Halsizlik için Hangi Doktora Gidilir?

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Halsizlik için hangi doktora gidilir konusuna geçmeden önce kısaca bilgi verelim. Genellikle mevsimsel enfeksiyonlara bağlı olarak ortaya çıkan halsizlik, kronik bazı durumlarda da gözlemlenmektedir. Grip ve soğuk algınlığı gibi mevsim hastalıklarına bağlı olarak ortaya çıkan ve hastalık bulgusu olarak tanımlanan halsizlik, başlı başlına kronik bir hastalık olarak da kabul edilmektedir.

Genellikle hastanın rahatsızlığına bağlı olarak ortaya çıkan bu durum, hastalığı tetikleyen önemli etkenler arasında yer almaktadır. Fakat bu durum bazı hastalarda bağışıklık sisteminde meydana gelen fonksiyon kaybı nedeniyle de ortaya çıkabilmektedir. Dolayısıyla halsizlik bu gibi durumlarda daha önemli bir hastalığın da işareti olabiliyor. Tabii bu durum yalnızca fiziksel bulgularla sınırlı değildir. Bazı vakalarda zihinsel aktiviteler nedeniyle hastanın yorgunluk, aşırı uyuşukluk gibi belirtiler gösterdiği de saptanmıştır.

halsizlik ve yorgunluk hangi bolum bakar
Halsizlik için hangi doktora gidilir sorusu insanlar tarafından sıkça araştırılır.

Belirli bir hastalığa bağlı olmakla birlikte yaşam kalitesi, bir başka hastalık nedeniyle kullanılan ilaçlar, psikolojik rahatsızlık nedeniyle kullanılan anti depresan ilaçlar ya da uyku bozukluğu nedeniyle kullanılan ilaçlar da halsizliğin ortaya çıkmasında önemli rol oynar.

Halsizlik için Gidilecek Bölüm:

Dahiliye bölümüdür.

Sonrasında gerekli olması halinde kardiyoloji, enfeksiyon hastalıkları ve diğer uzmanlık alanlarına sevk sağlanabilir ancak hastanın muayenesini yapmadan yönlendirme yapılabilecek en doğru bölüm iç hastalıkları bölümüdür.

Halsizlik Neden olur?

Mevcut hastalığınızdan kaynaklı olan ya da mevsimsel dış etkenlere bağlı olarak ortaya çıkan halsizlik durumlarında başvurmanız gereken bölüm duruma göre dahiliye, enfeksiyon hastalıkları bölümüdür. Bu noktada enfeksiyon hastalıkları bölümü hangi hastalıklara bakar başlıklı yazımızı okumanızı öneriyoruz. Dış etkenlerden ayrı olarak yaşam ve beslenme alışkanlıklarına bağlı olarak da belirtiler gösteren halsizliğin saptandığı bazı hastalıkları ve durumları listeleyelim.

  1. Psikolojik Rahatsızlıklar : Psikiyatri tedavisi gören çoğu hasta kullandığı ilaçlar nedeniyle gün aşırı uykusuzluk, yorgunluk ve halsizlik gibi şikâyetlerde bulunabilir. Bu durum yalnızca kullanılan ilaçlara değil, hastanın psikolojik rahatsızlığına bağlı olarak da tetiklenebilir.
  2. Diyabet : Hastanın metabolizmasındaki denge kaybı nedeniyle ortaya çıkan ve diyabet hastalarının şikâyetleri arasında en sık yer alan durumdur halsizlik.
  3. Karaciğer ve Böbrek Hastalığı : Yine vücut sitemine bağlı olarak organ fonksiyon kayıplarında sıkça rastlanmaktadır.
  4. Kansızlık : Vücudun yeter miktarda kan üretmemesi durumunda ortaya çıkan ve en belirgin bulgulardan biri olan halsizlik, kansızlık olarak bilinen anemi hastalığında sıkça görülmektedir.
  5. Kalp Hastalıkları : Kalp kapak hastalığı, kalp yetmezliği, kalp ritim bozukluğu gibi pek çok kalp hastalıklarında hasta gün aşırı kendisini yorgun ve halsiz hissedebilmektedir. Kullanılan ilaçların da bu gibi rahatsızlıklar da etkisi oldukça fazladır.

Halsizlik için hangi doktora gidilir başlıklı yazımızı bitirmiş bulunuyoruz.Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Sağlık Profesyoneli

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

“Halsizlik için Hangi Doktora Gidilir?” üzerine bir yorum

  1. merhaba sabah kalkınca cok fazla yorgun oluyorum bu gun ıcerısındede böyle devam edıyor daha once böyle degıldım yaklaşık ucdort aydır boyleyım bılmıyorum hangı doktora gıdecem yardımcı olurmusunuz

    Yanıtla

Yorum yapın