Hemoglobin Elektroforezi Nedir? Nasıl Yorumlanır?

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Hemoglobin Elektroforezi Nedir?

Hemoglobin Elektroforezi, kişinin hemoglobin yapısı hakkında bilgi sahibi olunması için yapılan bir testtir. Hemoglobin bir proteindir ve vücutta belirli seviyelerde bulunması gerekir. Normal değerlerinin dışına çıkması çeşitli hastalıklara işaret edebilmektedir. Bu nedenle yapılan bu test ile hemoglobin proteinin değerler ölçülür. Bu test en çok Akdeniz kansızlığı hastalığının teşhisi için kullanılmaktadır.

hemoglobin elektroforezi nedir
Hemoglobin elektroforezi ile ilişkili görsel.

Akdeniz kansızlığı hastalığı taşıyıcısının alyuvarlarının çapları küçüktür. Yapılan testte MCV değerinin düşük olması bu nedenledir. Diğer yandan bazı nedenlerle Hemogram testi yaptırmış ve MCV değeri düşük kişiler Hemoglobin Elektroforezi testini de yaptırması gerekir. Hemoglobin A2 değerinin yüksek çıkması Akdeniz kansızlığının olduğu anlamına gelmektedir. Test sonuçları uzman doktor tarafından yorumlanması gerekir.

Hemoglobin Elektroforezi Normal Değerleri

Vücudumuzda bulunan her yapının belirli bir düzeyde bulunması gerekir. Normal düzeylerin altına inmeleri veya üzerine çıkmaları çeşitli hastalıklar nedeni ile gerçekleştiği için bu tarz veriler kişide bulunan hastalıkları göstermektedir. Hemoglobin Elektroforezi normal değerleri ise 3 farklı şekilde analiz edilmelidir. Yapılan test sonrasında HbA, HbA2 ve Hbf değerleri elde edilir. Her değerin kendine göre bir normal değer aralığı bulunmaktadır.

HbA değerinin normal değerleri %95 ile 98 arasında olması gerekmektedir. HbA2 değerinin normal değerleri ise %2 ile 3 arasında olması gerekmektedir. HbF değerinin normal değerleri ise %2’nin altında olması gerekmektedir. Bu değerlerin dışında geçekleşen her değer araştırılmalı ve gerekli tetkikler doktor tarafından yapılmalıdır.

Hemoglobin Elektroforezi Nasıl Yapılır?

Hemoglobin Elektroforezi bir kan tahlili testidir. İnceleme yapılacak kişiden alınan bir miktar kan incelenerek sonuçlar belirlenir. Kan verecek kişinin ise aç veya tok olması kan sonuçlarını etkilemektedir. Laboratuvarda ise alınan kan üzerinden HbA, HbA2 ve Hbf değerleri ayrı ayrı incelenir. Hemoglobin Elektroforezi nasıl yapılır konusunda yapılacak test çok sıkmasına karşı analizi yapacak olan kişinin birçok noktaya dikkat ederek sonuçları belirlemesi gerekir.

Öncelikle hemoglobin yapıları incelenmelidir. Hemoglobin yapılarında anormal bir durumun olup olmadığı araştırılır. Burada tespit edilen sorunlar için ileri seviye araştırmaların yapılması da gerekebilir. Hemoglobin zinciri yapısında gerçekleştirilen bu analizler ile araştırmalar en doğru bir şekilde yapılmaya yetkililer tarafından çalışılır.

Hemoglobin Elektroforezi Testi Kaç Günde Çıkar?

Hemoglobin Elektroforezi testi kaç günde çıkar sorusunun cevabı değişiklik gösterir. Her kan tahlili belirli bir araştırma sonucunda yorumlanmaktadır. Burada hastanenin olanakları oldukça önemlidir. Büyük  hastanelerde yapılan Hemoglobin Elektroforezi testi genel olarak öğleden önce verildiğinde gün içerisinde sonuçlanabilmektedir. Bu hastanelerin kendi laboratuvarları olduğu için gün içerisinde testin sonuçlanması mümkündür.

Bazı durumlarda ise hastaneler kan örneklerini farklı laboratuvarlara iletmekte ve onların aldıkları sonuçları beklemektedir. Bu gibi durumlarda ise test sonuçları bir sonraki güne sarkabilmektedir. Ayrıca özellikle sağlık ocakları belirli günlerde kan örnekleri almakta ve belirli günlerde test sonuçlarını açıklamaktadır. Genle olarak 1 gün içerisinde sonuçlanabilen bu kan tahlili testi yaptırdığınız kurumun imkanlarına göre süreler uzayabilmektedir.

Hemoglobin Elektroforezi Neden İstenir?

