cilt clb yumuşak dokularda

    belirginlesen postop sekel fibrotik deişiklikler mevcut olup net hermi saptanmamater (Insüzyon hatt ve sekel değişiklikler 7)

    sol böberek alt pol posterior kortaksinde yaklaşık 4 mm vah doku ile benzer dansitode hipodens lezyon

    alan mevcuttur (AML 7).

    sağ böbrekort zon posterior kalisyel sistemde yaklaşık 4 mm opak kalkül mevcuttur.

    Mesane dolumu yetersiz olup tümen içi gress patuloji saptarimamıştır.

    Rahim ve onu adresyel aan normaide

    Umblikus seviyesinde geniş fink boynu batin içi yağlı deku bernisyung mevcuttur.

    Yanıtla
  29. Hocam iyi günler.Duedenum 3.segment distal komsulugunda 30/29mm hipodens lezyon izlenmektedir.lomber vertebralarda dejeneratif değişiklikler izlenmektedir.Duedenum 2segmenr için de milimetrik boyutlu dolum efekti oluşturan hipodens mevcuttur.torakal vertebralarda dejeneratif değişiklikler mevcuttur.

    Yanıtla
  30. Hocam selamlarkontrastlı üst batın tomoda karaciğer boyutunun artması 17mm olması ve dalakta hipodens oval kist hemanjiom görüntüsü ne demektir.Komoleks bi hastalığı işaret eder mi.Hastanın sağ alt kadranda batında zaman zaman ağrısı oluyordu.cbc biyokimyada anormal bi durum söz konusu değil ama tedirgin oldum

    Yanıtla
  31. Talus anterıorunda kortekste destırıksıyona neden olan yaklaşık 12*7.5 mm boyutlarında hipodens litik görünüm dikkat çekmiştir. Tidia distel epifezer kesimde medikal ve lateralde subkortikal kistik lezyonlar mevcuddur. Hocam bu raporu degerlendırebılırmısınız. Sag ayagıma aittir rapor.

    Yanıtla
  32. Merhabalar Hocam annemin 25 yıl önce Safra kesesi alınmıştı bu gün şikayeti üzerine doktora gittik emar sonucu şu şekil…safra kesesi kokalizayounda 11mm çaplı rezidu veya kontrakte safra kesesi ile uyumlu hipodens yapı izlenmiştir bu ne anlama geliyor saygılarımla

    Yanıtla
  33. Hocam merhabalar;
    Sol talamus antero medialinde 7 mm çapta T1A görüntülerinde hipointens, T2A görüntülerinde hiperintens lezyon izlenmektedir. Kontrastlı, difüzyon ve SWI görüntüler dahilinde ileri MR teknikleriyle ileri incelemesi önerilir.
    Acilen yorumlarsanız çok sevinirim.

    Yanıtla
  34. Merhabalar Hocam,

    Endometrium malign neoplazm hikayesi olan annemin, son 9 ayda 3’er ay arayla kontrollu takipteki pelvik bolgede, sag lateral rektum komsulugunda 52×65 mm lik, progrese takipli yumusak dokuda, hipodens lezyon goruldu ( eski tetkiklerde 3 ay once 45×33) ( 6 ay once 23x 28)

    en son kan testlerinde ise CA 125: 15 (0-35), CA 19: 6.5 (0-37)

    Paraaortik Lenfodenopatisi ise 6 ay icerisinde 33 mm’den 12 mm’ye regrese oldu.

    Pelvik bolgedeki yumusak doku alani icin bundan sonra ne yapilmali, kemo mu, acil cerrahi mi, baska tedaviler mi?

    iyi gunler

    Yanıtla
    • Merhabalar Murat Bey, öncelikle geçmiş olsun.
      Bana sormuş olduğunuz sorunun cevabını mutlaka bir onkoloji uzmanından edinmelisiniz. İlgili hasta onkologa muayene olduktan sonra bilgi edinilmesi halinde uygulayabilirsiniz.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla
  35. Merhaba hocam annem 4 6 ay önce karaciğer ve kolon kanseri ameliyatı oldu kemoterapi gördü yaklaşık 3 ay gibi.emar incelemesinde karaciğerde hipodens lezyonlar görüldü diyor acaba tekrar kanser yaylimmi gösterdi diye merak ediyoruz.

