Hemogram Değerleri Kaç Olmalıdır?

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Kan Tahlilinde Hemoglobin Nedir?

Hemogram, tam kan sayım testi ve CBC olarak bilinen kan testine denir. Kan hücreleri hakkında sayı bilgilerini verdiği gibi boyutları hakkında da bilgi verir. Doktorların en sık başvurdukları kan tahlilidir. Kolay yapılmasının yanı sıra hızlı bir şekilde sonuçlar alınabilmektedir. Hemogram kan tahlili ile birçok farklı değer tespit edilebilmektedir. Hemogram değerleri kaç olmalıdır konusunda bu değerleri tek tek incelemek gerekir.

hemogram normal degerleri
Hemogram normal değerleri kaç olmalıdır ile ilişkili görsel.

Test sonuçları yorumlanırken de bazı noktalara dikkat edilmelidir. Öncelikle Hemogram kan testi sonuçları genel olarak tek başına kesin bir tanı ifade etmeyebilmektedir. Diğer çeşitli testleri destekleyici nitelikte başvurulmaktadır. Bu nedenle değerlerinizi gördükten sonra eğer düşüklük veya yükseklik varsa paniğe kapılmadan uzman doktor görüşü alınmalıdır. Bu konuda gerekli teşhisi doktor yapacaktır.

Diğer yandan Hemogram kan testi farklı birçok cihazda yapılabilmektedir. Hemogram test sonuçlarının normal referans aralıkları ise cihazlar arasında farklılık gösterebilmektedir. Genel olarak elde edilen testlerde referans değer aralıkları ve sonuç değeri verilmektedir. Sizlere vereceğimiz değerler genel olarak referans alınan değerlerdir. Hemogram değerlerinin düşüklüğü veya yüksek olması ile ilgili aşağıdaki değerlere bakarak bilgilenebilirsiniz.

Hemogram RBC Değerleri Kaç Olmalı?

Vücudumuza oksijen ve karbondioksit taşımalarını kırmızı kan hücreleri sağlar. Hemogram değerlerinin düşük olması durumlarında demir eksikliği veya anemiye yorulabilir. Yüksek olduğu durumlarda ise astım, akciğer hastalıkları, böbrek hastalıkları ve bronşitten şüphelenebilir. RBC normal değer aralığı ise 3,2 ile 6 arasındadır.

Hemogram WBC Değerleri Kaç Olmalı?

Vücudumuzda oluşan enfeksiyonlara karşı savaşı beyaz kan hücreleri verir. WBC değeri ise beyaz kan hücrelerinin seviyesini gösterir. WBC yani beyaz kan hücrelerindeki artış vücudun çeşitli enfeksiyonlara karşı savaştığını gösterebilir. Normal değerlerinden yüksek veya düşük olduğu durumlarda enfeksiyonlardan veya kanser gibi ileri derece hastalıklardan şüphelenilebilir. Bağışıklık sistemi ile ilgili sorunlarda da bu değere başvurulabilir. Normal değer aralıkları ise 3 ile 12 arasındadır.

Hemogram HGB Değerleri Kaç Olmalı?

Protein molekülü olan hemoglobin, akciğer hücrelerine oksijen taşır ve dokulardan akciğere karbondioksit taşır. HGB yapısındaki anormallikler ise kırmızı kan hücrelerinin yapısını bozabilmektedir. Normal değer aralıkları ise 10 ile 18 arasındadır.

Hemogram HCT Değerleri Kaç Olmalı?

Kanda bulunan kırımızı kan hücrelerinin oranını gösteren HCT değeri, kan kayıplarının kontrolünde ve kemik iliği gibi hastalıklarda ölçülür. Vitamin eksikliklerinde de normal değerlerin dışına çıkar. Normal değerleri ise 30 ile 55 arasındadır.

Hemogram MCV Değerleri Kaç Olmalı?

MCV değeri kırmızı kan hücrelerinin boyutları hakkında bilgi verir. Değerin yüksek olması kırmızı kan hücrelerinin normalden büyük, düşük olması ise normalden küçük olduğunu gösterir. Yüksek olması B12 vitamini eksikliği, düşük olması ise demir eksikliğini gösterebilir. Normal değerleri ise 78 ile 105 arasındadır.

Hemogram MCH Değerleri Kaç Olmalı?

Kırmızı kan hücrelerinin akciğerden oksijen taşıması için hücrelerde hemoglobin bulunur ve hemoglobin hesaplaması MCH değeri ile gerçekleştirilir. MCH değerinin yükse olması kansızlığa, B12 eksikliğine yorulurken, düşüklüğü ise demir eksikliğine ve çeşitli kronik hastalıklara yorulabilir. Normal değerleri ise 25 ile 33 arasındadır.

Hemogram MCHC Değerleri Kaç Olmalı?

MCHC değerinin yüksek olması kusma, siferositoz durumlarını ve ishali gösterebilir. Kronik hastalıkların oluşmasında ise değer düşebilmektedir. Normal değerleri ise 30 ile 36 arasındadır.

Hemogram Diğer Değerleri

Yukarıda açıklamalarını yaptığımız değerlerin yanı sıra Hemogram testinde farklı değerlere de bakılarak gerekli teşhisler yapılabilmektedir. Hemogram değerleri kaç olmalı konusunda diğer verilerin normal aralığı ise aşağıdaki gibidir;

NE 35 – 80

HGB  10 – 18

LYM 15 – 50

RDW 9 – 18

PLT 150 – 500

MPV 0 – 15 değer aralığı şeklindedir.


Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Sağlık Profesyoneli

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

Yorum yapın