Gebelik Testi için Hangi Bölüme Gidilir?

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Bazı belirtiler ile gebelikten şüphelenilebilir. Bu belirtiler sonrasında ise gebeliğin kesin tanısının konulması içinse bazı testlerin yapılması mümkündür. Yapılacak olan bu testler sonrasında kişinin hamile olup olmadığı konusunda kesin teşhis konulabilmektedir. Ayrıca doktora gidilmeden de gebelik testinin yapılması mümkündür. Eczanelerden alınabilecek gebelik testleri ile gebelik kolay bir şekilde tespit edilebilmektedir. Eğer kesin bir şekilde gebeliğin tespit edilmesi gerekiyorsa doktora başvurmanızda fayda var. Peki, gebelik testi için hangi bölüme gidilir?

gebelik testi hangi bolum
Gebelik testi sayesinde gebelik durumu tespit edilebilmektedir.

Gebelik Testi Ne Zaman Gerekir?

Gebelik testi ne zaman gerekir konusunda gebeliğin belirtilerinin yaşandığı durumlarda testin yapılması gerekir. Test ile kişinin yaşadığı belirtilerin bir gebelik durumunu yansıtıp yansıtmadığı anlaşılır. Gebelik belirtileri arasında en belirgin durum adet gecikmesidir. Gebe olan kişi adet görmez ve normal zamanda görmesi gereken adetin olmadığını fark eder. Bu tür durumlarda akla ilk olarak gebelik durumu gelmektedir. Bu belirtinin yanı sıra farklı tiplerde belirtilerde görülebilir.

Koku almakta hassasiyetin artması, halsizliğin yanı sıra sürekli uyku isteğinin olması, göğüste şişkinlik ve meme uçlarında koyulaşma, göğüslerin ayrıca hassaslaşması gibi belirtiler görülebilir. İler aylarda ise mide bulantıları gibi bir dizi belirti görülür. Genel olarak ilk zamanlarda gebelik belirtileri görülebilir. Bu gibi durumlarda kesin tanı için doktora başvurulabilir.

Gebelik Testi için Hangi Bölüme Gidilir?

Gebelik testi için hangi bölüme gidilir konusunda gebe olduğundan şüphelenen kişi Kadın Doğum bölümüne başvurmalıdır. Bu bölümde yapılacak test sonucu kesin olarak tanı konulabilmektedir. En doğru ve kesin tanıyı almak için kan testinin yapılması gerekmektedir. Yapılacak olan kan testi sonrasında yapılan değerlendirmeler ile kişinin hamile olup olmadığı konusunda kesin tanı konulmaktadır.

Gebelik Testi için Randevu Almak Gerekir mi?

Gebelik testi için randevu almak gerekir mi konusunda kişi test yaptırmak için hastanede kan tahlili alındığı saatlerde muayene olması yeterlidir. Bu konuda herhangi bir randevu alınması gerekmemektedir. Genel olarak hastaneler öğleden önce kan tahlillerini almakta ve öğleden sonra tahlilleri açıklamaktadır. Bu süre zarfı içerisinde yapılan başvurular sonrasında gebelik testi sonucu alınabilmektedir.

Gebelik Testi için Hangi Bölümden Randevu Alınmalıdır?

Bu konuda Kadın Doğum bölümünden randevu alınabilir. Randevu alınması kişinin randevu saatinde beklemeden gerekli testlerin yapılmasını sağladığı için oldukça büyük bir kolaylıktır. Kişi gebelik ile ilgili şüpheleri varsa en yakın hastanenin Kadın Doğum bölümünden randevu almalıdır. Daha sonrasında ise yapılacak kan testi için kan tahlili vermesi gerekmektedir. Gebelik testi için aç olunması gerekir mi sorusu da sorulabilmektedir. Gebelik testi yapılırken kişinin aç veya tok olması testin sonucunu etkilemediği için bu konuda herhangi bir şekilde aç veya tokluk şart koşulmamaktadır. Yapılacak olan kan testi kesin sonuç vererek kişinin hamile olup olmadığı tanısı konulmaktadır.

Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

“Gebelik Testi için Hangi Bölüme Gidilir?” üzerine bir yorum

Yorum yapın