Gripin İlacı Adet Söktürür mü?

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Gripin İlacı Adet Söktürür mü?

Gripin halk arasında en çok bilinen ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaçtır. Çok eski yıllardan beri kullanılması ile çokça bilinmekte ve günümüzde hala kullanılmaktadır. Gripin parasetamol ve kafein maddelerini içermektedir. Hafif ve orta derecedeki ağrılar için kullanılır. Adet gecikmesi olan kadınlarda gripin ilacı adet söktürür mü merak etmektedir. Bunun nedeni ise halk arasında gripin kullanmanın adet söktürücü etkiye sahip olduğu inancıdır.

gripin adeti durdurur mu
Gripin ilacı adet döktürür mü ile ilişkili görsel.

Adet Gecikmesinde Gripin Kullanılır mı?

Gripin ilacı sadece ağrı kesici ve ateş düşürücü amaçlar için kullanılmalıdır. Çünkü Gripin ilacının tek başına adet söktürücü bir etkisi bulunmamaktadır. Halk arasında oldukça yanlış bir düşünce olan bu inanış sizin gereksiz ağrı kesici kullanmanıza neden olabilir. Gripin kanı sulandırıcı bir etkiye sahiptir. Buda kanamaların artmasına neden olduğu için böyle bir düşünce oluşmaktadır. Adet söktürücü bir ektiye sahip değildir.

Adet Gecikmesi Neden Olur?

Gripin kullanarak adet olmak isteyen kadınlardaki adet gecikme sebebinin araştırılması gerekir. Eğer adet gününüzden bir hafta ila on gün geçmişse bazı nedenlerden dolayı gecikmenin olduğu anlaşılır. Gecikmenin en bilindik sebebi hamileliktir. Gebeliğinizin ilk belirtisi adet gecikmesidir. Ancak herhangi bir cinsel birlikteliğiniz olmamışsa başka belirtilerden şüphelenebilir.

Adet gecikmesinde görülen en sık nedenlerden bir diğer ise hormonal bozukluklardır. Tiroid bezinin dengesiz salgılanması, prolaktin yüksekliği ve yumurtalarda oluşan kistler adetin gecikmesine neden olmaktadır. Bu konuda en iyi tespit bir kadın doğum uzmanı tarafından yapılabilir.

Gebelikten korunmak için doğum kontrol hapları kullanmanızda adetinizde gecikmelere neden olabilir. Bu haplar hormonlarda değişime neden olduğu için gecikme oluşturabilir. Doğum kontrol hapı kullanmadan önce jinekoloğa başvurmanız önemlidir.

Yukarıdaki belirtilerin yanı sıra stres, obezite, zayıflık, bazı kronik hastalıklar, aşırı spor yapma, kullanılan bazı ilaçların yan etkisi, emzirme gibi nedenlerde kadınların adet düzenini bozan nedenler arasındadır.

Adet Gecikmesinde Ne Yapılmalıdır?

Adet gecikmesi bir hafta ila on gün arasında gecikme yaşandığında eğer gebe kalma ihtimali varsa hamilelik testi yapılmalıdır. Böyle bir durumun olmaması durumunda ise kadın hastalıkları uzmanına gidilmesi gerekir. Çünkü adeti engelleyen başka faktörler var olabilir. Böyle bir durumun tespit edilmesi ile gerekli tedaviler başlayabilir.

Adet Gecikmesinde Ne Zaman Doktora Başvurulmalı?

Adet gecikmesi yaşandıktan sonra gebelik yoksa bu durumun araştırılması gerekir. Adet görmeme süresi uzadıkça altın yatan sebeplerin olduğu düşünülür. Bu nedenle kısa zaman içerisinde doktora başvurmak önemlidir. Özellikle adet gecikmesinin yanı sıra kasıklarda ağrı gibi yan etkiler görülürse jinekoloğa başvurulması gerekir.

Adet Gecikmesi Tedavisi

Adet gecikmesinin gebelikten kaynaklanmadığı durumlarda kist, çeşitli iltihaplar gibi hastalıklar aranız. Ayrıca kişinin kilolu olması durumlarda diyet yapılması önerilir. Uzman doktor gerekli tetkikleri yaptıktan sonra adetin gecikmesine neden olan rahatsızlıkları bulduğunda gerekli tedavilere başlayarak adet düzeninin tekrardan eski düzenine geçmesi sağlanır.


Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Sağlık Profesyoneli

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

Yorum yapın