    Yanıtla
    • Merhabalar Erkan Bey, öncelikle geçmiş olsun.
      Sadece hipodens lezyonlar ifadesine bakılarak bunun kararı verilemez. Mutlaka tedavi aldığınız doktorunuza başvurunuz.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla
  36. Toraks incelemesinde mediastende sağ alt paratrakeal AP pencerede kısa aksı yaklaşık 1cm olan metabolik aktivitesi olmayan bir kaç adet lenf modu izlenmiştir akciğer parankim alanlarında ve mediastinal alanda patolojik fdg tutulumu izlenmelidir

    Yanıtla
    • Pankreas gövde kuyruk kesimde posteriora 13×13 mm çapında düzgün şekilli yuvarlak konfurgasyonlu hafif hipodens lezyon izlendi

      Yanıtla
  37. İyi Çalışmalar Doktor Bey;
    70 yaşındaki babamın PET CT tetkik sonucu; toraks incelemesinde: bilateral aksiller 1cm’in altında bening görünümlü düşük düzeyli FDG tutulumu gösteren (SUV max:1,5) lenf nodları, sağ akciğer alt lobda milimetrik nonmetabolik nodüler dansite artışı izlenmiştir., abdominal incelemede: karaciğerde segment 7 lokalizasyonunda yaklaşık 1,8 cm çaplı hipodens hipometabolik alan izlenmiş, pankreasta gövde lokalizasyonunda izlenen yaklaşık 4,7X4,2 cm boyutlarında nonmetabolik lezyon alanı izlenmiştir. safra kesesinde multiple taşa ait görünümler izlenmiştir. Özetle; babam şeker hastalığını yeni farketti ve ilaca başladı. ve 10-15 kilo kadar altı ay önce ani kilo kaybı oldu. Akdeniz üniversitesindeki doktorumuz, pankreasın üzerindeki kist nedeniyle alınması gerektiğini söyledi. Ama pankreas ameliyatının yerinin zorluğu itibariyle uzmanlık gerektiren bir ameliyat olduğunu söyledi. Kötü huyluya çevirebilir dedi. Hocam pankreas alınırsa ve alınmazsa sonuçlar ne olur. Vereceğiniz bilgiler için şimdiden çok teşekkür ederim.

    Yanıtla
  38. BT kesit dahilinde kontrastlı kesitlerde sınırları seçilemeyen, IV kontrast verilmesine takiben karaciğer sol lobda ve 8 mm genişlikte ölçülen, hipodens lezyon mevcuttur. Geç kontrastlı kesitlerde tanımlanan lezyonda kontrast tutulumu izlenmektedir. Hemanjiom olasılığı açısından Dinamik Karaciğer MR tetkiki önerilir.

    Yanıtla
  39. Evvelce kalbbim beynepfıhtı atmıştı şidi iyiyim
    Yalnız Konuşma da zorlanıyorum yoruluyorum.
    Kesit dahilinde sağda
    bazal ganglionlar-sentrum semiovale düzeylerinde
    hipodens iskemik alanlar mevcuttur.
    Bunun etkisi olabilir mi
    Teşekkür ederim.

    Yanıtla
  40. Hayırlı akşamlar hocam bu gün bi akrabama çekilen tomografi sonucunda şu yazıyor ve merak ediyorum ne olduğunu lütfen anlayabileceğim şekilde beni aydınlatın
    Sağ adneksiyel alanda yaklaşık 2 cm boyutunda hipodens lezyon izlendi (kist?)

    Yanıtla
  41. Anneme ilaçlı karaciğer filmi çekildi yapılan tetkik BTAbdomen alt inceleme skolyoz görünümü izlendi karaciğer segment 6 lokalizasyonun da hafif hipodens şüpheli 10 mm boyutlu görünüm izlendi MR uygundur diyor

    Yanıtla
    • Merhabalar Esra Hanım, öncelikle geçmiş olsun. Karaciğerde normal dokudan farklılaşma göstermiş bir lezyon saptanmış. Bu lezyonun ne anlama geldiği, ciddi olup olmadığı, tedavi gerektirip gerektirmediği gibi bilgiler muayene, tetkik ve tahlil sonuçlari ile beraber değerlendirildiğinde belli olacaktır. Bu nedenle muayene olduğunuz hekiminize basvurmalısınız.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla
  42. oğlumun mr fliminde bilateral putamen anterior kesimde T2Aserilerinde hiperintens sinyal intensite artışı izlenmiştir.(metebolik hastalık? mitokondriyal hastalık?). klinik ve lab korelasyonu uygun olacaktır.Ayırıcı tanıda hipoksik istemik gliodik değişiklikler düşünülmelidir.bu ne demek iki kez ateşli nöbet geçirdi 4 yaşında

