Hakem Hastane Raporu: Sağlık Raporlarına İtiraz Süreci

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Hakem Hastane Raporu Nedir?

Günümüzde hemen her sektör içinde faaliyet göstermekte olan vatandaşların, çeşitli sebeplere dayalı olarak almak zorunda kaldıkları sağlık raporları; altında usulsüzlük olması ya da usulsüzlük olma ihtimali bulunması gibi şüpheler nedeni ile bazı durumlarda geçerli sayılmadan önce, bir kontrol sürecine sevk edilmektedir. Söz konusu sürecin belirleyici ana unsuru ise bu bağlamda, hakem hastaneleri olmaktadır.

hakem hastane raporu nasil alinir
Hakem hastaneler ilgili branşlarda ikincil görüş verme ve sağlık kurulu raporu düzenleme yetkisine sahiptirler.

Herhangi bir sağlık raporu ile ilgili olarak; yürütme koşullarına, sağlık hususlarına ve şaibeli görünen durumlara rastlanması gibi benzer birçok faktöre dayalı olarak doğmakta olan tereddüt hallerinde, ilgili kurumlar, bu şüphelerin doğruluğunu ispatlamak ya da mevcut fikirlerin çürütülmesini sağlamak adına, önceden belirlenmiş bir takım uzman niteliklere sahip bulunan sağlık kurumlarına danışmaktadırlar. Söz konusu kurumlar ise icra etmekle yükümlü oldukları görevlerinden hareketle, hakem hastaneler olarak adlandırılmaktadır.

Hakem Hastane Raporu Süreci Nasıl İşler; Hakem Hastanelerinin Yetkileri Nelerdir?

Bu hususu, örnek vermek sureti ile iyice aydınlatmak gerekirse; söz gelimi, sağlık görevlisi tarafından bir hastaya grip teşhisi konulduğu varsayılırsa, bu hastalığın iyileşme sürecinin de ortalama bir hafta olduğu göz önünde bulundurularak, ilgili hastaya verilmesi öngörülen raporun maksimum istirahat süresinin de bir hafta ile sınırlandırılması gerekmektedir. Ancak bu gerçeğe nazaran, eğer söz konusu hastaya verilen rapor, yirmi günlük bir istirahat süresini kapsamakta ise; bu durum tıp bilimi açısından bir usulsüzlük içermiş olacaktır.

Dolayısı ile raporla ilgili olarak, yukarıda sıralanan vaziyetlerden birine uygun olarak, bir soruşturma başlatılması söz konusu olacak ve ilgili rapor da incelenmek üzere hakem hastanelerine sevk edilecektir. Yapılacak olan itiraz sebebine dayalı olarak hakem hastaneleri tarafından çıkacak olan sonuç ise kesin karar olarak kabul edilmektedir. Yani, hakem hastaneleri, bu anlamda tam yetkili olan kurumlardır. Heyet raporu ile ilgili bilgi almak için buraya tıklayınız.

Hakem Hastane Raporu Bozarsa Ne Olur?

Bir devlet memuru için düzenlenen hastalık raporunda yer alan kararın hakem hastane tarafından bozulması durumunda rapor artık geçersiz sayılır. Yani memur işyerine giderek çalışmak durumundadır. Artık istirahat raporunda belirtilen süre boyunca raporlu sayılmayacaktır.

Hakem Hastane Kararına İtiraz Edilir mi?

Bir istirahat raporu aldınız ve hakem hastaneye gitmek zorunda kaldınız. Hakem hastane raporda verilen kararı bozduysa sizin bu duruma itiraz hakkınız bulunmaktadır. İlgili itiraz hakem hastanenin bulunduğu ilin idare mahkemesine yapılabilir.