Hemoglobin Elektroforezi neden istenir sorusuna cevap olarak bazı hastalıkların teşhisi için istenmektedir. Bazı durumlarda ise yapılan Hemogram testleri sonucunda MCV değerinde oluşan normal dışı sonuçlar sonrasında Hemoglobin Elektroforezi yapılarak hastalığın kesinlik kazanması için araştırma yapılır. Hemoglobin Elektroforezi testi Akdeniz anemisi yani Talasemi hastalığının teşhisi için uygulanan bir testtir.

Akdeniz anemisinin yanı sıra Hemoglobin Elektroforezi testi ayrıca Orak hücre anemi hastalığının tespitinde ve taşıyıcı olup olmadığı testinin yapılmasında tercih edilir. Hemolitik aneminin bazı durumlarda nedeni bilinmemektedir. Nedeni bilinmemesi durumlarında da anemi hakkında bilgi sahibi olunması gerektiği durumlarda da Hemoglobin Elektroforezi testi yapılmaktadır. Ayrıca Hemoglobin formlarının belirlenmesinde HPLC ve HE yöntemleri kullanılmaktadır.

Hemoglobin Elektroforezi Nerede Yapılır?

Hemoglobin Elektroforezi testi en çok Akdeniz anemisi teşhisi için istenmektedir. Ayrıca evlenmek isteyen kişilerin zorunlu olarak Hemoglobin Elektroforezi testi yaptırması gerekir. Hemoglobin Elektroforezi testini yaptırmak isteyenler ise sağlık ocakları ve hastaneleri tercih edebilirler. Her iki çiftten kan örnekleri alınır ve test sonuçlarının çıkacağı zaman uzman tarafından belirlenir.

Sağlık ocaklarında yapılabileceği gibi hastanelerde de yapılabilmektedir. Evlilik için genel olarak sağlık ocakları tercih edilmektedir. Ancak çeşitli tetkiklerin yapılması üzerine doktorların Hemoglobin Elektroforezi sonuçlarını görmek istediği durumlarda ise hastanelerde kan testi yapılabilmektedir. Hem devlet hastaneleri hem de özel laboratuvarlarda kan tahlili yapılabilmektedir. Elde edilen sonuçlara göre uzman doktorlar gerekli işlemleri yaparak tedavi işlemlerini başlatmaktadır.

Hemoglobin Elektroforezi Testi Sonuçları Nasıl Yorumlanır?

Hemoglobin Elektroforezi testi sonuçları nasıl yorumlanır konusunda uzman görüşlerine başvurulması önemlidir. Hemoglobin F değerinde yükselme ve Hemoglobin A değerinde önemli bir düşüşün görülmesi Talaseminin arttığı anlamına gelmektedir. Hbs değerinin orta derecede anormallik görüldüğünde orak hücre taşıyıcılığından sadece şüphelenebilir. Bu değer eğer aşırı yüksekliğe ulaşmışsa o zaman orak hücre taşıyıcılığı teşhis konulabilir.

HbE değerinin yüksek olması Hemoglobin E hastalığının olduğu anlamına gelir. HbC düşük ve yüksek olması da Hemoglobin C hastalığına işarettir. Ayrıca farklı değerlerin anormallik görülmesi durumlarında da orak hücre hastalığının görüldüğü anlamına gelebilmektedir. Bu konuda alınan test sonuçlarının en iyi şekilde yorumlanması için uzman bir doktor görüşü alınması gerekir.

Talasemide Hemoglobin Elektroforezi

Talasemi bir kan hastalığıdır. Bu kan hastalığı anne ve babadan çocuğa geçebilmektedir. Bu nedenle evlilik öncesinde zorunlu olarak bu test yapılmakta ve anne veya babada bu hastalığın olup olmadığı incelenmektedir. Talasemi hemoblobin elektroforezi testi ile ortaya çıkmaktadır. Kişilerden alınan belirli miktardaki örnek kanın incelenmesi ile çeşitli değerler incelenmekte ve daha sonrasında test sonuçlarına göre yorumlama yapılmaktadır.

Akdeniz Anemisinde Hemoglobin Elektroforezi

Akdeniz anemisinde Hemoglobin Elektroforezi testi yapılarak kişinin hastalığa sahip olup olmadığı ve taşıyıcı olup olmadığı tespit edilmektedir. Diğer taraftan hastalık için birçok bilginin sağlanması içinde test gerçekleştirilmektedir. Özellikle yapılan tedavilerde tedavinin kişi üzerindeki etsinin gözlemlenmesi içinde test yapılmaktadır. Günümüzde Hemoglobin Elektroforezi testi en çok Akdeniz anemisinin tespiti için tercih edilmektedir.


Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Sağlık Profesyoneli

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

“Hemoglobin Elektroforezi Nedir? Nasıl Yorumlanır?” üzerine bir yorum

  1. Hb A (95.9)
    Hb A2 (2.9)
    Hb F (1.2)
    Sonuçlarım böyle çıkmıştır erkekte sizce nasıl? Sağlık ocağı doktorum çocuk öncesi genetik danışman önerilir yazısı yazdı.

    Yanıtla

Yorum yapın