    Yanıtla
    • Merhabalar Osman Bey, öncelikle geçmiş olsun.
      Oğlunuzun MR filmi sonucunda olmaması gereken bir takım lezyonlar tespit edilmiş. Bu lezyonlarin ciddi olup olmadığı, tedavi gerektirip gerektirmediği ile ilgili tüm bilgileri hastamızı muayene eden hekim bu raporu muayene bulguları eşliğinde değerlendirdiğinde ortaya çıkacaktır.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla
  43. Merhaba doktor bey. Bana pelvis mr çekildi. Sonuç şu şekilde: Uterus retrovert görünümde izlenmektedir.endometrium çift kat kalınlığı 6 mm ölçülmüş olup tabi görünümde izlenmektedir.mesanenin büyüklüğü konturları intraluminal sinyal intensite dağılımı tabi olarak izlenmiştir.Mesane cidarında veya intraluminal yer kaplayıcı lezyon izlenmemiştir.Her iki overde multiple sayıda subsantrimekrik folikül kistleri izlenmektedir.Ayrıca sağ overde yaklaşık 13mm çapında sol overde yaklaşık olarak 18mm çapında hemorojik kist-endometrioma açısından anlamlı olabilecek T1A sekanslarda hiperintens,T2A sekanslarda hipointens sinyal intensite özellikleri gösteren kistik lezyonlar izlenmiştir.Pelvik vasküler yapılar SE sekanslarda normal signal void akım paterni sergilemektedir. Kesit planına giren kas kemik diğer yumuşak doku oluşumlarının morfoloji ve sinyal intensite dağılımı tabidir.Her iki inguinal bölgede multiple sayıda subsantrimetrik boyutlarda ve solda obtürator fossa düzeyinde yaklaşık 13mm çapında lenf nodları izlenmektedir. Douglas poşunda minimal serbest sıvı izlenmektedir. Klinik korelasyonu uygun olacaktır. Bu şekilde çıktı sonuçlarkendi kadın doğum doktoruma daha gösteremedim enfeksiyon bölümü doktorum gördü ve bana ailede kanser veya şeker hastalığı var mu diye sordu ve ben ne olduğunu merak ediyorum. Cevaplarsanız çok sevinirim.

    Yanıtla
    • Merhabalar Aleyna Hanım, öncelikle geçmiş olsun.
      Raporda yumurtalıklarda çok sayıda lezyon tespit edilmiş. Klinik korelasyonu önerilmiş, yani muayene bulgularıyla beraber değerlendirilmesi gerektiği yazılmış. Bu lezyonların ne olduğunun, neden olduğunun ve nasıl tedavi edileceğinin anlaşılabilmesi için muayene olduğunuz kadın doğum uzmanı hekimine başvurmanız gerekmektedir. Hastayı muayene etmeden, tüm tetkik ve tahlil sonuçlarını görmeden bir şeyler söylemem doğru olmayacaktır.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla
  44. MERHABA HOCAM
    ÇEKİLEN MR SONUCUNDA 36.5X28.5 MM HİPOİNTENS OVERYAN FİBROMA NODÜL ,
    L 4-5 POSTERSANTRAL PROTRÜZYON
    L 5-S1 POSTERSANTRAL PROTRÜZYON VE ANNÜLER YIRTIK GÖRÜLMÜŞTÜR
    YORUMLARMISINIZ??
    SAYGILAR

    Yanıtla
    • Merhabalar Inci Hanım,öncelikle geçmiş olsun.
      Yumurtaliklarda Fibrom adi verilen iyi huylu yapılar izlenmiş. Bunlar hakkında detaylı bilgiyi mutlaka MR ı isteyen hekiminizden almalısınız.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla
  45. Lomber Spınal MR inceleme neticesinde Gist konsersmeliyatı geçirdim 1.5 yuldırGlivec kullanıyorum bütün pet ve incelemelerim normal bel emarında L2 vertebra korpus anteriorunda T1 veT2 sekarasında hipointens şüpheli görünüm mevcuttur ibaresini drğerlendirmenizi rica ederim

    Yanıtla
    • Merhabalar Gül Hanım, öncelikle geçmiş olsun.
      Bel bölgesinde omurların ön tarafından normal omurlarda olmaması gereken bir lezyon tespit edilmiş. Bu lezyonun değerlendirilebilmesi için sizi muayene eden doktorunuza danışmanız gerekmektedir.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla
  46. Hocam babama spiral BT 3 Boyun GÖR çekilmisti. Sonucunda damarlarla alakali bi problem cikmadi ancak son cumlesinde , sol parotis bezi sağa göre hipodens izlenmistir yag icerigi? Klinik ve us degerlendirme onerilir yaziyor bu önemli bir sey midir ? Bt den 1 ay once boyun us cekilmisti o zaman parotisle ilgili birsey soylememisti doktor sonradan bir problem olusmus olabilir mi?

