Genel Kontrol için Hangi Bölüme Gidilir?

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Genel kontrol, yani bilinen yaygın tabiriyle check-up, vücudun hayati organlarından uzuvlarına, kan değerlerinden genel metabolizma değerlerine kadar çok geniş alanda gözlemlenen komplikasyonların olası bir hastalığa işaret ettiğine dair duyulan şüphelerin tanısı için başvurulan genel bir incelemeler bütünüdür. Gelişen tıbbi teknolojiyle birlikte mevcut koşullarda basit bir kan örneği ve şüphe duyulan hastalık belirtilerinin tanısının ardından sistemde meydana gelen fonksiyon kaybı, ölümcül ya da orta şiddetteki hastalıklar ve genetik ya da kronik vakaların teşhis edilmesi çok daha basit yöntemlere indirgenmiştir. Sistemde hayati herhangi bir fonksiyon kaybına neden olan ya da acil müdahale gerektirecek vakalar dışında genellikle 18 yaş üstü her yaştan erkek ve kadında yaptırılabilen check-up uygulamasının temeldeki amacı şüphe duyulan hastalıkların belirtilerini daha sağlıklı ve kısa sürede saptamaktır. Biraz daha kısa bilgi verdikten sonra check up için hangi bölüme başvurmalıyım sorusuna cevap verelim.

Tanı konusunda tercih edilmesinin ve bu denli yaygın olmasının nedeni, check-up ile şüphe duyulan bütün hastalıkların tespitinin çok yüksek oranlarda sonuç vermesidir. Üstelik yalnızca şüphe duyulan hastalığın teşhisinde değil, sistemin yatkın olduğu ya da gelişmekte olan, tehlike arz eden olası bir hastalığın ipuçlarını saptamak da Check-up uygulaması ile mümkündür. Uygulanan Check-up işlemi sayesinde birçok hastalık henüz risk teşkil edecek aşamaya gelmeden erken müdahale sayesinde ortadan kaldırılmış ve gerekli tedavi uygulanmış olur.

Check-up İşlemleri Hangi Testlerden Oluşur?

Check-up işlemi şüphe duyulan hastalığa ya da var olan bir hastalık nedeniyle uygulanmasına bağlı olarak değişkenlik göstermekle birlikte, yaş, cinsiyet ve genel sağlık kriterlerine bağlı olarak farklı testler doğurabilir. Dahiliye bölümünde yapılan ana testlerin ardından alt dallarda da birçok farklı testler uygulanırken, bu testlerin aşama ve süreleri yaş skalasına göre değişkenlik göstermektedir. Standart olarak check up işleminde yapılması beklenen testler arasında şunlar vardır:

  • Total idrar tetkiki
  • Tam kan sayımı
  • Kan şekeri ile ilişkili testler
  • Karaciğer fonksiyon ve diğer karaciğer testleri
  • Böbrek fonksiyon testleri
  • Genel ultrason

Mevcut ve standart testlerin dışında 40 ila 50 yaş arası ve sonrası hastalara ek olarak bazı testler yapılmaktadır. 40 yaş üstünde olan bireylere aşağıdaki testler duruma göre uygulanabilmektedir:

  • Ultrason
  • Akciğer Grafisi
  • Smear
  • Mamografi
  • Dışkı Testi
  • Erkeklerde Prostat Testi
  • Kolonoskopi (50 yaş üstü hastalarda)
  • Genetik Yatkınlığın İşaret Ettiği Hastalıklar

Konuyu daha fazla uzatmadan genel kontrol için hangi bölüme gidilir sorusunu açıklığa kavuşturalım. Yapılacak olan check-up işlemi için ilk etapta başvurmanız gereken bölüm genel dahiliye kliniğidir. Ana test gruplarının yanı sıra gerek görülmesi durumunda ek olarak alt branşlardan Endokrin ve Metabolizma Hastalıkları bölümleri de test isteyebilir. Bu durum yapılacak olan ilk testlerin ardından şüphe duyulan hastalıkların türüne, seviyesine, genetik ve kronik etkenlere ve uzman hekimin gerek görmesi gibi kriterlere bağlı olarak şekillenmektedir.

check up için hangi bölüme gidilir
Genel kontrol için aile hekiminize gidebileceğiniz gibi genel dahiliye kliniğine de başvurabilirsiniz.

