Heterojen Nedir?

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Heterojen, çöktürel anlamında kullanılır.Tıpta sık olarak kullanılan terimlerden biridir. 

heterojen-nedir
                                                  Şekildeki yapıların her biri heterojen görünümdedir.

Başka bir deyişle aynı olmayan veya birbirine yakın olmayan değerlerin bir arada olduğu yapıya verilen addır.

heterojen-ne-demektir
                                             Yine homojen ve heterojen ayrımını iyi anlatan bir görsel.

Homojen kelimesinin zıt anlamlısı olarakta kullanıldığı bilinmektedir.

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

“Heterojen Nedir?” üzerine 4 yorum

  1. Hocam iyi günler.
    -Karaciğerimde 2006 yılından beri kist hidatik hastalığı var. Bir açık ameliyat ve iki girişimsel işlem yapıldı. Altı aylık sürelerle kontrol yaptırmaktayım.
    -Son ultrason kontrolünde; Segment 7 düzeyinde subkapsüler yerleşimli 26 mm. çaplı heterojen hiperokojen alan izlendi (who tip 5 kist hidatik) değerlendirilmesi oldu. (Altı ay önce farklı bir radyoloji uzmanının yaptığı ultrason kontrol de; parankim eko paterni homojendir. Karaciğer sağ lob segment 7’de 35×35 mm.lik sınırları belirsiz, milimetrik kalsifikasyonlar içeren ekojen alan izlendi, sonucu oluşmuştur.)
    -İHA test sonucu ise titrede 1/2560 pozitif. (Altı ay önce farklı bir hastane de yapılan test sonucu titrede 1/1280 pozitif).
    -Son kontroldeki doktorumuzun değerlendirmesi; kistin ölmüş olduğu, İHA testinin ise kandaki mikroplardan kaynakladığı ve bir yıl sonra kontrol önerisi şeklinde olmuştur.
    -İHA test sonucunun yüksek oranda pozitif vermesi ile ilgili endişelendiğim için biraz araştırma yapmak istedim. Cerrahi müdahalelerden sonra uzun süre yalancı pozitiflik verebileceği bilgisini ve ultrasyon değerlendirmesindeki doğruluğun etkin olduğu bilgisini edindim . Ancak bu edindiğim bilgiler doğrumudur ve aklıma gelen şu soruları cevaplayabilir misiniz?
    -Pozitif olasılığının doğru olma durumu söz konusu olabilir mi?
    -Söz konusu olursa şu an için ciddi bir problem oluşturur mu?
    -İHA testindeki titrede 1/2560 pozitif durumu sadece kistin canlı olduğu mu gösteriyor? Ayrıca farklı durumlar ifade ediyor mu?
    -Pozitif durum olasılığında, kistin büyüme evrelerini (altı aylık kontrollerde ki gelişmelere göre ) ve oluşturabileceği diğer şikayetleri mi takip etmeliyim?

    Yanıtla
  2. Uterus sola deviye olup endometrial kavite heterojen izlenmiştir. Ne anlama geliyor lütfen cevaplarmisiniz …

    Yanıtla
    • Merhabalar Esra Hanım, öncelikle geçmiş olsun.
      Hastanın rahmi sola doğru eğrilmiş ve her yeri homojen olarak görülmemiş. Bu rapor sonucunun hastanın şikayetleriyle beraber değerlendirilmesi gerekmektedir. Bunun için lütfen sonucu muayeneyi yapan doktorunuza götürünüz.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla
  3. nooolur gercekten en azindan bana bu konuda bir bilgi verin noolur sonuc vertebra korpus kemik iligi sinyali heterojendir. Ventral subarak noit mesafeye baski yapan anuler tasma izlendi diyo kemik iligi ile ilgili bir arastirma yapilir dedi doktor lutfen bunun icin bni aydinlatirmisiniz onemli birsey mi kemik iligi ile ilgili olan yazi

    Yanıtla

Yorum yapın