    Yanıtla
  47. Hocam eşim 27 yaşında veyaklaşık 2 buçuk yıl önce ilik nakli oldu şu an kafa agrısı ve göz agrısı kusmagibi sorunları oldu norolaji dokdoruna gitdik emar sonucu beyinde 6.5 ga4.5santim hipo dens kitle çıkdı bu nedir ve nasıl tedavi edilir

    Yanıtla
  48. merhaba . usg sonucumda karaciğerde hemanjiom tespiti çıktı ve bunun akabinde mr istendi. mr raporumda aşağıdaki gibi. raporumu yorumlayabilir misiniz. şimdiden teşekkür ederim.

    Bulgular
    Karaciğer sağ lob superior lateralinde vasküler yapılara komşu yaklaşık 12×14 mm boyutunda T1A da hipointens, T2A da
    hiperintens sinyal özelliğinde, postkontrastlı kesitlerde hafif santralde nodüler kontrastlanan lezyon izlenmiştir. Lezyon geç
    alınan görüntülerde belirgin kontrastlanmamıştır ancak lezyon santral kontrastlanması ve US bulgusu ile birlikte
    değerlendirildiğinde hemanjiom açısından anlamlı olabileceğini düşündürmüştür ancak hastanın takip MR tetkiki önerilir.
    Safra kesesi lojunda patoloji saptanmadı .
    İntra ve ekstra hepatik safra yolları doğaldır.
    Dalak normal boyut ve homojen yapıdadır.
    Pankreasın baş, gövde ve kuyruk düzlemlerinin görünümü doğaldır.
    Her iki böbrek normal boyut ve lokalizasyondadır. Toplayıcı sistemde dilatasyon saptanmadı.
    Her iki sürrenal bez normaldir.
    Paraaortik, interaortakaval LAP saptanmamıştır.

    Yanıtla
  49. kolanjiografiMRincelememde:klinik endikasyon:dış merkezde KCFTyüksekliği BULGULAR:karac152mmvertikal uzunlukta konturlar hafif lobule faz dışı serilerde sinyali azalmış yağlanma ile uyumludur fazdışında yağlı karaciğer zemininde milimetrik hiperintesnodüller mevcuttur.safra kesesi kontrakte,funusunda milimetrik kistler mevcuttur.Karac hilusundapatolojik boyutta olmayan lenf nodları mevcuttur,MRG bulguları karc yağlanma heterojenite sağ lobdasafra yollarındafokal düzensizlik mevcut olupparankim haastalığı ile uyumludur.RAPORUMU yorumlarsanız sevinirim.iyi çalışmalar

    Yanıtla
  50. Karaciğerde her iki lobda büyükleri sol lob medial segmentte lokalize 13mm çapında olmak üzere kist ile uyumlu hipodens lezyonlar
    Pankreas kuyruk lokalizasyonunda 4mm yağ dansitesinde lipom ile uyumlu nodüler lezyon
    Hocam yorumlayabilirseniz çok sevinirim.Saygılar

    Yanıtla
    • Selamlar Ender Bey, öncelikle geçmiş olsun. Karaciğerinizde kist adi verilen olmamasi gereken dokuların varlığı tespit edilmiş. Ayrıca pankreasınızda tamamı yağ üreten hücrelerden oluşan dokular tespit edilmiş. Bu dokuların ne olduğu , sizi nasıl etkileyeceği ve tedavi gerektirip gerektirmeyeceğini sizi muayene eden hekiminize danışarak öğrenebilirsiniz.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla
  51. Annemın pankreans başında 7 mm boyutunda hıpodens yağı dansıtesınde görünüm izlenmektedir.Bu ne anlama gelmektedir hocam.

    Yanıtla
  52. Tomigrofi sonucu: pankreas orta kesiminde yaklasik 13×9mm ebatlarinda dinamik serilerde kontrastlanmayan prekontrast görüntülerde yağ dansitesinde alanlar barındıran nodüler hipodens lezyon izlenmiştir. US’de solid olduğu ifade edilen lezyonun karakterizasyonu için dinamik üst abdomen MR ve MRCP inceleme önerilir. Hocam yorumlar mısınız acaba?

    Yanıtla
  53. Pankreas kaput, korpus ve kuyruğu normal kalınlıkta ve dansitesi homojendir. Peripankreatik yağlı dokular açıktır. Pankreasta unsinat proçesinde 5 mm çapında boyut küçüklüğü nedeniyle net karekterize edilemeyen hipodens lezyon mevcuttur. Gereklilik halinde dinamik kontrastlı üst batın MRG ile ileri değerlendirilmesi önerilir. Hocam bu annemin tomografi sonucu. Doktor mr isteminde bulundu fakat annem anjiyo olduğu için ve stent taktıkları için bir süre mr a giremeyecek. Açıkçası ürktüm biraz. Bu sonucu yorumlaya bilir misiniz?

