HBV DNA Testi Nedir? Ne Zaman ve Kimlere Uygulanır?

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

HBV DNA Testi Nedir?

HBV DNA testi çok önemli olan bir hastalığın teşhisinde kullanılan bir testtir. Bu hastalık Hepatit B’dir. Test hastalığın teşhisinde tercih edildiği gibi tedavi sürecinin seyrinin incelenmesinde de düzenli olarak kullanılmaktadır. Bir virüs olan Hepatit, tespit edildiği andan itibaren hızlı bir şekilde tedavi görülmesi gerekir. Ciddi sonuçların doğmasına neden olan bu hastalık için testler ise kan tahlilleri ile yapılmaktadır.

hbs ag nedir
Hbs ag nedir ile iişkili görsel.

Dünya üzerinde ortalama olarak bir milyon kişi bu hastalık nedeni ile ölmektedir. Halk arasında sarılık olarak da bilinen bu virüs ülkemizde ise üç buçuk milyon kişide görülmüş ve tedavi edilmiştir. HBV DNA virüsü karaciğerde yağlanmaya neden olmaktadır. Karaciğerde oluşan yağlanma nedeni ile de ciddi sonuçlar ortaya çıkmaktadır.

HBV DNA Testi Ne Zaman Uygulanır?

Hepatit hastalığı bazı durumlarda belirtiyi vermez veya çok düşük seviyelerde gösterir. Virüsün erken dönemlerinde antikor seviyeleri  düşük olmakla beraber bu durum serolojik testlerin yetersiz kalmasına neden olmaktadır. Bu nedenle doğru teşhis yapılması için HBV DNA testi yapılır. Ayrıca annenin doğumdan sonra gerekli testlerin yapılması gerekir.

Hepatit B’nin tespiti için öncelikle Elisa testi yapılır. Elisa testindeki değerlerden biri olan HBS Ag değerinin pozitif çıkması Hepatit B’nin var olduğu veya kişinin daha önceden Hepatit B geçirdiğinden dolayı bağışıklığının olduğu anlamına gelir. Pozitif sonucun doğrulanması içinse HBV DNA testi yapılır. Eğer HBV DNA testinde değer negatif çıkarsa Elisa testinin sonucu da negatif olarak görülür. Eğer HBV DNA testi de pozitif çıkarsa bu durumda Hepatit B bulgusu doğrulanır ve tedavi başlatılır.

HBV DNA Testi Kimlere Yapılmalı?

HBV DNA testi birçok duruma karşı yapılmaktadır. Elisa testinde HBS Ag değerinin pozitif çıkması ile doğrulama olarak yapılır. HBS Ag değerinin pozitif olan kişiler ile cinsel ilişkiye giren kişilere test uygulanır. HBS Ag değeri pozitif olan kişiler ile aynı ortamda yaşayan kişilere uygulanır.

Hapishanede yaşayan kişilere düzenli olarak uygulanır. Hamile olan bayanlara ve diyaliz tedavisi gören kişilere, birden çok kişi ile cinsel ilişkiye girenlere, HIV ve HCV virüsünün bulaştığı kişilere, kan veya kan ürünleri ile ilgili çalışmalar yapan meslek sahiplerine, ALT ve AST değerlerinin kronik olarak yüksek olan kişilere, yüksek endemisiteyetin görüldüğü yerlerde doğan insanlara ve evlat edinilen kişilere test uygulanır. Bu nedenlerin yanı sıra İntravenöz ilacını sürekli olarak kullanan kişilere düzenli olarak HBV DNA testi uygulanarak seviye takip edilir.

HBV DNA Hastalığının İlerlemesine Neden Olan Etkenler Nelerdir?

Hastalığın görülmesi sonrasında gerekli tedaviler başlatılmaktadır. Ancak bazı etkenler hastalığın sürekli olarak ilerlemesine neden olabilmektedir. Bu nedenlerin başında kişinin yaşı gelmektedir. Yaşça büyük olan kişilerin vücutlarının direnci düşük olduğu için hastalığa karşı ilaç kullansalar dahi ilerlemeyi durduramayabilirler. Bu durumda hastalığı ileri safhalara ilerlemesinin engellenmemesine neden olabilir.

HBV DNA virüsünün görülmesinin yanı sıra hastada farklı hastalıklar da varsa ilerleme engellenemeyebilir. Bu hastalıkların başın siroz hastalığı ve diyabet gelmektedir. Bu hastalıkların görülmesinin yanı sıra HBV DNA virüsünün bulunması hastanın hastalığa karşı direncini düşürmektedir.

Bu sebeplerin yanı sıra kişinin tedavi sürse dahi sigara alkol kullanımına devam etmesi, aflatoksin ve çeşitli virüslerin aynı anda görülmesi hastalığın ilerlemesine neden olan sebepler arasındadır.

HBV DNA Testi Negatif Ne Anlama Gelmektedir?

Çeşitli nedenlerden dolayı yapılan HBV DNA testi negatif gelmesinin ne anlama geldiği merak edilmekte. Eğer testiniz negatif olarak gelmişse Hepatit B virüsünün olmadığı anlamına gelmektedir.

HBV DNA Testi Pozitif Ne Anlama Gelmektedir?

Yapılan HBV DNA testi pozitif çıkması durumunda ise kişide Hepatit B virüsünün olduğu tespit edilir. HBV DNA testi kesin tanı veren bir testtir. Elisa testi ile ortaya çıkan HBS Ag değerinin pozitif çıkması ile doğrulama HBV DNA testi ile yapılır.

Hepatit B Tedavisi Nasıl Yapılır?

HBV DNA değerinin pozitif çıkması durumunda hastalığın hangi seviyede olduğu da önemi bir detaydır. Eğer ileri seviyelerde ise gerekli tedaviler yapılır ve düzenli aşılar ile sonuçların negatif çıkmasına kadar tedavi devam eder. Çok düşük seviyelerde görülen hastalıklara ise tedavi edilmediği gibi temizliğe önem vermesi önemlidir. HBV virüsü kuru ortamda da on güne kadar varlığını sürdürebildiği için insanların özellikle topluma açık mekanlarda hijyene özen göstermesi önemlidir. Karaciğer Sirozu hakkında bilgi almak için lütfen tıklayın.


Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Sağlık Profesyoneli

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

“HBV DNA Testi Nedir? Ne Zaman ve Kimlere Uygulanır?” üzerine bir yorum

  1. Merhaba benim hcv tahlil sonucum
    Referans aralıği

    0-08
    Değer
    0.050
    TEST SONUCU POZİTİF Mİ NEGATİF MIDIR??

    Yanıtla

Yorum yapın