Gelişimsel Pediatri Hangi Hastalıklara Bakar?

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Gelişimsel Pediatri Nedir?

Gelişimsel pediatri nedir sorusunun cevabı olarak çeşitli nedenlerden dolayı ortaya çıkan çocuklukta rastlanan gelişimsel sorunlara yol açan hastalıkların belirli bir dönem veya ömür boyu takibi ve tedavisinin yapıldığı bir bilim dalıdır. Çocuk sağlığı ve hastalıkları dalının yan dalıdır. Gelişimsel pediatri çocukların düşünme, konuşma, beceri, hareket, duygu gibi gelişmesi gereken özelliklerin desteklenmesini sağlar.

gelisimsel pediatri neye bakar
Gelişimsel pediatri nedir hangi hastalıklara bakar ile ilişkili görsel.

Gelişimsel Pediatri Hangi Yaş Grubuna Bakar?

Hastalıkların tedavisi için erken teşhisin hayati önemi vardır. Bu nedenle Gelişimsel pediatri bölümü büyük bir öneme sahiptir. Yeni doğan bebeklerde tespit edilen gelişimsel sorunlar erkenden teşhis edilerek daha hızlı ve etkili bir tedavi gerçekleşebilmektedir. Gelişimsel pediatri hangi yaş grubuna bakar konusunda ise bu bölüm yeni doğan bebeklerden 16 yaşına kadar olan kişilerde gelişim ile ilgili tetkik, teşhis ve tedavi uygular. Ayrıca hastanın durumuna göre 16 yaşı 18 yaşa kadar çıkmaktadır. Bu yaşa kadar olan gelişimsel sorunlarda bölüm gerekli teşhis ve tedavi işlemlerini gerçekleştirmektedir.

Bölüm ayrıca koruyucu sağlık hizmetlerini de vermektedir. Genel olarak bebeklere bakan doktor ile çocuklara bakan doktorun ayrı olduğu kanısı vardır. Ancak bu doğru değildir. Yukarıda belirttiğimiz yaş aralığına Pediatri bölümü bakmaktadır. Gelişim ile ilgili sorunlarda ise yan dal olan Gelişim Pediatri bölümü bakmaktadır.

Gelişimsel Pediatri Sağlık Kontrolleri

Gelişimsel Pediatri sağlık kontrolleri bölüm ile ilgili sağlık sorunlarında düzenli olarak gerçekleştirilmelidir. Bu sorunlar yeni doğanda ortaya çıkabileceği gibi daha sonraki yaştaki bireylerde de oluşabilmektedir. Bu nedenle 18 yaşına kadar görülen gelişim ile ilgili sağlık sorunlarında bu bölüme başvurulmalıdır. Genel olarak yapılan tedaviler sürekli takip gerektirmektedir. Doktorun belirleyeceği aralıklarda sağlık kontrolleri gerçekleştirilerek hastanın tedavisi takip edilmelidir.

Gelişimsel Pediatri Hangi Hastalıklara Bakar?

Gelişimsel pediatri hangi hastalıklara bakar konusunda genel olarak büyüme ve gelişmede gerilik, konuşmada gerilik, zeka geriliği gibi durumlara bakmaktadır. Bir psikolojik sorun olan içe dönüklük bunlardan biridir. Özellikle ileri yaşlarda büyük sorun haline dönüşebileceği için doktor kontrolü çok önemlidir.

Bir diğer hastalık ise çocuğun kaygı duymasıdır. Bu durumda genel olarak kaygı ile birlikte bulanma, evhamlanma ve endişe duyma sorunları beraber görülür. Kekemelik durumu da Gelişimsel Pediatri bölümünün baktığı hastalıklar arasındadır. Akıcı bir şekilde konuşamama durumu olan kekemelik doktor kontrolünde tedavi edilmelidir.

Koşma bozuklukları bölümün baktığı bir diğer hastalıktır. Dil, dudak, ağız ve dişlerde oluşan bozukluklar nedeni ile düzgün konuşamama sorunudur. Bu durumda hem psikolojik hem de fizyolojik tedavi gerekebilir. Gelişimsel Pediatri ayrıca konuşma geriliği ve okul korkusu olan okul fobisi hastalıklarında da başvurulması gereken bölümdür. Sağlıklı bir birey olmak için oldukça önemli olan bu bozukluklar düzenli olarak doktor kontrolünde tedavi edilmelidir. Birey hem psikolojik bakımdan tedavi edilmeli hem de gerek duyulduğunda başka bir hastalığın olması durumlarında diğer tedavi yöntemlerine başvurulmalıdır.


Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Sağlık Profesyoneli

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

Yorum yapın