    Yanıtla
  54. Mide ca tanisi olguda gastrozfagel bileskeden mide kardia bolgesine uzanim gosteren pirimer maliknite ile uyumlu diffuz hipermetabolik duvar kalinlasmasi kitle komsulugunda perigastrik yagli planlarda kirli gorunum ve bu zeminde metastatik LAP kitleleri;
    Karaciger sag lop segment V111 hipermetabolik BT de hipodens karakterde metastatik kitle lezyonu ile segment V11 de belirgin FDG tutulumu gostermeyen supheli hipodens ikinci bir odak.

    Yanıtla
  55. Hocam Merhabalar bana yaklaşık iki yıl önce beynim de hipodens alan teshisi konuldu renkli emar istendi ona da girdim sonuç kesinleşti 31 yaşındayım ve ben hiç bir şekilde ilgilenmedim tedavilerime gitmedim bu aralar beni çok zorluyor şiddetli baş ağrısı halsizlik sürekli kollarda ellerde uyuşukluk boş boş etrafa bakma unutkanlık bunlar artmaya başladı konulan teşhis sol caudat nücleus 1 cm den kucuk hipodens alan deniliyor sizce bu riskli birsey mi hemen tedaviye baslamaliyim ileride ne gibi olumsuzluğa yol açabilir öğrenebilir miyim

    Yanıtla
  56. Babamın radyoloji sonucunda Pankreas baş kesimi atrofik görünümdedir. Pankreas gövde kesiminde 36*32 mm boyutlarında hipodens kitle lezyonları dikkat çekmektedir. Karaciğer segment 4B’de yaklaşık 1 cm çapında hipodens metastaz lehine nodüler görünüm dikkati çekmektedir. Postal ven fazınauygun olmaması nedeniyle değerlendirilememektedir. İki ay önce kalpte damar tıkanıklığı nedeniyle sağ ve sol tarafına stent takıldı. Plaviks ve ekopirin kullanıyor. İlaçlardan sonra Geceleri karın kısmında aşırı ağrı olduğu için uyuyamıyor. 10 kilo verdi.Yorumlarsanız sevinirim

    Yanıtla
  57. ·Sol meme izlenmedi (opere ). ·Sol meme lojunda post operatif fibrotik dansiteler. Sol meme lojunun lateralinde fuziform şekilli, yaklaşık boyutları 32×15 mm olarak ölçülen hipodens görünüm; sol meme lojuna yönelik ultrasonografi ile değerlendirme önerilir. ·Sağ subklavian katater. ·Boyun alt kısımdan geçen kesitlerde tiroid gland sağ lobda hipodens özellikte 1 cm çapında nodüler lezyon; Tiroid ultrasonografisi ile değerlendirilmesi önerilir. ·LAD koroner arterinde aterosklerotik plak. ·Sol akciğer üst lob inferior lingular segmentte lineer tarzda plöroparankimal sekel lezyon. Meme ca hastasiyim. Herceptin kullaniyorum 48 yaş. Subatta kemoterapi bitti ameliyat oldum. Sonrasında ilk çekilen toraks sonucu. Yorumlarmisiniz

    Yanıtla
  58. Merhaba karaciğer segment 6 seviysenide 3 cm lik hipodens lezyon görulmüştür.bu ne anlama geliyo cokmu buyuk?

    Yanıtla
  59. Uterus ve sol over normaldir
    Sag overde yaklasık 58mm çaplı hipodens kistik lezyon izlenmiştir sonografik kolerasyon önerilir bunlar ne demek ne anlama geliyor hocam 3 tane düsük yaptım bi tanede kalbi durmustu kürtaj oldum 4 aylık bana bilgi verip yardımcı olun lütfen

    Yanıtla
  60. Merhaba hocam,Karaciğersol lob lokalizasyonda 13 mm boyutunda düzensiz sınırlı hipodens görünümde solid lezyon izlenmiştir.Ayrıcı tanıları yönünden klinik ile birlikte değerkendirme,gereklilikhalinde kontrastlı inceleme önerilir.
    Safra kesesi vizualize edilmedi. kesesi lojundametalik sütür materyalleri mevcuttur.
    Yorumunuz için teşekkür ederim

