Hazımsızlık için Hangi Doktora Gidilir?

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Hazımsızlık için hangi doktora gidilir konusuna geçmeden önce kısaca birkaç bilgi verelim. Hazımsızlık olarak da bilinen Dispepsi rahatsızlığı, sinirim sistemi ile alakalı kronik bir rahatsızlık olabileceği gibi sağlıksız ya da düzensiz beslenme ya da yaşam tarzı ile bağlantılı dönemsel bir rahatsızlık olarak ta kabul edilebilir.

hazimsizlik icin hangi doktora gidilir
Hazımsızlık için hangi doktora gidilir sorusu mide sorunu yaşayan bireyler tarafından sıkça aratılmaktadır.

Mide kanseri gibi önemli hastalıklarda da sıkça rastlanan hazımsızlık sorunu çok farklı nedenlerden ortaya çıkabilir. Rahatsızlığın ortaya çıkmasında aktif rol oynayan hastalık türleri olduğu gibi söz konusu rahatsızlığı tetikleyen nedenler de oldukça farklılık gösterebilmektedir.

Hazımsızlık için gastroenteroloji bölümüne gidilir.

Maddeler hâlinde sıralayacağımız hazımsızlık sorununa yetişkinlerde olduğu kadar gelişme çağındaki ergenlerde hatta bebeklerde de rastlamak mümkündür. Hazımsızlık sorununa neden olan hastalıkların türleri ve şiddetlerine bağlı olarak Gastroenteroloji bölümü dışında Dahiliye bölümü de ilgili şikâyetleriniz için başvurabileceğiniz bir bölümdür. Hemen gastroenteroloji hangi hastalıklara bakar başlıklı yazımıza geçmek için tıklayınız.

Hazımsızlık Belirtileri Nelerdir?

Hazımsızlık sorununu ortaya çıkaran sebepler ve neden olan hastalıkları sıralamadan evvel rahatsızlığın doğası itibariyle kesinleşen bulgular hakkında birkaç not bırakalım. Hazımsızlık sorununda en sık ortaya çıkan şikâyetler:

  • Sağlıksız bir tokluk hissi. (Beraberinde neden olduğu mide ve barsak sorunları)
  • Tüketilen gıdaları hazmedemeyen midedeki tokluk nedeniyle ortaya çıkan yanma hissi.
  • Sürekli geğirme ve gaz çıkarma isteği.
  • Ağızda oluşan acımsı bir tatsızlık.
  • Yorgunluk ya da halsizlik.
  • Sürekli olarak bulantı ve kusma isteği.
  • İştahsızlık

Hazımsızlık Nedenleri Hangileridir?

Ortaya çıkan belirtilerin ardından hazımsızlığa neden olan sebepleri inceleyelim:

  • Yaşam tarzına bağlı olan stres yükü.
  • Çeşitli rahatsızlıklara bağlı olarak kullanılan ilaçlar. (Antibiyotik, aspirin ya da doğum kontrol ve tiroid ilaçları sıklıkla hazımsızlığa neden olmaktadır.)
  • Sigara ve alkol tüketimi.
  • Hareketsiz bir yaşam tarzı.
  • Tercih edilen dar kıyafetler.

Hazımsızlık rahatsızlığına neden olabilecek bazı hastalıkları aşağıda liste şeklinde veriyoruz:

  1. Çölyak hastalığı
  2. Kabızlık
  3. Safra taşı
  4. Safra kesesi
  5. Pankreas hastalıkları
  6. Huzursuz barsak sendromu
  7. Yemek borusunda ortaya çıkan reflü rahatsızlığı
  8. Mide rahatsızlıkları (Gastrit ve reflü başta olmak üzere her türlü mide hastalıkları)
  9. Midede yaşanan hazım sorunları
  10. Genel itibariyle sinirim sisteminde yaşanan ve hazmı geciktiren hastalıklar
  11. Mide kanseri
  12. Tiroid hastalıkları

Hazımsızlık için hangi doktora gidilir konusunu bitirmiş bulunuyoruz. Bu konuyla ilgili olarak merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Sağlık Profesyoneli

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

Yorum yapın