Tüm bunların dışında 2020 yılının başlarında popülerleşen aile hekimleri tarafından yapılan check up işlemi de halen devam etmektedir. Dilerseniz daha küçük çaplı genel kontrol için aile sağlığı merkezine giderek aile hekiminize başvurabilirsiniz. Bu hususta merak ettiklerinizi ve soracaklarınızı alttaki yorum bölümüne yazınız. Cevap vermekten mutluluk duyacağım. Yorumlarınızı bekliyorum 🙂

(Bu yazı ilk defa 28 Mart 2018 tarihinde yazılmıştır. Ardından 18 Kasım 2020 tarihinde güncellenmiştir.)

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

“Genel Kontrol için Hangi Bölüme Gidilir?” üzerine 15 yorum

  1. Merhabalar hocam 31 yaşındayım kontrol amaçlı cekkap çekmek ıstiyorum kanser mi kanser degilmiyim diye ama hocam hastaneyden hangi bölümden randevu almam lazım

    Yanıtla
  2. Hocam merhaba benim yaklaşık 1 veya 1 buçuk yıldır sağ yanağımda bir şişme var bundan 1 2 yıl önce hem alt hemde üst dişlerimin kökünde iltihaplanmalar olmuştu üst disim çekildi alttaki disimde de iltibapin temizlediği söylendi şişlik belli bir miktar indi ama halan daha sol yanağıma göre çok şiş hocam ve dilimde damagimi kontrol ettiğimde dilime de şişlik geliyor yani hem bakınca hemde dokununca hissedebiliyorum şişliği aynı zamanda boynumda lenf nodüllerinde büyüme ve ayni şekilde bir miktar büyümüş tiroid nodulleri de mevcut yüzümdeki şişlik bunlardan kaynaklı olabilir mi ve bu şişlik için hangi bölüme hangi doktora gitmeliyim hocam lütfen bana yardımcı olur musun yıllardır dişçiye gidiyorum disten kaynaklı olmadığını söylüyorlar nodüller için genel cerraha gidiyorum ama o da yüzüm için bir şey demiyor sizce ne yapmalıyım hangi bölüme gitmeliyim bunun için neyden kaynaklı olduğunu da bilmiyorum ama sağ tarafımda çenemin altında ve sağ boynumda da ayni şişliği hissediyorum bu bahsettiğim şişlik kist gibi değilde daha çok genel ödem şişliği gibi hocam

    Yanıtla
    • Merhabalar Emrah Bey, öncelikle geçmiş olsun.
      Bel ağrısı şikayetiniz için gidip muayene olmanız gereken bölüm Fizik Tedavi bölümüdür. FTR bölümü doktorları sizin muayenenizi yapacak, kan tahlillerinize gerekli olursa MR’ınıza bakacaktır. Tüm bunların sonucunda bel ağrısı şikayetinizin neden ortaya çıktığını tespit edecektir. Check up ile bel ağrısı şikayeti için gidilecek bölümler farklıdır.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla
  3. Benim 3yildir geçmek bilmeyen bı sırt ağrım var göğüs bölgemde omuzlarima vuruyor doktora gidiyorum bı sorun olmadığını söylüyorlar bide ben hepatit b tasiyicisiyim ilaç kullanıyorum cevabınız için şimdiden teşekürler

    Yanıtla
    • Merhabalar,
      İlk etapta aile hekiminize gidebilir ve genel bir check up yapılmasını talep edebilirsiniz. Tahlil ve tetkik sonuçlarına göre aile hekiminiz sizi uygun bir branşa yönlendirecektir.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla
  4. Merhaba;benim sorunum sırtımda uyuşma ve ağrı oluyor Bunun için nereye başvurabilirim.50 yaşındayım

    Yanıtla
  5. Merhabalar benim hayalarımın alt kısmında geceleri kaşınma oluyor ve kaşıdıkça kaşıyasım geliyor kanatana kadar kaşıyorum ve hep bir ıslaklık var o bölgede bunun için üroloji mi yoksa cildiye bölümüne mi gideyim yada sebebi nedir şimdiden teşekkür edrm ilgi ve alakanız için

    Yanıtla
  6. Benim bi sorunum var benim surekli kabızligim var ve kanama oluyo dışkıda ve dışında nohut kadar şişlik vardı o iki hafta surdu indi surekli kabızlık oldugum icin ben cekap yaptirmak istiyorum ama hangi bölüme gitmeliyim

    Yanıtla
    • Merhabalar Fatma Hanım, öncelikle geçmiş olsun.
      Check up yaptırmak için ilk etapta dahiliye bölümüne başvurabilirsiniz. Muayene bulgularına sahip olmadan size kesin bilgiler vermem söz konusu değil ancak makat bölgesinde ortaya çıkan hastalıklar için bulunduğunuz ilde varsa proktoloji yoksa genel cerrahi bölümlerine doğrudan gidebilirsiniz.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla

Yorum yapın