    Yanıtla
    • Kontrastlı tüm batın bilgisayarlı tomografi tetkikinde: midede kontrast madde dolumu tam olmadığından dolayı izlenebildiği kadarıyla büyük kurvatur posterioru ile dalak üst pol arasında en geniş yerinde kalınlığı 27 mm ye ulaşan düzensiz hipodens duvar kalınlaşması mevcuttur.Bu alanda perigastrik yağlı planda kirli görünümde ölüp büyük kurvatura komşuluğunda hipodens nodüler yapılar izlenmiştir.
      Karaciğer ve dalak normal büyüklükte olup parankim saniyeleri homojendir.Karacigerde en büyüğü sağ lon posterior inferior subsegmentte 57×40 mm boyutunda olmak üzere 4-5 adet düzgün sınırlı hipodens kıstık görünümlü lezyonlar saptanmıştır .Safra kesesi normal büyüklükte izlenmistir.
      Pankreas normal genişlikte ve parankim dansitesi homojen izlenmiştir.
      Abdominal aort ve vena kava inferior normal genişlikte olup retroperitoneal alansa patoloji dansite ve lenfadenopati saptanmamıştır.
      Her iki böbrek büyüklükleri, parankim kalınlıkları ve toplayıcı sistemleri doğaldır.Proksimal üreter segmentleri normal genişliktedir.
      Her iki böbrekte en büyüğü solda 20 mm boyutunda olmak üzere hipodens kıstık lezyonlar saptanmıştır.
      Mesane normal konfigürasyonda olup,intravezikal ve perivezikal alanlara ait patoloji dansite saptanmamıştır .
      Kemik yapılarda osteodejeneratif değişiklikler mevcuttur.

      Yanıtla
      • Merhabalar hocam raporumda “en büyüğü segment 8′ de 8.5 mm çaplı birkaç adet hipodens lezyon(kist?) izlenmiştir.” yazmaktadır. Ne anlama gelir saygılarımla

        Yanıtla
  61. Merhaba abi size sahmet bunu yorumlarmisin Kara ciğerde büyüğü segment 6 da 42×38 mm boyutunda 7 8 adet ve dalakta büyüğü 54x55mm boyutunda 3 adet ortalama 35 40 HU dansitede hipodens multiple lezyon alani izlenmektedir Metastaz?

    Yanıtla
    • Hocam merhaba benim mr soncumda karaciğer 16 cm olup kese loju komşuluğunda segment 5 te 12 mm çapında nonspesifik hipodens odak izlenmektedir diyor(safra kesem yok daha önce 2 kez karaciğer kisthidatik ameliyatıda oldum) sonrasında kolonda ödem duvar kalınlaşması izlenmektedir kolit? Diyor ve doktor bana bişeyin yok diyip yolladı karaciğer kisthidatik sonucum da 180 titre diyor beni aydınlatırmısınız

      Yanıtla
  62. Sag sirt ağrısı ile dr basvurdum.çekilen toraks tomografi neticesinde 12×7 mm boyutunda 8.kotta ekspansiyon olusturan hipodens lezyon mevcuttur.bu ne anlama geliyor simdiden tesekkurler.

    Yanıtla
  63. Bu sonucu bugün aldım, ne anlama gelir. Şimdiden açıklama için teşekkür ederim
    Dinamik Üst Abdomen BT Tetkiki
    Teknik : IVKM sonrası MSBT ile aksiyseler planda kesitsel görüntüler elde olundu
    bulgular:
    Karaciğer kraniokaudal boyutu 225 mm olup parankim dansitesi azalmış görünümdedir/hepatomegali, hepatosteatoz)
    Karaciğer sağ lob segment 6 düzeyinde yaklaşık 6 mm çapında hipodens fokal lezyon izlenmiştir (Basit kist ?) İntrahepatik safra yollarında santral kesimde hafiff belirgin izlenmektedir.
    Safra kesesi izlenmemiş olup lojunda metalik dansitede sütür materyelleri gözlenmektedir ( kolesistektomili )
    Koledok boyunca uzanan dens kateter görünümünü izlendi
    Dalak vertikal boyutu 150 mm olup normalden büyüktür. Konturları muntazam, parankimi homojen görünümdedir.
    Pankreas baş ve boyun kesiminde volüm artışı ile birlikte konturlarında bulanıklık ve parankim dansitesinde azalma tespit edilmiş olup komşuluğundaki yağlı dokularda belirgin kirlenme gözlenmiştir ( Pankreatit ? Kitle ? )
    Pankreatit kanalda dilatasyon göze çarpmaktadır
    Bilateral sürrenal glandlarda radyopatoloji saptanmaktadır.
    Bilateral böbreklerin boyut, paramkim kalınlığı, toplayıcı sistemleri normal olarak değerlendirildi

