Hematoloji Nedir?
Hematoloji, kanbilim anlamında kullanılır. Tıpta sık olarak kullanılan terimlerden biridir. İnsan vücudundaki yaşamsal sıvı olarak tanımlanan kan vücuta oksijen görevini sağlar. Bütün besin maddelerini, hormonların işlevlerini,dokuları,antikorları taşır.
Vücutta istenmeyen karbondioksit ve atıkları uzaklaştırarak vücudun sistemli bir şekilde çalışmasına ,hayat kazanmasına yardımcı olur. Kan olmasa oksijen sağlanamaz. Kan yaşamsal bir sıvı olduğundan kişinin nefes almasını,oksijen almasını bütün organların zamanlı bir şekilde çalışmasını sağlar. Bu yüzden kan olmasa yaşamda söz konusu olmazdı.
Plazma adını taşıyan bu sıvı şekilli elementler ile meydana gelmektedir. Plazma suda çözünen,proteinleri parçalayan maddeler içerir. Üstelik bu plazma kanın neredeyse %54’üne sahiptir.Kan iki ana grupa ayrılır. kırmızı kan hücreleri ve beyaz kan hücreleridir. Dolaşımı sağlayan kan kalp ve damarların içinde yer alır. Bu sayede kalp ve damarlar ile bir köprü oluşturan dolaşımı yani kardiovasküler sistem oluşturur. Kan vücudun ana merkezidir. Kısacası kan kalp ve damarlardan oluşarak dolaşım sistemi içinde yer alır.
Bu dolaşımın etrafında yer alan 3 çeşit önemli damar bulunur. Bunlar; başta kalp olmak üzere atardamar,kılcal damar ve toplar damardır. Kalp sistemin kan dolaşımı üzerindeki etkisi oldukça büyüktür.
Kalp pompa görevini ele alır ve daha sonra uyguladığı pompa ile bütün dokulara taşınmasına destek olur. Böylece kalp görevini kan üzerinde tamamlamış olur ve diğer dokularında sağlıklı işlevler almasına olanak tanır. Artık kan sürekli üretim yapar,yenilenir. Tıpta kanın üretilmesine ” hematopoesis ” denir. Kan vücudun bütün işlevini sağlayan en önemli yaşamsal sıvıdır.