Güncel Hakem Hastaneleri Listesi

İliHastane Adı
AdanaAdana Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi
AdıyamanT.C. Sağlık Bakanlığı Adıyaman Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi
AfyonkarahisarAfyonkarahisar Devlet Hastanesi
AnkaraAnkara Eğitim ve Araştırma Hastanesi
AnkaraNumune Eğitim ve Araştırma Hastanesi
AnkaraT.C. Sağlık Bakanlığı Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
AnkaraDışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi
AnkaraAnkara Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hematoloji Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi
AnkaraDr. Sami Ulus Kadın Doğum Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi
AnkaraGazi Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi
AntalyaAntalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi
AydınAydın Devlet Hastanesi
BalıkesirBalıkesir Devlet Hastanesi
BingölBingöl Devlet Hastanesi
BoluT.C. Sağlık Bakanlığı Abant İzzet Baysal Üniversitesi İzzet Baysal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
BursaBursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
BursaBursa Devlet Hastanesi
ÇanakkaleÇanakkale Devlet Hastanesi
ÇankırıÇankırı Devlet Hastanesi
DenizliDenizli Devlet Hastanesi
DiyarbakırDiyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi
ElazığElazığ Eğitim ve Araştırma Hastanesi
ErzurumErzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi
EskişehirEskişehir Devlet Hastanesi
GaziantepDr. Ersin ARSLAN Devlet Hastanesi
İstanbulHaydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi
İstanbulİstanbul Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
İstanbulBakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi
İstanbulİstanbul Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Eğitim ve Araştırma Hastanesi
İstanbulKanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi
İstanbulİstanbul Kartal Dr. Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi
İstanbulİstanbul Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
İstanbulT.C. Sağlık Bakanlığı İstanbul Medeniyet Üniversitesi Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi
İstanbulOkmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi
İzmirT.C. Sağlık Bakanlığı İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
İzmirDr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi
İzmirİzmir Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi

Bu konu ile ilgili merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu alt tarafındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağız. Yorumlarınızı bekliyorum.

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

“Hakem Hastane Raporu: Sağlık Raporlarına İtiraz Süreci” üzerine 5 yorum

  1. Hocam ben hüseyin dik ben hipertansiyon 10.uyku apnesi.tiberkulozdan.28.işitme kampından 4 kaldım raporum.38 kabul edildi bana yardımcı olurmusunuz

    Yanıtla
  2. Sayın hocam, heyet raporu alabilmek için 9 doktora girdim.3’ü değerlendirme yaptı ve 84 puan verdi.6 doktor teşhis koydu ama puan vermedi.İtiraz ettim başka hastaneye sevk ettiler.Orada 6 doktora girdim 5’i puan verdi 1’i vermedi,ama puan vermeyen doktorun karşılığında 0(sıfır) yazıyordu. İlk girdiğim heyette hiçbir şey yazmıyordu.Sadece 3 bilim dalı görünüyordu. İkinci girdiğimiz heyet 87 verdi. Birinci hastanede puan vermeyen bölüm ikinci hastanede puan verdi.Hakem hastanesine gitmeli miyim? Bu durumda bir farklılık olur mu? İlginiz ve emeğiniz için teşekkür ederim.

    Yanıtla
  3. mrb.ben 30 yıllık sağlık çalışanıyım. 30 ekimden itibaren 1 ay PİD teşhisiyle rapor verildi ancak krum hakem hastaneye gönderdi.27/11/2020 tarihinde sağlık kuruluna başvurdum.17 aralık tarihine heyet randevusu veridi.Bu arada raporum bitti 09/12/2020 de işe başladım.17 aralıkta gittiğimde heyetin toplanamadığı 1 hafta sonra gelmem söylendi ve ben dün tekrar gittiğimde yine aynı şeyle karşılaştım ayrıca ordaki doktorlardan biri raporu veren doktordan bulguların açıkça yazıldığı imzalı bir yazı getirmemi söyledi.şimdi ben haftaya yine gidicem ve raporun verildiği günden bu güne iki ay geçti.bu durumda raporu bozabilirlermi, PİD için 1 ay çok mu,yada ne yapmalıyım stresden ölücem

    Yanıtla
    • Merhabalar Serpil Hanım, öncelikle geçmiş olsun.
      Raporunuzun bozulup bozulmayacağını heyet içerisinde yer alan ve çeşitli uzmanlıkları olan hekimler görüş birliği ile karar vereceklerdir. Bu hususta benim tek başıma size bilgi vermem doğru olmayacaktır tahmin edeceğiniz üzere. Kendi görüşümü belirtmem gerekirse eğer kliniğiniz uyumlu ise raporunuzun geçerli sayılacağını düşünüyorum.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla
  4. Sayın Hocam, itiraz sürecinde Hakem hastanesinin kararına kadarki 2 ayı bulan sürede hastalığı dolayısı ile kişi hakkında hangi rapor durumuna göre çalışma ortamı sağlanır. İlk heyet raporunda ayakta çalışamaz denildi. Kurum itiraz etti ancak 1 ay boyunca ayakta çalışmakta bu durum yasal olarak suçtur kanaatindeyim. Zira ilk raporun aksini belirten bir rapor çıkmamıştır bu süreçte sağlık riski vardır.

    Yanıtla

Yorum yapın