    Yanıtla
  64. Hocam ben 24 yaşında bekar bir bayanım adet düzensizliği nedeniyle doktara gittim mr sonucum yorumlaya bilir misiniz . TEKNİK: İnceleme TSE T2A sagital ve aksial, TSE T1A aksial, kontrastsız ve kontrastlı yağ baskılı GRE T1A aksial planda görüntüler ile gerçekleştirilmiştir. İnceleme sırasında intravenöz 20 cc’lik gadoliniumlu (DOTAREM) kontrast madde kullanılmıştır. RADYOLOJİK BULGULAR: Mesane normaldir. Uterus yaşla uyumlu görünüm özelliklerine sahiptir. Sol over boyutları yaklaşık 34×18 mm boyutta ölçülmüş olup büyüğü 8,5 mm boyutta ince çeperli çok sayıda kist izlenmiştir. Sağ over boyutları yaklaşık 46×38 mm ölçülmüş olup çepersel yerleşimli büyüğü 10 mm boyutta multipl kistler ve 35×28 mm boyutta postkontrast serilerde çepersel ılımlı kontrast tutulumu gösteren T1A hipointens, T2A hiperintens kist izlenmiştir. Pelvik serbest ya da loküle sıvı saptanmamıştır. Patolojik boyutlara ulaşan lenf nodu ayırt edilmemiştir.

    Yanıtla
  65. Merhabalar.
    -Batın kesitlerinde mide korpusu proksimalinde izlenen hipermetabolik görünüm ön planda enflamatuar değişiklik düşündürmekle birlikte endoskopik değerlendirme önerilir.

    -Pelvis kesitlerinde sol adneksiyal lojda, periferinde fokal hipermetabolik görünümün eşlik ettiği 26 mm çaplı hipodens lezyon( fizyolojik menstruel siklus ile uyumlu) ile sağ adneksiyal lojda ametabolik görünümde 26mm çaplı diğer hipodens lezyon dikkati çekmiştir.

    -Sol el palmar yüzeyde simetriğine oranla nonspesifik hipermetabolik görünüm izlenmiş olup hastanın kliniği ile birlikte değerlendirilmesi önerilir.

    Sonuçlarım tam olarak böyle hocam yardımcı olur musunuz?

    Yanıtla
  66. Merhaba Hocam;
    Toraks BT İncelemesinde, Karaciğerde büyüklüğü 76 mm çapında ölçülen birkaç adet hipodens kistik lezyon izlenmiştir. Denilmektedir, yorumlayabilirmisiniz. Şimdiden teşekkürler.

    Yanıtla
  67. Karaciğerde segment 5 lokasyonunda 8-9 mm. çapında hipodens yuvarlak şekilli lezyon tespit edildi. Şimdiden açıklamalarınız için teşekkür ederim.

    Yanıtla
  68. Hocam TORAKS MRG INCELEMESINDE;

    Karaciğer segment 2’de 12 mm ve segment 7’de 20mm boyutlu T1 W1 hipointens, T2 W1 hiperintens, hafif lobüle konturlu, solid gorunumlu iki adet lezyon mevcuttur.Karaciğer segment 7 ve 8’de büyüğü 4mm çaplı T1 W1 hipointens, T2 W1 belirgin hiperintens (kist?) İki adet sferik lezyon mevcuttur.

    -Hocam karaciğerimde kaç adet kist var?
    -Ayrica IV kontrastlı dinamik karaciger mr onerilmis, dinamik emarın IV kontrastlı olmasi hangi anlama gelmektedir

    -Yukarıdaki toraks mr raporunu yorumlarsaniz sevinirim

    Yanıtla
  69. Merhaba ben safra kesesi tasi icin emar cekildim tas disinda dalakta 14mm capinda hipoindens ve hiperintens lezyon görünümü mevcut olup sonografi ile korelasyonu onerilir yaziyo ama doktora gosteremedim daha

    Yanıtla
    • Merhabalar Sinem Hanım, öncelikle geçmiş olsun.
      Tek başına değerlendirildiğinde anlamlandırılamayan bir takım lezyonlar saptanmış. Bu lezyonların ne olduğu ile ilgili fikir edinilebilmesi için hekiminizin bunları muayene bilgileri ışığında tekrar değerlendirilmesi istenmiş. Dolayısıyla muayenenizi gerçekleştiren hekiminiz durumu değerlendirip önemli bir durum olup olmadığı hakkında kayda değer bilgiler verecektir.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla
  70. Duodenum 2.kıtası sağ lateral kesimi komşuluğunda duodenumla sınırları net ayırt edilemeyen 74x72x88 mm boyutunda santrali nekrotik,periferinden kontras tutulumu bulunan kitlesel lezyum izleniştir.Abdominal aorta distal kesiminde duvarında 9mm kalınlığa ulaşan kalsifiason icerinde trumbüs mecuttur.
    inen kolon vesigmoid kolon duvarında çok sayıda divertikül izlenmiştir.
    Kemik yapılar eklwem ilişkileri yaşla uyumludur…
    SAYIN DOKTORUM BU TOMOĞRAFİ SONUCU HASTALIĞIM NE BENİM…

