Guillain Barre Sendromu

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Guillain Barre Sendromu Nedir?

Guillain Barre Sendromu, periferik sinir miyelin kılıflarının dejenerasyonu ile giden her yaştan ve her ırktan insanı etkileyen nörolojik bir hastalıktır. Karakteristik olarak alt ekstremiteden başlayıp gövdeye, ekstremitelere ve yüze yayılan güçsüzlük ve felç görülür. Buyayılım yaklaşık olarak 4 hafta kadar sürmektedir. Felç solunum kaslarını tuttuğunda ölüme kadar götürebildiğinden ötürü hayati tehlikesi olan bir hastalıktır. Sıklıkla hastalığın başlangıcında enfeksiyon öyküsünün olması dikkat çekicidir.

guillain barre sendromu belirtileri

Bu hastalık ilk defa Jean Landry tarafından 1859 yılında tanımlandı. Daha sonra iki askerin omurilik sıvısında yüksek protein bulunmasını takiben Guillain, George, Barré, Jean Alexandre ve Strohl adlı üç doktor tarafından Guillan Barre olarak isimlendirildi.

Guillain Barre Sendromunun Patofizyolojisi

Enfeksiyonu takiben antijen adını verdiğimiz yapılar periferik sinir sistemine karşı atağa geçer. Periferik bölgede istenmeyen bir inflamasyon süreci oluşur. Bu süreçte bölgeye gelen vücudumuzun savunma hücreleri olan antikorlar mekanizması tam bilinmeyen nedenlerle periferik sinirlere saldırarak yok etmeye çalışırlar. Bu olay sonrası sinirler ve miyelin kılıfı zarar görebilir.

Guillain Barre Sendromunun Belirtileri Nelerdir?

Guillan Barre Sendromu belirtileri ve bulguları şu şekilde sıralanabilir:

  • Alt ekstremiteden başlayan simetrik zayıflık ve güçsüzlük görülmesi
  • Parestezi
  • Derin tendonlarda refleks azalması veya kaybı
  • Uyluk bölgesinde veya omuzda kas ağrıları
  • Yüzde zayıflık olması
  • Disfaji adını verdiğimiz yutma güçlüğü durumu
  • Nefes darlığı ve solunum zorluğu problemleri

Guillain barre sendromunda beslenme oldukça kötü etkilenecektir. Eğer otonom sinir sitemi etkilenmişse bu belirti ve bulgulara ek olarak bir takım belirtiler daha ortaya çıkar. Bunlar:

  • Ortostatik hipotansiyon
  • Yüksek tansiyon
  • Terleme bozuklukları
  • Kalp ritm bozuklukları
  • Üriner retansiyon



Guillain Barre Sendromunun Nedenleri Nelerdir?

Guillain Barre Sendromu neden olur sorusunun cevabı hala tam olarak verilebilmiş değil. Birçok vakanın etyolojisi bilinmiyor. Campylobacter jejuni, grip ve bazı sitemegalovirüs enfeskiyonları sık olarak Guillain Barre’ye dönüşen enfeksiyonlardır.

Guillain Barre Sendromu

Guillan Barre Sendromu Tipleri Nelerdir?

Guillain Barre sendromu tipleri 6 tanedir. Bunlar :

Miller Fisher Sendromu 

Miller Fisher Sendromu, nadir görülen bir Guillain Barre alt tipidir. Tüm olguların yaklaşık olarak yüzde 5 inden sorumludur. Daha zayıf bir felç şiddetine sahiptir.

Akut İnflamatuvar Demiyelinizan Polinöropati

Bu tipteki Guillian Barre Schwann hücrelerini en sık etkileyen çeşididir.

Akut Motor Duyusal Aksonal Nöropati

Ortaya çıkan aksonal hasar neticersinde duyu sinirlerinin hasarlandığı tiptir.

Akut Panotomatik Nöropati

En nadir görülen Guillian Barre olarak bilinmektedir.

Bickerstaff’ın Beyin Sapı Ensefaliti

Aktif ve inaktif hastalık dönemlerini kapsayan bir GBS türüdür.

Guillian Barre Sendromunun Teşhisi Nasıl Yapılır?

Geçmişte var olan bir enfeskiyon öyküsüne ek olarak üst tarafta bahsettiğimiz semptomların ortaya çıkması ile tanı konabilmektedir. Kesin tanı için ise beyin omurilik sıvısı analizi, elektromyelografi ( EMG ) ve NCS gibi bazı çalışma ve testlerin yapılması gerekir.

Guillian Barre Sendromu Tedavisi

Hastalığın ortaya çıktığı ilk dönemlerde yani akut fazında ise ciddi tedaviler gerekebilmektedir. Solunum problemleri ortaya çıkabildiğinden Guillian Barre Sendromu tedavisi destekleyici tedavi şeklindedir. Eğer hastalar solunum felci geçirdiyse derhal entübasyon işlemi gerçekleştirilmelidir. Kanda giriş kısmında bahsettiğimiz myelin hücrelerine saldırmak için hazırda bekleyen antikorları temizlemek amacıyla plazmaferez işlemleri yapılabilir. Guillian Barre sendromu tedavi süreci sırasında dolaşımda hali hazırda bulunan zararlı antikorların etkisini minimize edebilmek için intravenöz yolla immun globülin verilebilir. Sinir sisteminde oluşan inflamasyonu baskılamak için glukokortikoidler kullanılabilmektedir.

Guillian Barre Sendromunun Komplikasyonları Nelerdir?

En sık karşımıza çıkan Guillian Barre komplikasyonları şu şekildedir:

  • Yatak yaraları
  • Kas kontraktürleri
  • Kardiyak aritmiler
  • Kalsiyum taşları
  • Solunum durması

Bu hastalık ciddi olarak kontrol altında tutulması gereken ve hayati tehlikesi olan bir hastalıktır.  Zamanında başlanan tedavi, komplikasyonların azaltılmasında en güçlü silahımızdır.


Guillian Barre Sendromu Nasıl Önlenir?

Guillian Barre hastalığının önlenmesi için yukarıda bahsettiğimiz hastalık öncesi enfeksiyonlardan kaçınılmalıdır. Campylobacter jejuni enfeksiyonlarından korunmak için aldığımız gıdalara dikkat etmeli ve mutlaka son kullanma tarihine bakmalıyız. Ayrıca grip aşıları düzenli olarak yapılmalıdır.  Bu önlemleri almak Guillian Barre Sendromu tekrarlar mı sorusunun da cevabı niteliğindedir.

Guillian Barre Sendromunda Beklenen Yaşam Süresi

 


Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

Yorum yapın