    Yanıtla
  71. Karaciğer segment 4a da 3*2.1 -5HU belirsiz sınırlı hipodens lezyon bu nedir ne olabilir sık görülen bir durummu ilaçlı tomografi sırası bekliyorum ama endişelendim biraz

    Yanıtla
  72. Karaciger buyugu sag lob anterior segmentte 24 mm capinda olculebilen bir kac adet hipodens lezyon izlenmistir
    Kisthidatik tahlilim temuz cikmisti
    Simdiden tesekkur ederim

    Yanıtla
  73. Eşim disgerminom tedavisi gördü 2009 da bu yıl yapılan kontrollerde hipodrom lezyon düzgün sınırlı 2cm yazıyo.Eşim tıbbi onkolojide rutin kontrol lerinde çıktı.Önceki kontrollerinde bu yoktu Ne yapmamız lazım önemli mi tes ederim şimdiden

    Yanıtla
  74. Merhaba dr bey benim sorun mr çekildim ve clius ustlokalizyonunda intraosesoz yerleşim gösteren 8mm boyutunda t1 t2a sekanslarda hipoitens nodul görülmüştür eğer cvp yazarsanız çok sevinirim

    Yanıtla
  75. Karacigerde 22 mm bir hipodens lezyon ve midesinde bir lezyon görülmektedir bunun için ne yapmamız lazım

    Yanıtla
    • Karaciğer sol lobda yaklaşık 26mm ebatinda hipodens lezyon dikkati çekmektedir tehlikelimidir yorumlar misiniz teşekkürler.

      Yanıtla
    • Merbalar hocam ben 33 yasinda erkek bireyim. Benim sag kaburga alt kadranda agri var mideme kadar ilerleyen. Konsratli tomografi sonucumu degerlendirebilirmisiniz. Simdiden tesekürler.
      İnceleme: Kontrastlı Tüm Batın BT

      Bulgular:

      Karaciğer normal konum ve boyuttadır. Karaciğer sol lob medial segmentte 5mm boyutunda hipodens lezyon izlenmektedir(kist?).
      Mide antrum duvar kalınlığı minimal artmıştır.
      Safra kesesi normal lokalizasyonda ve büyüklükte izlenmiştir.
      İntra ve ekstrahepatik safra yollarına ait belirgin bir patoloji saptanmadı.
      Dalak normal konum ve boyuttadır. Parankim dansitesi tabiidir. Dalak anterior komşuluğunda 1cm boyutunda aksesuar dalak ile uyumlu nodüler lezyon izlenmektedir.
      Bilateral sürrenal glandlara ait belirgin bir patoloji dikkati çekmemiştir.
      Pankreas başı, gövdesi ve kuyruğuna ait belirgin bir patoloji dikkati çekmemiştir.
      Her iki böbrek normal lokalizasyon ve boyuttadır. Parankim kalınlıkları tabiidir. Bilateral böbrek toplayıcı sisteminde dilatasyon yada taş saptanmadı. Bilateral üreterde dilatasyon saptanmadı. Sağ böbrek üst polde 5mm boyutunda hipodens lezyon izlenmektedir(kortikal kist?).
      Rektrosigmoid kolon ve rektum tabiidir.
      Mesane konturları düzgün, dolumu homojendir.
      İnternal genital organlar yaş ile uyumlu görünümdedir.
      İntrapelvik loküle veya serbest sıvı koleksiyonu saptanmadı.
      Akut APP ile uyumlu olabilecek görünüm izlenmedi.
      İnceleme dahili kemik yapılarda belirgin acil patoloji izlenmemektedir.

      Yanıtla
  76. MRG Tetkikimde , Karaciğer 5 ve 8.segmentte en büyüğü 10 mm çaplı 2 adet T1 de hipo,T2 de hiperintens postkontrast serilerde kontrastlanma gösteren 2 adet nodüler lezyon izlenmektedir.deniyor ne dersiniz hangi uzmana görünmem gerekir. Şimdiden teşekkür ederim.

    Yanıtla
    • Merhabalar Zafer Bey, öncelikle geçmiş olsun.
      Tek başına değerlendirildiğinde anlamlandırılamayan bir takım lezyonlar saptanmış. Bu lezyonların ne olduğu ile ilgili fikir edinilebilmesi için hekiminizin bunları muayene bilgileri ışığında tekrar değerlendirilmesi istenmiş. Dolayısıyla muayenenizi gerçekleştiren hekiminiz durumu değerlendirip önemli bir durum olup olmadığı hakkında kayda değer bilgiler verecektir. Ayrıca bu tetkik sonuçlarınız için hepatoloji bölümü ya da gastroenteroloji bölümlerine gidebilirsiniz.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla

Yorum yapın